BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Η πιθανότητα λειψυδρίας φέρνει άρδευση «με το δελτίο» στη Γερμανία

Ανησυχία για πιθανά φαινόμενα λειψυδρίας που παραπέμπουν περισσότερο σε ευρωπαϊκό νότο αντιμετωπίζει η Γερμανία. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι λιγοστές βροχές φέτος το καλοκαίρι, έχουν αναγκάσει τη χώρα να λάβει ειδικά μέτρα για να προστατευθούν οι κάτοικοι από συνέπειες μιας μεγάλης έλλειψης.

HavanaIrrigation

10
0

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία ζητά επίσπευση στην πληρωμή επιδοτήσεων με σκοπό τη στήριξη των πληγέντων από την ξηρασία αγροτών και ευτυχώς, στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο υφυπουργός Κώστας Σκρέκας έχει προβάλει το ζήτημα της άρδευσης και της κλιματικής αλλαγής σαν πρώτο στην ατζέντα.

Στη Γερμανία, το πρόβλημα παρατηρείται κυρίως στην ανατολική, όπου σε κάποιες πόλεις όπως το Κότμπους, απαγορεύεται σε αγρότες, αλλά και ιδιώτες να ποτίζουν τα χωράφια και τους κήπους από τις 6πμ έως τις 9μμ. Οι γερμανικές αρχές δεν απευθύνουν μόνο εκκλήσεις για εξοικονόμηση νερού στις περιοχές όπου παρατηρούνται τα πρώτα φαινόμενα λειψυδρίας, αλλά απειλούν με λήψη έκτακτων μέτρων και επιβολή προστίμων σε όσους σπαταλούν νερό. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα επιτρέπουν σε κατοίκους να ποτίζουν για μόλις 15 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα. Στο αστικό πράσινο αυτό έχει ήδη συνέπεια πολλοί κηπουροί να εγκαταλείπουν πλέον το γκαζόν και να στρέφονται σε ανθεκτικά φυτά.

Όπως δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Γεργκ Ρέχενμπεργκ, ειδικός σε ζητήματα νερού στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (UBA) της Γερμανίας, «Μέχρι σήμερα κανείς δεν ανησυχούσε στη Γερμανία για τα αποθέματα νερού. Μετά την ξηρασία του περσινού καλοκαιριού και τον φετινό καύσωνα, αρμόδιες υπηρεσίες, επιστήμονες, αλλά και ο πληθυσμός εκφράζουν φόβους για πιθανά φαινόμενα λειψυδρίας στη χώρα.».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος καθησυχάζει τους πολίτες, πληροφορώντας διά στόματος Γεργκ Ρέχενμπεργκ ότι η Γερμανία διαθέτει υδάτινους πόρους 188 δις κυβικών. Από τα αποθέματα, χρησιμοποιείται μόλις το 13% το χρόνο, τονίζει ο Γερμανός ειδικός, συμπληρώνοντας πως αν ξεπεραστεί το 20% τότε θα αρχίσει να παρουσιάζεται πρόβλημα.

Για αντιμετώπιση μελλοντικά πιθανών φαινομένων λειψυδρίας μετά από παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, οι γερμανικές αρχές εξετάζουν την λήψη περεταίρω ειδικών μέτρων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η γεωργική παραγωγή. Συζητείται η δημιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας υδάτων, όπως αυτές που ήδη λειτουργούν μαζικά στην Ισπανία για την ανακύκλωση υδάτινων πόρων. Να σημειωθεί ότι η Ισπανία διαθέτει σήμερα περισσότερες από 3.000 τέτοιες εγκαταστάσεις, καθώς και περίπου 900 εγκαταστάσεις αφαλάτωσης.

Όσον αφορά τον όγκο κατανάλωσης νερού, ένα αποδοτικό μέτρο περιορισμού της κατανάλωσης είναι η τιμή του. Επί της πρώην Ανατολικής Γερμανίας το νερό ήταν σχεδόν δωρεάν, όμως, μετά την προσχώρηση της Ανατολικής στη Δυτική Γερμανία, το κόστος αυξήθηκε, η κατανάλωση μειώθηκε κατακόρυφα και εξισώθηκε σταδιακά με εκείνη στο δυτικό τμήμα της χώρας. Σημειώνεται πως τα ποτάμια Όντερ και Έλβα στην Ανατολική Γερμανία, έχουν τόσο χαμηλή στάθμη νερού πλέον, που δεν επιτρέπει την απρόσκοπτη μετακίνηση εμπορικών και επιβατηγών πλοίων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία