Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Στην Κοιλάδα του Αχελώου ο υπουργός Υποδομών για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου

Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου με αφορμή το «Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018».

axelwosgefyraspromaurh

85
0

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος θα αναφερθεί στις προοπτικές αναστήλωσης της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου.


Πρόσφατα ο κ. Σπίρτζης, κατά την υπογραφή της σύμβασης και την εγκατάσταση του ανάδοχου για το έργο "Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα", είχε δηλώσει ότι «Μετά το γεφύρι της Πλάκας, έχουμε πολλή δουλειά για να ξαναχτίσουμε ένα γεφύρι, που δεν έπεσε το 2015, την πρώτη ημέρα της κυβέρνησης, αλλά που έπεσε πολλές δεκαετίες πριν. Είναι το γεφύρι του Κοράκου. Άρα, έχουμε πολλή δουλειά και για τη χώρα και την πολιτιστική της κληρονομιά, για τις ιστορικές μνήμες που έχουν όλα αυτά τα μνημεία.»


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα προβληθεί βίντεο με δηλώσεις στήριξης της ανακατασκευής από προσωπικότητες από την Ευρώπη, μεταξύ αυτών και του νυν Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Στο παρελθόν ο Μάρτιν Σουλτς, ο Μανώλης Γλέζος, ο Γιώργος Γραμματικάκης, ο Κώστας Αγοραστός έχουν ταχθεί υπέρ του έργου.


Η εκδήλωση έχει την υποστήριξη της Ομάδας του S&D στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα γίνει δίπλα από τα απομεινάρια της Γέφυρας Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου.
Η Γέφυρα Κοράκου γνωστή και ως «το Κορακογιοφύρι» ή «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι» ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων. Έζησε για 434 χρόνια αντέχοντας σε σεισμούς και τις "κατεβασιές" του Αχελώου μέχρι που έπεσε θύμα του Εμφυλίου. Είχε άνοιγμα 48 μέτρα και ύψος 26 μέτρα. Έχοντας χτιστεί το 1515, το 2015 συμπληρώθηκαν 500 χρόνια από την κατασκευή της. Η γέφυρα ανατινάχθηκε στις 28 Μαρτίου 1949 από άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού. Σήμερα έχουν απομείνει δύο μικρά κομμάτια από τις δύο πλευρές του Αχελώου και φορείς και κάτοικοι της Κοιλάδας του Αχελώου έχουν επανειλημμένα ζητήσει την ανακατασκευή της.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, athensvoice.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία