Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Θωράκιση της σοδειάς από θερμικό στρες και μύκητες με λύσεις Timac Agro | ΛΥΔΑ

«Το µέλλον ανήκει στα ολιγοµελή συνεργατικά σχήµατα. Σε αυτά που µπορούν να πάρουν γρήγορα αποφάσεις, µε ειλικρινή ανταλλαγή πληροφορίας και που ο καθένας έχει διακριτό και υπεύθυνο ρόλο.

του Γιάννη Ρούπα

Έτσι δουλεύουν στη Βόρεια Ευρώπη, έτσι κάνουµε και εµείς». Τα παραπάνω εξηγεί ο Γιάννης Μάντζαρης, συνιδρυτής του Αγροδικτύου Μάντζαρης – Παραπούλης, µιας δυναµικής επιχείρησης που περιγράφεται συχνά ως ένας από τους πιο σηµαντικούς κρίκους στην µεγάλη αγροτική οικονοµία της Θήβας, η οποία καταπιάνεται κυρίως µε την καλλιέργεια κρεµµυδιού, πατάτας και καρότου. Στις δραστηριότητες της επιχείρησης περιλαµβάνεται και η απευθείας πώληση εγκεκριµένου πατατόσπορου σε παραγωγούς.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 963 της Agrenda

 

Το Αγροδίκτυο στήθηκε τυπικά το 2012, όµως η συνεργασία µεταξύ Ηλία Παραπούλη και Γιάννη Μάντζαρη γυρνάει αρκετές δεκαετίες πίσω, µε τα δύο σπουδαγµένα παιδιά του πρώτου, Νίκο και Παναγιώτη Παραπούλη, να κάνουν το τελικό βήµα συνεργασίας µε τον Γιάννη Μάντζαρη, στήνοντας µία καθετοποιηµένη επιχείρηση που µόνο περαιτέρω µεγέθυνση µπορεί να γνωρίσει τα επόµενα χρόνια.

Μπορεί η γεωπονική πληροφορία να διαχέεται µέσω βιβλίων και υπολογιστή, ωστόσο ο Νίκος και ο Παναγιώτης Παραπούλης είναι γεωπόνοι που λερώνουν τα χέρια τους και δοκιµάζουν κάθε συνταγή σε δικά τους χωράφια, πριν τα προτείνουν σε συνεργάτες αγρότες. Αυτή η φιλοσοφία ήρθε και έδεσε µε την Timac Agro | ΛΥ∆Α, µε την οποία υπάρχει πλέον στενή συνεργασία σε πληθώρα προϊόντων, η οποία και ενισχύεται σε ετήσια βάση.

«Στα υγρά δε παίζεται η Timac Agro | ΛΥ∆Α», θα εξηγήσει ο Γιάννης Μάντζαρης. «Μας έλυσαν τα χέρια στη περιοχή, οι λύσεις που πρότεινε η εταιρεία, αφού είχαµε κάθε χρόνο όλο και περισσότερα θέµατα µε µυκητολογικές ασθένειες, που µας έριχναν τις αποδόσεις από 20 έως 50% σε κρεµµύδια και πατάτες. Αυτές οι απώλειες περιορίστηκαν τα τελευταία χρόνια µε ορθή χρήση των σκευασµάτων της εταιρείας, όπως Tusal, Fetiactyl GZ, Vitalfit, SEACTIV OPAL και SEACTIV TONIC.

Έµφαση στη πρόληψη και αντιµετώπιση µυκητολογικών ασθενειών µε το TUSAL

Μόνο καλά λόγια είχε να πει για το βιολογικό µυκητοκτόνο Tusal o Παναγιώτης Παραπούλης. «Με όλο και περισσότερες δραστικές να αποσύρονται και δίνοντας έµφαση στην πρόληψη, το TUSAL αποτελεί µια αποτελεσµατική λύση», θα συµπληρώσει. Οι βιοδραστικές ιδιότητες του Tusal το καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσµατικό στη διαχείριση πληθυσµών παθογόνων µυκήτων όπως φουζάριο, πυρηνοχέτα, σκληρωτίνια. Έχει ευρύ φάσµα δράσης ενώ δρα και βιοδιεγερτικά. «Εµείς το προτείνουµε για εφαρµογή στην πατάτα µε 150 γραµµάρια το στρέµµα σε 2 δόσεις, αρχικά όταν το φυτό είναι στους 5-10 πόντους και στη συνέχεια 40 µέρες µετά, πάνω στην ανάπτυξη των κονδύλων» συµπλήρωσε ο Παναγιώτης Παραπούλης.


Με όλο και περισσότερες δραστικές να αποσύρονται και δίνοντας έµφαση στην πρόληψη, το TUSAL αποτελεί µια αποτελεσµατική λύση.

«To TUSAL περιέχει δυο αποκλειστικά καταγεγραµµένα στελέχη µυκήτων, το  Trichoderma atroviride (Τ11) Trichoderma asperellum (Τ25), που εµφανίζουν αποδεδειγµένα συνεργιστική δράση», εξηγεί µε τη σειρά της η Έφη Πισκόπου, Operational Marketing & Product Manager στην Timac Agro | ΛΥ∆Α.

Περισσεύουν οι συστάσεις για το Fertiactyl GZ

Πολυεργαλείο στα χέρια έµπειρων γεωπόνων αποτελεί το Fetiactyl GZ σύµφωνα µε τον Παναγιώτη Παραπούλη, το οποίο στις πατάτες βοηθάει σηµαντικά στον σχηµατισµό οµοιόµορφων κονδύλων, µε περισσότερα κιλά ανά στρέµµα και ελάχιστη φύρα. Όπως εξηγεί, πλέον το  Fertiactyl GZ αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της θρέψης στη περιοχή, ενώ συνδυάζεται ιδανικά µε το Tusal, δεδοµένου πως τα συστατικά τους αποτελούν την τέλεια τροφή για τους µύκητες Trichoderma που περιέχει το Τusal, το οποίο ελαχιστοποιεί τις απώλειες από παθογόνους µύκητες. «Το Fertiactyl GZ είναι o πλέον κατάλληλος βιοδιεγέρτης για την επιτυχή εγκατάσταση των καλλιεργειών και την πρώιµη ανάπτυξη των φυτών. Περιέχει όλα τα πλεονεκτήµατα της τεχνολογίας Fertiactyl Complex, συµπληρωµένο µε Άζωτο σε ουρική µορφή και Κάλιο σε εξαιρετικά βιοδιαθέσιµη µορφή. Ενισχύει την ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος για µεγαλύτερη εξερεύνηση του εδάφους και ικανότητα θρέψης, ενώ διεγείρει τη φωτοσύνθεση για παραγωγή περισσότερης ενέργειας», θα µας πει η Σαµαρτζή Μαρία, Τεχνικός Πωλήσεων | Σύµβουλος Θρέψης σε Εύβοια και Βοιωτία.

Μικρές επεμβάσεις καίριας σημασίας για μεγάλη πατάτα δίχως φύρα

Στην ανάγκη τα γεωπονικά καταστήµατα να γίνουν επιστηµονικά καταστήµατα στέκεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης µε την οµάδα της Agrenda ο Γιάννης Μάντζαρης, συνιδιοκτήτης του Αγροδικτύου. «Αν δεν ξεφύγουµε από τη νοοτροπία να πουλάµε ό,τι έχουµε, δίχως να µας νοιάζει τι είναι αυτό και αν βρίσκει εφαρµογή στον πελάτη, παραγωγό, πολλοί από µας θα δουν τα επόµενα χρόνια την πόρτα της εξόδου από το επάγγελµα», θα υπογραµµίσει.

Για να αφουγκραστεί καλύτερα τον παλµό των εξελίξεων στον κλάδο των εισροών, το Αγροδίκτυο επισκέφθηκε προ 2ετίας την πόλη του Saint Malo, στην καρδιά του Οµίλου Roullier, εκεί που στο Centre Mondial de l’Innovation Roullier (CMI) µια πολυπληθής οµάδα επιστηµόνων από όλο τον κόσµο αναπτύσσει σύνθετες τεχνολογίες εξειδικευµένης θρέψης των καλλιεργειών, που οι Έλληνες αγρότες αξιοποιούν δουλεύοντας µε τα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α.

Ιδανικό για την πατάτα το SEACTIV OPAL και SEACTIV TONIC

Η δουλειά των υιών Παραπούλη στο πεδίο σε συνεργασία µε τους γεωπόνους της Timac Agro | ΛΥ∆Α αποδίδει καρπούς. Για παράδειγµα, στις καλλιέργειες πατάτας προτείνεται το SEACTIV OPAL και SEACTIV TONIC που ταιριάζουν γάντι, τα οποία καταφέρνουν να καλύψουν σηµαντικό µέρος του κενού που άφησε πίσω της η απόσυρση διαφόρων δραστικών ουσιών. Να σηµειωθεί πως τα SEACTIV OPAL και SEACTIV TONIC είναι εγκεκριµένα για χρήση στη βιολογική γεωργία.

Το SEACTIV OPAL και το SEACTIV TONIC είναι λιπάσµατα-βιοδιεγέρτες που ενσωµατώνουν την οµώνυµη τεχνολογία SEACTIV. Tο SEACTIV OPAL είναι πλούσιο σε Ψευδάργυρο και Μαγγάνιο, ενώ το SEACTIV TONIC σε Χαλκό και Μαγγάνιο.

Σε επίπεδο χωραφιού, το SEACTIV OPAL και το SEACTIV TONIC εφαρµόζονται συνήθως στην αρχή των ψεκασµών σε συνδυασµό µε τις υπόλοιπες επεµβάσεις.  «Αποτελούν προϊόντα κατάλληλα για διαφυλλικές εφαρµογές και ιδανικά για καλλιέργειες που εµφανίζουν αυξηµένες ανάγκες σε Ψευδάργυρο, Μαγγάνιο και Χαλκό.

Ο συνδυασµός των 3 αυτών στοιχείων συµβάλλει στην αποτελεσµατική θρέψη της καλλιέργειας, χάρη στη νιτρική µορφή µε την οποία διατίθενται τα θρεπτικά στοιχεία, ενισχύοντας την άµυνα των φυτών, ενώ ταυτόχρονα η καλλιέργεια επωφελείται από τα πλεονεκτήµατα της τεχνολογίας SEACTIV®, διασφαλίζοντας τη διασυστηµατικότητα των προϊόντων, τη βιοδιέγερση, και την αντοχή σε συνθήκες αβιοτικού στρες», θα µας εξηγήσει η Έφη Πισκόπου.

Αντίδοτο στο στρες το Vitalfit

Ως ένα εξαιρετικό εργαλείο των διαφόρων ειδών στρες που αντιµετωπίζει η καλλιέργεια, τόσο του αβιοτικού, όσο και του βιοτικού χαρακτηρίζει το Vitalfit ο Παναγιώτης Παραπούλης. «∆ρα εντυπωσιακά γρήγορα, βλέπεις άµεσα την αλλαγή ενώ συνιστάται και για τις δύσκολες περιπτώσεις του θερµικού στρες. Καλό βέβαια είναι να προηγείται η εφαρµογή περίπου 1 βδοµάδα πριν και να επαναλαµβάνεται λίγες µέρες µετά τον καύσωνα. Το Vitalfit µπορεί να αντιµετωπίσει τις δυσµενείς επιπτώσεις από λάθος εφαρµογές ζιζανιοκτόνων, ενώ µπορεί να συνδυαστεί σε µικρότερες δόσεις µε αυτά, ώστε να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις. Μπορεί να εφαρµοστεί τόσο ριζοποτιστά όσο και διαφυλλικά, ενώ λειτουργεί συνεργιστικά µε το Tusal», συµπληρώνοντας.

«Το Vitalfit είναι ένας αντιοξειδωτικός επαγωγέας που προλαµβάνει και θεραπεύει το οξειδωτικό στρες ενεργοποιώντας την άµυνα του φυτού. Αποτελεί ένα προϊόν κατάλληλο για όλους τους τύπους καλλιεργειών. Επίσης, ως αποτέλεσµα του συνδυασµού των 3 δράσεων της τεχνολογίας του Vitalfit επιτυγχάνεται ενεργοποίηση του µεταβολισµού και ενίσχυση του ριζικού συστήµατος καθώς και της φυλλικής επιφάνειας» µας είπε η Σαµαρτζή Μαρία, Τεχνικός Πωλήσεων | Σύµβουλος Θρέψης σε Εύβοια και Βοιωτία, κλείνοντας τη συζήτηση.

*Στην κεντρική φωτογραφία: Από αριστερά προς τα δεξιά, η Έφη Πισκόπου, Operational Marketing & Product Manager, η Μαρία Σαµαρτζή, Τεχνικός Πωλήσεων | Σύµβουλος Θρέψης σε Εύβοια και Βοιωτία, ο Παναγιώτης Παραπούλης, γεωπόνος και συνιδιοκτήτης του Αγροδικτύου και ο Γιάννης Μάντζαρης, διαχειριστής και συνιδιοκτήτης του Αγροδικτύου.

Σχετικά Άρθρα

FARMING

Ο γεωπόνος και υποψήφιος διδάκτορας εδαφολογίας, κ. Βασίλης Έξαρχος, ένθερμος υποστηρικτής της «αειφορικής» διαχείρισης στην καλλιέργεια των ακτινιδίων, στοχεύει να καθοδηγήσει τους φίλους αγρότες...

REPORTS

Σε λιγότερο από πέντε χρόνια μετά την αρχική της ανίχνευση στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, η ασθένεια της μαύρης κηλίδωσης έχει πλέον εξαπλωθεί πλήρως...

FARMING

Αντιληπτές τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο, όταν είναι ήδη πολύ αργά για την καταπολέμηση του εντόμου, γίνονται συνήθως οι προσβολές από τον ψευδόκοκκο στα εσπεριδοειδή....

REPORTS

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει σε ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας λόγω της παραμόρφωσης των καρπών, η οποία έκανε την εμφάνισή της σε αγροκτήματα των Γιαννιτσών και ακόμη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις έχει αρχίσει να λαμβάνει το πρόβλημα με την μυστηριώδη ασθένεια της ροδακινιάς, που έχει εμφανιστεί στην περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και παραμορφώνει...

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

Στα κηπευτικά η εµφάνιση και το µέγεθος πληρώνεται πολύ καλά. Το χάσµα µεταξύ της πρώτης ποιότητας ντοµάτας και της µέσης είναι συνήθως µεγαλύτερη των...