BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Με πληγές ορθάνοιχτες, ακατέργαστο το πλαίσιο διεκδικήσεων αγροτών

Με πολύ πίκρα και θυμό για τη δύσκολη θέση στην οποία περιέρχονται μέρα με την ημέρα μεγάλες ομάδες επαγγελματιών του αγροτικού χώρου, με άγριες διαθέσεις ως προς τις αντιδράσεις που θα πρέπει να εκδηλωθούν αλλά με ακατέργαστο στερεότυπο διεκδικήσεων και χωρίς έμπνευση γύρω από τον τρόπο ανάπτυξης της διαμαρτυρίας, κύλησε την περασμένη Κυριακή 9 Δεκεμβρίου η προγραμματισμένη πρώτη συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών στη Νίκαια της Λάρισας.

siskepsi_larissa_mail

Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου

26
1

Το κάλεσμα για τη σύσκεψη απηύθυνε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, συγκέντρωσε μια ευρύτερη γκάμα αυτόκλητων κατά βάση συνδικαλιστικών εκπροσώπων των αγροτών, ωστόσο, το πνεύμα των λεγόμενων Ενωτικών Ομοσπονδιών (δυνάμεις του Μπούτα και του ΠΑΜΕ) ήταν αυτό που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για το υπό διαμόρφωση χειμερινό μέτωπο.


Άλλωστε, όλα δείχνουν ότι ένας κατ’ εξοχήν προεκλογικός χειμώνας δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί από έντονο πολιτικό, κομματικό και διεκδικητικό χρώμα, το οποίο διευκολύνει μεν τις ευκαιριακές διεκδικήσεις και κατακτήσεις δεν βοηθάει ωστόσο στον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων στον αγροτικό χώρο και τη διαμόρφωση ενός κλίματος συνεργασίας για την επίλυση ζητημάτων.   



Όπως τόνισαν οι αγρότες που συμμετείχαν στη σύσκεψη, η πολιτική της κυβέρνησης μειώνει το εισόδημα τους, ο ΕΛΓΑ δίνει ελάχιστες αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή, το κόστος παραγωγής στα μέσα και εφόδια αυξάνεται, παραμένουν ανοιχτές και χαμηλές τιμές στα προϊόντα και μια σειρά ακόμη φόρων που τους έχουν εξαντλήσει οικονομικά και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Στόχος, λένε οι αγρότες, να συντονίσουν πανελλαδικά την δράση και τους αγώνες τους με μαζική συμμετοχή το επόμενο διάστημα για να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών, την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα από το 2016, την κατάργηση του φόρου στο κρασί.

Ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό  

Το επόμενο διάστημα, συμφώνα με τον πρόεδρό της Ε.Ο.Α.Σ.Ν.Λ. Ρίζο Μαρούδα, οι αγρότες θα ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, για να καταθέσουν τα αιτήματά τους και θα συμμετέχουν στις 18 Δεκεμβρίου στις κινητοποιήσεις για τον προϋπολογισμό. 

Για χώρα που φλέγεται από την οικονομική λαίλαπα που έχει πλήξει όλες τις κοινωνικές ομάδες, με την αγροτική οικονομία σε κατάρρευση και την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να ζει στον δικό της κόσμο, μίλησε στο Agronews ο Σερραίος πρόεδρος των Αδέσμευτων Αγροτών Δήμου Βισαλτίας Στέργιος Λίτος, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο Αδέσμευτων Αγροτών Δήμου Σερρών Γιάννη Τουρτούρα έδωσαν μαζί με άλλους αγροτοσυνδικαλιστές δυναμικό παρών στην σύσκεψη.
  

Ο κ. Λίτος χαρακτήρισε την πρώτη σύσκεψη που έγινε για φέτος σε πανελλαδικό επίπεδο : «καλή γιατί είχε εκπροσώπους από όλη την Ελλάδα, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά και μας ενώνει η ανάγκη για επιβίωση. Το κόστος καλλιέργειας δεν μπορεί κανείς αγρότης να το σηκώσει, όπως επίσης το φορολογικό και το ασφαλιστικό και δεν θα κουραστούμε να το λέμε ξανά και ξανά μέχρι να δούμε αλλαγές και  άσπρη μέρα. Συναντάμε πολλά και ποικίλα προβλήματα ανά καλλιέργεια, όπως στο βαμβάκι, την ελιά, το καπνό κ.α. και ανά ζώα εκτροφής,  που ζητούν την δική τους λύση και αρμοδίους με γνώση και όρεξη να τα λύσουν. Δυστυχώς πέφτουν πολλά κανόνια στην αγορά και αναμένονται άλλα τόσα… Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε ζεστό χειμώνα φέτος!»

Παράσταση διαμαρτυρίας στην ΕΛΓΑ Λάρισας

Δεν πληρώθηκαν και κατέβηκαν σε παράσταση διαμαρτυρίας αγρότες από την επαρχία Αγιάς, συγκεκριμένα από την Ανάβρα, το Γερακάρι, την Πρινιά και τον Αετόλοφο, το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία του ΕΛΓΑ Λάρισας.
Ο λόγος της διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τους αγανακτισμένους αγρότες, είναι ότι, παρά τις συχνές υπενθυμίσεις των εκπροσώπων τους δεν έχουν βγει τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις από τις ζημιές που υπέστησαν από τις βροχοπτώσεις και το χαλάζι του Μαΐου 2018.

Στη σημερινή διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ανάβρας – Γερακαρίου, ζητήθηκε από τον διευθυντή του ΕΛΓΑ Μιχάλη Λιόντο να εκδοθούν τα πορίσματα έως τις 15 Ιανουαρίου 2019, ώστε να πληρωθούν οι αποζημιώσεις μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

Στην περίπτωση μη καταβολής των αποζημιώσεων κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα, αποφασίστηκε σε άμεσο χρόνο στο δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου να κατεβούν σε κινητοποιήσεις.


Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη - Τσαντοπούλου 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων μετά την συνάντηση στις 9 Δεκεμβρίου:       

 

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων χαιρετίζει τους δεκάδες εκπροσώπους των 9 Ομοσπονδιών, πάνω από 70 Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και Μπλόκων που συμμετείχαν στην Πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Νίκαια-Λάρισας.

                Αναπτύχθηκε  προβληματισμός για τα οξυμμένα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η ΚΑΠ της Ε.Ε με τις συνεχείς μειώσεις των επιδοτήσεων σε χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Έγινε πλούσια και δημιουργική συζήτηση για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα ώστε να υπάρχει αφύπνιση, μαζική συμμετοχή και δυναμικοί αγώνες.        

Η οργάνωση και ο συντονισμός αγωνιστικών αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στο αίσχος των ανοιχτών και εξευτελιστικών τιμών στα προϊόντα, για να σταματήσει η απροκάλυπτη κοροϊδία από την κυβέρνηση εδώ και 11 μήνες και να ψηφιστεί άμεσα το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς.  

                Στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων μας είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Είναι απαράδεκτο στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης να προβλέπονται κονδύλια ύψους 1 δις 100 εκατ. Ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή φόρου στα καύσιμα για τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, τις ιδιωτικές κλινικές, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αεροπορικές εταιρείες και ούτε ένα ευρώ για τους αγρότες που το αγοράζουν 1,40-1,50€/λίτρο για να καλλιεργήσουν και δεν έχουν επιστρέψει καν τα λιγοστά χρήματα από το πετρέλαιο του 2016.

                Ο ΑΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε κέρδη ύψους 60 εκατ. Ευρώ για το πρώτο 9μηνο του 2018 και το αγροτικό ρεύμα είναι πανάκριβο και το αυξάνουν συνεχώς, κόβουν συνδέσεις, την ίδια στιγμή όμως δίνουν πάμφθηνο ρεύμα στις επιχειρήσεις και κλείνουν ευνοϊκές συμφωνίες για τις πολυεθνικές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μετακυλώντας το κόστος στα λαϊκά στρώματα.

                Στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι του οργανωμένου αγροτικού κινήματος ανέδειξαν:

Το πρόβλημα των χαμηλών τιμών παραγωγού για το σύνολο, σχεδόν, των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων τις οποίες επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι που, σε συνδυασμό με το υπερδιογκωμένο κόστος παραγωγής, τις συνεχιζόμενες περικοπές στις επιδοτήσεις / ενισχύσεις, τη μείωση της παραγωγής λόγω ζημιών από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, τα φορολογικά, ασφαλιστικά κι άλλα χαράτσια, αποδεκατίζουν το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

 Την ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με στόχο την ανακοπή της συνεχιζόμενης σφοδρής επίθεσης που δέχεται, την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων - διεκδικήσεων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος που δίνουν «ανάσα ζωής» για το παρόν και, ταυτόχρονα, ανοίγουν προοπτική για το μέλλον.

Η πανελλαδική σύσκεψη ομόφωνα αποφάσισε:

* Την Τρίτη 18 Δεκέμβρη, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης που θα οργανωθούν από το ταξικό εργατικό κίνημα σ' όλη τη χώρα.

* Στο επόμενο διάστημα να γίνει προσπάθεια από τις ομοσπονδίες και τους αγροτικούς συλλόγους για την οργάνωση κατά τόπους αγωνιστικών κινητοποιήσεων για ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα που αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουν κάποια προϊόντα, (πχ, πολύ χαμηλές τιμές στο βαμβάκι, στο γάλα, μεγάλη μείωση της ελαιοπαραγωγής κ.α.). Μάλιστα, ήδη, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας έχει πάρει απόφαση γιαπανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη αγροτικών συλλόγων την ερχόμενη Τετάρτη 12/12 στον Παλαμά, στην οποία θα γίνει συζήτηση στην προοπτική για την οργάνωση άμεσης αγωνιστικής κινητοποίησης με βασικό θέμα την χαμηλή τιμή του βαμβακιού. Αντίστοιχες συσκέψεις για την τιμή στο βαμβάκι θα πραγματοποιηθούν από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και τους αντίστοιχους Αγροτικούς Συλλόγους την Τετάρτη 12/12 στην Γαλήνη στις 7μμ στο καφενείο του «Γκέκα» και την Πέμπτη 13/12 στις 6μμ στο Βασιλί-Φαρσάλων με πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

* Καθορίστηκε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στις 9.30πμ στο Υπουργείο για να τεθούν προς ικανοποίηση τα δίκαια αιτήματα - διεκδικήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή της.

*  Στις αρχές του νέου χρόνου να πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με θέμα την οργάνωση πανελλαδικά συντονισμένων αγωνιστικών κινητοποιήσεων προς τα τέλη Γενάρη.

* Ξεκινώντας άμεσα να οργανωθούν από τις κατά τόπους Ομοσπονδίες, Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα συσκέψεις σε κάθε περιοχή και νομό της χώρας με την συμμετοχή κλιμακίων της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, περιοδείες, επισκέψεις, ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας να συμμετέχουν μαζικά στις συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν και στις άλλες δράσεις για την προετοιμασία του νέου γύρου των πανελλαδικά συντονισμένων αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΜΗ – ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ Η ΕΛΠΙΔΑ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

10-12-2018 18:36Παλαμάς

Αλήθεια, που το βγάλατε αυτό το συμπέρασμα; Τετάρτη στον Παλαμά Καρδίτσας (ομοίως σε Λάρισα και Φάρσαλα όπως ανακοίνωσε η Πανελλαδική) έχουμε σύσκεψη για τις τιμές στο βαμβάκι και πάμε για δυναμικές κινητοποιήσεις. Παρασκευή η Πανελλαδική έχει συνάντηση με τον υπουργό. Στις 18 του μήνα που είναι η ψήφιση του προύπολογισμού θα προχωρήσουμε σε συλλαλητήρια. Θα γίνουν συσκέψεις στα χωριά και στις Ομοπσονδίες ανά τη χώρα και μετά το Γενάρη αναμένονται αποφάσεις για πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Για ποιό χρώμα μιλάτε; Οι ομοσπνδίες και οι αγροτικοί σύλλογοι περικλύουν στις τάξεις τους και ενώνουν ανθρώπους διαφορετικών πολιιτκών χώρων και πεποιθήσεων, κάτω από τα κοινά προβλήματα και αιτήματα, που αποτελούν την αιχμή του αγώνα μας. Μιας και γράφετε για χρώματα κλπ, μήπως αναφέρεστε σε διάφορες συσκέψεις που έγιναν από κάποιους… περίεργους πέρυσι... τίγκα στο χρώμα, δίχως διεκδικητικό πλαίσιο και που τελικά δεν κατέληξαν σε τίποτα…. Άντε λίγο τώρα ηρεμία, γιατί ορισμένους τους πιάνει πατατράκ και ταράκουλο όταν ακούνε για οργανωμένο αγροτικό κίνημα….

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία