Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Στο μισό η παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία

Μειωμένη κατά 50% είναι η ποσότητα βιομηχανικής ντομάτας που παραδόθηκε φέτος στα εργοστάσια επεξεργασίας ντοματοπολτού στο Νομό Ηλείας.

viomixaniki-ntomata

37
0

Μειωμένη κατά 50% είναι η ποσότητα βιομηχανικής ντομάτας που παραδόθηκε φέτος στα εργοστάσια επεξεργασίας  ντοματοπολτού στο Νομό Ηλείας, επιβεβαιώνοντας έτσι τις αρχικές εκτιμήσεις μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες των χωραφιών στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου.

Τα εργοστάσια ‘Κύκνος’ στα Σαβάλια και ‘Unilever’ στη Γαστούνη, ολοκλήρωσαν τη διαδικασία παραλαβής του προϊόντος και, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι ποσότητες ντομάτας που συγκέντρωσαν δεν ξεπερνούν τους 60.000 τόνους, τη στιγμή που οι αρχικές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί αναφέρονταν σε 110.000 τόνους βιομηχανικής ντομάτας για το έτος 2018.

Είναι ξεκάθαρο πλέον, χωρίς περιθώρια παρερμηνείας - όπως σημειώνει το patrisnews - ότι οι ντοματοπαραγωγοί του Νομού Ηλείας είχαν απόλυτο δίκιο που διαμαρτύρονταν για τις ζημιές και ζητούσαν άμεση αποστολή γεωπόνων για εκτιμήσεις, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων.

Παρά τις αρχικές προβλέψεις και τις προσδοκίες για τη φετινή χρονιά, το προϊόν ‘δεν πήγε καλά’ εξαιτίας του καιρού και υπάρχουν ντοματοπαραγωγοί που έχασαν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής τους, κατά συνέπεια έχουν υποστεί τεράστια οικονομική καταστροφή.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα εργοστάσια ξεκίνησαν την παραλαβή του προϊόντος φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, προκειμένου να συμβάλουν από την πλευρά τους στην προσπάθεια που έκαναν οι παραγωγοί για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατό από την παραγωγή, ωστόσο δεν υπήρξαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας ενημερώθηκε από τα εργοστάσια για τις τελικές ποσότητες παραλαβής βιομηχανικής ντομάτας και είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον του προϊόντος στην Ηλεία.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, παραδέχτηκε ότι η καλλιέργεια θα εγκαταλειφθεί σε περίπτωση που οι παραγωγοί δεν λάβουν ικανοποιητικές αποζημιώσεις και, κυρίως, εάν δεν τις λάβουν έγκαιρα ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στα χωράφια τους.

Ως εκ τούτου, το συγκεκριμένο θέμα προστίθεται στην ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν το μεσημέρι της Δευτέρας στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ στην Αθήνα, προκειμένου να ληφθούν και συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ο κ. Βαλιανάτος μεταφέρει ότι αυτό που θα επιδιώξει η Ομάδα Παραγωγών στην συγκεκριμένη συνάντηση, είναι να δοθούν ρητές διαβεβαιώσεις για καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες ντοματοπαραγωγούς εντός του 2018, γιατί σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει η καλλιέργεια στο νομό.


Πηγή: patrisnews.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία