BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Η Τουρκία «τρομάζει» τους παραγωγούς κηπευτικών στην Ιεράπετρα

Κλίμα ανησυχίας στις τάξεις των παραγωγών κηπευτικών της Ιεράπετρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του neakriti.gr.

chpeutikaierapetra

27
0

Κλίμα ανησυχίας στις τάξεις των παραγωγών κηπευτικών της Ιεράπετρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του neakriti.gr. Ανάμεσα στους παράγοντες που αγχώνουν τους παραγωγούς είναι η ανταγωνίστρια Τουρκία, με τους αγρότες να φοβούνται το ενδεχόμενο η τελευταία να προσφέρει σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα  της στις βαλκανικές αγορές, λόγω υποτίμησης της τουρκικής λίρας

«Οι φυτεύσεις συνεχίζονται σε κλίμα ανασφάλειας στην Ιεράπετρα, με τα θερμοκήπια να μην έχουν προετοιμαστεί σωστά όλα λόγω έλλειψης χρημάτων, πράγμα που σημαίνει ότι, αν έχουμε βαρύ χειμώνα, τα προβλήματα των θερμοκηπίων  που δεν απολυμάνθηκαν και δεν έκαναν βασικές λιπάνσεις θα είναι πάρα πολύ μεγάλα», είπε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας Η ΕΝΩΣΗ κ. Μπάμπης Δραγασάκης.

Με βάση ανεπίσημα στοιχεία που συγκέντρωσε το neakriti.gr, διαφαίνεται ότι, από τα 16.000 περίπου στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών της ευρύτερης Ιεράπετρας, το 45% θα φυτευτεί με ντομάτες όλων των ειδών. Τα διάφορα μικρά ντοματίνια φαίνεται ότι θα είναι πολύ περισσότερα φέτος στον κάμπο της Ιεράπετρας. Γύρω στο 25% των θερμοκηπίων θα φυτευτεί με αγγούρια και ένα ποσοστό 23% με διάφορα είδη πιπεριών. Το υπόλοιπο 7% προορίζεται για καλλιέργεια με μελιτζάνες και κολοκύθια που  θα είναι λιγότερα από πέρυσι.

«Οι  φυτεύσεις σε πολύ μεγάλο ποσοστό γίνονται χωρίς σοβαρό προγραμματισμό και έρευνα της αγοράς. Το νερό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα από τη στιγμή που είναι λίγο και κακής ποιότητας. Αν δεν έχουμε πολλές βροχές, δεν θα μπορούμε να βγάλουμε καλά και ποιοτικά κηπευτικά. Μας προβληματίζει η ανταγωνίστρια Τουρκία μετά την υποτίμηση του νομίσματος της, γιατί είναι πιθανό η βαλκανική αγορά να στραφεί εκεί όπου θα βρει φθηνότερα κηπευτικά. Μας προβληματίζει ότι δεν βρίσκουμε πλέον εύκολα εργάτες γης γιατί οι περισσότεροι  έφυγαν και έψαξαν για καλύτερη ζωή στην Ιταλία, τη Γερμανία ή την Ολλανδία. Μας απασχολεί η βαριά φορολογία και το άδικο ασφαλιστικό σύστημα που δε μας επιτρέπει να επανεπενδύσουμε τα κέρδη μας και με μια τέτοια κακή ψυχολογία ξεκινούμε αυτή τη δύσκολή νέα σεζόν», επεσήμανε στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Νότος κ. Αντώνης Πλεξουσάκης.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, διαπιστώνεται αδυναμία εύρεσης εξειδικευμένων εργατών γης σε πολλές επιχειρήσεις της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας κηπευτικών καθώς οι αγρότες αντιμετωπίζουν την επιλογή να απασχολήσουν αλλοδαπούς εργάτες στους οποίους όμως δεν έχει χορηγηθεί η πράσινη κάρτα εργασίας ώστε να έχουν το δικαίωμα να εργάζονται νόμιμα.

Πηγή: neakriti.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία