BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Δήθεν συνεταιριστές με ημίψηλα καπέλα

Είναι γνωστά τα προβλήματα του αγροτικού χώρου. Αν έπρεπε να τα ιεραρχήσουμε, με δεδομένο ότι αναμασάμε χρόνια ολόκληρα την ίδια αυτή μίζερη και θλιβερή συζήτηση, θα λέγαμε, με απόλυτη βεβαιότητα, ότι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα είναι ότι οι αγρότες επιμένουν να αναθέτουν την επίλυσή τους σε μη αγρότες.

Satolias-pavlos-5

Παύλος Σατολιάς

21
1

Συνήθως σε «μεταλλαγμένους» που έχουν ή εφευρίσκουν ερείσματα στο χώρο, ώστε με τις γνωστές μεθόδους παραπλάνησης να μπορούν σχετικά εύκολα να εξαπατήσουν τα αιώνια θύματα.

Ως αγρότης μιλάω. Ως κτηνοτρόφος, που δεν ανέχομαι άλλο να βλέπω Υπουργούς που έλαμψαν δια τις απραξίας τους να έρχονται τώρα, από άλλο μετερίζι, να θέλουν εκφράσουν …άραγε τι και για λογαριασμό ποιου;

Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, ορισμένα πράγματα: Όταν μερικά χρόνια πριν ξεκινήσαμε αγρότες – συνεταιριστές από όλη τη χώρα τη δύσκολη αλλά και όμορφη  περιπέτεια της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, το κάλεσμα απευθύνθηκε σε όλους. Με μια μόνο προϋπόθεση:  Να διατηρήσουμε τον συνεταιριστικό μας χαρακτήρα. Να υπερασπιστούμε την ιστορία μας (και ναι, να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας, να συνεργασθούμε για να τα διορθώσουμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δεσμευτούμε ότι δεν θα τα επαναλάβουμε) και τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές, να υπερασπιστούμε τους ανθρώπους της παραγωγής. Να μείνουμε αγρότες.

Κάποιοι δεν θέλησαν να ακολουθήσουν.  Ήθελαν τις εταιρίες ιδιωτικών, ξένων προς το χώρο, συμφερόντων, όχι μόνο να διεισδύσουν, αλλά να κυριαρχήσουν. Υπέστειλαν τη σημαία της συνεταιριστικής αξιοπρέπειας και έγιναν υπάλληλοι αφεντικών, που και αυτούς εξαπατούν με δήθεν οφίτσια και μεταξωτά ημίψηλα καπέλα.

Αν ο στόχος τους ήταν απλώς να βρουν ένα ρόλο για να παραγοντίζουν, το πέτυχαν!. Τι εκπροσωπεί, όμως, ο κ. Αλέξανδρος Κοντός του ΣΑΣΟΕΕ, που έχει πλήρως ταυτιστεί με τα συμφέροντα εκείνα που φύκια πουλάνε για μεταξωτές κορδέλες, εκβιάζουν και λυμαίνονται το χώρο;

Εμείς στη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ δίνουμε έναν δύσκολο αγώνα για να σταματήσει επιτέλους ο αγρότης να πληρώνει «κερατιάτικα», σε έναν μεσάζοντα του ΟΣΔΕ που δεν τον χρειάζεται. Ο κ. Κοντός, ένα πλέον με τον εκβιαστή του ΟΣΔΕ, αντί να ψάχνει για προφάσεις προκειμένου να δικαιολογήσει την παρουσία του (υπαρξιακό είναι το θέμα!), ας βγει, λοιπόν, να πει καθαρά στους αγρότες τι θέλει. Και να τους εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι καλώς ο δήθεν συντονιστής έχει οικειοποιηθεί την πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και εκβιάζει, καλώς τα ΚΥΔ οι εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες της χώρας πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν για ψεύτικες, εικονικές υπηρεσίες, ώστε να πλουτίζουν τα αφεντικά και με τα εκατομμύρια που υφαρπάζουν απ’ τους αγρότες να αγοράζουν την εκπροσώπηση (εκπροσώπηση ποιόν, αλήθεια;) σε ευρωπαϊκές οργανώσεις και να αγοράζουν, αν όχι συνειδήσεις, ευφυή πεδία πολιτικής εγκλωβισμού ακριβείας των αγροτών.

 

 

Δεν περιμέναμε, βεβαίως, κάτι διαφορετικό από τον κ. Κοντό. Και ως υπουργός, με την ίδια αριστοκρατική αντίληψη πολιτεύτηκε. Θα περίμενε, όμως, κανείς, ο αφ’ υψηλού κ. Κοντός να έχει τουλάχιστον την ευθιξία αποφυγής επιλογών και καταστάσεων που προσωπικά τον εκθέτουν.

Θα πρέπει να γνωρίζει ο αφ’ υψηλού κ. Κοντός ότι το ποσό που ο ίδιος ζητά από τα 14 συνεργαζόμενα με τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων να πληρώσου ετσιθελικά στον δήθεν συντονιστή, φτάνει τις 850.000 ευρώ ετησίως. Για το σύνολο των σχεδόν 200 χιλιάδων Αιτήσεων που υποβάλλονται μέσω των συνεργαζόμενων ΚΥΔ με τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, το ποσό αυτό διπλασιάζεται και φτάνει στο 1.700.000,00 ευρώ. Για το δε σύνολο των Αιτήσεων, το ποσό που ο κ. Κοντός θέλει να πληρώνουμε τα ΚΥΔ και οι παραγωγοί στον εκβιαστή-δήθεν συντονιστή, προσεγγίζει τα 5.300.000,00 ευρώ.

Χρήματα, δηλαδή, που αναλογούν σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης αγροκτηνοτροφικών προϊόντων, κάθε χρόνο. Χρήματα που ο κ. Κοντός και οι συν αυτώ, δεν επιθυμούν να διατεθούν στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, στην ουσιαστική και έμπρακτη αναβάθμιση της αγροτικής οικονομίας, στην πραγματική υποστήριξη των αγροτών μας, αλλά…να τα χαρίσουμε στους εκβιαστές, για να μας κουνάνε το δάχτυλο.

Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι αγρότες. Και οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες συνολικά.

Τον πληροφορούμε, πάντως, πως αν ψάχνει υπαιτίους για τα προβλήματα στο ΟΣΔΕ, θα πρέπει να κοιτάξει γύρω του. Και αν αναζητά υπαιτίους για τα ευρύτερα προβλήματα στον αγροτικό κλάδο, ας ρίξει μια ματιά και στον καθρέφτη. Εμείς την αυτοκριτική μα την κάνουμε διαρκώς, όχι με ανέξοδες θεωρίες, αλλά εργαζόμενοι για να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος.

Σίγουρα όλοι έχουμε τις ευθύνες μας. Άλλα, όσες αναλογούν στον καθένα. Δεν κάναμε όλοι ογδόντα χρόνια βουλευτές ούτε γίναμε υπουργοί. Δεν κυβερνήσαμε εμείς τον τόπο. Τον εαυτό μας μόνο κυβερνάμε. Ελεύθερα, με αρχές και αξίες. Όχι με αφεντικά…  

 

Άρθρο του Προέδρου της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ

Παύλου Σατολιά

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

18-04-2019 23:32agrotis

ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ΠΟΣΟ ΧΡΕΩΝΕΙ ΤΟ ΟΣΔΕ Ο Α.Σ.ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία