BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Αποχωρούν τα μπλόκα μετά από την χθεσινή απογοητευτική συνάντηση στο υπουργείο

Αποσύρονται σταδιακά από τα μπλόκα οι αγρότες, την ώρα που οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση δεν έλυσε κανένα από τα αιτήματά τους.

Ypaat-1_2

336
0

Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, κατά τη διάρκεια της συνέλευσής τους, αποφάσισαν να αποχωρήσουν το πρωί του Σαββάτου στις 11. Αποφάσισαν πάντως τη διοργάνωση συλλαλητηρίου την 1η Μαρτίου έξω από το δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας, όπου και είναι προγραμματισμένο να δικαστούν, όσοι έλαβαν τις κλήσεις με την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεών τους.

Από το μπλόκο τους αποφάσισαν να αποχωρήσουν και οι αγρότες στις Σέρρες.

Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής μπλόκων

«Στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη 14/2/2019 η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων με κλιμάκιο συναρμοδίων υπουργών, η κυβέρνηση δεν δέχτηκε να ικανοποιήσει ούτε ένα από τα δίκαια αιτήματα των αγροτών που βρισκόμαστε για 20 μέρες στα μπλόκα.

Αυτή η ολοκληρωτική άρνηση αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να λυθούν προβλήματα της αγροτιάς, που η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική της και οι επιπτώσεις από την ΚΑΠ της ΕΕ, δημιουργούν και οξύνουν. Δείχνει, ταυτόχρονα, ότι οι προκλήσεις για «διάλογο» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν προσχηματικές, ενώ παραπλανητικές είναι δηλώσεις του μετά τη συνάντηση πως θα δρομολογηθούν λύσεις στο επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά στη συνάντηση που είχε η κυβέρνηση, μόλις λίγη ώρα πριν τη δική μας, με κάποιους αγρότες που κανείς δεν ξέρει τι και ποιόν εκπροσωπούν, αυτή έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειάς της, με την χρησιμοποίηση διαφόρων "προθύμων", να υπονομεύσει και να διασπάσει τον αγώνα μας. Μια προσπάθεια που δεν της βγήκε, καθώς έγινε γρήγορα αντιληπτός ο βρώμικος ρόλος που ανέλαβαν να παίξουν οι εν λόγω "πρόθυμοι".

 Τα περί "δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας", που κατά την κυβέρνηση δεν επιτρέπουν τάχα την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων - το ίδιο κάνει και για τα αιτήματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων - αποτελούν υπεκφυγή και κοροϊδία σε βάρος μας.

Τα ίδια "δημοσιονομικά δεδομένα" δεν εμποδίζουν την κυβέρνηση της "πρώτη φορά Αριστεράς" να προσφέρει πακτωλό χρημάτων και βουνό προνομίων σε μερικές δεκάδες κεφαλαιοκράτες, ανάμεσά τους εμποροβιομήχανοι και μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το δικό μας μόχθο και κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών και της λαϊκής κατανάλωσης.

Για παράδειγμα, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να παίρνουμε αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, φρόντισε να το παίρνουν πάμφθηνο εφοπλιστές, ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιριών, μεγαλοξενοδόχοι, κλινικάρχες, καθορίζοντας γι' αυτό κονδύλι 1,1 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.

Επίσης, ενώ αρνείται το αίτημά μας για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ κι αποσύνδεσή τους από το ύψος του κατώτατου εργατικού μισθού, για τους μεγαλοβιομήχανους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες αποφάσισε νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

 Ακόμα, ενώ με το "επιχείρημα" ότι δεν το επιτρέπουν οι "κανόνες της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού", δεν δέχεται το αίτημά μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας, ώστε να μην μας τα παίρνουν τζάμπα οι εμποροβιομήχανοι που μας εκβιάζουν με το αίσχος των "ανοιχτών" τιμών, από την άλλη εξακολουθεί να προσφέρει "κατώτατα εγγυημένα κέρδη" στις μεγάλες εταιρίες που εκμεταλλεύονται τους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους και "εγγυημένη κερδοφόρα τιμή" στο ρεύμα που πωλούν οι ιδιωτικές εταιρίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνείται, κυνικά και προκλητικά, να ικανοποιήσει αιτήματα άμεσα και ζωτικής σημασίας για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, που αν δεν ικανοποιηθούν δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα. Και το κάνει γιατί στόχος της πολιτικής της, όπως και της ΚΑΠ της ΕΕ, είναι η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, με συνέπεια το δικό μας ξεκλήρισμα.

 Για παράδειγμα, αρνείται να καλυφθεί από το κράτος η μεγάλη απώλεια εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, που φέτος είδαν κοντά στο 70% της παραγωγής τους να καταστρέφεται από το δάκο, επειδή οι υπηρεσίες του κράτους και των περιφερειών δεν μερίμνησαν, ως όφειλαν, να γίνει έγκαιρα και κανονικά η δακοκτονία, για την οποία, μάλιστα, οι παραγωγοί πληρώνουν το 2% του τζίρου τους. Οπως μεγάλες απώλειες εισοδήματος έχουν οι παραγωγοί βαμβακιού και γάλακτος, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών σ' αυτά τα προϊόντα που επέβαλλαν τα καρτέλ εκκοκκιστών και μεγαλογαλατάδων, τα οποία η κυβέρνηση αφήνει ανέγγιχτα.

Κι ενώ οι κυβερνώντες δηλώνουν σε όλους στους τόνους και με κάθε ευκαιρία πως "βγήκαμε από τα μνημόνια" και "μπαίνουμε στην ανάκαμψη", συνεχίζουν τα "μνημονιακά" μέτρα σε βάρος μας, όπως η μείωση του αφορολόγητου που κατακτήσαμε με τα μπλόκα του 2016 κατά 3.000 ευρώ από 1/1/2020, η εφαρμογή του Τέλους Επιτηδεύματος κ.ά.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για εχθρική στάση έναντι εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως εκφράστηκε και με τον αυταρχισμό των πρωτοφανών δικαστικών διώξεων και με τον εμπαιγμό των προσχηματικών προκλήσεων σε "διάλογο" και με την προκλητική άρνηση να ικανοποιήσει τα αγροτικά αιτήματα.

Καταγγέλλουμε, επίσης, την "ένοχη σιωπή" κομμάτων που θέλουν να κυβερνήσουν, τα οποία στις 20 μέρες τώρα που βρισκόμαστε στα μπλόκα, δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να πουν υπέρ των ζωτικών αιτημάτων μας και του δίκαιου αγώνα μας, δεν καταδίκασαν καν τον αυταρχισμό και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης.

 Μετά τις συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου έγινε διεξοδική και γόνιμη συζήτηση για τα αρνητικά αποτελέσματα της συνάντησης με το κυβερνητικό κλιμάκιο, η απόφαση των μπλόκων και της αγωνιζόμενης αγροτιάς είναι για συνέχιση του αγώνα.

Ενας αγώνας για την επιβίωση που επί χρόνια δίνουμε, όχι μόνο στα μπλόκα, αλλά με κάθε μορφή πάλης. Ενας αγώνας σκληρός και μακροχρόνιος που με το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και τη μεγαλύτερη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων, είναι σίγουρο πως θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Το Σάββατο 16/2, στις 12 το μεσημέρι, γυρίζουμε στα χωριά μας, οργανωμένα και συντονισμένα σε όλη τη χώρα, όπως ξεκινήσαμε. Φεύγουμε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της και προειδοποιώντας την ότι θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι για τον αγώνα μας, ο οποίος συνεχίζεται με διάφορες μορφές.

Δίνουμε νέο αγωνιστικό ραντεβού την 1η Μάρτη, στο μεγάλο συλλαλητήριο έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας, για συμπαράσταση στους 10 συναδέλφους μας από την Θεσσαλία που δικάζονται χωρίς καν να έχουν απολογηθεί, με την κατηγορία ότι παρακίνησαν τους αγρότες να στήσουν το μπλόκο της Νίκαιας. Να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε να διώκεται το δικαίωμά μας στον συνδικαλισμό, δεν δεχόμαστε ποινικοποίηση των αγώνων και τα "αγροτοδικεία".

Στις 17 Μάρτη θα τιμήσουμε αγωνιστικά την 109η επέτειο του Κιλελέρ, με δυναμικό συλλαλητήριο στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων. Για να διαμηνύσουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μην γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι.

Συνεχίζουμε - θα νικήσουμε!».

 

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα αίτημά μας δηλώνει η Πανελλαδική μπλόκων
«Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα αίτημα μας και στέκεται εχθρικά απέναντί μας». Τα παραπάνω δήλωσαν οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων εξερχόμενοι από την 5ωρη συνάντηση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου με τους: Σταύρο Αραχωβίτη (υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης), Κατερίνα Παπανάτσιου (υφυπουργό Οικονομίας),  Σωκράτη Φάμελλο (υφυπουργό Περιβάλλοντος) και Τάσο Πετρόπουλο (υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης).
«Η κυβέρνηση μέσα σε αυτή τη συνάντηση έδειξε καθαρά ότι στέκεται εχθρικά απέναντί μας, απέναντι στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους, στα λαϊκά στρώματα, όμως την ίδια στιγμή βάζει πλάτη σε εφοπλιστές, σε βιομηχάνους, μοιράζει πακτωλούς χρημάτων αλλά και με ευνοϊκές ρυθμίσεις και με την πολιτική της. Εμείς δίνουμε έναν αγώνα επιβίωσης, όχι μόνο φέτος αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο στα μπλόκα αλλά με κάθε μορφή αγώνα γιατί αυτός ο αγώνας δε τελειώνει μια και έξω. Δεν είναι υπόθεση ενός μπλόκου είναι μακροχρόνιος και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι χρειάζεται η οργάνωσή μας, το δυνάμωμα των αγροτικών συλλόγων, το δυνάμωμα των συνομοσπονδιών και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και η συμμετοχή τους στους αγώνες, στο δρόμο, γιατί μόνο έτσι, μέσα από τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε λύσεις, να έχουμε αποτελέσματα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πνελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας.

Και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανέναν από τα αιτήματά μας για αυτό και λέμε και την καταγγέλλουμε ότι στέκεται εχθρικά απέναντί μας. Ταυτόχρονα όμως ο δικός μας ο αγώνας θα συνεχιστεί γιατί είναι ένας αγώνας δίκαιος, γιατί τα αιτήματά μας απαντούν στο σήμερα και στο αύριο, στα αγωνίες ενός  ολόκληρου κόσμου, αλλά και στα ζητήματα επιβίωσης που έχουμε. Θα επιστρέψουμε στα μπλόκα μας. Αύριο θα γίνουν συνελεύσεις σε όλα τα μπλόκα, θα γίνουν ενημέρωση στους συναδέρφους μας για τα αποτελέσματα της συνάντησης και θα αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα των αγώνων μας. 




Δηλώσεις Αραχωβίτη

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης ανέφερε: «Aνακοινώσαμε στους αγρότες τις πρώτες παρεμβάσεις για την δέσμη μέτρων σχετικά με την μείωση του κόστους παραγωγής.



- Το πρώτο μέτρο είναι η επίλυση του ζητήματος των εργατών γης από Τρίτες χώρες. Ήδη σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας το πρόβλημα επιλύεται. Το εργατικό είναι ένα σημαντικό στοιχείο του κόστους παραγωγής μαζί με τις εισροές.

- Μετά τις παρεμβάσεις μας στα λιπάσματα ακολουθούν παρεμβάσεις στα φυτοφάρμακα και τους σπόρους που θα συντελέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

- Επίσης ανακοινώσαμε στους αγρότες την εισαγωγή ΠΟΠ Φέτας στο πρόγραμμα σίτισης στα σχολεία. Αφορά 153.000 μερίδες καθημερινά για το έτος 2019 – 2020, την επόμενη χρονιά οι μερίδες θα διπλασιαστούν όπως επίσης και την μεθεπόμενη.

- Παράλληλα μιλήσαμε για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Ένα από τα κύρια αιτήματα των μπλόκων την χρονιά που πέρασε. Προς αυτή την κατεύθυνση είχαμε την χορήγηση de minimis στους αιγοποροβατοτρόφους και τα ροδάκινα και θα συνεχίσουμε και σε άλλα προϊόντα.

- Συζητήσαμε για το πρόβλημα της ρευστότητας και ανακοινώσαμε ότι είμαστε κοντά στην υλοποίηση των μικροπιστώσεων μέχρι 25.000 ευρώ με χαμηλότοκο δάνειο και στα επόμενα νομοθετήματα είναι και η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας.



- Επίσης συζητήσαμε για το ΑΤΑΚ στα αγροτεμάχια που και φέτος θα έχει την μορφή πληροφοριακών στοιχείων φτάνει να τεκμηριώνεται η ιδιοκτησία.

- Μιλήσαμε για τους δασικούς χάρτες όπου στις περισσότερες περιοχές το πρόβλημα έχει επιλυθεί και κανένας αγρότης δεν πρόκειται να χάσει τις επιδοτήσεις.

- Δόθηκαν απάντησες σε όλα τα ζητήματα. Όχι ότι έχουν επιλύθει όλα, ωστόσο αυτή η κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση που αφουγκράζεται τα προβλήματα, τα συζητάει και προσπαθεί να δρομολογήσει τις λύσεις. Το 2018, στο τέλος του έτους δόθηκε λύση σε ένα από τα χρονίζοντα προβλήματα των μπλόκων που ήταν οι προστασία των επιδοτήσεων από τις κατασχέσεις με την θέσπιση του ακατάσχετου.  

- Επίσης υλοποιήθηκε μια δέσμευση του πρωθυπουργού για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες αλλά και ακόμα ένα για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 33% στον κλάδο της σύνταξης.

- Μια σειρά πρωτοβουλιών για την μείωση του κόστους παραγωγής έρχονται το επόμενο διάστημα και κυρίως δίνονται κίνητρα και με τον νέο νόμο που θα κατεβάσουμε το επόμενο διάστημα και για τους συνεταιρισμούς.

- Επίσης ένα ακόμα ζήτημα που συζητήσαμε με τους αγρότες ήταν η εξόφληση των παραγωγών σε 60 ημέρες όπου πρόσφατα τέλος Δεκεμβρίου του 2018 είχαμε μια τροπολογία που έκανε τον νόμο πιο λειτουργικό. Υπογράφεται μια υπουργική απόφαση και ξεκινάει η εφαρμογή της μέχρι αρχές Μάρτη».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου

«Ανακοινώσαμε τις πρώτες παρεμβάσεις από τη δέσμη μέτρων που είχαμε υποσχεθεί για τη μείωση του κόστους παραγωγής»

Το πρώτο μέρος της δέσμης μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής ανακοίνωσαν στους αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων τα πέντε μέλη της κυβέρνησης, που συμμετείχαν σε μαραθώνια συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χθες, από τις 6.30 μ.μ. μέχρι και τα μεσάνυχτα.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν ήταν:

Α) Η επίλυση του ζητήματος των εργατών γης από Τρίτες Χώρες. Σκοπός είναι η απλοποίηση της διαδικασίας απασχόλησης εργατών γης από γειτονικές Τρίτες Χώρες, όπως την Αλβανία.

Β) Η εισαγωγή της Φέτας ΠΟΠ στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων. Σε ένα μήνα αναμένεται να βγει η προκήρυξη για τη νέα σχολική χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, θα διανέμονται στους μαθητές:

153.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2019-2020,

300.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2020-2021 και

600.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2021-2022.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανακοινώθηκε και η διανομή ΠΟΠ τοπικών τυριών (γραβιέρα κ.λπ.) μέσω του ΤΕΒΑ και των 52 συμπράξεων.

Γ) Η μείωση του κόστους στα λιπάσματα, ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις στα γεωργικά φάρμακα και στους σπόρους.

Δ) Τέλος Δεκέμβρη ψηφίστηκε τροπολογία που έκανε το νόμο, για την εξόφληση των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες, πιο λειτουργικό, ενώ  υπογράφτηκε η σχετική υπουργική απόφαση και ξεκινάει η εφαρμογή της το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Σχετικά με το αίτημα της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των αγροτών για τη χρονιά που πέρασε, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, δήλωσε ότι «στη χρονιά που πέρασε είχαμε τη χορήγηση ενισχύσεων de minimis, σαν αναπλήρωση, σε κάποια είδη και κυρίως στην κτηνοτροφία για το γάλα, όπου υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα. Συνεχίζουμε με τα ροδάκινα, τα οποία πληρώθηκαν πριν λίγες μέρες και το επόμενο διάστημα θα έχουμε επίσης ενίσχυση με τη μορφή των de minimis για την αναπλήρωση του εισοδήματος και σε άλλα προϊόντα, μέσα στον Φλεβάρη και στον Μάρτη».

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα. Δεν έχουν επιλυθεί όλα. Ωστόσο αυτή η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα προβλήματα, τα συζητά – σε μαραθώνιες συνεδριάσεις –  και προσπαθεί να δρομολογήσει τις λύσεις».

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης, εκτός από τον κ. Αραχωβίτη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, η Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος και οι βουλευτές Παναγιώτα Βράντζα και Νίκος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Αραχωβίτης μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε:

«Σήμερα προσήλθαν οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων εδώ στο ΥπΑΑΤ, όπου όλη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, μαζί με την ηγεσία του Υπ. Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Εργασίας, μαζί με τους βουλευτές μας, συζητήσαμε σε μία μαραθώνια πραγματικά συνεδρίαση όλα τα αιτήματα ένα-προς ένα, τα αναλύσαμε και είδαμε τι έχει υλοποιηθεί, τι βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης και ποια είναι η ιεράρχηση. Τους ανακοινώσαμε τις πρώτες παρεμβάσεις από τη δέσμη μέτρων που είχαμε υποσχεθεί για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Το πρώτο μέτρο ήταν η επίλυση του ζητήματος των εργατών γης από τρίτες χώρες. Ήδη σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, εδώ ήταν και ο κ. Πετρόπουλος, ο οποίος έφυγε λίγο νωρίτερα, τους ανακοινώσαμε ότι το πρόβλημα με τους εργάτες γης τρίτων χωρών επιλύεται. Το εργατικό είναι ένα σημαντικό στοιχείο του κόστους παραγωγής, μαζί με τις εισροές και ένα-ένα παρεμβαίνουμε. Επόμενοι στόχοι είναι οι παρεμβάσεις στα λιπάσματα, που ήδη έχει γίνει το πρώτο βήμα, λύθηκε ένα σημαντικό ζήτημα που ανέβαζε το κόστος παραγωγής και το επόμενο διάστημα θα το δουν και οι αγρότες στην τσέπη τους, στα λιπάσματα. Ακολουθούν παρεμβάσεις στους σπόρους, στα φυτοφάρμακα και στις υπόλοιπες εισροές.

Ένα δεύτερο που ανακοινώσαμε σήμερα στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, είναι η εισαγωγή ΠΟΠ Φέτας στο πρόγραμμα σίτισης στα σχολεία, στα σχολικά γεύματα. Αφορά 153.000 μερίδες καθημερινά για το σχολικό έτος 2019-2020, την επόμενη χρονιά διπλασιάζονται οι μερίδες, μιλάμε για 300.000 μερίδες την ημέρα με φέτα ΠΟΠ και την επόμενη χρονιά το 2021-2022, θα φτάσουμε στις 600.000 μερίδες στα σχολεία.

Παράλληλα, μιλήσαμε για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, ένα αίτημα των μπλόκων, για το οποίο, στην χρονιά που πέρασε, είχαμε τη χορήγηση ενισχύσεων de minimis, σαν αναπλήρωση, σε κάποια είδη και κυρίως στην κτηνοτροφία για το γάλα, όπου υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα. Συνεχίζουμε με τα ροδάκινα, τα οποία πληρώθηκαν πριν λίγες μέρες και το επόμενο διάστημα θα έχουμε επίσης ενίσχυση με τη μορφή των de minimis για την αναπλήρωση του εισοδήματος και σε άλλα προϊόντα, μέσα στον Φλεβάρη και στον Μάρτη.

Επίσης, συζητήσαμε για το πρόβλημα της ρευστότητας και ανακοινώσαμε ότι είμαστε πολύ κοντά στην υλοποίηση του προγράμματος των μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ, χαμηλότοκο δάνειο, και στα επόμενα νομοθετήματα είναι και η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Επίσης, συζητήσαμε για το ΑΤΑΚ στα αγροτεμάχια, που και φέτος θα αποτελεί πληροφοριακό στοιχείο, φτάνει να τεκμηριώνεται η ιδιοκτησία.

Μιλήσαμε για τους δασικούς χάρτες, όπου στις περισσότερες περιοχές το πρόβλημα έχει επιλυθεί με τη συνεργασία των δασαρχείων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, των Περιφερειών και του ΟΠΕΚΕΠΕ και κανένας δεν πρόκειται να χάσει τις επιδοτήσεις του. Αυτό είναι ξεκάθαρο, για τις επιδοτήσεις μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρχουν τρεις πληρωμές, έτσι ώστε οι δικαιούχοι να πάρουν τα λεφτά τους για το 2018, αλλά και αργότερα οι επιδοτήσεις του 2018 ή του 2019 δεν χάνονται ποτέ, περιμένουμε μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα.

Δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα. Δεν έχουν επιλυθεί όλα. Ωστόσο αυτή η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα προβλήματα, τα συζητά – σε μαραθώνιες συνεδριάσεις –  και προσπαθεί να δρομολογήσει τις λύσεις.

Στο τέλος του 2018, όπως θυμάστε, δόθηκε λύση σε ένα από τα χρόνια αιτήματα των μπλόκων, που ήταν η προστασία των επιδοτήσεων από τις κατασχέσεις. Αυτό θεσμοθετήθηκε τέλος του χρόνου και οι επιδοτήσεις που κατατέθηκαν στις 20 Δεκεμβρίου 2018 ήταν προστατευμένες για τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων επιδοτήσεων.

Επίσης, μέσα στο Δεκέμβριο του 2018 υλοποιήθηκε μια δέσμευση του Πρωθυπουργού για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες και, επίσης, άλλη μια δέσμευση του πρωθυπουργού, για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά το ένα τρίτο, κατά 33% στον κλάδο της σύνταξης.

Από κει και πέρα μια σειρά πρωτοβουλίες, όπως είπαμε για τη μείωση του κόστους παραγωγής, έρχονται στο επόμενο χρονικό διάστημα και, κυρίως, δίνονται κίνητρα και με το νόμο, που θα είναι έτοιμος τις επόμενες μέρες, για τους συνεταιρισμούς. Πιστεύουμε βαθιά ότι οι συνεταιρισμοί σαν μορφή οργάνωσης των παραγωγών είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν τη λύση στις χαμηλές τιμές, από τη μία και στην προστασία του εισοδήματος των παραγωγών απέναντι στην αγορά.

Επίσης, το ζήτημα που συζητήσαμε με τους αγρότες είναι η εφαρμογή της εξόφλησης σε 60 μέρες. Τέλος Δεκέμβρη είχαμε μια τροπολογία που έκανε το νόμο πιο λειτουργικό, υπογράφτηκε η υπουργική απόφαση και ξεκινάει η εφαρμογή της μέχρι τις αρχές Μάρτη. Εκεί περνάνε τα τιμολόγια των παραγωγών και ο παραγωγός θα εξοφλείται μέσα σε 60 ημέρες. Άλλο ένα πάγιο αίτημα των μπλόκων ικανοποιείται.

Ελπίζουμε ότι στο μεγαλύτερο βαθμό τα αιτήματα των αγροτών – δεν είναι μόνο αιτήματα των μπλόκων, είναι όλων των αγροτών – δρομολογούνται σιγά-σιγά. Ποτέ τα προβλήματα δεν τελειώνουν, ωστόσο είμαστε εδώ, αυτή η κυβέρνηση έχει τη διάθεση, έχει δείξει τη βούλησή της για εξεύρεση λύσεων, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί.»


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Με σφιγμένα τα δόντια και χωρίς πολλές προσδοκίες ο νυχτερινός γύρος στη Βάθη 
«Ένα ακριβώς μήνα μετά την προηγούμενη μας συνάντηση τα αιτήματα μας παραμένουν ίδια και άλυτα. Επιπλέον περιμέναμε 10 ημέρες για την απάντηση σας σχετικά με την  σημερινή συνάντηση που θέλαμε να συμμετέχουν και τα συναρμόδια υπουργεία».  Με τα λόγια αυτά ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων  Κώστας Τζέλλας έδωσε το στίγμα των διαθέσεων των αγροτών λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη (στις 7 περίπου το απόγευμα της Πέμπτης 14 Φεβρουαρίου) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και τους υφυπουργούς των συναρμόδιων υπουργείων (Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Κοινωνικής Ασφάλισης).

Με την σειρά του ο υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης καλωσόρισε τους αγρότες (16μελή επιτροπή από όλη την χώρα) που προσήλθαν στη συνάντηση τονίζοντας πως «Η κυβέρνηση έχει δείξει τη μέγιστη ευαισθησία νομίζω για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες κι αυτό έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια που προσπαθούμε να λύσουμε και να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα ουσιαστικά προβλήματα που αφορούν την επιβίωση τόσο των αγροτών όσο και για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης».

Και πρόσθεσε: «το μοντέλο που θέλουμε είναι βασισμένο στην πρωτογενή παραγωγή, γιατί τα μοντέλα τα οποία εφαρμόστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν βασισμένα στην παροχή υπηρεσιών και στις άυλες επενδύσεις και στην πραγματικότητα έφεραν μία πλασματική ανάπτυξη η οποία οδήγησε στη χρεοκοπία και τα μνημόνια, που όλοι τα βιώσαμε.



Πλέον μπορούμε να πούμε ότι ξεφύγαμε από τη διαχείριση των επιδοτήσεων που είχαμε τα προηγούμενα έτη, δηλαδή το 2014, 2015, 2016 και μπαίνουμε πια ουσιαστικά στον πυρήνα των προβλημάτων της πρωτογενούς παραγωγής. Αυτά είμαστε εδώ να συζητήσουμε σήμερα με εποικοδομητικό διάλογο. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος το μέλος της Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) κ. Ρίζος Μαρούδας ανέφερε:: «Έχουμε προβλήματα επιβίωσης, γι’ αυτό είμαστε εδώ πέρα. Βέβαια, η μέρα είναι μέρα αγάπης, αλλά θέλουμε λύσεις, και για τον λόγο αυτό είμαστε εδώ μετά από 18 ημέρες στους δρόμους».

Νωρίτερα, το Agronews έγραφε:

Μικρομερεμέτια έβγαλε η πρώτη δέσμη μέτρων του Σταύρου Αραχωβίτη για τους αγρότες
Μικροπαροχές σχετικά με τις δόσεις στο αγροτικό ρεύμα, τα κίνητρα ένταξης στους συνεταιρισμούς και το θέμα του ΑΤΑΚ έβγαλε η πρώτη συνάντηση Αραχωβίτη (στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος) με τους αγρότες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός μετά την συνάντηση «τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για το αγροτικό ρεύμα στις γεωτρήσεις, όπου το βασικό πρόβλημα είναι οι ρυθμίσεις που κάνουν οι παραγωγοί αλλά λόγω της ροής της καλλιέργειας δεν μπορούν να  εξυπηρετήσουν μια ή δύο δόσεις και χάνετε οι ρύθμιση. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε συνάντηση τόσο με το υπουργείο Περιβάλλοντος όσο και με τον πρόεδρο της ΔΕΗ προκειμένου να δούμε με ποιο τρόπο με την απώλεια μιας ή δύο δόσεων δεν θα χάνετε η ρύθμιση».

Επιπλέον ο κ. Αραχωβίτης αναφερόμενος στα κίνητρα που μελετά το υπουργείο για τους αγρότες προκειμένου να ενταχθούν στους συνεταιρισμούς  τόνισε: «το δεύτερο ήταν τα κίνητρα που θα δοθούν από δω και πέρα για την συμμετοχή των αγροτών στους συνεταιρισμούς. Όπως ξέρετε το επόμενο διάστημα έρχεται ένας νόμος από το υπουργείο για το συνδικαλισμό των αγροτών που θα επιλύει ταυτόχρονα και θέματα των συνεταιρισμών. Ταυτόχρονα και μέχρι τέλος  του χρόνου θα υπάρχουν και άλλα κίνητρα για την συμμετοχή των αγροτών στα συνεργατικά σχήματα».

Τέλος όσον αφορά το ΑΤΑΚ ανάφερε: «ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί είναι το ζήτημα του ΑΤΑΚ στα αγροτεμάχια. Για φέτος το ΑΤΑΚ θα ενέχει θέση πληροφοριακού στοιχείου και τα αγροτεμάχια θα δηλώνονται κανονικά στο ΟΣΔΕ φτάνει να τεκμηριώνεται  κανονικά η ιδιοκτησία όπως ακριβώς έγινε και πέρσι».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Φάμελλος έκανε λόγο για πρωτοβουλία ενίσχυσης των ενεργειακών κοινοτήτων, ενώ σημείωσε ότι η συμμετοχή των αγροτών σε αυτές, θα τους παρέχει μείωση κόστους στην άρδευση έως και 50%.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνέψει οποιαδήποτε επιδότηση από τους δασικούς χάρτες, κάτι το οποίο και είχαμε δηλώσει εξαρχής», ανέφερε. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην Κεντρική Μακεδονία, σε ένα ποσοστό 85% αυτών των εγγράφων έχουν παραληφθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα δασαρχεία έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες των επιχορηγήσεων ενισχύσεων και έχουν καταβληθεί κιόλας.

Απάντηση αγροτών Θεσσαλονίκης

«Φεύγουμε με άδεια χέρια. Ότι έχουν πει τα τελευταία 8 χρόνια δεν βγαίνουν με τίποτα» ανέφερε ο Γιώργος Τσώνης, αγρότης από την Επανομή, μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη και τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο. 

«Ήρθαμε εδώ, 1.000 χιλιόμετρα και θα φύγουμε με άδεια τα χέρια, δε μας έδωσαν τίποτα», πρόσθεσε. 

Οι αγρότες εκφράζουν απογοήτευση, καθώς όπως λένε, αντί για ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους, ουσιαστικά άκουσαν μόνο δεσμεύσεις για παρεμβάσεις με χρονοδιάγραμμα. 



Το δελτίο τύπου του υπουργείου έχει ως εξής:

Τα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους συζήτησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος και εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Ειδικότερα, οι κ.κ. Αραχωβίτης και Φάμελλος δεσμεύτηκαν προς τους εκπροσώπους των αγροτών ότι θα γίνει συνάντηση το προσεχές διάστημα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες επίλυσης του προβλήματος, που έχουν στην τήρηση των δόσεων μετά από ρύθμιση χρεών, λόγω της εποχικότητας του επαγγέλματος και των εσόδων τους.

 Φωτογραφία: Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης (αριστερά) και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος (δεξιά).

Επίσης, αναφέρθηκαν σε επιπλέον κίνητρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τη συμμετοχή των αγροτών σε συνεταιριστικά σχήματα, προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους στην παραγωγική αλυσίδα και τη διαπραγματευτική τους δυνατότητα.

Ένα άλλο πρόβλημα που τέθηκε από τους παραγωγούς είναι η σύνδεση του Αριθμού Ταυτότητας του Ακινήτου (ΑΤΑΚ) με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, που θα κληθούν και φέτος να υποβάλουν προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Εκεί ο κ. Αραχωβίτης απάντησε ότι το ΑΤΑΚ θα ενέχει θέση πληροφοριακού στοιχείου, αρκεί να δηλώνεται κανονικά η ιδιοκτησία.

 Ο κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι επιδοτήσεις, λόγω εμπλοκής με τους δασικούς χάρτες, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα επιταχυνθεί η αποστολή στοιχείων, όπου αυτό χρειάζεται, για να είναι επιλέξιμα για επιδότηση.

Τέλος, συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής και τέθηκαν στο τραπέζι προτάσεις από όλες τις πλευρές.

Φωτογραφία: Συνάντηση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, και Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, με συνεταιρισμούς της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Βασίλης Κόκκαλης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας Χαλκιδικής, Άγγελος Τσιαρτσιαφλής, ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων Χαλκιδικής, Εμμανουήλ Βιτλής, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Παυλίν (Άγιος Παύλος Χαλκιδικής), Γεώργιος Καλαντζής, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επανομής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, Γεώργιος Τσιώνης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τριλόφου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης «ΕΑΣ Θεσσαλονίκης», Χρήστος Τσιλιάς και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ν. Καλλικράτειας Χαλκιδικής, Γεώργιος Μηκές.

 

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε:

«Είχαμε άλλη μια εποικοδομητική συνάντηση αυτή τη φορά με αγρότες από τη Θεσσαλονίκη και από τη Χαλκιδική, μέλη συνεταιρισμών, ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά. Συζητήσαμε τα προβλήματα της πρωτογενούς παραγωγής και ιδιαίτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μακεδονία.

Αυτό που συζητήσαμε και συμφωνήσαμε είναι η πρωτοβουλία που θα αναλάβουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες όσον αφορά στο αγροτικό ρεύμα στις γεωτρήσεις, όπου το βασικό πρόβλημα είναι οι ρυθμίσεις που κάνουν οι παραγωγοί, αλλά λόγω της ροής της καλλιέργειας δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν μία ή δύο δόσεις και χάνεται η ρύθμιση. Αναλάβαμε, λοιπόν, την πρωτοβουλία τις επόμενες μέρες να έχουμε συνάντηση τόσο με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, για να δούμε με ποιον τρόπο – έχουμε και συγκεκριμένη πρόταση – θα διασφαλίσουμε ότι για την απώλεια μιας ή δύο δόσεων ή ενός μικρού αριθμού δόσεων δεν θα καταπίπτει η ρύθμιση.

Το δεύτερο ζήτημα που συζητήσαμε αναλυτικά ήταν τα κίνητρα που έχουν αρχίσει να δίνονται και θα δοθούν από εδώ και πέρα για τη συμμετοχή των αγροτών στους συνεταιρισμούς. Όπως ξέρετε το επόμενο διάστημα έρχεται ένας νόμος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον συνδικαλισμό των αγροτών που θα επιλύει ταυτόχρονα και ζητήματα συνεταιρισμών. Εκεί θα επιλύονται αρκετά από τα ζητήματα που συζητήσαμε, αλλά ταυτόχρονα και μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρχει και άλλη κινητροδότηση για τη συμμετοχή των αγροτών στα συνεργατικά σχήματα.

Ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί την περιοχή είναι το ζήτημα του ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου) στα αγροτεμάχια. Και για τη φετινή χρονιά το ΑΤΑΚ θα ενέχει τη θέση πληροφοριακού στοιχείου και τα αγροτεμάχια θα δηλώνονται και θα υπάρχουν κανονικά στο ΟΣΔΕ, φτάνει να δηλώνεται κανονικά η ιδιοκτησία. Από εκεί και πέρα συζητήσαμε και άλλα ζητήματα που άλλα έχουν τεθεί ήδη σε τροχιά υλοποίησης και επίλυσης και άλλα εξετάζονται για το επόμενο διάστημα. Το κύριο ζήτημα που μας απασχόλησε για αρκετό χρόνο της συζήτησής μας ήταν το κόστος παραγωγής. Το κόστος παραγωγής το οποίο είναι πολυπαραγοντικό και, όπως ήδη έχω πει από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου, θα αναλάβουμε μια δέσμη μέτρων όλο το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κόστους παραγωγής στις ελληνικές συνθήκες καλλιέργειας.»

 

Από την πλευρά του ο κ. Φάμελλος δήλωσε:

«Συζητήσαμε με τους αγρότες που εκπροσωπούν όλα τα συνεταιριστικά σχήματα της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Όσον αφορά το δικό μας χαρτοφυλάκιο, παρότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και το απόγευμα και θα κάνουμε συνολικά τοποθέτηση για τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου, όταν έχουμε όλη την εικόνα, ξεκαθαρίσαμε δύο σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με τους δασικούς χάρτες.

Πρώτα από όλα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσει οποιαδήποτε επιδότηση από τους δασικούς χάρτες, κάτι που είχαμε δηλώσει εξαρχής, όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια.

Όσον αφορά τα ζητήματα των αντιρρήσεων, των πρόδηλων σφαλμάτων, των διοικητικών πράξεων της διοίκησης που ήδη έχουν προηγηθεί, δεν θα υπάρχει αμφισβήτηση και θα επιταχύνουμε εμείς την αποστολή στοιχείων, όπως και για τα εκχερσωμένα, τροποποιημένα αγροτεμάχια, αλλά και της δασικής χρήσης που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία των επιδοτήσεων.

Ήδη στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, που αφορούσε η συνάντηση, ένα ποσοστό 85% αυτών των εγγράφων έχουν παραληφθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα δασαρχεία και έχουν προχωρήσει στην καταβολή των ενισχύσεων.

Ταυτόχρονα συζητήσαμε για μια καινούρια πρωτοβουλία που αναλάβαμε μαζί με την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Αυτό αφορά όλες τις πράξεις που αφορούν τη Διεύθυνση Πολιτικής Γης. Είναι μία πρωτοβουλία που έχει ήδη θετικό πρόσημο στη Θεσσαλία, που αφορά στην αποστολή όλων των στοιχείων των κληροτεμαχίων, όλων των παραχωρησιούχων, των αναδασμών και των στοιχείων της Πολιτικής Γης, που θα ενταχθούν με μία κίνηση εκ μέρους των περιφερειών στους δασικούς χάρτες και στα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μπορούμε δηλαδή με μία διαδικασία αποστολής να εντάξουμε όλα τα στοιχεία που αντιστοιχούν σε κληροτεμάχια και σε παραχωρήσεις σε άκληρους ή σε αγρότες για την άσκηση του αγροτικού επαγγέλματος.

Νομίζουμε ότι έτσι θα απελευθερωθεί επίσης ένα μεγάλο κομμάτι των ενισχύσεων, το έχουμε ήδη εφαρμόσει πολιτικά στη Θεσσαλία, η εμπειρία είναι αρκετά θετική και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μπορούμε λοιπόν με την υποστήριξη των αγροτών και της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας αν το επεκτείνουμε και στην Κ. Μακεδονία.

Συζητήσαμε προφανώς για το ζήτημα της ενέργειας. Το κόστος ενέργειας, η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε ήδη από τον Σταύρο Αραχωβίτη, για τη συνάντηση με τη ΔΕΗ για το θέμα του διακανονισμού. Από την άλλη μεριά εμείς επιβεβαιώσαμε ότι η ΔΕΗ στον ενεργειακό σχεδιασμό για το 2030 παραμένει σημαντικός ενεργειακός φορέας για τη χώρα, δεν έχουν να ανησυχούν κάτι οι αγρότες, γιατί υπήρχε μια ανησυχία για τον ρόλο της ΔΕΗ και την παροχή του αγροτικού τιμολογίου.

Αυτό που επίσης συζητήσαμε είναι ότι δίνεται η δυνατότητα μείωσης του κόστους ακόμα και κάτω από το 50% μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες. Θα υπάρχουν ειδικά εργαλεία, είτε προς συνεταιρισμούς και ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, είτε και προς ομάδες αγροτών για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Θα υπάρχει μια πρωτοβουλία εντός του 2019 από το υπουργείο μας για τη ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων και αν θέλετε για την ωρίμανση των ενεργειακών κοινοτήτων, μία πρωτοβουλία της τάξης των 15 εκατ. από το ΕΣΠΑ, που πιστεύω ότι ειδικά στην ύπαιθρο θα μειώσει πάρα πολύ το κόστος ενέργειας.

Έχουμε όμως συνέχεια. Μας ενδιαφέρει και η αναβάθμιση, αν θέλετε, της ελληνικής παραγωγής. Συζητήσαμε και χθες στη Βουλή για τα Σχέδια Βόσκησης και για τους ψηφιακούς πλέον καταλόγους που θα έχουμε σε όλη τη χώρα, για να έχουμε υπεραξία και στο κτηνοτροφικό προϊόν. Να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε δηλαδή τα ελληνικά προϊόντα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Είναι τα κοινά εργαλεία που έχουμε μαζί με το ΥπΑΑΤ, που μπορεί τώρα να φαίνονται μπελάς, να έχουμε θέματα πολλά, η χώρα μας είχε μείνει πίσω, όμως είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να φύγει η Ελλάδα πολύ μπροστά όσον αφορά την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων ιδιαίτερα του πρωτογενούς τομέα.»

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Λάκισαν οι «δούρειοι ίπποι», κατεβαίνει στη Βάθη επιτροπή της Πανελλαδικής των μπλόκων
Με μια οκταμελή επιτροπή αγροτών από την Θεσσαλονίκη και όχι με την παρέα του παλιού «Πανελλαδικού» που επιχείρησε να μπει σφήνα στο μπλόκο της Νίκαιας (έχει να εμφανιστεί από τον Φεβρουάριο του 2016) συναντήθηκε τελικά το μεσημέρι της Πέμπτης, 14 Φεβρουαρίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την συμμετοχή και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Agronews μέλη της ομάδας που βρέθηκαν στην συνάντηση στη Βάθη, ο λόγος που κατέβηκαν στην Αθήνα έχει να κάνει πρωτίστως με τα προβλήματα που σχετίζονται με τους δασικούς χάρτες (γι’ αυτό και συμμετέχει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος) και όχι τόσο με την πορεία των φετινών κινητοποιήσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι  οι «δούρειοι ίπποι» που προσπάθησαν να παρεισφρήσουν και να καπηλευτούν τον αγώνα των μπλόκων, μετά την έντονη αντίδραση των μελών της Επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας άλλαξαν γνώμη αφού μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε επικοινωνιακά προβλήματα και στην κυβέρνηση με την οποία είναι γνωστό ότι «συμπλέουν» πολιτικά.


Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 

Συναντήσεις στον προθάλαμο ναρκοθετούν την συνάντηση στη Βάθη 
Με ματαίωση απειλείται η προγραμματισμένη για το απόγευμα της Πέμπτης (6.30μ.μ.) συνάντηση αντιπροσωπείας αγροτών από τα μπλόκα με κυβερνητικό κλιμάκιο, καθώς οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της πλατείας Βάθη και η αυξημένη πιθανότητα εμβόλιμης συνάντησης με «δούρειους ίππους» δυναμιτίζει το κλίμα και φέρνει τους «μπλοκατζήδες» στα όρια της αγανάκτησης.
Οι τελευταίες πληροφορίες του Agronews αναφέρουν ότι η γραμματεία του υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη έχει κλείσει ήδη για τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης συνάντηση με αμφιλεγόμενα αγροτικά στελέχη τα οποία έχουν να εμφανισθούν στην… πιάτσα από τον Φεβρουάριο του 2016. Πρόκειται για την ίδια παρέα που επιχείρησε να διεισδύσει στο Μαξίμου κατά την κορύφωση των διαβουλεύσεων του 2016, όταν ως γνωστόν μαγειρεύονταν τα γνωστά μέτρα (φορολογικά, ασφαλιστικά κ.α.) σε βάρος των αγροτών. Τότε βέβαια, η… αλεπού των μπλόκων, Βαγγέλης Μπούτας, είχε καταφέρει με τη βοήθεια του Βαγγέλη Αποστόλου, τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, να αφήσει έξω από τα κάγκελα του Μαξίμου τους «δούρειους ίππους», οι οποίοι τώρα, με το μανδύα του ΣΥΡΙΖΑιου,  επανέρχονται δριμύτεροι. Για όσους γνωρίζουν την ιστορία πρόκειται για τα τελευταία απομεινάρια της παρέας των νεολαίων του λεγόμενου Πανελλαδικού, οι οποίοι, αφού ακολούθησαν για πολύ καιρό προσωπικές καριέρες, επιχειρούν εκ νέου, να εμφανισθούν ως εκπρόσωποι των αγροτών, υποσχόμενοι εκδούλευση στους κυβερνώντες, εν όψει μάλιστα των επερχόμενων εκλογών.

Η είδηση της μεσημεριανής συνάντησης των «τυχάρπαστων», όπως τους αποκαλούν οι «πολεμιστές» της  Νίκαιας, έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στα 14 μπλόκα που βρίσκονται αυτές τις μέρες σε κοινή γραμμή, καθώς θεωρείται καθαρή υπονόμευση κάθε προσπάθειας συνεννόησης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους εξεγερμένους αυτές τις μέρες αγρότες. Μια από τις σκέψεις που συζητιούνται μάλιστα είναι η ματαίωση του απογευματινού ραντεβού, το οποίο έχει κλειστεί μετά  κόπων και βασάνων, αν δεν κοπεί ο δρόμος στους…  μεσημεριανούς από την πλατεία Βάθη. 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Στο Κιλελέρ οι αγρότες πριν τη διυπουργική συνάντηση στην Αθήνα 
Δυναμική κινητοποίηση στο μνημείο του Κιλελέρ πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης (13/2) αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, ύστερα από κάλεσμα του μπλόκου της Νίκαιας, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν πυρετώδεις προετοιμασίες για την αυριανή συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο στην Αθήνα.


 
Οι αγρότες ξεκίνησαν με αυτοκίνητα από το μπλόκο και πορεύτηκαν στο μνημείο σηματοδοτώντας την αποφασιστικότητα της αγροτιάς να επιμείνει αγωνιστικά στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων της.
Στο μνημείο του αγρότη κατατέθηκε στεφάνι από το μπλόκο της Νίκαιας, ενώ ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, σημείωσε ότι οι αγρότες πάνε στην αυριανή συνάντηση με την κυβέρνηση με τα αιτήματά τους τα οποία ζητούν να επιλυθούν.

Νωρίτερα το Agonews έγραφε: 

Κινητοποίηση των αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας στο μνημείο του Κιλελέρ αποφασίστηκε από το μπλόκο της Νίκαιας να πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, το απόγευμα (5 μ.μ.) πριν την αυριανή (14/2) συνάντηση στην Αθήνα. Η κινητοποίηση όπως αναφέρουν οι αγρότες θα σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα της αγροτιάς να επιμείνει αγωνιστικά στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων της.
Το μπλόκο της Νίκαιας απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση, στο οποίο αναφέρει:

«Το μπλόκο της Νίκαιας απευθύνει κάλεσμα σ' όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας - και σ' όσους έχουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας, αλλά και σε όσους παρέμειναν στα χωριά - να έλθουν την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, στις 4 το απόγευμα, στο χώρο του μπλόκου. Από κει θα ξεκινήσουμε, με ΙΧ αυτοκίνητα και με συμβολική συμμετοχή τρακτέρ, για το Κιλελέρ, από όπου, ενόψει και της συνάντησης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης - μια πρότασή μας που, κάτω από την αγωνιστική πίεση των μπλόκων, έγινε τελικά αποδεκτή από την κυβέρνηση - θα στείλουμε το μήνυμα ότι επιμένουμε στις δίκαιες διεκδικήσεις μας, που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας, αγωνιζόμαστε για να μη γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι.

Καλούμε, επίσης, τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης να δυναμώσουν τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα μας κι όλοι μαζί να ενισχύσουμε την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Αιτήματα που δεν αφορούν μόνο τους αγρότες, αλλά όλο το λαό, αφού παλεύουμε για να παραμείνουμε στην αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα και για να έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για την ικανοποίηση των διατροφικών και των άλλων λαϊκών αναγκών».

Νωρίτερα χτες το απόγευμα, στο πλαίσιο της απόφασης για πανελλαδικά συντονισμένη κλιμάκωση του αγώνα από τα μπλόκα, αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, με δεκάδες τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα, μετακινήθηκαν προς τον κόμβο Πλατυκάμπου, όπου, για μιάμιση ώρα, απέκλεισαν και την παλιά Εθνική οδό Λάρισας - Βόλου.

Στη Μακεδονία και την Ηπειρο

Στην Κεντρική Μακεδονία, οι αγρότες από το μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας απέκλεισαν χτες για μία ώρα, από τις 4 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. το δρόμο Βέροιας - Σκύδρας.

Στον αποκλεισμό της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών, στο ύψος της διασταύρωσης Σιδηροκάστρου, προχώρησαν το απόγευμα και οι αγρότες της περιοχής. Παρέταξαν τα τρακτέρ τους στο οδόστρωμα, αποκλείοντας και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Παραμένουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα οι αγρότες στο μπλόκο της Κουλούρας και στα διόδια των Μαλγάρων, όπως και οι αγρότες στην Κατερίνη στο ύψος της «Ελιάς» (δημοτική οδός Εθνικού Σταδίου), οι αγρότες της Πέλλας στον κόμβο Γυψοχωρίου και οι αγρότες του Αμυνταίου στον κόμβο Αντιγόνου.

Οι αγρότες της περιοχής του Λαγκαδά, που συγκεντρώνονται στο μπλόκο Δερβενίου, με ανακοίνωσή τους ζητούν τη συμπαράσταση όλων στα δίκαια αιτήματά τους.

Τον πολυήμερο αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων που εκφράζεται με σειρά αγροτικών μπλόκων και κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα και στην Κεντρική Μακεδονία, χαιρετίζουν ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βασίλης Ρέβας, Θόδωρος Ιγνατιάδης, Φιλιώ Σαραντίδου. Με κοινή δήλωσή τους σημειώνουν: «Οι αγρότες μέσα από συλλογικές αποφάσεις, οργανωμένα, επέλεξαν να κινητοποιηθούν με άξονα τα δίκαια αιτήματα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΚΑΠ, που τους αφανίζει και οδηγεί στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής τους σε όλο και λιγότερους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες. Τώρα πρέπει να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση σε αυτόν τον αγώνα. Τώρα η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργία να δώσουν λύση στα προβλήματα των αγροτών».

Στην Πρέβεζα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής παραμένουν στο μπλόκο στον Λούρο, το οποίο έχουν στήσει μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο

Στη Φθιώτιδα, οι αγρότες παραμένουν παρατεταγμένοι στον κόμβο της Πελασγίας . Χτες απέκλεισαν ξανά το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη της Εθνικής οδού από τις 4.30 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής παραμένουν στο μπλόκο που έχουν στήσει στο Χαλίκι.

Στην Αχαΐα στήθηκε νέο μπλόκο, στη διασταύρωση της Βιομηχανικής Ζώνης Πατρών στην Εθνική οδό Πάτρας - Πύργου. Οι αγρότες της περιοχής Ερυμάνθου μετακινήθηκαν από το Σταυροδρόμι καθώς και τον κόμβο Λαδάόπου είχαν παρατάξει τα τρακτέρ τους τις προηγούμενες μέρες και μαζί με τα μέλη των Αγροτικών Συλλόγων Δυτικής Αχαΐας, Ωλενίας και δήμου Πάτρας έστησαν το νέο μπλόκο, ενώ προχώρησαν χτες και σε αποκλεισμό της Εθνικής οδού για δύο ώρες μεταξύ 8 και 10 μ.μ.

Στην Ηλεία, αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν συγκεντρωμένοι στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, έχοντας παρατάξει τα οχήματά τους επί της Εθνικής οδού Πύργου - Πατρών.

Στη Μεσσήνη, στο χώρο του μπλόκου που έχει στηθεί στον Σταθμό, χτες παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου κτηνοτρόφοι της περιοχής που βρίσκονται στο έλεος των χονδρεμπόρων, οι οποίοι αρνούνται να παραλάβουν το γάλα τους. Οπως κατήγγειλαν, παρά τις υποσχέσεις που έχει δώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα, οι χονδρέμποροι συνεχίζουν την ίδια τακτική και καθημερινά πετιούνται τεράστιες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος. Οι κτηνοτρόφοι προειδοποίησαν για δυναμικές αντιδράσεις και κάλεσαν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Επίσης, στο Χανδρινό συνεχίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής να παραμένουν στο μπλόκο.

Στην Κρήτη και τη Λέσβο

Στα Χανιά, το κλείσιμο της Εθνικής οδού Χανίων - Ηρακλείου στο ύψος του μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια πραγματοποιείται καθημερινά, από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.

Στο Ηράκλειο, αντίστοιχα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του μπλόκου των Πραιτωρίων συνεχίζουν τα απογεύματα τους αποκλεισμούς του νότιου οδικού άξονα της Κρήτης.

Τέλος, στη Λέσβο, αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί παναγροτικό παλλεσβιακό συλλαλητήριο, στις 11.30 π.μ., στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης (πλατεία ΙΚΑ). Η οργάνωση του συλλαλητηρίου αποφασίστηκε στη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8/2 στην Αγία Παρασκευή.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:



Στο Κιλελέρ με τα τρακτέρ οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας πριν την διυπουργική στην Αθήνα 
Την ερχόμενη Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στις 6.30 το απόγευμα, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα γίνει η συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews από τη Βάθη, στην συνάντηση όπως είχαν ζητήσει οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας θα συμμετέχουν και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος, η υφυπουργός Οικονομικών κ.α Παπανάτσιου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλος.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης δήλωσε:

«Η κυβέρνηση καλωσορίζει την απόφαση των μπλόκων να προσέλθουν στον διάλογο. Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος αντιμετώπισης των προβλημάτων που υφίσταται η πρωτογενής παραγωγή διαχρονικά. Ήδη έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης προκειμένου να επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα των αγροτών, ενώ άλλα έχουν δρομολογηθεί και γίνονται συντονισμένες ενέργειες να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους και των αντοχών της οικονομίας.

Ευελπιστούμε και βασιζόμαστε στην διαρκή και αγαστή συνεργασία του αγροτικού κόσμου και των οργανώσεών του, προκειμένου από κοινού να δώσουμε την ώθηση στην πρωτογενή παραγωγή.

Ο διάλογος πρέπει να γίνεται χωρίς αποκλεισμούς και να είναι συνεχής»

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη σχετικά με την σύνθεση της διυπουργικής συνάντησης αναμένουν σύμφωνα με όσα έκαναν γνωστά οι αγρότες της Νίκαιας που συνεδρίασαν χθες (11/2) το απόγευμα εκ νέου στο μπλόκο. Σύμφωνα με όσα τόνισαν ανέμεναν από τον υπουργό να τους ενημερώσει για τη σύνθεση του κυβερνητικού κλιμακίου και επιπλέον έκαναν γνωστό ότι αναμένουν να υπάρξει συνάντηση τόσο με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, ενώ ζητούν οπωσδήποτε στη σύνθεση να μετέχει και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. 

Στη βάση αυτών των δεδομένων οι αγρότες δηλώνουν ότι θα κριθεί και το μέλλον των κινητοποιήσεων. Παράλληλα είπαν σήμερα στις 14:00 θα συναντηθούν στο μπλόκο της Νίκαιας, ώστε να πραγματοποιήσουν κινητοποίηση και αποκλεισμό του κόμβου του Πλατυκάμπου.

Συλλαλητήριο στον Βόλο
Οι παραγωγοί της Μαγνησίας, πραγματοποίησαν χτες συλλαλητήριο στο κέντρο του Βόλου με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα.

Η συγκέντρωση των αγροτών πραγματοποιήθηκε έξω από το κτήριο των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, Ιωλκού με Αναλήψεως. Υπολογίζεται ότι στο συλλαλητήριο κατέβηκαν περίπου 150 αγροτικά αυτοκίνητα και 4 τρακτέρ.

Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νοτίου Πηλίου Μαρία Μαμούχα, τόνισε: «Είμαστε εδώ όλοι μαζί οι αγρότες για να διαμαρτυρηθούμε απέναντι στην ανταγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Περιμένουμε σήμερα να ανταποκριθεί στο κάλεσμα που έχουμε απευθύνει για συνάντηση. Αν δεν ανταποκριθεί, συνεχίζουμε τους αγώνες».

Την αλληλεγγύη της στον αγώνα των αγροτών εξέφρασε η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των αγροτών με πρώτο και βασικό αίτημα τη μείωση του κόστους παραγωγής. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με ψηφίσματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και με έργα που αφορούν τους αγρότες προσπαθεί να τους βοηθήσει».

Στο παμμαγνησιώτικο συλλαλητήριο συμμετείχαν αγρότες από τους Αγροτικούς Συλλόγους Αλμυρού και Σούρπης, Νοτίου Πηλίου και από το μπλόκο Αερινού.

Παραμένουν τα μπλόκα σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
Αμετακίνητοι στα μπλόκα τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι τηρούν στάση αναμονής, ενόψει της απάντησης στο αίτημά τους για τετραμερή συνάντηση, υπό τον Έλληνα πρωθυπουργό ή έστω τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

"Στην αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης απαντάμε με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας" επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σερρών, Γιάννης Τουρτούρας, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα ζητούν τετραμερή συνάντηση για περισσότερο από μια εβδομάδα, χωρίς αποτέλεσμα. 'Οπως είπε, "αφού ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν μπορεί να μας δώσει απαντήσεις και λύσεις στα αιτήματά μας, ζητούμε συνάντηση με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, για να θέσουμε επί τάπητος τα ζητήματα που μας απασχολούν και να λάβουμε ουσιαστικές απαντήσεις".

Σε στάση αναμονής, με παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στα κομβικά σημεία του οδικού δικτύου, όπου έχουν επιλέξει να στήσουν τα μπλόκα τους, θα βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι της υπόλοιπης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ αργά το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν συνελεύσεις για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα στα εξής σημεία:

*Στον κόμβο Δερβενίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας

*Στα διόδια Μαλγάρων, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθήνας

*Στον νομό Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας

*Στην Εθνική Οδό Βέροιας - Σκύδρας, στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νάουσας

*Στον νομό Πέλλας, στον κόμβο Γυψοχωρίου

*Στον νομό Πιερίας, στη δημοτική οδό Εθνικού Σταδίου Κατερίνης

*Στο 67ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης -Θεσσαλονίκης

*Στις Σέρρες στο μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου

*Στην έξοδο από το Άργος Ορεστικό, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Κρυσταλλοπηγής,

Στο μεταξύ, αύριο, Τετάρτη 13/2, αγρότες και κτηνοτρόφοι του δήμου Παιονίας, θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, προκειμένου να "κλειδώσουν" τον τρόπο με τον οποίο θα εισέλθουν και εκείνοι στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως είπε ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου της περιοχής, Θωμάς Καρυπίδης.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Παπανάτσιου, Πετρόπουλο, Φάμελλο και Αραχωβίτη ζητά στην διυπουργική το μπλόκο της Νίκαιας

Σε αναμονή βρίσκονται οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας για επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, ώστε να συζητήσουν το αίτημα που έχουν καταθέσει οι αγρότες για συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία και φαίνεται να αποδέχεται πλέον η Βάθη, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο υπουργός νωρίτερα το απόγευμα σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ.
Σε συνέλευση που πραγματοποίησαν το απόγευμα (11/2) , το μέλος της πανελλαδικής επιτροπής του μπλόκου Ρίζος Μαρούδας, δήλωσε ότι αναμένουν από τον υπουργό να τους ενημερώσει για τη σύνθεση του κυβερνητικού κλιμακίου.

Όπως είπε ο ίδιος, αναμένουν να υπάρξει συνάντηση τόσο με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, ενώ ζητούν οπωσδήποτε στη σύνθεση να μετέχει και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Στη βάση αυτών των δεδομένων οι αγρότες δηλώνουν ότι θα κριθεί και το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Παράλληλα είπαν ότι την Τρίτη (12/02) στις 14:00 θα συναντηθούν στο μπλόκο της Νίκαιας, ώστε να πραγματοποιήσουν κινητοποίηση και αποκλεισμό του κόμβου του Πλατυκάμπου.

Νωρίτερα, το Agronews έγραφε:



Θετικά βλέπει για πρώτη φορά η Βάθη το αίτημα του μπλόκου της Νίκαιας για διυπουργική συνάντηση
Στο γεγονός ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα για συζήτηση με τους αγρότες, αναφέρθηκε, την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, για πρώτη φορά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης. Αυτό μετέδωσε το ΑΠΕ - ΜΠΕ μετά τη συνάντηση των παραγωγών από την Κρήτη με τον υπουργό (Δευτέρα 11/2), ωστόσο η συγκεκριμένη δήλωση δεν αναφέρεται στο επίσημο δελτίο Τύπου του υπουργείου που ακολούθησε μετά τη σύσκεψη.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΑΠΕ - ΜΠΕ βάση δηλώσεων του υπουργού, η κυβέρνηση περιμένει τώρα από τους αγρότες να ορίσουν το ραντεβού. Όπως φαίνεται αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η απάντηση θα έρθει απόψε το βράδυ μετά την προγραμματισμένη σύσκεψη των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας στις 6 περίπου το απόγευμα.

Επιπλέον ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε πως ο διάλογος φέρνει αποτελέσματα, αλλά «χρειάζεται να υπάρχει κατανόηση από όλες τις πλευρές» και υπογράμμισε πως «μπορεί να μην ικανοποιηθούν όλα τα ζητήματα», όμως, θα υπάρξουν αποτελέσματα, όπως είπε.

Πρόσθεσε, ότι μέσα από σύσκεψη και διάλογο θα μπορούσε να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να επιλυθεί μια σειρά ζητημάτων τα οποία απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

«Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε όλους τους διαλόγους και, βεβαίως, αυτό θα το δούμε και θα το εκτιμήσουμε με βάση την επικοινωνία που θα έχουμε και με τους αγρότες των μπλόκων», δήλωσε σχετικά.

Ωστόσο στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου μετά την συνάντηση με τους αγρότες από την Κρήτη δεν αναφέρετε το κομμάτι που σχετίζεται με το θέμα της διυπουργικής συνάντησης. Ειδικότερα, δήλωση του υπουργού αναφέρει: 

«Ο διάλογος, για να έχει αποτέλεσμα, χρειάζεται να υπάρχει κατανόηση και ατζέντα από όλες τις πλευρές. Νομίζω ότι η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει και παραμένει ανοιχτή, για τους αγρότες και από τα μπλόκα, θα μας δώσει αποτελέσματα. Μπορεί να μην ικανοποιηθούν όλα τα ζητήματα, μπορεί όμως να έχουμε με το διάλογο αποτελέσματα, που θα παρουσιαστούν και στους αγρότες των μπλόκων και στον αγροτικό κόσμο γενικότερα. Θεωρώ το φαινόμενο του αποκλεισμού του διαλόγου, το φαινόμενο του αποκλεισμού των δρόμων, το φαινόμενο του αποκλεισμού συνομιλητών είναι μία λογική η οποία δεν βγάζει μακριά. Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος αυτή η προσπάθεια διαλόγου θα φέρει αποτελέσματα, ήδη πολλά από τα αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί, συζητώντας, αναπτύσσοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν και υλοποιώντας σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Μακάρι τα ζητήματα του αγροτικού τομέα να τελείωναν με μία σύσκεψη. Ωστόσο σε μία σύσκεψη μπαίνει το χρονοδιάγραμμα, τίθενται οι προτεραιότητες, αυτό ζητάμε και αυτό επιθυμούμε να γίνει κατανοητό από όλους, έτσι ώστε να αρχίσουμε να προχωράμε σε μία διέξοδο, διότι είναι μια κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται τώρα, που τείνει να γίνει αδιέξοδη».

Το ΑΠΕ μετέδωσε τα εξής: 

Εκ νέου πρόσκληση για συνάντηση και διάλογο απηύθυνε προς τους αγρότες των μπλόκων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών από την Κρήτη.

Ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε ότι ο διάλογος φέρνει αποτελέσματα, αλλά «χρειάζεται να υπάρχει κατανόηση από όλες τις πλευρές» και υπογράμμισε πως «μπορεί να μην ικανοποιηθούν όλα τα ζητήματα», όμως, θα υπάρξουν αποτελέσματα, όπως είπε.

Πρόσθεσε, ότι μέσα από σύσκεψη και διάλογο θα μπορούσε να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να επιλυθεί μια σειρά ζητημάτων τα οποία απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα για συζήτηση με τους αγρότες, επισημαίνοντας ότι περιμένει από αυτούς να ορίσουν το ραντεβού.

«Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε όλους τους διαλόγους και, βεβαίως, αυτό θα το δούμε και θα το εκτιμήσουμε με βάση την επικοινωνία που θα έχουμε και με τους αγρότες των μπλόκων», δήλωσε σχετικά.

 

Νωρίτερα, το Agronews έγραφε:

Σε διυπουργική επιμένει το μπλόκο της Νίκαιας αλλιώς με τρακτέρ Αθήνα
Εκπνέει σήμερα Δευτέρα στις 7 το απόγευμα το περιθώριο  που έχουν στείλει οι αγρότες όλης της χώρας προς την κυβέρνηση, προκειμένου να οριστεί συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς και να απαντήσουν στα αιτήματά τους. Οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, που προχώρησαν το Σάββατο σε συμβολικό αποκλεισμό της σήραγγας των Τεμπών - για λίγη ώρα και στα δύο ρεύματα - κόβοντας την Ελλάδα στα δύο, είχαν νέα συνέλευση για την συνέχεια των κινητοποιήσεων χθες Κυριακή.

Εκεί αποφασίστηκε να δοθεί το χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση, αλλά μετά το πέρας αυτού και εφόσον μείνει αναπάντητο, οι κινήσεις τους να κλιμακωθούν και ο αγώνας τους να ενταθεί.

Θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει νέα κινητοποίηση με παρόμοιο στόχο με του Σαββάτου, να «κοπεί η Ελλάδα στα δύο», ενώ το νέο «ραντεβού» δόθηκε ήδη για τις 4 το απόγευμα της Τρίτης, όταν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους θα στήσουν μπλόκο στον κόμβο του Πλατύκαμπου.

Στον σχεδιασμό των αγροτών άλλωστε περιλαμβάνεται και η κάθοδος στην Αθήνα με τα τρακτέρ για ένα μεγάλο συλλαλητήριο, που όμως ακόμα δεν έχει αποφασισθεί ή οριστικοποιηθεί. Τέλος, πρόκειται να κάνουν και πολλές άλλες αιφνιδιαστικές κινήσεις, στο πλαίσιο διεκδικήσεις τους.

Πηγή: protothema.gr

Νωρίτερα το Agronews. έγραφε:



Στο μπλόκο Νίκαιας ο Βαγγέλης Μπούτας πριν το κλείσιμο των Τεμπών 
Το απόγευμα της Παρασκευής 8/2, στο μπλόκο της Νίκαιας βρέθηκε o Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, ο οποίος είναι σε ανάρρωση μετά τον πολύ βαρύ τραυματισμό του σε ατύχημα που είχε με το τρακτέρ του την ώρα της δουλειάς. 
Τον υποδέχτηκαν με συγκίνηση οι συνάδελφοί του, που αμέσως άνοιξαν συζήτηση μαζί του. Συγκινημένος κι εκείνος είπε: "Όλο αυτό το διάστημα μου λείψατε πολύ, όπως μου λείπει και η καθημερινή παρουσία μου εδώ στο μπλόκο."

Αναφερόμενος στην απόφαση για το κλείσιμο της εθνικής οδού Αθήνας -  Θεσσαλονίκης στο ύψος των σηράγγων των Τεμπών, το μεσημέρι του  Σαββάτου 9/2,  τόνισε: "Και τα Τέμπη θα κλείσουμε και ό,τι άλλο χρειαστεί θα κάνουμε για ν' αυξήσουμε την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση. Παλιότερα πήγαμε με τρακτέρ μέχρι την Αθήνα. Το αγροτικό κίνημα έχει μεγάλη πείρα και πρέπει συνεχώς να την αξιοποιούμε."

Κι απαντώντας σε κείνους που κατηγορούν τους αγρότες ότι κλείνοντας τους δρόμους πλήττουν άλλες "κοινωνικές ομάδες",  επεσήμανε: "Οι αγρότες δε θέλουμε να έλθουμε σε αντίθεση κι αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμπαραταχθούν στον αγώνα μας κι είναι πολύ σημαντικό το κύμα εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης που αναπτύσσεται. Στον αγώνα μάς βγάζουν τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης που μας δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και η ΚΑΠ της ΕΕ και στα μπλόκα και στο κλείσιμο των δρόμων μάς σπρώχνει η κυβερνητική άρνηση να δώσει τις λύσεις που ζητάμε. Αν, λοιπόν, υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις - ο κάθε αγώνας έχει επιπτώσεις - φταίχτης είναι η κυβέρνηση και η πολιτική της."

Για τους ισχυρισμούς του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης,  Στ. Αραχωβίτη, ότι  η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει τα αγροτικά αιτήματα, είπε: "Ο υπουργός λέει, συνειδητά, ψέματα. Ας μας πει συγκεκριμένα, ποιο από τα αιτήματά μας έχει ικανοποιήσει η κυβέρνηση; Το αφορολόγητο πετρέλαιο και τη μείωση της τιμής στο αγροτικό ρεύμα; Τις κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα και την αντιμετώπιση του αίσχους των "ανοιχτών" τιμών; Την κατάργηση της φορολόγησης με τεκμήρια διαβίωσης και τη δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με αύξηση των αγροτικών συντάξεων; Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και τη χρηματοδότησή του από το κράτος για να αποζημιώνει το σύνολο των ζημιών; Την προστασία των σπιτιών και των χωραφιών  από τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις για τα "κόκκινα" δάνεια; Την κατάργηση των "αγροτοδικείων"; Τίποτα από αυτά και από όλα τα άλλα αιτήματα που είναι τα ίδια από το 2016,  δεν έχει ικανοποιήσει η κυβέρνηση.»

Σε ό,τι αφορά, τις κατηγόριες του υπουργού πως οι αγρότες δεν θέλουν συνάντηση με την κυβέρνηση, υπογράμμισε: «Ας τ' αφήσει τα σάπια ο υπουργός. Αυτός δεν είπε ότι είναι αναρμόδιος για πολλά από τα αιτήματά μας; Γιατί, λοιπόν, να τον ξανασυναντήσουμε; Ζητήσαμε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών για να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα συγκεκριμένα αιτήματά μας. Όπως παλιότερα είχαμε συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Γιατί το αρνείται τώρα η κυβέρνηση; Ο κ. Δραγασάκης, που καθημερινά συναντιέται με τους τραπεζίτες και τους βιομηχάνους για τα δικά τους αιτήματα, δεν έχει λίγη ώρα να δει τους αγρότες;».

Κλείσιμο Τεμπών

Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες - Video: Βασιλική Πασχάλη - Τσαντοπούλου

    Το ΄παν και το΄καναν οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, απέκλεισαν τις σήραγγες των Τεμπών, υλοποιώντας έτσι την απόφασή τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μπροστά στον «εμπαιγμό της κυβέρνησης για διάλογο» και επανέλαβαν το κάλεσμά τους για συνάντηση με τον αντιπρόεδρο και κλιμάκιο αρμοδίων υπουργών.


    Με κομβόι τρακτέρ κατευθύνθηκαν αρχικά στον κόμβο Γυρτώνης, διέσχισαν την εθνική οδό και από τα διόδια Μακρυχωρίου έφτασαν στις σήραγγες των Τεμπών, έκλεισαν με δεκάδες αγροτικά μηχανήματα το ένα ρεύμα από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και περπατώντας  έκλεισαν και το άλλο από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα για 2 ώρες. Την εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων έκανε η τροχαία Λάρισας από τον κόμβο του Ευαγγελισμού.

     Μαζί τους και κτηνοτρόφοι του νομού, οι οποίοι μπροστά στα τούνελ έχυσαν γάλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις χαμηλές τιμές λέγοντας πως:

    « Αν εκλείψουν οι αγρότες, τις ζωοτροφές θα τις φέρνουν κάποιοι από άλλα κράτη και τότε να δούμε ποιος έχει καράβια να τις φέρνει, γιατί εμείς δεν έχουμε! Καλούμε από την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων όλους τους συναδέλφους κτηνοτρόφους να βγουν στον δρόμο του αγώνα. Εμείς στην Ελασσόνα πωλούμε το γάλα από 0,80 λεπτά και κάτω, γεγονός που μας αναγκάζει να μην πληρώνουμε το ρεύμα στα μαντριά και τους στάβλους, ενώ τα τυροκομεία της περιοχής κάνουν επενδύσεις εκατομμυρίων.»

    Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε αν δεν μας δώσουν λύσεις ουσιαστικές που να ικανοποιούν τα βασικά αιτήματα που έχουμε και τα οποία βέβαια είναι αυτά που θα μας επιτρέψουν να επιβιώσουμε στα χωριά μας και να καλλιεργήσουμε την επόμενη χρονιά, αναφέρει στο Agronews  ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων  Κώστας Τζέλλας και συνεχίζει λέγοντας ότι:

    « Ακούσαμε τον υπουργό να λέει ότι ζητάμε για ένα χρόνο και ξανά πάλι θα ζητάμε, ενημερώνουμε λοιπόν ότι το πλαίσιο των αιτημάτων μας είναι τέτοιο που δίνει ουσιαστική λύση και για το μέλλον.

    Δεν ζητάμε για μια χρονιά, ούτε διεκδικούμε ελεημοσύνη από την κυβέρνηση. Διεκδικούμε λύσεις ώστε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας και να μην γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι.


    Κλείσαμε σήμερα τις σήραγγες των Τεμπών και στείλαμε το ανάλογο μήνυμα στην κυβέρνηση, τώρα είναι στο χέρι της να μας αφήσει να γυρίσουμε στα σπίτια μας. Μας κρατά η ίδια εγκλωβισμένους στους δρόμους και στα μπλόκα, διότι η ίδια δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα και η ίδια πάλι αρνείται να ΄ρθει να συζητήσει μαζί μας.»

    Από την προηγούμενη Κυριακή η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έχει καλέσει και ανοικτά και τηλεφωνικώς να ΄ρθει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με κλιμάκιο υπουργών και να συζητήσει μαζί μας αυτά τα προβλήματα. Δυστυχώς το αρνήθηκε, άρα είναι υπεύθυνη για την κλιμάκωση του αγώνα. Εμείς με σύσκεψη θα αποφασίσουμε την μορφή της κλιμάκωσης του αγώνα .»   


  



Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Αμετακίνητοι στα μπλόκα που έχουν στήσει σε διάφορα κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας, παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις το προσεχές Σάββατο. 
Την ίδια μέρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο στη Νίκαιας πρόκειται να κινηθούν στις σήραγγες των Τεμπών και να αποκλείσουν το οδόστρωμα επί της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα την ίδια ημέρα οι αγρότες του Αιγίου προγραμματίσουν να κλείσουν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα την εθνική οδό Πατρών Κορίνθου.

Στον κόμβο Δερβενίου, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, βρίσκονται από την Τετάρτη (6/2) αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά, έχοντας παρατάξει τα τρακτέρ τους στη δεξιά πλευρά του δρόμου, στο ρεύμα με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Νέα πρόσκληση Αραχωβίτη

«Πάντα είναι ανοιχτή η πρόσκληση διαλόγου. Δεν έκλεισε ποτέ και για κανέναν», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την άρνηση των αγροτών των μπλόκων να προσέλθουν σε διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Η άρνηση των μπλόκων αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σ’ ένα σημείο που νομίζω ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να το λύσουμε το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αραχωβίτης, επισημαίνοντας ότι «η άρνηση διαλόγου δεν είναι σωστή για ένα κίνημα αγροτικό» και υπογραμμίζοντας πως «η μορφή του αποκλεισμού των δρόμων είναι πια ξεπερασμένο μέτρο».

Ο υπουργός σημείωσε ότι «ο διάλογος δεν σταματάει ποτέ με κανέναν αγρότη, δεν σταμάτησε ποτέ και πάντα οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές» και εξήγησε πως «καθημερινά με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συναντιέται πολύς αγροτικός κόσμος- πρόεδροι συνεταιρισμών, αγροτικοί σύλλογοι, μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις, κόσμος αγροτικός με ζητήματα συγκεκριμένα. Και προσπαθούμε καθημερινά να δώσουμε λύσεις».

Ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε ακόμα πως με τους αγρότες των μπλόκων είχε συνάντηση στις 14 Δεκεμβρίου και από τα θέματα που είχαν τεθεί σ’ εκείνη τη συνάντηση «κάποια ήδη δρομολογήθηκαν, όπως η προστασία των επιδοτήσεων από τις κατασχέσεις, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους, η μείωση κατά 33% των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο της σύνταξης».

«Αυτά λύθηκαν, κάποια άλλα έχουν δρομολογηθεί. Επανέρχονται (οι αγρότες) με διαφοροποιημένα τα αιτήματα και αρνούνται τον διάλογο», σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να προσέλθει σε διάλογο οποιαδήποτε ώρα κι αν τού ζητηθεί. «Παρά το γεγονός ότι το προγραμματισμένο ραντεβού παρήλθε άπραγο, οποιαδήποτε ώρα και να μού ζητηθεί θα είμαι εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε, δε, όσους επιμένουν στη λογική του αποκλεισμού των δρόμων και του διαλόγου, όπως χαρακτηριστικά είπε, να αναλογιστούν τις συνέπειες σε όλη την κοινωνία από κάτι τέτοιο. «Νομίζω ότι θα πρέπει να ξανασκεφτούν τη μορφή του αγώνα, τα προβλήματα σε μια ευνομούμενη κοινωνία λύνονται μόνο με διάλογο, με αμοιβαία κατανόηση, με αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς και στις διεκδικήσεις και σε αυτά που μπορούν να δοθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα των αγροτών για συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους συναρμόδιους υπουργός, ακόμα και με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση συζητάει με όλη την κοινωνία. Αυτό που κάνει αυτή η κυβέρνηση, που έχει παντού τα αυτιά της ανοιχτά και τα μάτια της σε όλη την κοινωνία και φροντίζει για τα προβλήματα των μικρών, των μεσαίων και πιο αδύναμων δεν έχει ξαναγίνει με καμία άλλη κυβέρνηση. Ωστόσο, ο κάθε ένας έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη του υπουργείου και του χαρτοφυλακίου του. Αυτό θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό και σεβαστό από όλους».

Επανέλαβε, δε, ότι «σε καμία περίπτωση το υπουργείο δεν πρόκειται να ποινικοποιήσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις, παρά το ότι η μορφή του αποκλεισμού των δρόμων είναι πια ξεπερασμένο μέτρο».

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη - Τσαντοπούλου
"Κλείνουμε τα Τέμπη αν δεν κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου μαζί μας η κυβέρνηση και δώσει ουσιαστικές λύσεις στα πάγια αιτήματά μας", διαμηνύουν από το μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες που παρά την έντονη βροχόπτωση, εμμένουν στις θέσεις τους και ενισχύουν καθημερινά  με νέα τρακτέρ τη δυναμική τους στην άσφαλτο. Την ίδια στιγμή κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και οι αγρότες της Αιγιαλείας. Οπως αποφάσισαν θα προβούν σε καθολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου. Επιπλέον, το μεσημέρι αντιπροσωπεία του μπλόκου της Νίκαιας συνάντησε την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, προκειμένου να την ενημερώσει για το θέμα των ανοιχτών τιμών στο βαμβάκι. Η κα. Θάνου υποσχέθηκε (όπως έκαναν γνωστό οι αγρότες) να "κοιτάξει" το θέμα.

Ειδικότερα, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού μετέβησαν  οι αντιπρόεδροι της ΕΟΑΣΝΛ Ιωάννης Κουκούτσης, Δημήτρης Αδαμόπουλος, το μέλος Αλέξανδρος Λαχανάς και το μέλος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Καρδίτσας Σωτήρης Γιαννακός. Αν και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η κα. Θάνου δήλωσε πρόθυμη να ξεκινήσει όλες τις προβλεπόμενες, σύμφωνα με τον νόμο διαδικασίες, ώστε να διερευνήσει το θέμα, όλοι καταλαβαίνουν ότι και αυτή η κίνηση έχει περισσότερο χαρακτήρα τακτικής και όχι ουσίας αφού η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν δεσμεύτηκε σε κάτι συγκεκριμένο. Από την πλευρά τους οι αγρότες, μεταξύ των στοιχείων που κατέθεσαν ήταν τιμολόγια που έχουν κοπεί στις αρχές του φθινοπώρου με τιμές στα 55, 56 και 57 λεπτά το κιλό.


Νωρίτερα, το Agronews έγραφε:

Ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της η κυβέρνηση και ας πάψει να μας εμπαίζει με το θέμα του διαλόγου, προσπαθώντας με παραπληροφόρηση να στρέψει την κοινωνία εναντίον μας, καθώς ταρακουνήθηκε από τα ψηφίσματα συμπαράταξης και την παρουσία εκατοντάδων φορέων και εκπροσώπων στα μπλόκα, που συντάσσονται με τον δίκαιο αγώνα μας, αναφέρει στο Agronews  ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων  Κώστας Τζέλλας, ο οποίος απευθύνει το παρακάτω κάλεσμα:

«Καλούμε να δεχτούν το αίτημα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κλιμάκιο αρμοδίων υπουργών σε ουσιαστικό διάλογο για λύσεις στα προβλήματα του κλάδου μας.

Είμαστε το μόνο οργανωμένο αγροτικό όργανο που εκφράζει τους αγρότες από τον Έβρο έως την Κρήτη, αυτή την στιγμή είμαστε στον δρόμο και απαιτούμε τον ανάλογο σεβασμό.»

Καταγγέλλουμε την αδιαλλαξία της κυβέρνησης απέναντι στο ενωμένο αγροτικό κίνημα αναφέρει στο Agronews ο Γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Αστέρης Τσικριτσής, ο οποίος δίνει το στίγμα των επόμενων κινητοποιήσεων.

Με το βλέμμα στα Τέμπη από το Σάββατο

«Στα Τέμπη θα κινηθούμε το Σάββατο με σκοπό τον αποκλεισμό τους, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις μας, καθώς ήρθαμε για να μείνουμε έως την οριστική λύση. Αυτό το αποφασίσαμε ομόφωνα σήμερα το απόγευμα μετά την γενική συνέλευση που πραγματοποιήσαμε εδώ στο μπλόκο της Νίκαιας. Υπεύθυνη για τις κινητοποιήσεις αυτές και όσες άλλες ακολουθήσουν είναι η κυβέρνηση που ωθεί εκεί τα πράγματα, δεν επιθυμεί ουσιαστικό διάλογο μαζί μας και λύση στα πάγια αιτήματά μας.

Είναι εμπαιγμός να μας καλεί σε διάλογο ο υπουργός ΑΑΤ, ενώ στην συνάντηση που είχαμε μαζί του στις 14 Δεκεμβρίου δεν έδωσε καμία λύση και δήλωσε σε πολλά αναρμόδιος.

Ανοίξαμε σήμερα την πρώτη έξοδο για την Λάρισα ως ένδειξη καλής θελήσεως λόγο των άστατων καιρικών φαινομένων, για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος, ο οποίος συμπάσχει μαζί μας.

Αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι οι αντιπρόεδροι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Ιωάννης Κουκούτσης και Δημήτρης Αδαμόπουλος , το μέλος Αλέξανδρος Λαχανάς και το μέλος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας Σωτήρης Γιαννακός έχουν συνάντηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με την κ. Θάνου. Κάνουμε το αυτονόητο που θα έπρεπε το ίδιο το υπουργείο να κάνει, καταγγέλλουμε την ύπαρξη καρτέλ στα αγροτικά προϊόντα όπως το βαμβάκι, το γάλα, το σιτάρι, το ρύζι και πολλά άλλα και την «ανοιχτή πληγή» των ανοιχτών τιμών. Και θα αναλύσουμε διεξοδικά το παραπάνω θέμα, καθώς έχουμε ξεπεράσει τα όρια ανοχής και υπομονής. »  

Αποκλεισμός της εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου

Εν τω μεταξύ σήμερα Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και οι αγρότες της Αιγιαλείας. Όπως αποφάσισαν θα προβούν σε καθολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου.

Η δυναμική κινητοποίηση των αγροτών θα γίνει την Πέμπτη, στις 16:00.  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες έλαβαν την απόφασή τους σε ευρεία συνέλευση που έγινε το βράδυ της Τρίτης.

Οι αγρότες της περιοχής ζητούν από την κυβέρνηση να προγραμματιστεί, άμεσα, συνάντηση προκειμένου να θέσουν το πλαίσιο των αιτημάτων τους.

Στους δρόμους οι αγρότες της Κέρκυρας 

Απόφαση να μπουν δυναμικά στον «χορό» των κινητοποιήσεων, έλαβαν και οι αγρότες της Κέρκυρας. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νησιού, αποφασίστηκε να συντονιστούν με τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις συναδέλφων τους και να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με βασικό θέμα τις τοπικές αγροτικές επιδοτήσεις, θα γίνει την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου, στις 10:30 το πρωί, έξω από το Δημαρχείο.

Κεντρική Μακεδονία

Επιπλέον στην Κεντρική Μακεδονία έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα στα εξής σημεία:

- Στον νομό Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας,

- Στην Εθνική Οδό Βέροιας - Σκύδρας, στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νάουσας

- Στον νομό Πέλλας, στον κόμβο Γυψοχωρίου

- Στον νομό Πιερίας, στη δημοτική οδό Εθνικού Σταδίου Κατερίνης

- Στο 67ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης -Θεσσαλονίκης

- Στις Σέρρες στο μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρο

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Μετέωρο το ραντεβού των επικεφαλής των μπλόκων με την κυβέρνηση 
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, αρνούμενοι να προσέλθουν σε διάλογο με τον αρμόδιο υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη, με τον υπουργό να καλεί να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον αγροτικό κόσμο «όσοι εμμένουν σε αποκλεισμούς δρόμων και σε αποκλεισμούς του διαλόγου». Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων ζητά να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό ή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Απ' την πλευρά τους οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας επέρριψαν ευθύνες για το γεγονός ότι δεν προσήλθαν σε διάλογο στην κυβέρνηση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει ουσιαστική συζήτηση και υπεκφεύγει».

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας - μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, τόνισε ότι «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης επιμένει να γίνει ο διάλογος μόνο μαζί του την Τετάρτη και απορρίπτει το αίτημα των αγροτών να γίνει ο διάλογος με κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργείων υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης».

«Καταγγέλλουμε τη στάση της κυβέρνησης που δεν θέλει ουσιαστική συζήτηση και υπεκφεύγει. Επιμένουμε για ακόμη μια φορά και ζητάμε να συναντηθούμε με κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργείων υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Καλούμε τους αγρότες να βγούνε στον δρόμο. Είναι η μόνη λύση για να πετύχουμε ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης» σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Μαρούδας χαιρέτισε τη στάση των αγροτών που έχουν βγει στα μπλόκα στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας και τόνισε πως «είναι σημαντικό οι αγρότες να καταλάβουν ότι μπορούν να κερδίσουν από τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις».

«Δεν θέλουν να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους»

«Με την αδιάλλακτη στάση τους και την άρνησή τους να προσέλθουν σε διάλογο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εκπρόσωποι των αγροτών που απαρτίζουν την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αποδεικνύουν ότι δεν θέλουν να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Όπως σημειώνει: «Ενώ υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση από τον Υπουργό, κ. Σταύρο Αραχωβίτη για την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων ζητά να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ή τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης».

«Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αποδείξει όλο αυτό το διάστημα ότι είναι ανοιχτή σε συναντήσεις με όλους τους εκπροσώπους των αγροτών και των συνεταιρισμών από ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ από τις 14 Δεκεμβρίου έχει απαντήσει γραπτά σε ένα προς ένα τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, από την οποία ζητούσε έστω και την ύστατη στιγμή να προσέλθει σε διάλογο και να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση.

Ακόμα και σήμερα στο υπουργείο πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση με εκπροσώπους κτηνοτρόφων από τη Μεσσηνία. Επομένως, είμαστε εδώ στο ΥπΑΑΤ καθημερινά για όσους πραγματικά επιδιώκουν την εξεύρεση λύσεων μέσα από διάλογο. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι γνωρίζουν τι έχουμε ήδη καταφέρει για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων, αλλά και τη χάραξη προοπτικής για τον πρωτογενή τομέα», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Και καταλήγει: «Όσοι εμμένουν σε αποκλεισμούς δρόμων και σε αποκλεισμούς του διαλόγου, ας αναλάβουν και τις ευθύνες τους απέναντι στον αγροτικό κόσμο. Ελπίζουμε ότι ο διάλογος δεν θα κλείσει στα μπλόκα, αλλά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Επιμένουν στα μπλόκα

Νωρίτερα οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας απέκλεισαν  για δύο ώρες τον κόμβο Πλατυκάμπου της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου.

Επίσης προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού, στο τμήμα Θεσσαλονίκης- Βέροιας και στο ένα ρεύμα, αυτό με κατεύθυνση προς τη Βέροια.

Σε συμβολικές καταλήψεις του δημαρχείου, της εφορίας και υποκαταστήματος κεντρικής τράπεζας στο Λαγκαδά, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης.

Στην Κεντρική Μακεδονία έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα στα εξής σημεία:

  • Στον νομό Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας,
  • Στην Εθνική Οδό Βέροιας - Σκύδρας, στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νάουσας
  • Στον νομό Πέλλας, στον κόμβο Γυψοχωρίου
  • Στον νομό Πιερίας, στη δημοτική οδό Εθνικού Σταδίου Κατερίνης
  • Στο 67ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης -Θεσσαλονίκης
  • Στις Σέρρες στο μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρο
     

Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 

Συνάντηση με συναρμόδιους υπουργούς και όχι κατά μόνας με Αραχωβίτη ζητούν τα μπλόκα 
Μετέωρη παραμένει επί του παρόντος η ανοιχτή πρόσκληση που έχει απευθύνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης για την Τετάρτη στους αγρότες των μπλόκων. Παρότι οι επικεφαλής αυτού του γύρου κινητοποιήσεων ζητούσαν ως τώρα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, εντούτοις οι διαδοχικές προσκλήσεις για διάλογο από τον Σταύρο Αραχωβίτη και η όχι τόσο ζωηρή συμμετοχή στα μπλόκα αλλά και οι προθέσεις της Βάθη για αντιμετώπιση στο θέμα του φθηνού αγροτικού πετρελαίου ίσως αποτελέσουν την «ευκαιρία» για εκτόνωση του ζητήματος.
Πάντως μέχρι σήμερα το πρωί από το υπουργείο δεν είχαν καμία επιστροφή από την πλευρά των αγροτών επί της πρόσκλησης Αραχωβίτη ενώ και οι αγρότες των μπλόκων εμφανίζονταν αρνητικοί, ανοίγοντας ωστόσο – με δηλώσεις τους στο Agronews -  παράθυρο για συνάντηση με ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο (Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Περιβάλλοντος κ.α.) υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ή τον πρωθυπουργό.

«Ο κύριος Αραχωβίτης έχει δηλώσει αναρμόδιος σε μια σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα τους δασικούς χάρτες, το ΑΤΑΚ, τα φορολογικά θέματα. Για τον λόγο αυτό θέλουμε να συναντηθούμε με όλους τους υπουργούς στο ίδιο τραπέζι ώστε να τους θέσουμε τα προβλήματά μας και να πάρουμε απαντήσεις», αιτιολογώντας την επιλογή αυτή στο Agronews η Διαμάντω Κρητικού από το Αμύνταιο, που συμμετέχει στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η επιτροπή των μπλόκων έχει ζητήσει συνάντηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού την ερχόμενη Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, για το θέμα των τιμών στο Βαμβάκι.

Όσον αφορά τους δίωρους αποκλεισμούς των οδικών αρτηριών που αποφάσισαν οι αγρότες στην χθεσινή (4 Φεβρουαρίου) σύσκεψη στο μπλόκο της Νίκαιας, ο αγροσυνδικαλιστής Γιάννης Βάγγος ανέφερε σε δηλώσεις του: «ο λόγος που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση ήταν για να ακουστούν και να γίνουν γνωστά τα αιτήματα μας. Δεν ήταν και δεν είναι στόχος η δημιουργία προβλημάτων στην μετακίνηση των πολιτών και γι’ αυτό δεν θα κλείνουμε τις οδικής αρτηρίες πάνω από δύο ώρες».  

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, σε νέες δηλώσεις του, το απόγευμα της Δευτέρας 4 Φεβρουαρίου, παραδέχθηκε πως κάποια από τα αιτήματα των αγροτών «έχουν απόλυτα λογική βάση», σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση δουλεύει πάνω στο αγροτικό πετρέλαιο, προφανώς θα υπάρχει πρόταση». Εξάλλου για το ίδιο θέμα είχε αναφερθεί και από την Zootechnia η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου λέγοντας πως σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών αναζητούνται πρόσφορες λύσεις.

Πάντως ο υπουργός στις χθεσινές του δηλώσεις εμφανίζονταν σίγουρος πως θα υπάρξει εν τέλει συνάντηση λέγοντας πως οι αγρότες επιθυμούν «με κάποιο τρόπο παρέμβαση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ώστε να χρησιμοποιούν φτηνότερο πετρέλαιο… θα το συζητήσουμε την Τετάρτη, θα είναι εκεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών».

Επίσης, ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι και το Δεκέμβριο, όπου είχαν βγει οι αγρότες στους δρόμους, έγινε συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών, με κάποια από τα αιτήματα που βρέθηκαν στο τραπέζι να επιλύονται «γι’ αυτό δεν είχαμε τότε κινητοποιήσεις» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως την ώρα που σειρά από άλλα ζητήματα, στο βαθμό που η χώρα έχει τον χώρο και χρόνο, επιλύονται, όπως το ακατάσχετο των λογαριασμών, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες, κτλ..

Επίσης, ανέφερε ότι στα πρώτα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση, «είχαμε το αίτημα για την ροή των πληρωμών και επιλύθηκε. Τελευταία, είχαμε το ακατάσχετο, επιλύθηκε και αυτό» και συμπλήρωσε ότι «όσο το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας, τόσο προχωράμε».

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Κλείσιμο Πλατύκαμπου και άλλων σημείων στην Ελλάδα, λένε τα μπλόκα
Κλιμάκωση με αποκλεισμό του κόμβου Πλατυκάμπου, στον οποίο η αστυνομία στέλνει τα οχήματα λόγω του μπλόκου της Νίκαιας, αποφάσισαν οι αγρότες, στη νέα σύσκεψη που πραγματοποίησαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας 4 Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, οι αγρότες ανακοίνωσαν ότι απορρίπτουν το κάλεσμα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη για συνάντηση την Τετάρτη και επιμένουν να γίνει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ή τον πρωθυπουργό.

Τέλος, ανακοίνωσαν πως την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την επιτροπή ανταγωνισμού, όπου θα συζητηθεί η καταγγελία των αγροτών για ύπαρξη καρτέλ στο βαμβάκι.

Επιπλέον δίωρους αποκλεισμούς αποφάσισαν οι αγρότες και σε άλλα σημεία των εθνικών οδών ανά την χώρα όπου υπάρχουν αγρότες με τρακτέρ.  

Απάντηση Αραχωβίτη στα Μπλόκα:

Όσοι εμμένουν σε αποκλεισμούς ας αναλάβουν τις ευθύνες τους

Με την αδιάλλακτη στάση τους και την άρνησή τους να προσέλθουν σε διάλογο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εκπρόσωποι των αγροτών που απαρτίζουν την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αποδεικνύουν ότι δεν θέλουν να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους.

Ενώ υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση από τον Υπουργό, κ. Σταύρο Αραχωβίτη για την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων ζητά να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ή τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αποδείξει όλο αυτό το διάστημα ότι είναι ανοιχτή σε συναντήσεις με όλους τους εκπροσώπους των αγροτών και των συνεταιρισμών από ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ από τις 14 Δεκεμβρίου έχει απαντήσει γραπτά σε ένα προς ένα τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, από την οποία ζητούσε έστω και την ύστατη στιγμή να προσέλθει σε διάλογο και να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση.

Ακόμα και σήμερα στο υπουργείο πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική  συνάντηση με εκπροσώπους κτηνοτρόφων από τη Μεσσηνία. Επομένως, είμαστε εδώ στο ΥπΑΑΤ καθημερινά για όσους πραγματικά επιδιώκουν την εξεύρεση λύσεων μέσα από διάλογο. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι γνωρίζουν τι έχουμε ήδη καταφέρει για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων, αλλά και τη χάραξη προοπτικής για τον πρωτογενή τομέα.

 

Όσοι εμμένουν σε αποκλεισμούς δρόμων και σε αποκλεισμούς του διαλόγου, ας αναλάβουν και τις ευθύνες τους απέναντι στον αγροτικό κόσμο. Ελπίζουμε ότι ο διάλογος δεν θα κλείσει στα μπλόκα, αλλά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη - Τσαντοπούλου

Προσχηματική και ατελέσφορη θεωρεί την συνάντηση που ζήτησε ξανά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, που δήλωσε βγαίνοντας από την σύσκεψη ότι: «Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους αγρότες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον δρόμο, καλούμε και άλλους να ενισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα μπλόκα και να στηθούν νέα καθώς υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες. Οι κινήσεις μας αυτές δείχνουν το μέγεθος των προβλημάτων μας, την αγωνιστική μας διάθεση αλλά και την πεποίθησή μας ότι κάτω από τον αγώνα μας και την πίεσή μας η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δώσει λύσεις. Αποφασίσαμε να ζητήσουμε συνάντηση με την κυβέρνηση και ας αποφασίσουν αυτοί ποιοι θα είναι συνομιλητές μας, ο πρωθυπουργός ή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με κλιμάκιο υπουργών, ώστε να θέσουμε το πλαίσιο αιτημάτων μας και να περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Πραγματοποιήσαμε συνάντηση στις 14 Δεκεμβρίου με τον υπουργό ΑΑΤ, ο οποίος σε πολλά θέματα δήλωσε αναρμόδιος ή συναρμόδιος με άλλους υπουργούς και αυτό το παραδέχτηκε επανειλημμένως, οπότε η κυβέρνηση με τους σωστούς συνομιλητές να κάτσει στο τραπέζι και με πραγματική διάθεση διαλόγου για να βγει επιθυμητό αποτέλεσμα. Εμείς παράλληλα θα προσφύγουμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη χαμηλή τιμή του βαμβακιού καταγγέλλοντας την ύπαρξη καρτέλ στο βαμβάκι. 


Βίντεο: Βασιλική Πασχάλη - Τσαντοπούλου

Τα προβλήματα είναι μεγάλα, επισήμανε και ο γ.γ.Τζέλλας, η κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει λύσει κανένα, άρα συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μέχρι να κερδίσουμε αυτά που πρέπει.


Βίντεο: Βασιλική Πασχάλη - Τσαντοπούλου

Κάλεσμα Αραχωβίτη για την Τετάρτη

Νέο κάλεσμα για συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη, απηύθυνε προς τους εκπροσώπους της Επιτροπής των Μπλόκων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στην οποία όπως ανέφερε, θα συμμετάσχει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη - Τσαντοπούλου

Με δήλωσή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι «στα πλαίσια του διαρκούς διαλόγου που έχουμε με τους αγρότες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καλεί την Επιτροπή των Μπλόκων την Τετάρτη το μεσημέρι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για συζήτηση επί των αιτημάτων που έχουν τεθεί και δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί» και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι ο διαρκής διάλογος επιλύει τα προβλήματα, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα και μια σειρά αιτημάτων έχει επιλυθεί».

Ο Λαφαζάνης στο μπλόκο της Νίκαιας

Το συμφέρον της πατρίδας και του λαού σου πρέπει να είναι πάνω από την καρέκλα σου, αν δεν το΄χεις αυτό συνειδητοποιήσει τότε θα κάνεις μεγάλη ζημιά στον τόπο και στον ελληνικό λαό, τόνισε σε αναφορά του στον πρωθυπουργό το Σάββατο το μεσημέρι από το αγροτικό μπλόκο της Νίκαιας ο γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Παναγιώτης Λαφαζάνης.


Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη - Τσαντοπούλου

Ο κ. Λαφαζάνης που παρευρέθηκε μαζί με δεκάδες φορείς, συλλογικά όργανα και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να δηλώσουν την συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών και στην συνέχιση και ενδυνάμωση των μπλόκων τους, συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο Αγροτικής Πολιτικής της (ΛΑΕ) Θανάση Πετράκο κατήγγειλε την κυβέρνηση πως «μετατρέπει την Θεσσαλία σε ένα μεγάλο αμερικανοστρατιωτικό οικόπεδο» και  ανέφερε ότι:  «Το δίλλημα των εθνικών εκλογών είναι ή Λαϊκή Ενότητα ή καταστροφή της χώρας από το πολιτικό κατεστημένο των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, καθώς οι παραπάνω αποτελούν ένα κόμμα με πολλές συνιστώσες. Δεν διαφέρουν στην πολιτική και ανταγωνίζονται μόνο για την καρέκλα και γι΄αυτό με την ίδια ευκολία βουλευτές που πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ πάνε και στην ΝΔ. Ζούμε τον απόλυτο εξευτελισμό ενός σάπιου, παρακμιακού και διεφθαρμένου πολιτικού κατεστημένου που κυβερνά και βουλιάζει την χώρα. Ζούμε την δημοκρατία της γκαζόζας, των μεταγραφών, των παραιτήσεων και των ξεπαραιτήσεων, της εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων και των βουλευτών μιας χρήσεως. Αποτελεί πια μείζον θέμα η αποκατάσταση της εθνικής ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας μας που έχει δολοφονηθεί. Η ΛΑΕ δίνει την μάχη να μπει στην Βουλή για να τερματιστεί η αυτοδυναμία της ΝΔ και να συντριβεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάνουμε κάλεσμα για δημιουργία εθνικού μετώπου όλων των γνήσιων αριστερών δυνάμεων, από το ΚΚΕ μέχρι την Πλεύση Ελευθερίας. Και παράλληλα καταγγέλλουμε τις διώξεις σε βάρος των αγροτών που αγωνίζονται για την επιβίωση τους, ζητώντας να ακυρωθούν άμεσα.»   

Γεωπόνοι

 Στο μπλόκο της Νίκαιας και στις συζητήσεις με τους αγωνιζόμενους αγρότες και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγου Γεωπόνων και πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας Δημήτριος Σοφολόγης με σύσσωμο το Δ.Σ. να ενημερώνουν και να ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις.

Παρακολουθώντας με έντονο προβληματισμό τις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις το Δ.Σ. του του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

«Ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας συμπαρίσταται στα προβλήματα  των αγροτών  και ζητά από την πολιτική ηγεσία  μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου  ν’ αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα προβλήματά τους. Οι Έλληνες αγρότες πρέπει να είναι βιώσιμοι, καθώς είναι δημιουργοί πραγματικού πλούτου και πρωτογενών αξιών.   Φορολογικό – Ασφαλιστικό - Έλλειψης ρευστότητας  οδηγούν στην «κατάρρευση»  της πρωτογενούς παραγωγής.

Στην δύσκολη οικονομική κρίση, που μαστίζει την  Ελλάδα, ο αγροτικός τομέας είναι ο μόνος, ο οποίος μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπισή της και να αποτελέσει το μοχλό εξόδου της χώρας μας από αυτή.

Στον «τόπο του εγκλήματος»
    Στον «τόπο του εγκλήματος» λόγο των διώξεων 10 αγροτών από την Εισαγγελία Λάρισας για παρακώλυση συγκοινωνιών, καλωσόρισε  ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας Ρίζος Μαρούδας τους δεκάδες φορείς, συλλογικά όργανα και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που το Σάββατο το μεσημέρι δηλώσαν μαζικά την συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών και στην συνέχιση και ενδυνάμωση των μπλόκων τους.

    «Εδώ επιτελέστηκε το «έγκλημα» να βγουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και να διαμαρτυρηθούν, καθώς δεν μπορούν εξ αιτίας συγκεκριμένων πολιτικών της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Γι’αυτό το «έγκλημα» σέρνονται στα δικαστήρια με την πρωτοφανή ενέργεια να μην υπάρχει το δικαίωμα της απολογίας, πράγμα που δεν έγινε ούτε στις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας αυτού του τόπου, ούτε για τα χειρότερα εγκλήματα. Βιώνουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, προσπαθούν να δημιουργήσουν κοινωνικό αποκλεισμό σε βάρος των αγροτών που βρίσκονται στον δρόμο. Μετά την συνάντηση στις 14 Δεκεμβρίου που είχαμε με τον υπουργό κ. Αραχωβίτη, βγήκε  με δελτίο τύπου και είπε ότι μας ικανοποίησε γι’αυτό τα τρακτέρ δεν βγήκαν στον δρόμο. Αμέσως μετά βγήκαν τα τρακτέρ σε Καρδίτσα, Λάρισα και Φάρσαλα.»

     Τέλος, αφού αναφέρθηκε στο δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ δεν απέκλεισε την πρόταση του υπουργού ΑΑΤ για νέα συνάντηση, αρκεί να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών και οι εκπρόσωποι των άλλων εμπλεκομένων υπουργείων, «ώστε να βγει λύση στα προβλήματα και όχι να πετάει ο ένας στον άλλον το μπαλάκι.» 

    Για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, , τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφλησή τους, το μεγάλο κόστος παραγωγής , την αδύναμη διαπραγματευτική τους θέση καθώς είναι ιδιαίτερα χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής τους σε συλλογικά όργανα μίλησε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, προτείνοντας εφαρμογή της Ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας για εξόφληση σε προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα, όπως και χρονοδιάγραμμα στην καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και αναθεώρηση του κανονισμού του και φορολογικά και άλλα κίνητρα ώστε να δοθεί η ανάλογη ώθηση στην πρωτογενή παραγωγή.

    Στην ερημοποίηση της υπαίθρου, στον «εμπαιγμό των αγροτών του Κιλελέρ με το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης,» και στα αναγκαία κίνητρα για να επέλθει ανάπτυξη, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, χαιρετίζοντας τον ενωτικό χαρακτήρα των μπλόκων.

    Την συμμαχία εργατών και αγροτών που αντιτίθενται στην επιδρομή του μεγάλου κεφαλαίου μέσω των πολιτικών που εφαρμόζουν η Ε.Ε. και οι ελληνικές κυβερνήσεις, το δυναμικό παρών του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στις αγροτικές κινητοποιήσεις και την προσωπική του δίωξη για την παρουσία του στα μπλόκα υπογράμμισε ο πρόεδρος του Τ.Τσιαπλές.

        Ακολούθησαν ομιλίες του δημάρχου Παλαμά κ. Σακελλαρίου, τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Δ. Παπαποστόλου και του γ.γ. της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Κ. Τζέλλα. Παρευρέθηκαν, συντάχθηκαν με το μέρος των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα και συνομίλησαν μαζί τους οι βουλευτές Γ. Λαμπρούλης, Χ. Κέλλας, ο γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής της ΛΑΕ Θανάσης Πετράκος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγου Γεωπόνων και πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας Δ. Σοφολόγης, ο αντιπεριφεριάρχης Γ.Λαδόπουλος, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ρ. Καραλαριώτου, Π. Κρίκης, ο πρώην δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης, εκπρόσωποι δήμων, φορέων και συλλόγων της Θεσσαλίας.

Νωρίτερα, το Agronews έγραφε:

Πανελλαδική σύσκεψη αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας

Μία εβδομάδα βρίσκονται πλέον οι αγρότες της Θεσσαλίας στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, την ώρα που σήμερα Κυριακή, 3/2, αναμένεται η συνέλευση των αγροτών και κτηνοτρόφων οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στη Νίκαια από διάφορα σημεία της χώρας, προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας χαρακτήρισε προσχηματικό τον διάλογο στον οποίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, κάλεσε τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, υπενθυμίζοντας ότι "Κάναμε διάλογο στις 14 του Δεκέμβρη. Δεν απάντησε. Σε πολλά αιτήματά μας δήλωσε αναρμόδιος" παραπέμποντας σε άλλα υπουργεία.


Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη - Τσαντοπούλου

Τα αιτήματά μας "είναι πάγια, δεν άλλαξαν", πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ, ωστόσο "Δεν μας έχουν ικανοποιήσει οι απαντήσεις του (σ.σ. του κου Αραχωβίτη) στις 14 του Δεκέμβρη"

Ειδικότερα ο κ. Μαρούδας εστίασε στο 1,1 δις ευρώ που η κυβέρνηση παρέχει με επιστροφή φόρου πετρελαίου σε "εφοπλιστές, βιομηχάνους, κλινικάρχες", διερωτώμενος ακολούθως "Στους αγρότες πόσο θα δώσουν;".

Μάλιστα ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "κόψαν την επιστροφή φόρου πετρελαίου που ήταν μόνο 140 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο".

Επιπροσθέτως, ο κ. Μαρούδας αναφέρθηκε στην τιμή πώλησης του βαμβακιού, καταγγέλλοντας ότι ενώ η χρηματιστηριακή τιμή στο βαμβάκι ήταν περίπου 0,57 ευρώ, εντούτοις "Με τις πλάτες της κυβέρνησης" τα εκκοκκιστήρια δίνουν 0,47 ευρώ.


Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη - Τσαντοπούλου

Ερωτηθείς αν οι αγρότες θα προσέλθουν σε διάλογο με το υπουργείο, ο κ. Μαρούδας σημείωσε ότι "Εμείς έχουμε σαφέστατο σχέδιο. Δεν αρνηθήκαμε τον διάλογο. Διάλογος θα γίνει, θα δούμε όμως με ποιους όρους και προϋποθέσεις, γιατί να πάμε στην Αθήνα να πιούμε καφεδάκι, δεν θα πάμε".

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στήσιμο νέων μπλόκων σε σημεία του οδικού δικτύου της χώρας.

Η απάντηση του Στ. Αραχωβίτη

Από την άλλη, "Το πετρέλαιο δεν είναι το μόνο πρόβλημα που έχουν οι αγρότες. Μακάρι να ήταν μόνο το πετρέλαιο", απάντησε στη συνέχεια, μέσω της ΕΡΤ, ο κ. Αραχωβίτης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η συνδεδεμένη δόθηκε στις 30 Ιανουαρίου, προσαυξημένη κατά 30%, όπως επίσης ελήφθησαν μέτρα στήριξης των τευτλοκαλλιεργητών. "Άρα προβλήματα λύνονται", εκτίμησε ο ίδιος.


Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη - Τσαντοπούλου

Σε σχέση με το καρτέλ στο γάλα το οποίο καταγγέλλουν οι αγρότες, ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι υπογράφηκε η ΚΥΑ "για νέα πρόστιμα, αυξημένα, στη γαλακτοβιομηχανία μέχρι ανάκλησης της άδειας σε περίπτωση υποτροπής". 

Σε σχέση με το αίτημα των αγροτών για αφορολόγητο πετρέλαιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε ότι "Το κόστος παραγωγής μάς απασχολεί. Φτιάξαμε το πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες. Στο αγροτικό πετρέλαιο αυτές τις ημέρες, κάνουμε συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών να βρούμε το βέλτιστο μοντέλο που υπάρχει στην Ευρώπη για αγροτική χρήση και να το εφαρμόσουμε και στη χώρα μας, τώρα που η χώρα έχει τις δυνατότητες".

Ακολούθως ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι η τιμή του πετρελαίου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχει μία ενίσχυση με κάποιο τρόπο, απαντώντας στο ερώτημα πώς γίνεται στην Ευρώπη το αγροτικό πετρέλαιο να κοστίζει περίπου 0,50 ευρώ ανά λίτρο και στην Ελλάδα περίπου 1,4 ευρώ.

Παράλληλα, ο υπουργός αναγνώρισε, ότι "σε κάποια αιτήματα, όπως το αγροτικό πετρέλαιο, είναι συναρμοδιότητα με το υπουργείο Οικονομικών", φέρνοντας ως παράδειγμα "Το θέμα του ακατάσχετου 7.500 ευρώ στις επιδοτήσεις, το επιλύσαμε μαζί με το υπουργείο Οικονομικών".

Ειδικά για την τιμή του βαμβακιού, ο κ. Αραχωβίτης εξήγησε ότι "Η τιμή που προκύπτει για τον παραγωγό και αναρτάται στην πόρτα του εργοστασίου, είναι η τιμή παράδοσης εκείνης της ημέρας. Όταν ένας παραγωγός τα παραδώσει στις 10 Οκτώβρη το βαμβάκι έχει μία τιμή. Τιμολογούμε την ημέρα που θα αποφασίσουμε να δούμε ποια θα είναι η τιμή" και ξεκαθάρισε πως πλέον "Η τιμή που υπάρχει εκείνη την ημέρα, αυτή θα τιμολογείται επί τόπου στον παραγωγό. Ή η τιμή την ημέρα της παράδοσης, ή με συμβόλαιο πριν και αυτό δεν θα σπάσει ούτε από παραγωγό, ούτε από εκκοκκιστή".

Σε ό,τι αφορά τις διώξεις που άσκησε η εισαγγελία της Λάρισας σε βάρος των αγροτών από την πρώτη ημέρα των φετινών κινητοποιήσεων, ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε πως "Όλοι ξέρουν ότι η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη από την πολιτική. Η απόφαση της εισαγγελίας είναι δικιά της. Εμάς όντως μάς προβληματίζει η ταχύτητα με την οποία έγινε αυτή η κίνηση".

Σε κάθε περίπτωση, "Αν θεωρεί κάποιος το διάλογο ότι είναι για καφέ, νομίζω ότι δείχνει την ποιότητα της δημοκρατίας μας", απάντησε ο κ. Αραχωβίτης στη φράση του κου Μαρούδα.

Πηγή: makthes.gr

Δύο μπλόκα έστησαν οι αγρότες στην περιοχή της Ερυμάνθειας

Σε δύο μπλόκα προχώρησαν το Σάββατο οι αγρότες της Ερυμάνθειας στην Αχαΐα, ύστερα από κάλεσμα του αγροτικού Συλλόγου Ερύμανθου.

Συγκεκριμένα μπλόκα στήθηκαν στις περιοχές Δαφνούλα και Σταυροδρόμι.

Δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τον αγώνα τους για τα δίκαια αιτήματά τους και εκφράζουν την καταδίκη τους στις δικαστικές διώξεις των αγροτών από τη Νίκαια.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Πανθεσσαλική συγκέντρωση αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας
Πανθεσσαλική συγκέντρωση πραγματοποιούν σήμερα λίγο μετά τη μία το μεσημέρι οι αγρότες της Νίκαιας, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους ενώ αύριο Κυριακή 3 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει η προγραμματισμένη Πανελλαδική σύσκεψη στο ίδιο σημείο.

Χθες, Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου οι αγρότες που εδώ και περίπου μια εβδομάδα βρίσκονται στον κόμβο της Νίκαιας πραγματοποίησαν μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Λάρισας.

Δεκάδες τρακτέρ που ξεκίνησαν από το μπλόκο της Νίκαιας κατέφτασαν στις 6.30 στο κέντρο της Λάρισας σε κομβόι (Παπαναστασίου, στο ύψος της Κεντρικής πλατείας). Δεν σταμάτησαν πουθενά, με κόρνες έκανα τον γύρο του κέντρου της πόλης και επέστρεψαν στο μπλόκο.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Συλλαλητήριο Θεσσαλών αγροτών με τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας 


Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη - Τσαντοπούλου 


Με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της Λάρισας θα μπουν σήμερα οι αγρότες συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους. Ήδη από χθες ακόμα περισσότερα τρακτέρ έφτασαν στο μπλόκο της Νίκαιας προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνάμεις τους.Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας - μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας, δήλωσε ότι τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων θα καθοριστούν στην πανελλαδική σύσκεψη που θα γίνει στη Νίκαια την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, ενώ αναφερόμενος στην πρόσκληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη, για διάλογο, είπε ότι είναι «προσχηματική».


Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη - Τσαντοπούλου 

«Η πρόσκληση για διάλογο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης είναι προσχηματική. Και αυτό διότι μας είπε πως ικανοποίησε τα αιτήματά μας 14 Δεκεμβρίου και πως εμείς αλλάξαμε τα αιτήματά μας τώρα, υπονοώντας ότι κάνουμε αντιπολιτευτική κίνηση. Τα αιτήματά μας είναι, όμως, ακριβώς τα ίδια και επειδή δεν μας τα ικανοποίησε γι' αυτό είμαστε στον δρόμο. Συνεπώς δεν έχει νόημα να πάμε σε έναν τέτοιο διάλογο, απλά για να λέμε ότι έγινε διάλογος. Αν έχουν λύσεις μπορούν να τις ανακοινώσουν και να συζητήσουμε» σημείωσε ο κ. Μαρούδας.


Βίντεο: Βασιλική Πασχάλη - Τσαντοπούλου

Πώς διεξάγεται η κυκλοφορία

Οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας έχουν αποκλείσει για τετάρτη ημέρα την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα και η κίνηση των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων που κινούνται με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη θα διεξάγεται ως ακολούθως:

Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί του Π.Α.Θ.Ε. με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας (χ/θ 348+106 του Π.Α.Θ.Ε.) προς την Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης και μέσω της Οδού Βόλου και της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας – Βόλου θα εισέρχονται στον Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 352+918).

Υπενθυμίζεται ότι η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα διεξάγεται ως ακολούθως:

Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί του Π.Α.Θ.Ε. με κατεύθυνση προς Αθήνα θα εκτρέπονται στον ανισόπεδο κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 352+918 του Π.Α.Θ.Ε.) προς την Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας – Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στον Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Κιλελέρ (χ/θ 331+686 του Π.Α.Θ.Ε.).

Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα, στο ύψος του ανισόπεδου κόμβου Νίκαιας, θα αναστρέφονται μέσω της Αερογέφυρας και μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης και ακολούθως της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας – Βόλου, θα εισέρχονται στον Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Κιλελέρ (331+686 του Π.Α.Θ.Ε.).

Kάλεσμα του μπλόκου της Νίκαιας

 Εργαζόμενοι, λαέ της Θεσσαλίας

 Τα μνημόνια που ψήφισαν και εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι επιπτώσεις από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν αποδεκατίσει το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, μάς σπρώχνουν στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, στην αφόρητη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Βγήκαμε με τα τρακτέρ στα μπλόκα για την επιβίωσή μας. Για να έχουμε ένα βιώσιμο εισόδημα, με το οποίο οι οικογένειές μας θα μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια. Για να μην ξεριζωθούμε από τα χωριά μας, να συνεχίσουμε να παράγουμε.

Τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που αγοράζουμε όλοι πανάκριβα στα Σούπερ Μάρκετ, οι εμποροβιομήχανοι τα παίρνουν σε εξευτελιστικές τιμές από τους παραγωγούς. Πατώντας στις πλάτες των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων, κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος και των αγροτοκτηνοτρόφων και της λαϊκής κατανάλωσης, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη. Παλεύουμε ενάντια στην κερδοσκοπική ασυδοσία και στην αισχροκέρδεια των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων. Διεκδικούμε τιμές για τους παραγωγούς που θα καλύπτουν το υψηλό κόστος παραγωγής και θ’ αφήνουν βιώσιμο εισόδημα. Απαιτούμε φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη λαϊκή κατανάλωση.



Η κυβέρνηση, αντί να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά μας, επιχειρεί να μας τρομοκρατήσει με τα “αγροτοδικεία” που υποσχόταν ότι θα τα καταργήσει. Καταγγέλλουμε την πρωτοφανούς μεθόδευσης δικαστική δίωξη που κίνησε η Εισαγγελέας της Λάρισας σε βάρος στελεχών των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας κι άλλων αγροτών, με την απαράδεκτη κατηγορία ότι παρακίνησαν τους αγρότες να στήσουν το μπλόκο της Νίκαιας. Η ευθύνη γι’ αυτή τη δίωξη που πλήττει το συνδικαλιστικό δικαίωμα, ανήκει στην κυβέρνηση κι ας μην κρύβεται πίσω από τον “υπερβάλλοντα ζήλο” της Εισαγγελέα. Ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν μας τρομάζει, αλλά μας πεισμώνει να συνεχίσουμε τον αγώνα ακόμα πιο δυνατά. Καλούμε όλους τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Λάρισας κι όλης της Θεσσαλίας, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση συμπαράστασης προς τους διωκόμενους αγρότες, που θα πραγματοποιηθεί έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας την ημέρα της δικής, την 1 Μάρτη.

Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι τα αιτήματά μας είναι υπερβολικά και πως το στήσιμο μπλόκων στους δρόμους θα έχει επιπτώσεις σε άλλες κοινωνικές ομάδες, για να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα και να υποκινήσει τον λεγόμενο “κοινωνικό αυτοματισμό”. Οι αγρότες με τους εργατοϋπάλληλους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών δεν έχουμε διαφορές και αντιπαραθέσεις. Εχουμε κοινό αντίπαλο την αντιλαϊκή πολιτική, κοινά προβλήματα και αιτήματα και κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας μας. Ζητάμε τη λαϊκή αλληλεγγύη στον ζωτικής σημασίας αγώνα μας. Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς, τους εργαζόμενους και το λαό της Θεσσαλίας, να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα της αγροτιάς, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Φλεβάρη, στη 1μμ, στο μπλόκο της Νίκαιας.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:



Επαναπροσέγγιση Αραχωβίτη από την έκθεση της Θεσσαλονίκης για διάλογο με τα μπλόκα

Ανοιχτή πρόσκληση στους αγρότες που είναι στα μπλόκα και διαμαρτύρονται, να προσέλθουν σε διάλογο μαζί του, απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, εκφράζοντας, μάλιστα, την απορία του γιατί δεν έχει γίνει ακόμη αυτή η συνάντηση για να συζητηθούν τα νέα αιτήματα που θέτουν οι παραγωγοί.
Λίγο πριν τελέσει τα εγκαίνια της 11ης Zootechnia, σε σύντομη επίσκεψή του στο stand του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ, ο κ. Αραχωβίτης αν και επισήμανε πως "η μορφή που επιλέγουν οι αγρότες για να διαμαρτυρηθούν μέσω των μπλόκων είναι σεβαστή", έσπευσε να τονίσει ότι "τα προβλήματα λύνονται με διάλογο". Αναφερόμενος στο σάλο που προκλήθηκε με την κλήση του Εισαγγελέα σε δίκη δέκα αγροτοσυνδικαλιστών, ο υπουργός επιχείρησε για μια ακόμη φορά να αποστασιοποιηθεί από τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Δικαιοσύνη. "Είναι μια ανεξάρτητη Αρχή η Δικαιοσύνη, δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση, η οποία δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί στο έργο της και αυτό είναι ξεκάθαρο. Μου κάνει εντύπωση όμως γιατί ορισμένες δυνάμεις προσπαθούν να ταυτίσουν τις αποφάσεις και τους ρυθμούς της Δικαιοσύνης με την κυβέρνηση", είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως "εμείς είμαστε που με νόμο απάλλαξε τους αγρότες που διώκονται για τη συνδικαλιστική τους δράση. Αυτή η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν θέλει αγροτοδικεία για αυτό το 2016 ψήφισε νόμο που απαλλάσσει τους αγρότες για τη συνδικαλιστική τους δράση".

"Το ρόλο του διπρόσωπου Ιανού παίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης" λένε τα μπλόκα

Στη συνέχεια με ανακοίνωση της η Επιτροπή των Μπλόκων αποδίδει στον υπουργό τον ρόλο του «διπρόσωπου Ιανού» τονίζοντας πως «με το ένα του πρόσωπο παρουσιάζεται σαν “φίλος και υποστηρικτής” των αγωνιζόμενων αγροτών, καλώντας μας σε διάλογο. Και με το άλλο, ως εκφραστής των μνημονίων και τοποτηρητής των δανειστών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να ικανοποιήσει αγροτικά προβλήματα γιατί δεν το επιτρέπουν τα “δημοσιονομικά δεδομένα” και η υποχρέωση για "ματωμένα πλεονάσματα"

Ο κ. Αραχωβίτης και η κυβέρνηση δεν βρίσκονται από τη δική μας μεριά, όπως υποκριτικά λέει. Απέναντί μας στέκεται. Μαζί με όλους όσοι ψήφισαν τα μνημόνια που μας λιάνισαν. Η πολιτική που υπηρετεί ως υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι εχθρική και όχι φιλική προς τους αγρότες. Το δείχνουν με τις πράξεις τους. Τους εκμεταλλευτές μας εξυπηρετεί η κυβέρνηση. Για παράδειγμα, προσφέρει 1,1 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για φτηνό πετρέλαιο στους εφοπλιστές, τους ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιριών, τους μεγαλοξενοδόχους, τους μεγαλοκλινικάρχες, αλλά ούτε ένα ευρώ για το πετρέλαιο των αγροτών που το πληρώνουμε μέχρι και 1,40 ευρώ το λίτρο. Για το βαμβάκι, λέει ότι δεν θα ισχύσουν από του χρόνου οι "ανοιχτές" τιμές, χωρίς, όμως, να το συνδέει με τη θέσπιση κατώτερης εγγυημένης τιμής και δίχως να παίρνει μέτρα για την αναπλήρωση του εισοδήματος που έχασαν - και συνεχίζουν να χάνουν, μιας και η παράδοση του προϊόντος δεν έχει τελειώσει - οι βαμβακοπαραγωγοί λόγω της πολύ χαμηλής τιμής που επέβαλλαν οι εκκοκκιστές.

Και, βεβαίως, ο κ. υπουργός συνεχίζει να εκτοξεύει ψεύδη, με στόχο να συκοφαντήσει και να υπονομεύσει τον αγώνα μας.

Ένα από τα ψέματα που επαναλαμβάνει είναι ότι στην συνάντηση που είχαμε, ως Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, μαζί του τον περασμένο Δεκέμβρη, ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά μας, γι' αυτό τότε δεν προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις και έκτοτε αλλάξαμε το πλαίσιο αιτημάτων.

Η αλήθεια είναι ότι κανένα από τα αιτήματά μας δεν ικανοποιήθηκε σε κείνη τη συνάντηση - το είπαμε καθαρά βγαίνοντας από την πόρτα του υπουργείου - κι αμέσως προχωρήσαμε σε κατά τόπους κινητοποιήσεις (μάλιστα, στήθηκε και μπλόκο με τρακτέρ στην Ε- 65), δηλώνοντας πως θα τις κλιμακώσουμε με το στήσιμο μπλόκων σ' όλη τη χώρα. Αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα. Και φυσικά δεν αλλάξαμε το πλαίσιο των αιτημάτων μας, παραμένει το ίδιο. Μια προσθήκη που έγινε αφορά στο αίτημα για αποδέσμευση των ασφαλιστικών εισφορών μας στον ΕΦΚΑ από τον κατώτατο ημερομίσθιο, διότι μετά την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού η εισφορά μας αυξάνεται κατά 20 και πλέον ευρώ το μήνα. Και με την ευκαιρία δηλώνουμε ότι ως οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς τασσόμαστε υπέρ μιας πολύ μεγαλύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται ούτε οι αγρότες, ούτε οι εργάτες, ούτε τα άλλα λαϊκά στρώματα θα πέσουν στη λούμπα του «κοινωνικού αυτοματισμού» που η ίδια θέλει να μας σπρώξει.

Προκλητικός είναι ο κ. υπουργός και όταν δηλώνει - και μάλιστα δυο φορές απανωτά - πως η κυβέρνηση δεν θέλει «αγροτοδικεία» για τη συνδικαλιστική δράση των αγροτών, επιχειρώντας να φορτώσει την αποκλειστική ευθύνη για την πρωτοφανούς μεθόδευσης δικαστική δίωξη σε βάρος στελεχών του αγροτικού κινήματος στη Θεσσαλία, στον «υπερβάλλοντα ζήλο» μιας εισαγγελέα της Λάρισας.

Αν η κυβέρνηση ήταν πράγματι κατά των «αγροτοδικείων» θα είχε φροντίσει στα 4 χρόνια της θητείας της να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να μην επιτρέπεται στον οιονδήποτε εισαγγελέα να ενεργεί κατ' αυτόν τον τρόπο σε βάρος αγωνιζόμενων για το δίκιο και την επιβίωσή τους αγροτών. Τα άλλα περί «θεσμικής κυβερνητικής αδυναμίας να επέμβει σε κινήσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης», φαντάζουν υποκριτικά και τ' ακούμε βερεσέ.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να ενισχύσουν κι άλλο μπλόκα, ώστε, έχοντας ως όπλο μας και τη λαϊκή συμπαράσταση κι αλληλεγγύη, να δυναμώσουμε την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση αναγκάζοντάς την να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας.

Την Κυριακή 3 Φλεβάρη, στη 1μμ, στη Νίκαια της  Λάρισας, θα οργανώσουμε πανελλαδική σύσκεψη στην οποία θα συζητήσουμε και θα πάρουμε αποφάσεις για παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα».

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Συνάντηση με κλιμάκιο του Μαξίμου ή τον ίδιο τον πρωθυπουργό ζητούν σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronews οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, απορρίπτοντας για την ώρα το κάλεσμα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη για συζήτηση στην Βάθη.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από τη μια να μας καλεί σε συνάντηση για “διάλογο” και από τη άλλη να δηλώνει πως τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας δεν επιτρέπουν την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Αν αυτή είναι η αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης, τότε η πρόσκληση για συνάντηση και διάλογο είναι προσχηματική, αποτελεί εμπαιγμό και κοροϊδία σε βάρος μας. Όπως απατεωνιά είναι και η συμβουλή του υπουργού να μην προβάλλουμε αιτήματα που είναι …υπερβολικά γιατί θα προκαλέσουμε, λέει, τον “κοινωνικό αυτοματισμό” εναντίον μας", σημειώνουν.

Εν τω μεταξύ όσο περνούν οι ημέρες το μπλόκο της Νίκαιας ενισχύεται με τρακτέρ  ενώ αποκλεισμένη παραμένει - με τα αγροτικά μηχανήματά -  η εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης. Την Τετάρτη κατέφθασε στο μπλόκο άλλο ένα κομβόι αγροτών από χωριά του νομού Λάρισας, ενώ σύμφωνα με την επιτροπή του μπλόκου αναμένονται στη Νίκαια και άλλοι αγρότες. Εν τω μεταξύ οι αγρότες με δηλώσεις προαναγγέλλουν τον αποκλεισμό και άλλων εθνικών οδών σε άλλα σημεία της Ελλάδας ως απάντηση στην κυβέρνηση για την κλήτευσή τους στο δικαστήρια με την κατηγορία της παρακώλησης συγκοινωνιών.  

Ειδικότερα σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Βάγγο οι αγρότες θα απαντήσουν με αποκλεισμό των οδικών δικτύων από άκρη σε άκρη της χώρας ενώ όπως πρόσθεσε: «Τις επόμενες μέρες από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη θα βγουν οι αγρότες στους δρόμους, όπου υπάρχει μικρομεσαίος αγρότης. Θα δείτε εκπλήξεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα» .


Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη - Τσαντοπούλου

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, μετά από νεότερη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, έχει αποφασιστεί για το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου να πραγματοποιηθεί συνάντηση με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της Λάρισας στο μπλόκο, ώστε οι αγρότες να προβάλλουν το πλαίσιο αιτημάτων του αγροτικού κινήματος, αλλά και να ζητήσουν τη στήριξη στον αγώνα τους.

Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη - Τσαντοπούλου

Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική συνάντηση των αγροτών στη Νίκαια την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων.

Στην δικαιοσύνη

Εν τω μεταξύ την κυβέρνηση καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές από το μπλόκο της Νίκαιας, μετά την κλήτευση που δέχθηκαν δέκα αγρότες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, για να δικαστούν με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, για το μπλόκο που έστησαν χθες στη Νίκαια.

Ειδικότερα, στη δικαιοσύνη θα οδηγηθούν δέκα γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές από τη Λάρισα, τον Τύρναβο, τον Πλατύκαμπο, τα Φάρσαλα, τα Μεγ. Καλύβια Τρικάλων, τη Ματαράγκα και τον Παλαμά Καρδίτσας (Ρ. Μαρούδας, Χρ. Σιδερόπουλος, Αστ. Τσικριτσής, Κ. Τζέλλας, Γ. Κουκούτσης, Αλ. Λαχανάς, Θ. Χατζηζωγίδης, Σ. Αλειφτήρας, Σ. Γιαννακός και Αχ. Λιάτος) κατηγορούνται ως ηθικοί αυτουργοί σε παράβαση που αφορά σε κατάληψη οδοστρώματος και παρακώλυση συγκοινωνιών, αναγκάζοντας οδηγούς να κινηθούν μέσω παρακαμπτήριων με το «στήσιμο» του μπλόκου στον κόμβο της Νίκαιας.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες οι παραπάνω «με πρόθεση προκάλεσαν σε άλλους την απόφαση, καθώς ως μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού συναποφάσισαν την κατάληψη μέρους ή και ολόκληρου του οδοστρώματος, με προτροπές και παραινέσεις που έγιναν με πειθώ και φορτικότητα προκάλεσαν την απόφαση 270 οδηγών γεωργικών ελκυστήρων, 24 οδηγών ΙΧΦ και 5 οδηγών ΙΧΕ να οδηγήσουν και να σταθμεύσουν τα οχήματά τους στην ΠΑΘΕ».

Σημειώνεται πως ως μάρτυρας κατηγορίας αναφέρεται αστυνομικός του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Λάρισας, ενώ στα αναγνωστέα έγγραφα η Εισαγγελία επικαλείται δημοσιεύματα τοπικής εφημερίδας.

Πού έχουν στηθεί μπλόκα 

  •  Λάρισα (κόμβος Νίκαιας)
  •  Μαγνησία (κόμβος Αερινού)
  •  Φθιώτιδα (κόμβος Πελασγίας)
  •  Βέροια (κόμβος Κουλούρας)
  •  Νάουσα (διασταύρωση Νάουσας)
  •  Πέλλα (διασταύρωση Γυψοχωρίου)
  •  Σέρρες (στροφή Σιδηροκάστρου)
  •  Φλώρινα (κόμβος Αντιγόνου Αμυνταίου)
  •  Αχαΐα (Ερύμανθος), Ηλεία (κόμβος Αγίου Γεωργίου)
  •  Μεσσηνία (σταθμός Μεσσήνης)
  •  Ηράκλειο Κρήτης (κόμβος Αστερουσίων)
  •  Χανιά (Μεγάλα Χωράφια)
  •  Ρέθυμνο (Μάντρες).
Νωτίτερα το Agronews έγραφε:

Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη - Τσαντοπούλου

Η μάχη στον αγώνα επιβίωσης που δίνουμε ξεκίνησε και δεν κάνουμε πίσω διαμηνύουν οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, καλωσορίζοντας τα νέα τρακτέρ που κατέφθασαν σήμερα το μεσημέρι και ενίσχυσαν και άλλο τη δυναμική στην άσφαλτο. Οι διώξεις κατά δέκα αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας για παρακώλυση συγκοινωνιών, πυροδότησαν το ήδη τεταμένο κλίμα και έφεραν και άλλα τρακτέρ στους δρόμους. Με σταθερή ροή καταφθάνουν από τις γύρω περιοχές, ενώ οι αγρότες- μέλη της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων χαιρετίζουν το ενωτικό χαρακτήρα του αγώνα, όλους όσους που ήρθαν με το τρακτέρ τους στη Νίκαια και καλούν όλους τους συναδέλφους τους σε μια πορεία νικηφόρα, με σημαία «Η ισχύς εν τη ενώση».

Οι νεοφερμένοι από τον άξονα Τρικάλων, Τερψιθέας, Ραχούλας, Μάνδρας, Αμυγδαλέας, Κοιλάδας και Βούναινων καλούν τους συναδέλφους τους να ενωθούν κάτω από την κοινή ομπρέλα του αγώνα, να μην φοβηθούν τις απειλές και την στάση της κυβέρνησης και να παρατάξουν τα τρακτέρ δίπλα τους στην άσφαλτο μέχρι να δοθούν λύσεις. Είμαστε νέοι με όνειρα, όραμα και όρεξη για δουλειά λένε, επιθυμούμε να μείνουμε στο επάγγελμα και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια χωρίς πάλη.  

Βίντεο:  Βασιλική Πασχάλη - Τσαντοπούλου

Με ποδοσφαιρικούς όρους και χαμένη μπάλα της κυβέρνησης, που βρίσκεται σε πανικό από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και γιάυτό παίζει το χαρτί των αγροτοδικείων μιλά στo AgroNews ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος δηλώνει ότι:  «Μάλλον υποκριτική θεωρώ την θετική προς εμάς στάση του συντοπίτη μας Υφυπουργού κ. Κόκκαλη, γιατί από την μια μας καλούν σε διάλογο και από την άλλη μας στέλνουν σε αγροτοδικεία χωρίς καν απολογία. Εμείς θέλουμε λύσεις από την κυβέρνηση, γι΄αυτό είμαστε στον δρόμο και ο ίδιος, το υπουργείο του και η κυβέρνηση πρέπει να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε. Από κει και πέρα να δούμε και μεις την συνέχεια της πορείας μας».  Βιώνουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης με τις διώξεις αναφέρει στo AgroNews ο γραμματέας της ΕΟΑΣΚ Κώστας Τζέλλας, ο οποίος σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη μιλά για διπροσωπία της κυβέρνησης και τονίζει ότι:  «Άλλα λένε και άλλα κάνουν… Το αποτέλεσμα είναι ότι διώκουν το Συνδικαλιστικό κίνημα και προσπαθούν να μην έχει ο κόσμος δικαίωμα να βγει και να διαδηλώσει, να διεκδικήσει λύσεις στα προβλήματα ζωής που έχει».


Βίντεο:  Βασιλική Πασχάλη - Τσαντοπούλου

Την εισαγγελική παρέμβαση για το μπλόκο της Νίκαιας καταδικάζει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας με ανακοίνωσή του που αναφέρει ότι: «Με σύντομες διαδικασίες και πριν προλάβουν καλά καλά να φτάσουν τα τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας, φρόντισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιώντας τους μηχανισμούς της, να στείλει στο αγροτοδικείο τους αγρότες συνδικαλιστές, που πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα του κλάδου.

Ξέρουμε καλά ότι η μεθόδευση αυτή αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των αγροτών που συμμετέχουν στα μπλόκα, αλλά και σε όσους ετοιμάζονται να συμμετάσχουν τις επόμενες μέρες.  Αποσκοπεί στην τρομοκράτηση όλων όσων  οργανώνουν τον αγώνα τους για να αντισταθούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που τους τσακίζει τη ζωή. Αποσκοπεί στην τρομοκράτηση σε όποιον σηκώνει κεφάλι συνολικά.

Η εργατική τάξη δίνει το δικό της αγώνα για την επιβίωση. Έναν αγώνα που είναι κοινός με τον αγώνα των αγροτών, γιατί κοινή είναι και η αιτία που γεννά τα προβλήματα και των αγροτών και των εργατών. Και δεν είναι άλλη από  τη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή, με στόχο να ενισχυθούν περισσότερο οι μονοπωλιακοί όμιλοι σε βάρος των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργατοϋπαλλήλων.


Βίντεο:  Βασιλική Πασχάλη - Τσαντοπούλου

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συμμάχους μας, τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους και τους καλούμε να μην φοβηθούν, αλλά με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πείσμα, με οργάνωση και αγώνα να διεκδικήσουν καλύτερους όρους για τη ζωή τους, με βάση τις ανάγκες τις δικές τους κι όχι με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Οργάνωση και αγώνας παντού!».

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών, με μπλόκα σε όλη την Ελλάδα προανήγγειλαν οι αγρότες μέλη της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων, με αφορμή τις διώξεις κατά δέκα αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας για παρακώλυση συγκοινωνιών.
Όλοι τους παραπέμπονται σε δίκη την 1η Μαρτίου. «Δεν έχει ξαναγίνει αυτό σε συνδικαλιστικό όργανο στην Ελλάδα. Όσοι είναι απέναντι, μας χαρακτηρίζουν ακροδεξιούς, ανέφερε χαρακτηριστικα σε δηλώσεις τους ο αγροσυνδικαλιστής Γιάννης Βάγγος και πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά που στέλνουν αγρότες σε δικαστήριο χωρίς να έχει προηγηθεί απολογία.

Από την πλευρά τους πάντως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης με νεότερες δηλώσεις του κάλεσε σε διάλογο τους αγρότες τονίζοντας ότι το διεκδικητικό πλαίσιο τους είναι απόλυτα σεβαστό. «Έχουμε ξεφύγει από τη διαχείριση των επιδοτήσεων, έχουμε ξεφύγει από τα ζητήματα που απασχολούσαν τους παραγωγούς μέχρι τώρα και πάμε πλέον σε ποιοτικότερα αιτήματα. Αναμένω τους αγρότες των μπλόκων σε διάλογο, όπως έγινε τον Δεκέμβριο και δεν είχαμε κινητοποιήσεις. Πολλά από τα αιτήματα που είχαν την προηγούμενη φορά έχουν επιλυθεί. Το βασικό είναι το κόστος παραγωγής. Μπορούμε να έχουμε παρέμβαση στην ενέργεια. Πιστεύω ότι δεν θα κλείσουν οι δρόμοι τόνισε».

Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη – Τσαντοπούλου

Όσον αφορά το θέμα των διώξεων ο υπουργός ανέφερε: «είμαστε και ως κυβέρνηση αντίθετοι στα αγροτοδικεία». Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός ανέφερε ότι «η εποχή που ξεφούσκωναν τα λάστιχα των τρακτέρ έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί».


Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη – Τσαντοπούλου

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «οφείλουμε να διαχωρίσουμε την πολιτική εξουσία και τη βούληση της, από τη δικαστική η οποία λειτουργεί με τους δικούς της νόμους». 

«Νόμιμη μεν, αλλά βεβιασμένη και αντιβαίνουσα στο τεκμήριο της αθωότητας», χαρακτήρισε την απευθείας κλήση αγροτών στο ακροατήριο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης. Ο υφυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι «έπρεπε να τηρηθεί η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης, για να διερευνηθεί εάν και υπό ποιες συνθήκες πιθανόν τελείται ένα αδίκημα».

Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη – Τσαντοπούλου

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Η πορεία αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας (με τρακτέρ) στην πόλη της Λάρισας και τη πραγματοποίηση μιας Πανθεσσαλικής και μιας Πανελλαδικής σύσκεψης (το Σάββατο και της Κυριακή αντίστοιχα στη 1 το μεσημέρι), συνεχίζουν τις κινητοποίησεις τους οι αγρότες της Θεσσαλίας παρά την κλήτευση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, με την οποία παραπέμπονται σε δίκη την 1η Μαρτίου, χωρίς απολογία, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.


Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronews το μπλόκο της Νίκαιας συνεχίζει να «δυναμώνει» αφού όπως αναφέρουν οι συμμετέχοντες, σήμερα θα προστεθούν και άλλα τρακτέρ από χωριά της Λάρισας.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 

Με επιπλέον τρακτέρ από διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας ενισχύεται καθημερινά το μπλόκο της Νίκαιας παρά την κλήση δέκα συνολικά αγροτών στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λάρισας (την 1η Μαρτίου), για παρακόλυση συγκινωνιών πριν καλά καλά ξεκινήσουν οι φετινές κινητοποιήσεις.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των αγροτών μιλούν ξεκάθαρα για κίνηση εκφοβισμού από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από τον αγώνα.

Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για την δικαστική δίωξη σε βάρος ηγετικών στελεχών των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας κι άλλων αγροτών:

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καταγγέλλει την δικαστική δίωξη σε βάρος ηγετικών στελεχών των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας κι άλλων αγροτών, οι οποίοι σέρνονται στο “αγροτοδικείο” της Λάρισας την 1η Μάρτη 2019 με την κατηγορία ότι υποκίνησαν τους αγρότες να βγουν με τα τρακτέρ τους στο μπλόκο της Νίκαιας, που στήθηκε τη Δευτέρα 28/1/2019.

Η δικαστική δίωξη σε βάρος των 10 συναδέλφων επί της ουσίας στρέφεται ενάντια στο ίδιο το συνδικαλιστικό δικαίωμα, ενώ η μεθόδευση και η διεκπεραίωση των διαδικασιών είναι πρωτοφανείς στα χρονικά του συνδικαλιστικού κινήματος. Η κατηγορία που αφορά σε κινητοποίηση που μόλις ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη, στήθηκε στο άψε – σβήσε, στηριζόμενη σε δημοσιεύματα του Τύπου που, μάλιστα, προηγήθηκαν του “αδικήματος” του στησίματος του μπλόκου. Τα κλητήρια θεσπίσματα στους κατηγορούμενους αποδόθηκαν τάχιστα, την ίδια μέρα που γράφτηκαν. Η δίκη ορίστηκε να γίνει άμεσα, σε λίγες μέρες, χωρίς οι κατηγορούμενοι να έχουν καν κληθεί για κατάθεση από τις αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.

Η ευθύνη για την συγκεκριμένη, απαράδεκτη και προκλητική δικαστική δίωξη ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία, μέσω της ποινικοποίησης του αγώνα μας, επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους αγρότες που συμμετέχουμε, ήδη, στα μπλόκα, αλλά και εκείνους τους συναδέλφους που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν τις επόμενες μέρες. Αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συνεχίσει ανεμπόδιστα την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτική της, δεν διστάζει να διολισθαίνει γρήγορα και επικίνδυνα στον κατήφορο του αυταρχισμού και της αντιδημοκρατικότητας.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι μάταια κοπιάζει να μας τρομοκρατήσει. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, η αγροτιά που μάχεται στα μπλόκα για την επιβίωσή της, δεν πρόκειται να φοβηθεί και να κάνει πίσω. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, ακόμα πιο μαζικά, δυνατά κι αποφασιστικά. Η απάντησή μας στον αυταρχισμό, στην τρομοκρατία και στην αντιδημοκρατικότητα της κυβέρνησης θα δοθεί με την ενίσχυση των υπαρχόντων και το στήσιμο νέων μπλόκων απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καταγγέλλει, επίσης, την κυβέρνηση για την προκλητική άρνησή της να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας. Μια άρνηση την οποία συνοδεύει με άθλια ψεύδη και προκλητικές απατεωνιές. Και είναι μεγάλη απατεωνιά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από τη μια να μας καλεί σε συνάντηση για “διάλογο” και από τη άλλη να δηλώνει πως τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας δεν επιτρέπουν την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Αν αυτή είναι η αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης, τότε η πρόσκληση για συνάντηση και διάλογο είναι προσχηματική, αποτελεί εμπαιγμό και κοροϊδία σε βάρος μας.

Οπως απατεωνιά είναι και η συμβουλή του υπουργού να μην προβάλλουμε αιτήματα που είναι …υπερβολικά γιατί θα προκαλέσουμε, λέει, τον “κοινωνικό αυτοματισμό” εναντίον μας. Τα αιτήματα – διεκδικήσεις που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα αφορούν στην ίδια την επιβίωση της αγροτιάς, δεν έρχονται σε αντίθεση με τα αιτήματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, αλλά κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και πορεία. Γι ‘αυτό και ο αγώνας μας έχει τη λαϊκή συμπαράσταση κι αλληλεγγύη. Τον “κοινωνικό αυτοματισμό” σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών θέλει να υποκινήσει η ίδια κυβέρνηση, αλλά δεν θα της το επιτρέψουμε κάνοντας ό,τι μπορούμε για να απλωθεί περισσότερο και να δυναμώσει κι άλλο αυτή η λαϊκή συμπαράσταση κι αλληλεγγύη.

Καλούμε τους αγρότες να πυκνώσουν τα μπλόκα ώστε ν΄ αυξήσουμε την αγωνιστική πίεση στην κυβέρνηση αναγκάζοντάς την να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας.

Συνεχίζουμε – Θα νικήσουμε”

Αραχωβίτης: Είμαστε αντίθετοι στα αγροτοδικεία

Θέση για το περιστατικό της δίωξης από την εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας κατά των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας, πήρε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δηλώνω ότι είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε δίωξη αγροτών για την συνδικαλιστική τους δράση. Είμαστε και ως κυβέρνηση αντίθετοι στα αγροτοδικεία. Όπως δήλωσα και το πρωί στο δημόσιο ραδιόφωνο, η εποχή που ξεφουσκώνουν τα λάστιχα των τρακτέρ έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ωστόσο, οφείλουμε να διαχωρίσουμε την πολιτική εξουσία και την βούληση της, από τη δικαστική η οποία λειτουργεί με τους δικούς της νόμους και τους δικούς τους κανόνες και ταχύτητες. Μας κάνει εντύπωση βέβαια η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε στην προκειμένη περίπτωση η Δικαιοσύνη, ωστόσο δεν κρίνουμε το έργο της, παρά μόνο προβληματιζόμαστε».

Νόμιμη αλλά βεβιασμένη η κλήτευση των αγροτών λέει ο Κόκκαλης

Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη- Τσαντοπούλου

Την εκτίμησή του, ότι η απόφαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας για απευθείας κλήση στο ακροατήριο των δέκα αγροτών του μπλόκου του Νίκαιας, είναι «νόμιμη μεν, αλλά βεβιασμένη και αντιβαίνουσα στο τεκμήριο της αθωότητας», εξέφρασε με δήλωσή του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.

Ειδικότερα με νομικούς όρους ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καθότι ο ίδιος είναι δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, αναφερόμενος στο θέμα της κλήτευσης αγροτών ανέφερε: «Με όλο το σεβασμό στην Ελληνική Δικαιοσύνη και δεδομένου ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί η αντίστοιχη νομική διαδικασία όπως αυτή που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, θεωρώ την απευθείας κλήση αγροτών στο ακροατήριο νόμιμη μεν, αλλά βεβιασμένη και αντιβαίνουσα στο τεκμήριο της αθωότητας. Διότι κατά την άποψή μου έπρεπε να τηρηθεί η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθεί εάν και υπό ποιές συνθήκες πιθανόν τελείται ένα αδίκημα, όπως έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν. Ενδεικτικό της άποψης είναι το γεγονός ότι στα αναγνωστέα έγγραφα ενίσχυσης του κατηγορητηρίου, αναφέρεται δημοσίευμα εφημερίδας πριν τη φερόμενη τέλεση του αδικήματος. Οφείλουμε άπαντες να σεβόμαστε το σύνταγμα, το ίδιο όπως και το δικαίωμα στην έκφραση της διαφορετικής άποψης κι όλα αυτά πάντα σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους με σύνεση και ψυχραιμία.»

Ανακοίνωση Υπευθύνου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις εισαγγελικές διώξεις εις βάρος των αγροτών

Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης μετά από τις εισαγγελικές διώξεις εις βάρος των αγροτών προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

 «Για πρώτη φορά οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με μία τόσο «αυταρχική» και «καθεστωτική» Κυβέρνηση, η οποία τους στερεί το Συνταγματικό τους δικαίωμα να διαδηλώνουν και να διαμαρτύρονται. Φαίνεται ότι ο μόνος τρόπος της Κυβέρνησης για να επιβληθεί είναι «συνοπτικές δικαστικές διαδικασίες» χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί από την Δικαιοσύνη αντίστοιχη προκαταρκτική εξέταση για το εάν πράγματι τελείται αδίκημα ή όχι.

Η Κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι οι διαμαρτυρίες των αγροτών είναι το αποτέλεσμα των δικών της πολιτικών. Η υπερφορολόγηση των αγροτών, η εισφοροληστρική πολιτική, η ανυπαρξία πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα και η αδυναμία της να διασφαλίσει τους κανόνες της αγοράς έχουν δημιουργήσει σήμερα ένα κλίμα ασφυξίας για τους επαγγελματίες αγρότες και εύλογο είναι να διαμαρτύρονται και να αιτούνται την λύση των προβλημάτων τους, διεκδικώντας να μπορούν να ζήσουν από το αγροτικό τους εισόδημα.

Η ποινικοποίηση της πρόθεσης, η σύνταξη κατηγορητηρίου χωρίς την τήρηση της διαδικασίας που απαιτεί προκαταρκτική εξέταση  για να διερευνηθεί αν τελείται ένα αδίκημα και η σπουδή για την παραπομπή τους, έχουν ως στόχο τον εκφοβισμό  των αγροτών και στην πραγματικότητα υποκρύπτει τον πανικό της κυβέρνησης μπροστά στην δίκαιη αγανάκτηση τους.

Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες και αυτό πληρώνει τώρα η Κυβέρνηση. Την καλούμε να πάρει πίσω το κατηγορητήριο και να ακούσει τους αγρότες, όπως τους άκουσε και το Κίνημα Αλλαγής και κατέθεσε προ διμήνου πρόταση νόμου για την ανακούφιση τους».

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Το πλάνο δράσης των επόμενων ημερών κατάρτισαν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας κατά τη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε μετά τις 2 το μεσημέρι στο χώρο όπου έχουν «στρατοπεδεύσει» εκατοντάδες αγροτικά μηχανήματα έξω από τη Λάρισα. Το πρώτο μέλημα της συντονιστικής του μπλόκου είναι η ενίσχυσή του και με άλλα τρακτέρ, κάτι που συνέβη σήμερα από αγρότες από τις περιοχές της Αγιάς και της Ελασσόνας.
Την ίδια ώρα, ετοιμάζεται σύσκεψη φορέων για τη 1 το μεσημέρι του ερχόμενου Σαββάτου στο χώρο του μπλόκου, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε να γίνουν επαφές για μία πανελλαδική συνάντηση όλων των αγροτικών μπλόκων της χώρας.
Αύριο Τετάρτη εξάλλου, στις 7 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί νέα συνέλευση στο μπλόκο.

Πηγή: onlarissa.gr

Νωρίτερα το Agronews, έγραφε:

Μπλόκα σε 14 σημεία σε όλη σχεδόν τη χώρα με σηματωρό αυτό της Νίκαιας (μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 600 περίπου τρακτέρ) έχουν στήσει από την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου  οι αγρότες, οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ζητώντας από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει μια σειρά από αιτήματα, που αφορούν κυρίως το κόστος παραγωγής, την τιμή του πετρελαίου, τις τιμές των προϊόντων τους, καθώς επίσης ασφαλιστικά και φορολογικά ζητήματα.
Οι αγρότες - παραδοσιακοί διοργανωτές των μπλόκων, μέχρι ώρας φαίνεται ότι επενδύουν στον ενωτικό χαρακτήρα της φετινής κινητοποίησης, με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις εθνικές να μην ξεφεύγουν από το βαρύ πολιτικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι κοινοβουλευτικές διεργασίες των προηγούμενων εβδομάδων.

Η αλήθεια είναι ότι η οικονομική στενότητα με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι περισσότεροι αγρότες δεν τους επιτρέπει μεγάλες δαπάνες για υποστήριξη εκτεταμένων και πολυήμερων κινητοποιήσεων αυτής της μορφής.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί εκ των πρωτεργατών αυτής της διαμαρτυρίας πιστεύουν ότι, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, τουλάχιστον οι… μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν τίποτα να χάσουν.

Νίκαια
Στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας έχει στηθεί ένα από τα μεγαλύτερα μπλόκα καθώς εκεί έχουν συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους αγρότες από ολόκληρη τη Θεσσαλία, οι οποίοι έχουν κόψει στα δύο την εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης και στα δυο ρεύματα. Τη Δευτέρα οι διοργανωτές υπολόγιζαν ότι έχουν συγκεντρωθεί γύρω στα 500 τρακτέρ από τη Λάρισα, τον Βόλο, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, ενώ για σήμερα αναμένουν νέα προσέλευση παραγωγών με τα τρακτέρ τους.

Μακεδονία

Στη Βέροια, στον Κόμβο της Κουλούρας συγκεντρώθηκαν αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας.

Στο στήσιμο μπλόκου στη διασταύρωση της Νάουσας προχώρησαν μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, παρατάσσοντας τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Στη Φλώρινα, μπλόκο στον Κόμβο του Αντιγόνου στο Αμύνταιο έστησαν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου Φλώρινας.

Στις Σέρρες οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους στη στροφή Σιδηροκάστρου και Σερρών. Ωστόσο αστυνομικές δυνάμεις τους εμπόδισαν να προχωρήσουν στον Προμαχώνα. Οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του ρεύματος προς Θεσσαλονίκη στην ΕΟ Σερρών Θεσσαλονίκης.

Στην Πέλλα, ο αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος «Η Ενότητα» έστησε μπλόκο στη διασταύρωση Γυψοχωρίου, το οποίο ενισχύεται συνεχώς με νέες δυνάμεις.

Στη Στερεά Ελλάδα, στον νομό Φθιώτιδας, στο στήσιμο μπλόκου στη διασταύρωση της Γλύφας στον κόμβο της Πελασγίας προχώρησαν μικρομεσαίοι αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Πελοπόννησος

Στην Αργολίδα, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα με βασικά αιτήματα τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.

Στο σταθμό της Μεσσήνης, αγρότες και κτηνοτρόφοι ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, συγκεντρώθηκαν από την Κυριακής παρατάσσοντας τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Στη Δυτική Αχαΐα αγρότες και κτηνοτρόφοι έστησαν μπλόκο στο Σταυροδρόμι, ενώ μπλόκο έχει στηθεί και στη Μαγνησία στον κόμβο Αερινού.

Στο Αίγιο, συγκέντρωση στα Βενζινάδικα της Νέας Εθνικής Οδού στο ύψος του Αιγίου, πραγματοποίησαν μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι με αγροτικά μηχανήματα ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας».

Κρήτη

Στο Ηράκλειο στήθηκε μπλόκο στον Κόμβο Πραιτωρίων. Στο Ρέθυμνο μπλόκο στήθηκε στις Μάντρες Αμαρίου, ενώ στο Μετόχι Ανωγείων έγινε δυναμική κινητοποίηση όπου συμμετείχαν κυρίως νέοι αγροτοκτηνοτρόφοι με αγροτικά μηχανήματα και έκλεισαν για λίγη ώρα την είσοδο των Ανωγείων.

Στα Χανιά στήθηκε μπλόκο στο ύψος του Κόμβου Μεγάλων Χωραφιών, αμέσως μετά το μαζικό, μαχητικό παγχανιώτικο συλλαλητήριο που προηγήθηκε στη Δημοτική Αγορά Χανίων.

Στην Ηλεία, δυναμικό μπλόκο έστησαν μικρομεσαίοι αγρότες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου έξω από τον Πύργο ενώ το μεσημέρι προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο του ενός ρεύματος από Πάτρα προς αρχαία Ολυμπία.

Αραχωβίτης: «Δεν είμαστε σε μέρες που ξεφούσκωναν τα λάστιχα των αγροτών»

Στα βασικά αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων απάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας σήμερα στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο. Τα κυριότερα σημεία των απαντήσεων του Υπουργού έχουν ως εξής:

  •  «Όλα τα ζητήματα λύνονται με διάλογο. Όταν τεθούν τα αιτήματα των αγροτών, συζητηθούν και δούμε ποια από αυτά θα επιλυθούν ποια βρίσκονται σε τροχιά επίλυσης και, κυρίως, ποια ακόμα αντέχει η ελληνική οικονομία στις σημερινές της συνθήκες. Με αυτή τη μεθοδολογία έγινε και η συνάντηση τον Δεκέμβρη με τους εκπροσώπους των μπλόκων, όπου τα αιτήματα που τέθηκαν εκείνη τη στιγμή συζητήθηκαν, απαντήθηκαν εγγράφως, φάνηκε ότι υπήρχε ικανοποίηση και δεν είχαμε κινητοποιήσεις τον Δεκέμβριο. Έτσι λοιπόν θα γίνει και με τα νεότερα αιτήματα. Θα συζητηθούν.»
  •  «Πάντα υφίσταται διάλογος. Με εκπροσώπους αγροτών από όλη την Ελλάδα έχω καθημερινές συναντήσεις. Δεν είναι μόνο οι εκπρόσωποι των μπλόκων. Έχουμε αγροτικούς συλλόγους, συνεταιρισμούς, ΤΟΕΒ, έχουμε καθημερινά συναντήσεις. Η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή και περνάει πάρα πολύς κόσμος.»
  •  «Κατώτερες εγγυημένες τιμές, στο οικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε δεν είναι δυνατόν να δοθούν. Ωστόσο εκείνο που μπορεί να εγγυηθεί το υπουργείο είναι ότι το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών που υπήρχε σε διάφορα προϊόντα με κύριο το βαμβάκι, έχει τελειώσει. Και σ’ αυτό είμαι κάθετος και κατηγορηματικός. Οι μορφές διαπραγμάτευσης θα είναι είτε με συμβόλαιο με τον παραγωγό από την αρχή της σποράς να ξέρει τι θα πουλήσει, σε ποια τιμή θα πουλήσει είτε με την παράδοση του προϊόντος. Πάμε σε άμεση τιμολόγηση με την παράδοση του προϊόντος.»
  •  «Για την πληρωμή έχει ψηφιστεί ο νόμος για την εξόφληση σε 60 μέρες, έγινε και μια τροπολογία πριν τα Χριστούγεννα για να γίνει πιο ευέλικτο και πιο καθολικό το δίχτυ ασφαλείας και προχωράμε στην εφαρμογή της υποχρεωτικής εξόφλησης σε 60 ημέρες από την τιμολόγηση (σ.σ. των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων). Εκκρεμεί μία υπουργική απόφαση που βγαίνει για να καλύψει τις λεπτομέρειες. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, παράλληλα, τροποποιείται και ο σχετικός κανονισμός (σ.σ. της Ε.Ε.) για την άμεση εξόφληση των παραγωγών. Η θέση της Ελλάδας είναι η εξόφληση στις 30 ημέρες και είναι πλειοψηφική στην Ευρώπη. Μέσα στο 2019 θα πάμε στις 30 ημέρες.»
  •  «Στο ηλεκτρικό ρεύμα είχαμε μία ραγδαία αύξηση της τιμής του ρεύματος τα πρώτα χρόνια των μνημονίων μέχρι το 2014. Αλλά από το 2015 και μετά η τιμή παρέμεινε αμετάβλητη. Η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει δύο πράγματα, τον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων και το net metering. Εξετάζουμε, σαν δέσμη μέτρων, τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος όπως και της τιμής του πετρελαίου για κίνηση και ενέργεια. Είναι μέσα στα μέτρα που εξετάζουμε, ακριβώς επειδή η χώρα βγήκε από τα μνημόνια. Μελετάμε τα μοντέλα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, είναι ήδη τα σενάρια στο τραπέζι.»
  •  «Στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ (σ.σ. περιλαμβάνεται στα αιτήματα των μπλόκων) δεν διευκρινίζεται αν περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε αφορολόγητο για τους αγρότες (σ.σ. με δύο παιδιά) στα 9.090 ευρώ γεωργικό εισόδημα, συν 12.000 ευρώ στις ενισχύσεις (πράσινη, βασική κ.ά.) του Α΄ Πυλώνα και αφορολόγητες τις ενισχύσεις του Β΄ Πυλώνα.»
  •  «Βήμα-βήμα προσπαθούμε να επουλώσουμε τις πληγές των Μνημονίων. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτεροι προσεκτικοί, γιατί το να δημιουργηθεί κοινωνικός αυτοματισμός μεταξύ άλλων επαγγελματικών ομάδων και των αγροτών θα ήταν το τελευταίο που θα θέλαμε να δούμε.»
  •  «Δεν είμαστε σε μέρες που ξεφούσκωναν τα λάστιχα. Προκαλώ τον καθένα να δει την καθημερινή μου ατζέντα. Η πρόσκληση για τη συνάντηση έχει κατατεθεί από εμένα, όποτε τεθεί το αίτημα από την πλευρά των αγροτών η συνάντηση θα γίνει αμέσως.»

Ανακοίνωση Συνεταιρισμού Ιωαννίνων

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ αγροτών” στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών και συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα τον οποίο δίνουν για την επιβίωσή τους.
Παράλληλα καλεί την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα:
Για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος με την καθιέρωση αυστηρών ελέγχων στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος και άλλων αγροτικών προϊόντων οι οποίες έχουν σαν συνέπεια την δραματική μείωση στις τιμές αυτών οι οποίες έφτασαν κάτω του κόστους παραγωγής και καθιστούν απαγορευτική πλέον την συνέχιση της παραγωγής τους.
Ειδικότερα στον τομέα του αιγοπρόβειου γάλακτος να υλοποιηθούν άμεσα οι ληφθείσες αποφάσεις, διότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και έχει πάρει στοιχεία χιονοστιβάδας, δεδομένου του ότι πέραν της βύθισης των τιμών στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα το εισαγόμενο γάλα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας αυτών.
Άμεση εφαρμογή του Νόμου 4492/17 για την εξόφληση των τιμολογίων των παραγωγών εντός εξήντα ημερών από την έκδοσή τους.
Άμεση υλοποίηση της εξαγγελίας για μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 13% για τους Συνεταιρισμένους αγρότες.
Πλήρη απαλλαγή των αγροτικών - κτηνοτροφικών ακινήτων τα οποία αποτελούν εργαλεία δουλειάς από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ με κατάργηση του υπέρογκου συμπληρωματικού φόρου.
Επαναφορά της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές ανάλογα με το είδος της παραγωγής (φυτικής ή ζωικής).
Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 για τους αγρότες και στα 60 για τις αγρότισσες.

Είναι καιρός η Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της αλλά και να εφαρμόσει τις αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί και παραμένουν ανενεργές στα συρτάρια των Υπουργείων, πριν να είναι αργά, διότι η ανοχή και η αντοχή του αγροτικού κόσμου έχει εξαντληθεί.

Νωρίτερα, το Agronews έγραφε:

Τους «χιλιάδες μικρομεσαίους» αγρότες και κτηνοτρόφους που με τα τρακτέρ τους έστησαν μπλόκα σε πολλές περιοχές της χώρας, «κλιμακώνοντας την πάλη μας για την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικής σημασίας αιτημάτων μας», χαιρετίζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Όπως αναφέρει, μέχρι τώρα μπλόκα έχουν στηθεί σε Λάρισα (κόμβος Νίκαιας), Μαγνησία (κόμβος Αερινού), Φθιώτιδα (κόμβος Πελασγίας), Βέροια (κόμβος Κουλούρας), Νάουσα (διασταύρωση Νάουσας), Πέλλα (διασταύρωση Γυψοχωρίου), Σέρρες (στροφή Σιδηροκάστρου), Φλώρινα (κόμβος Αντιγόνου Αμυνταίου), Αχαΐα (Ερύμανθος), Ηλεία (κόμβος Αγίου Γεωργίου), Μεσσηνία (σταθμός Μεσσήνης), Ηράκλειο Κρήτης (κόμβος Αστερουσίων), Χανιά (Μεγάλα Χωράφια) και Ρέθυμνο (Μάντρες), ενώ τις επόμενες μέρες μπλόκα θα στηθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

«Καλούμε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να βγουν στα μπλόκα, ενισχύοντας το μέτωπο του αγώνα. Ν’ αγωνιστούμε, πιο μαζικά και πιο δυνατά, ενάντια στις επιπτώσεις σε βάρος μας από την ΚΑΠ της ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης» προτρέπει η Επιτροπή, σημειώνοντας ότι «αυτές οι πολιτικές υπηρετούν και στηρίζουν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών του μόχθου μας: Τους εμποροβιομήχανους, που, για ν’ αυξήσουν τα κέρδη τους, κατεβάζουν στα τάρταρα τις τιμές παραγωγού σε όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Τα μονοπώλια, που, κερδοσκοπώντας ασύστολα, ανεβάζουν στα ουράνια τις τιμές των αγροτικών μέσων και εφοδίων».

Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα και στους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών «να συμπαραταχθούν στον δίκαιο αγώνα μας.Έχουμε ίδιο αντίπαλο την αντιλαϊκή πολιτική και τους κάθε λογής υπηρέτες της, έχουμε κοινά προβλήματα και αιτήματα. Τίποτα δεν μας χωρίζει, όλα μας ενώνουν. Η συμμαχία μας δίνει δύναμη και προοπτική στους αγώνες μας. Συνεχίζουμε – Θα νικήσουμε» τονίζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Κλειστή η Αθηνών - Θεσσαλονίκης στον κόμβο της Νίκαιας Η εθνική οδός Αθηνών- Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή, και στα δύο ρεύματα, στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, λόγω του αγροτικού μπλόκου που στήθηκε εκεί. 

Ανακοίνωση της ΛΑΕ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Η Λαϊκή Ενότητα χαιρετίζει τους αγωνιζόμενους αγρότες και στηρίζει τα δικαία αιτήματα τους . Οι αγρότες και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι για μια ακόμη χρονιά αναγκάστηκαν να βγουν στους δρόμους για να αγωνιστούν για την επιβίωση τους και την ανατροπή των αντιαγροτικών νεοφιλελευθέρων αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης και της Ε.Ε. που έχουν ως συνέπεια τη μείωση του εισοδήματος των αγροτών ,την αύξηση του κόστους παραγωγής με συνέπεια την εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας από τους μικρομεσαίους αγρότες και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων .

Η ΛΑ.Ε. μαζί με τους αγωνιζόμενους αγρότες απαιτεί:

-Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση των αυξήσεων στον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο .Φτηνό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο , χαμηλό ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.

 – Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

– Στους ελαιοπαραγωγούς που έχασαν φέτος όλο σχεδόν το εισόδημα τους λόγω των καιρικών συνθηκών και αναποτελεσματικής δακοκτονίας.

– Στους παραγωγούς λεμονιού – εσπεριδοειδών, που από τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, από το εμπάργκο στην Ρωσία και την ασυδοσία των εμπόρων δεν μπορούν να διαθέσουν τα λεμόνια ούτε κάτω του κόστους παραγωγής τους.

– Στους κτηνοτρόφους με την μεγάλη πτώση της τιμής στο γάλα από τις αθρόες εισαγωγές και την ασυδοσία των εμποροβιομήχανων.

– Έγκαιρες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών απ’ όλες τις αιτίες

– Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

– Κατάργηση των κατασχέσεων και των περικοπών στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις.

– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και αύξηση των αγροτικών συντάξεων.

–Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο και ακατάσχετο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, και αφορολόγητες οι αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι τα 12.000 ευρώ. Ύπαρξη ακατάσχετου λογαριασμού και για τους αγρότες.

–Κατάργηση του νόμου που αυστηροποίησε το θεσμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και «πέταξε έξω» τα 2/3 σχεδόν των αγροτών

Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.

Ευρεία σεισάχθεια στα χρέη και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων αγροτών και ουσιαστικές ρυθμίσεις στους υπόλοιπους αγρότες. Καμία κατάσχεση σπιτιού ή χωραφιού για «κόκκινα δάνεια» μέχρι 300 .000 ευρώ.

Μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή.

Στήριξη και ενίσχυση των Σποροπαραγωγικών κέντρων και των Αγροτικών Ινστιτούτων.

Χαμηλότοκη χρηματοδότηση των αγροτών μέσα από μια νέα δημόσια ΑΤΕ

Εφαρμογή ολοκληρωμένης εθνικής αγροτικής πολιτικής και κλαδικών πολιτικών για τα βασικά αγροτικά προϊόντα με στόχο την ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας

      – Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία.

 Για να λυθούν όμως τα προβλήματα των αγροτών πρέπει να υπάρξει μία καινούργια πορεία, της Ελλάδας σε αντιμνημονιακή προοδευτική κατεύθυνση με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Προϋποθέσεις για αυτή την ανατρεπτική πορεία είναι:

  • Η κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών.
  • Η ανατροπή της λιτότητας.
  • Η άμεση παύση πληρωμών στο δημόσιο χρέος και τη βαθειά διαγραφή του.
  • Η εθνικοποίηση των τραπεζών, μια νέα Εθνική Κεντρική Τράπεζα και μια νέα δημόσια ΑΤΕ για να στηρίζει την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες.
  • Εθνική αγροτική πολιτική και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Αγώνας για ανατροπή των αντιαγροτικών επιλογών της νέας Κ.Α.Π.
  • Έξοδος από την Ευρωζώνη και σύγκρουση και απειθαρχία απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε.

  

 Η ΛΑ.Ε. καλεί όλους τους αγρότες, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους αγρότες, σε καθολικό και ενωτικό αγώνα και σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες για να ανατραπούν οι συνεχιζόμενες αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, της υπερφορολόγησης, των κατασχέσεων   των πλειστηριασμών και της εκποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.

 

Νωρίτερα, το Αgronews έγραφε:

Στον ενωτικό χαρακτήρα της φετινής κινητοποίησης, επενδύουν τις τελευταίες ώρες οι παραδοσιακοί διοργανωτές των μπλόκων, με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις εθνικές να μην ξεφεύγουν από το βαρύ πολιτικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι κοινοβουλευτικές διεργασίες των προηγούμενων εβδομάδων.
Η πρώτη εικόνα που μεταδίδουν οι ανταποκριτές του AgroNews στη Θεσσαλία κάνουν λόγο για αξιόλογη προσέλευση τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας, κόμβος ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει «βαρόμετρο» για τις διαθέσεις αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν από την πλευρά του αγροτικού κόσμου.

Η αλήθεια είναι ότι η οικονομική στενότητα με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι περισσότεροι αγρότες δεν τους επιτρέπει μεγάλες δαπάνες για υποστήριξη εκτεταμένων και πολυήμερων κινητοποιήσεων αυτής της μορφής.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί εκ των πρωτεργατών αυτής της διαμαρτυρίας πιστεύουν ότι, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, τουλάχιστον οι… μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν τίποτα να χάσουν.

Υπ’ αυτή την έννοια, ίσως δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη μια μαζική προσέλευση στον κόμβο της Νίκαιας αλλά και σε άλλους οδικούς κόμβους ανά την Ελλάδα, ενδεχόμενο για το οποίο η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι έτοιμη να διαχειρισθεί.

Η ανταπόκριση από τη Νίκαια

Ρεπορτάζ- Φωτογραφίες

Βασιλική Πασχάλη- Τσαντοπούλου

Το ρυάκι να γίνει ποτάμι επιθυμούν δια καώς οι στρατηγοί των μπλόκων για να δώσουν όπως λένε την ώθηση να δρομολογηθούν λύσεις. Ένα ισχυρό μπλόκο το οποίο θα ασκήσει την απαιτούμενη πίεση στην κυβέρνηση είναι το ενιαίο της Νίκαιας που θα στηθεί σήμερα το μεσημέρι, με τους συντονιστές να παλεύουν έως αυτή την ώρα να φτάσουν ομαλά τα δεκάδες τρακτέρ που έρχονται από Φάρσαλα και Καρδίτσα.

Τον ενωτικό χαρακτήρα των φετινών κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες της Θεσσαλίας στην ευρεία Πανθεσσαλική σύσκεψη Ομοσπονδιών, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα στα Φάρσαλα το βράδυ της Πέμπτης 24 Ιανουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο  του Δήμου.

Ο Δήμος Φαρσάλων θα σταθεί αρωγός στους αγρότες ανέφερε στον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Αποστόλης Κυριαζής καλωσορίζοντάς τους, ενώ τοποθετήσεις πάνω σε προβλήματα και δράσεις έγιναν από τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζο Μαρούδα, τον γραμματέα της ΕΟΑΣΚ Κώστα Τζέλλα, τον πρόεδρο του Αγροτ. Συλλόγου Κατωχωρίου Σωκράτη Αλειφτήρα, τον εκπρόσωπο της επιτροπής αγώνα των αγροτών της επαρχίας Φαρσάλων Νίκο Γούσιο και το μέλος της ΕΟΑΣΝΛ Γιώργο Νικολόπουλο. Ομόφωνη υπήρξε στην συνέχεια η απόφαση κοινής κάθοδου στο μπλόκο της Νίκαιας Λάρισας, σήμερα Δευτέρα 28 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα η ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ ανέφερε:

«Με μαζικές συσκέψεις, περιοδείες και ενημερώσεις στα χωριά συνεχίστηκε ως αργά το βράδυ η επαφή της ΕΟΑΣΝΛ με τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού στα πλαίσια της ενημέρωσης για την μαζική και δυναμική συμμετοχή στο μπλόκο που θα στηθεί στον Νομό σήμερα  Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019.

Μαζικές συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 16/1 στην Ελασσόνα και στα Φάρσαλα και συνεχίστηκαν με σύσκεψη στον Πλατύκαμπο το Σάββατο 19/1 στις 6.30 το απόγευμα στα γραφεία του Συνεταιρισμού.

Στις συσκέψεις εκφράστηκε προβληματισμός για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, την καταγεγραμμένη απώλεια εισοδήματος κατά 4.9% για το 2018, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής σε πετρέλαιο, ρεύμα και εφόδια, τις ανοιχτές και χαμηλές τιμές που δίνουν βιομηχανίες γάλατος, εκκοκκιστές, έμποροι κυρίως σε βαμβάκι και γάλα, το αίσχος με τον ΕΛΓΑ που είτε δεν αποζημιώνει με διάφορες προφάσεις τις ζημιές στην παραγωγή είτε δίνει ψίχουλα για αποζημιώσεις και αυτά με ένα χρόνο καθυστέρηση.

Εκφράστηκε όμως πάνω από όλα αγωνιστική διάθεση για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που προβάλλουμε, να ανακόψουμε τα χειρότερα μέτρα της κυβέρνησης, η συμφωνία με την απόφαση-κατεύθυνση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για μαζικά και μαχητικά δυναμικά μπλόκα σε όλη την χώρα.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που με την πολιτική της μας οδηγεί στην φτώχεια και τον αφανισμό συγκεντρώνοντας γη και παραγωγή σε λιγότερα χέρια. Μια κυβέρνηση που έχει διαλέξει στρατόπεδο και στέκεται εχθρική απέναντι στα συμφέροντα μας. Μοιράζει απλόχερα 1 δις 100 εκατ. Ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο ή επιστροφή φόρου καυσίμων σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, ιδιωτικές κλινικές, μεγάλα ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες ενώ εμείς που ασχολούμαστε στον πρωτογενή τομέα και παράγουμε, αγοράζουμε το πετρέλαιο σε τιμές 1,40-1,50 ευρώ/λίτρο την ίδια στιγμή που στις χώρες της Ε.Ε η μέση τιμή είναι στα 0,60 λεπτά/λίτρο. Με τις πλάτες της κυβέρνησης οι εκκοκιστές αγοράζουν το βαμβάκι σε τιμές τουλάχιστον 10 λεπτά χαμηλότερες από την χρηματιστηριακή τιμή αλλά και με βάση τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει το προϊόν. Με τις ευλογίες της κυβέρνησης έμποροι και βιομηχανίες πουλάνε τα προϊόντα μας 5-6 φορές ακριβότερα από όσο τα αγοράζουν κερδοσκοπώντας σε βάρος παραγωγών και λαϊκής κατανάλωσης.

Η απόφαση των συσκέψεων, οι αγωνιστικές διαθέσεις στα χωριά, εκφράζονται με την θέληση να στηθεί ένα μεγάλο δυναμικό μπλόκο με εκατοντάδες τρακτέρ στην εθνική οδό που θα σηματοδοτήσει την αντίσταση και αντεπίθεση του αγροτικού κινήματος διεκδικώντας το αυτονόητο, το δικαίωμα μας να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, να παράγουμε και να επιβιώνουμε. Τις επόμενες ημέρες θα πυκνώσουμε τις επαφές με αγρότες και κτηνοτρόφους ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος και σε όλους είχαμε κατακτήσεις είτε αποτρέψαμε χειρότερα μέτρα, να πιστέψουν στην δύναμη του αγώνα μας και στο δίκιο των αιτημάτων μας.

Από την Τετάρτη βγαίνουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων στις 6μμ πραγματοποιήθηκε ευρεία πανθεσσαλική σύσκεψη Ομοσπονδιών, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και αποφασίστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την μαζική έξοδο των τρακτέρ και το στήσιμο του δυναμικού μπλόκου στην Θεσσαλία.

Δεν περισσεύει κανείς! – Όλοι στους δρόμους!

Με τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις

Το Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ»

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της τροχαίας όσο είναι κλειστός ο κόμβος της Νίκαιας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας από σήμερα Δευτέρα 28 Ιανουαρίου και ώρα 14.00′ και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων στον κόμβο της Νίκαιας.

Οι ρυθμίσεις προβλέπουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, των φορτηγών και των λεωφορείων, στο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε., από τον Ανισόπεδο Κόμβο Πλατυκάμπου (Χ/Θ 352+918) μέχρι τον Ανισόπεδο Κόμβο Κιλελέρ (Χ/Θ 331+686) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

β. Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές, ως ακολούθως:

1) Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί του Π.Α.Θ.Ε. με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται στον Ανισόπεδο Κόμβο Κιλελέρ (Χ/Θ 331+686 του Π.Α.Θ.Ε.) προς την Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας – Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στον Π.Α.Θ.Ε. από τον Ανισόπεδο Κόμβο Πλατυκάμπου (Χ/Θ 352+918 του Π.Α.Θ.Ε.).

2) Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα ωορτηνά και τα λεωφορεία που κινούνται επί του Π.Α.Θ.Ε. με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον Ανισόπεδο Κόμβο Πλατυκάμπου (Χ/Θ 352+918 του Π.Α.Θ.Ε.) προς την Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας – Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στον Π.Α.Θ.Ε. από τον Ανισόπεδο Κόμβο Κιλελέρ (Χ/Θ 331+686 του Π.Α.Θ.Ε.).

3) Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα ωορτηνά και τα λεωωορεία που κινούνται επί της Παλαιάς Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα, στο ύψος του Ανισόπεδου Κόμβου Νίκαιας, θα αναστρέφονται μέσω της Αερογέφυρας και μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης και ακολούθως της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας – Βόλου, θα εισέρχονται στον Π.Α.Θ.Ε. από τον Ανισόπεδο Κόμβο Κιλελέρ (Χ/Θ 331+686 του Π.Α.Θ.Ε.).

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Με ένα Πανθεσσαλικό κεντρικό µπλόκο στη Νίκαια, µε τη συµµετοχή αγροτών από Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Τύρναβο και Φάρσαλα και ακόµα περίπου 15 µικρά από την Κρήτη µέχρι τη Μακεδονία (Κουλούρα, Μάλγαρα, Πέλλα, Πρέβεζα Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Ηλεία, Μεσσηνία, Χανιά, Ηράκλειο κ.α.) οι αγρότες επιχειρούν να αποδείξουν ότι το αγωνιστικόι φρόνιµα δεν έχει καµφθεί.

Αν και οι φετινές προσδοκίες λόγω των πολιτικών συγκυριών έπρεπε να είναι µεγαλύτερες, αυτό που προκύπτει από τις συσκέψεις των προηγούµενων εβδοµάδων είναι πως λείπει – τουλάχιστον µέχρι τώρα – η αυτοπεποίθηση. Την ίδια ώρα οι εναποµείναντες στρατηγοί των µπλόκων προσπαθούν τουλάχιστον στο θεσσαλικό κάµπο να δείξουν ότι το κίνηµα έχει δυναµική και για τον λόγο αυτό ζητούν σε όλες τις συσκέψεις να βγουν όλοι µαζί σε ένα µπλόκο, αφού ξέρουν ότι ο αριθµός των τρακτέρ είναι αυτός που θα κρίνει τη δυναµική.

Συγκεντρώνονται στη Νίκαια

Περίπου στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένονται στον κόμβο της Νίκαιας στην Εθνική Οδό, τα τρακτέρ των αγροτών απ’ όλη τη Θεσσαλία, τα οποία θα συμμετάσχουν στην προαναγγελθείσα κινητοποίηση, ενώ προσυγκεντρώσεις θα γίνουν σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλο, κόμβο Γαλήνης, Τύρναβο και Φάρσαλα.

Να σημειωθεί ότι η τροχαία βρίσκεται επί ποδός για την αποφυγή προβλημάτων στην κυκλοφορία αναμένεται να δώσει στους διερχόμενους οδηγούς παρακαμπτήριες διαδρομές από νωρίτερα, ενώ σε ότι αφορά τα τρακτέρ θα γίνει τελική προσυγκέντρωση στο ύψος του “Ιασώ”.

Βόρεια Ελλάδα

«Ξεκινήσαμε να μαζευόμαστε με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μας οχήματα στο σημείο» επισήμανε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Στην συνέχεια τόνισε: «δεν επαναπαυόμαστε και σήμερα όλη την ημέρα θα κάνουμε εξορμήσεις στα χωριά γύρω από τη Βέροια, προκειμένου να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε περισσότερο κόσμο”. Για σήμερα, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «δεν προβλέπεται να προχωρήσουμε σε αποκλεισμό του οδοστρώματος».

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα και επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Σερρών αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής. “Αφού πραγματοποιήσουμε γενική συνέλευση θα δοθεί το σήμα έναρξης των κινητοποιήσεών μας, με προορισμό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, στον Προμαχώνα” είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σερρών, Γιάννης Τουρτούρας.

Στα Πραιτώρια το πρώτο μπλόκο στην Κρήτη

Δυναμικά εισέρχονται από την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου οι αγρότες της Κρήτης στον χορό των πανελλαδικών κινητοποιήσεων για τα μείζονα προβλήματα του κλάδου.

Το πρώτο μπλόκο στήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής (27/1) στον νομό Ηρακλείου και πιο συγκεκριμένα στα Πραιτώρια, όπου αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Στο μεταξύ, παναγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται στις 11 το πρωί στην πλατεία Αγοράς στα Χανιά, με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων να απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στον αγροτικό κόσμο του νομού

Αποφάσεις για κινητοποιήσεις λαμβάνουν σήμερα και οι αγρότες των Ανωγείων, οι οποίοι προχωρούν σε γενική συνέλευση στο Μετόχι, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι.

Κινητοποιήσεις και στην Καστοριά

Κινητοποιήσεις για τις 4 Φεβρουαρίου αποφάσισε η Επιτροπή Μπλόκων του Νομού Καστοριάς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Άργους Ορεστικού, με τη συμμετοχή και αγροτών από την περιοχή του Βοΐου.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων περιλαμβάνει συγκέντρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής έξω από το κτίριο της αντιπεριφέρειας και επίσκεψη αντιπροσωπείας στο πολιτικό γραφείο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, με την οποία θα επιδιώξουν να συναντηθούν. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη των αγροτών, όπου θα κληθούν να παρευρεθούν και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων του νομού, όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Επιτροπής Δημήτρης Μόσχος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Ξεκινούν σήμερα (Δευτέρα 28 Ιανουαρίου) οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει αγρότες και κτηνοτρόφοι σε διάφορες περιοχές της χώρας, με βασικά αιτήματα την μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Το «ποδαρικό» των κινητοποιήσεων έκαναν το απόγευμα της Κυριακής οι αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), που παρέταξαν τα πρώτα τρακτέρ στον κόμβο Αγ. Γεωργίου την Ε.Ο. Πατρών - Πύργου στον Πύργο.

Έχουν ήδη ενημερώσει πως από το πρωί της Δευτέρας θα στήσουν μπλόκο μεταφέροντας αρκετά μηχανήματα στο σημείο, αλλά μάλλον θέλησαν να αιφνιδιάσουν, φέρνοντας νωρίτερα τα πρώτα μηχανήματα.

Θεσσαλία

Σε ένα ενιαίο μπλόκο, στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα, θα προχωρήσουν σήμερα, Δευτέρα, οι αγρότες της Θεσσαλίας, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στα Φάρσαλα, με τη συμμετοχή αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών της περιοχής. Όπως ανέφεραν στη σύσκεψη οι ομιλητές, με το μπλόκο αυτό οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ υπερτονίστηκε ο ενωτικός χαρακτήρας των φετινών κινητοποιήσεων. Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται το κόστος παραγωγής και ειδικά η τιμή του πετρελαίου, τα προβλήματα που αφορούν στις τιμές των προϊόντων τους, αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Κινητοποιήσεις και από τους αγρότες της Αιγιαλείας

Κινητοποίηση στα βενζινάδικα της Νέας Εθνικής Οδού, στο ύψος του Αιγίου, στο ρεύμα προς Πάτρα, πραγματοποιούν σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι και οι αγρότες της Αιγιάλειας, με βασικά αιτήματα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών και μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγήςΟπως αναφέρει σε ανακοίνωση – κάλεσμα ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας»:

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Συμμετέχουμε στην πανελλαδικά συντονισμένη αγροτική κινητοποίηση ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που μας ξεκληρίζει προκειμένου να συγκεντρώσει τη γη και τη παραγωγή στα χέρια λίγων επιχειρηματιών, να υπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι ο δικός μας μονόδρομος που έχει φέρει αποτελέσματα και μας έδωσε ανάσες από τις πολιτικές Κυβερνήσεων και ΚΑΠ.

Έχουν προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα παρεμβάσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, του Συλλόγου μας με περιοδείες στα χωριά, συσκέψεις σε επαρχιακό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε διάφορες υπηρεσίες για διεκδίκηση συγκεκριμένων αιτημάτων από την Κυβέρνηση. Με την πάλη μας οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούμε την ικανοποίηση ενός πλαισίου αιτημάτων που αφορά την ίδια την επιβίωσή μας, την συνέχιση της αγροτικής μας δραστηριότητας, την διατροφική επάρκεια του ελληνικού λαού.

Διεκδικούμε:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
  • Στους ελαιοπαραγωγούς που έχασαν φέτος όλο σχεδόν το εισόδημα τους λόγω των καιρικών συνθηκών και αναποτελεσματικής δακοκτονίας.
  • Σους παραγωγούς λεμονιού – εσπεριδοειδών, που από τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, από το εμπάργκο στην Ρωσία και την ασυδοσία των εμπόρων δεν μπορούν να διαθέσουν τα λεμόνια ούτε κάτω του κόστους παραγωγής τους.
  • Στους κτηνοτρόφους με την μεγάλη πτώση της τιμής στο γάλα από τις αθρόες εισαγωγές και την ασυδοσία των εμποροβιομήχανων.
  • Έγκαιρες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών απ’ όλες τις αιτίες
  • Εφαρμογή του προγράμματος αναμπέλωσης στη κορινθιακή σταφίδα.
  • Να καταβληθούν άμεσα οι ενισχύσεις που οφείλονται στους παραγωγούς, λόγω λάθους του υπουργείου (ΟΠΕΚΕΠΕ) με την ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΝ
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής.
  • Κατάργηση των περικοπών στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και αύξηση των αγροτικών συντάξεων.
  • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο και ακατάσχετο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Καμία κατάσχεση σπιτιού ή χωραφιού για «κόκκινα δάνεια» μέχρι 300 .000 ευρώ.
  • Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία»

Στους δρόμους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι των Ανωγείων και των Χανίων

Σε κινητοποιήσεις κατέρχονται σήμερα και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των Ανωγείων διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι στο Μετόχι.

Και στα Χανιά όμως θα σημειωθεί σήμερα το πρωί αγροτικό συλλαλητήριο. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων.

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, αναφέρεται ότι: «ο αγώνας που κάνουμε οι μικρομεσαίοι αγρότες αφορά στην ίδια την επιβίωσή μας, αφού με την εφαρμογή των μέτρων των μνημονίων και της ΚΑΠ επιταχύνεται η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτώνεπιχειρηματιών, με συνέπεια να οδηγούμαστε στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Και αυτή η μάχη στρέφεται ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ, των μνημονίων και, γενικότερα, των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Απέναντι στα μπλόκα που θα στήσουμε θα βρίσκονται και αυτή τη φορά η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τη ΚΑΠ, ψηφίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια. Οι μεγαλέμποροι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται τον κόπο μας εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη. Οι μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν ν’ αρπάξουν τη γη και το βιός μας. Όσα κερδίσαμε με τους αγώνες μας το 2016, αφορολόγητο, ακατάσχετο, ΦΠΑ, κ.ά., δείχνουν την δύναμη που έχουμε στα χέρια μας οι αγρότες, κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Φοβούνται το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Απέναντί μας έχουμε την κάθε κυβέρνηση, τους εμπόρους, τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες που ζουν από τον ιδρώτα μας.»

Πηγή: ilialive, ekriti, patrastimes

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία