Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Κούρεμα ανακτήσεων συνεταιρισμών που αφορούν το κράτος

Για θετικές εξελίξεις στο θέμα των παλαιών απαιτήσεων – ανακτήσεων από τους συνεταιρισμούς, έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουνίου στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 60 χρόνων του...

Κούρεμα ανακτήσεων συνεταιρισμών που αφορούν το κράτος

0
1

Μπορεί να είναι αλήθεια ότι οι απαιτούμενες ανακτήσεις περιορίζονται στο 1/5 και συγκεκριμένα από τα 400 στα 86 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο υπουργός παραλείπει να αναφέρει ότι οι ανακτήσεις αυτές ήρθαν ως αποτέλεσμα χρηματοδοτήσεων που έγιναν με κυβερνητική ευθύνη, είτε το 1986 με αφορμή το Τσέρνομπιλ, είτε και μεταγενέστερα με τα γνωστά δάνεια Κοντού στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Η σημερινή κυβέρνηση επέλεξε, αντί να αναλάβει η ίδια η κεντρική διοίκηση αυτό το βάρος, να το μεταφέρει στις πλάτες των συνεταιρισμών και να επιταχύνει σε πολλές περιπτώσεις, μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία τον οικονομικό τους θάνατο. Το ρεπορτάζ της Agrenda λίγες μέρες πριν από τις δηλώσεις του υπουργού στα 60χρονα της ΠΙΝΔΟΣ είναι ενδεικτικό της κατάστασης.

Ας αρχίσουμε όμως από τις ανακοινώσεις του υπουργού:

«Η μεγάλη «οικογένεια» του συνεταιρισμού ΠΙΝΔΟΣ είναι φωτεινό παράδειγμα ανάπτυξης συνεταιρισμού στην χώρα μας και ως τέτοιο  πρέπει να μείνει και να γιορτάσει και στα 100 χρόνια λειτουργίας του.

Με ετήσιο κύκλο εργασιών 200 εκατ. ευρώ,  ο συνεταιρισμός ΠΙΝΔΟΣ είναι ηγέτης στον κλάδο της Πτηνοτροφίας, μέσα στην πρώτη δεκάδα των βιομηχανιών τροφίμων της χώρας μας και ασφαλώς στην πρώτη θέση με διαφορά, μεταξύ των συνεταιρισμών όλης της χώρας.

Τα μεγέθη των συνεταιρισμών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ασφαλώς και δεν είναι συγκρίσιμα με αυτά της Πίνδου,  είμαι όμως πεπεισμένος  ότι στα επιχειρησιακά σας πλάνα έχετε σχεδιάζει την επόμενη ημέρα που θα ανεβάσει ακόμα υψηλότερα τα μεγέθη του συνεταιρισμού  σας.

Μπορεί οι συνεταιρισμοί στην χώρα μας να συμμετέχουν με  πολύ μικρά ποσοστά στον κάθε τομέα αγροτικής παραγωγής που δραστηριοποιούνται, δεν μπορεί στην Ευρώπη η συμμετοχή των συνεταιρισμών να ξεπερνά το 40% και στην Ελλάδα να περιορίζεται  σε μονοψήφια ποσοστά. Φυσικά η Πίνδος αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Χωρίς ουσιαστική συνεταιριστική συμμετοχή στην κατακερματισμένη αγροτική παραγωγή  είναι πολύ δύσκολο να προστατευτεί και ενισχυθεί το εισόδημα των αγροτών, ισχυροί συνεταιρισμοί πρέπει να είναι η επιδίωξη και προσπάθεια όλων μας.


Το παρελθόν των συνεταιρισμών δυστυχώς δεν ενισχύει την σημερινή τους εικόνα, γνωρίζετε ότι βρήκαμε κάτω από το χαλί χρονίζοντα προβλήματα και τα αντιμετωπίσαμε. Είμαστε σε πολύ καλή πορεία με ζητήματα που έχουν να κάνουν με χρέη και καταλογισμούς.

Με συντονισμένες προσπάθειες από το 2015 ξεκινήσαμε μαζί με εκπροσώπους των υπόχρεων συνεταιρισμών επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση  των ανακτήσεων που έρχονται από το 1992 και μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια.

Υπάρχει σήμερα  μια θετική έκβαση στο θέμα. Ο στόχος μας  να λυθεί το πρόβλημα  σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς να διαταράξει την λειτουργία των υπόχρεων συνεταιρισμών, στα πλαίσια των οικονομικών τους δυνατοτήτων, φαίνεται ότι τώρα μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Για πρώτη φορά τα επιχειρήματά μας, με την κατάλληλη τεκμηρίωση, βλέπουμε να εισακούγονται από την Ε. Επιτροπή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση των απαιτούμενων ανακτήσεων  και να φτάσει μέχρι και στο 1/5 των αρχικών ποσών.

Εμείς συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση, πάντα για το καλύτερο. Δεν θέλω να πω περισσότερα.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα αφορά τους  υπερχρεωμένους συνεταιρισμούς που αδυνατούν να έχουν μια εύρυθμη λειτουργία, για όλους αυτούς ξεκινήσαμε νομοθετική πρωτοβουλία για την διάσωσή τους μέσω συγχωνεύσεων με άλλους υγιείς συνεταιρισμούς.

Τέλος, για την παραγωγική περιουσία των 27 πρώην Ενώσεων που βρίσκονται σε εκκαθάριση για περισσότερα από πέντε χρόνια, αναζητούμε λύση προκειμένου να μην υποστούν περαιτέρω απαξίωση. Υπάρχει σχεδιασμός και σύντομα τα πολύτιμα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία θα λειτουργήσουν πάλι με συνεργατικά σχήματα για να καλύψουν τις ανάγκες των αγροτών.

Στη γιορτινή και επετειακή  για τον συνεταιρισμό της ΠΙΝΔΟΥ ημέρα θέλω να εκφράσω μια ευχή, σύντομα όλοι οι ενεργοί συνεταιρισμοί που δεν ξεπερνούν τους 600 να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγροτικό τομέα, προς όφελος των ελλήνων αγροτών.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εμπορικές σας δραστηριότητες και τα επιχειρησιακά σας σχέδια, αλλά και πολλές επιτυχίες στην μεγάλη συνεταιριστική οικογένεια της χώρας».


Το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda

Ξαναγίνεται απειλή το φάντασμα των ανακτήσεων του Τσέρνοµπιλ

Νέα «θύµατα» στις τάξεις των συνεταιρισµών, επιφέρει, όπως όλα δείχνουν, η τελευταία φάση διαχείρισης στο θέµα των παλιών χρεών των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Μια ιστορία που ξεκινάει από τη µακρινή εποχή του Τσέρνοµπιλ (1986) και φθάνει µέχρι τις µέρες µας µε τη µορφή ανακτήσεων, ορισµένες εκ των οποίων ενδέχεται να αποτελέσουν χαριστική βολή, ακόµα και για υγιείς οικονοµικά µονάδες. Έµπειροι συνεταιριστές δηλώνουν απογοητευµένοι από τον τρόπο µε τον οποίο η κυβέρνηση χειρίσθηκε κάποιες από τις «παλιές αµαρτίες» για τις οποίες υπόλογοι, προφανώς και δεν πρέπει να είναι µόνο οι συνεταιρισµοί. Οι λεγόµενες ανακτήσεις, ξεκινούν από µια απαίτηση των Βρυξελλών που φθάνει τα 400 εκατ. ευρώ περίπου (µετά τις τελεσίδικες αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων) και διαµορφώνεται σήµερα, µετά από «µαγειρέµατα» για τα οποία η ΕΕ δεν έχει δώσει ακόµα τη συγκατάθεσή της, στα 86 εκατ. ευρώ.

Το ζήτηµα αφορά 74 οργανώσεις, οι οποίες κατά βάση χρηµατοδοτήθηκαν µε ευνοϊκούς όρους και πάντοτε µε αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης, προκειµένου να συγκεντρώσουν σιτηρά (1986 Τσέρνοµπιλ και 2008 δάνεια Κοντού), τα οποία λόγω δυσµενών συνθηκών αγοράς δεν µπορούσαν να διατεθούν από τους παραγωγούς.

Η σηµερινή κυβέρνηση και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, έχοντας στα χέρια τους τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, επέλεξαν - θα λέγαµε ελαφρά τη καρδία- να προχωρήσουν σε ανακτήσεις, υποσχόµενοι µόνο µια τελευταία διαπραγµάτευση µε τις Βρυξέλλες για την «εκλογίκευση» των απαιτήσεων σε σχέση µε τα 400 εκατ. ευρώ της αρχικής απαίτησης.

Με δεδοµένο πάντως ότι για πολλές δεκαετίες τα ποσά αυτά ήταν απ’ όλους ξεγραµµένα, οι επικριτές της κυβερνητικής επιλογής δηλώνουν ότι ανεξαρτήτως των κοινοτικών απαιτήσεων θα µπρούσαν τα 86 εκατ. ευρώ:

- Είτε να συµψηφισθούν µε αντίστοιχες δαπάνες από τα λεγόµενα κονδύλια των de minimis.   

- Είτε να περάσουν κατά κάποιο τρόπο και µε τη µορφή έκτακτης εισφοράς στις άµεσες ενισχύσεις, στους παραγωγούς που οφελήθηκαν από την ασκούµενη πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάκτηση των ποσών αυτών και µάλιστα µε εγγραφή απαίτησης από το ∆ηµόσια Ταµείο, ισοδυναµεί µε πράξη «εκτέλεσης» των «υπόχρεων» οργανώσεων. Σηµειωτέον ότι και σήµερα ακόµα, ο τρόπος µε τον οποίο εκτυλίσσεται το όλο θέµα, αφήνει πολλά περιθώρια σε σκέψεις για µεταχείριση των υπόχρεων κατά βούληση και µε βάση τη σχέση την οποία αυτοί διατηρούν ή όχι µε τα διαφόρων ειδών κέντρα αποφάσεων. Αναφέρονται έτσι οργανώσεις για τις οποίες έχει υπάρξει πλήρης διαγραφή σχετικών απαιτήσεων κι άλλες για τις οποιες οι απαιτήσεις έχουν ήδη δηλωθεί και µάλιστα χωρίς άλλη ενηµέρωση στο ∆ηµόσιο Ταµείο. Οι πολλοί πάντως είναι σε φάση αναµονής. 

 

Με µηδενικό κεφάλαιο εµπιστοσύνης

Από το κακό στο χειρότερο δείχνει να πηγαίνει η υποόθεση των συνεταιρισµών στην Ελλάδα, ειδικά µετά την πλήρη χρεοκοπία της ΠΑΣΕΓΕΣ και το «διχασµό» που επήλθε στις τάξεις των συνεταιρισµών.

Η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, παρά τις ενδιαφέρουσες κατά καιρούς παρεµβάσεις σε θέµατα τρέχουσας διαχείρισης δεν έχει καταφέρει να πείσει για τη δυνατότητά της να επεξεργασθεί θέσεις για τα µείζονα ζητήµατα των αγροτών.

Στον αντίποδα, ο λεγόµενος ΣΑΣΟΕΕ παραµένει «ουρά» της µηχανοπαρέας του ΟΣ∆Ε στις «πλάτες» της οποίας στήριξε την ύπαρξή του και από τη σκιά της οποία δύσκολα θα απεµπλακεί. Τελευταία οι ΣΑΣΟίτες αφήνουν να εννοηθεί η ότι θα τους «αξιοποιήσει»

ο Μητσοτάκης, όταν µε το καλό έρθει στα πράγµατα, µόνο που η Πειραιώς δεν έχει καµιά διάθεση να «µπει µέτοχος» σε ένα επωάζον σκάνδαλο. 

 

Εντολή για επιστροφές εντός του τρέχοντος έτους

Η υπόθεση ξεκίνησε την άνοιξη του 1986 όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χορήγησε στους συνεταιρισµούς δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα. Το 1992, µε κυβέρνηση Ν∆, του Κ. Μητσοτάκη, ψηφίστηκε ο νόµος 2008, καθώς επίσης και ο νόµος 2237 το 1994 µε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προέβλεπαν έκπτωση των τόκων των δανείων που είχαν εκδοθεί το 1986 κατά 50% στις 254 συνεταιριστικές οργανώσεις (που βρίσκονταν στην αρχική λίστα). Ακολούθησαν καταγγελίες ιδιωτών στα αρµόδια όργανα της ΕΕ για παραβίαση των όρων του ελεύθερου ανταγωνισµού ζητώντας την ακύρωση της σχετικής νοµοθεσίας.

Κατόπιν εκδόθηκε τελεσίδικη απόφαση, µε την οποία η Επιτροπή ζητούσε από την Ελλάδα την ανάκτηση των ενισχύσεων από τους αγροτικούς συνεταιρισµούς, τις οποίες το ∆ικαστήριο έκρινε παράνοµες, ενώ δόθηκε προθεσµία δύο µηνών για την ανάκτηση.

Για 14 ολόκληρα χρόνια, ωστόσο, η απόφαση δεν εκτελέστηκε, ενώ πέρυσι η ΕΕ απείλησε την ελληνική κυβέρνηση µε επιβολή προστίµου 300.000 ευρώ την ηµέρα αν δεν επιστραφούν έντοκα, από τους 130 συνεταιρισµούς που λειτουργούν σήµερα, τα ποσά που οφείλονται. Πλέον τα ποσά αυτά πρέπει να επιστραφούν από τους 74 συνεταιρισµούς και µάλιστα εντός του έτους.

Μεταξύ αυτών, συνεταιριστικές οργανώσεις όπως των Πεζών, της Σητείας, του Βόλου, της Αγχιάλου, της Στυλίδας κ.α. κινδυνεύουν να λυγίσουν κυριολεκτικά, κάτω από τα νέα βάρη που µπορεί να φέρει η ενεργοποίηση της διαδικασίας ανακτήσεων, καθώς πρόκειται επί της ουσίας για ξεχασµένες υποχρεώσεις, οι οποίες για πολλά χρόνια είχαν µπει κάτω από το χαλί. 

Αφορµή, η πρόσφατη επιστολή της Κοµισιόν στην κυβέρνηση, µε τον προϊστάµενο της Γενικής ∆ιεύθυνσης Οικονοµικών της ΕΕ να αποφαίνεται οριστικά υπέρ της ανάκτησης, και µάλιστα έντοκα, όλων των ποσών για 74 αγροτικούς συνεταιρισµούς για παλαιά δάνεια της ΑΤΕ. Σηµαντικό πρόβληµα φέρεται να αντιµετωπίζουν 12 συνεταιρισµοί, καθώς στο έγγραφο που έχει αποσταλεί από τις Βρυξέλλες δείχνει ότι η οφειλή έχει βεβαιωθεί στην αρµόδια εφορία, προκειµένου να κινηθούν οι διαδικασίες είσπραξής της.


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

14-06-2018 09:01θανασης

ΔΙΩΞΤΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ.ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.ΚΡΑΤΑΝΕ ΠΙΣΩ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΚΛΙΚΕΣ.ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΜΙΛΗΣΕΙ ΤΟΝ ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΥΝ.ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΥΣ.ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝΕ.ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ.ΚΑΘΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΤΟ.ΠΑΨΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΒΕΤΕ.ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΦΑ.ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ.ΕΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ.ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ. ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΑΦΙΟΖΩΝ.ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΟΡΘΙΟΙ.ΠΑΝΕ ΣΥΖΗΤΑΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΦΙΟΖΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ.ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ.ΟΛΟΙ ΝΑ ΞΥΛΩΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ.ΟΛΟΙ.ΑΡΚΕΤΑ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire