BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Karla School για προστασία βιοποικιλότητας της Λίμνης Κάρλα

Ένα σημαντικό έργο με τίτλο «Ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων, αγροτών και εκπαιδευτικών για την προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλα - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου - Βελεστίνου Δέλτα Πηνειού (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.Δε.Πη) – Karla School», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μετά από έγκριση και χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.

akarlaereunaxenaghsh3

15
0

Το εταιρικό σχήμα με συντονιστή το Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" (Δίκτυο "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ") και εταίρους τον  Φορέα Διαχείρισης Κάρλα - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου - Δέλτα Πηνειού (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.Δε.Πη), την Εταιρεία Συμβούλων  ‘Αργοναύτες’  και το Κέντρο Μελέτης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηίδα – Κάρλα - (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ), συνεχίζει την υλοποίηση, με τον καλύτερο τρόπο, του  πρωτοπόρου και καινοτόμου προγράμματος ‘Karla School’, αναδεικνύοντας το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που υλοποιείται σήμερα στην Ευρώπη, τη Λίμνη Κάρλα, ως ένα πρότυπο πεδίο έρευνας, εκπαίδευσης επιστημόνων, περιβαλλοντικής  ευαισθητοποίησης  και ομαλής συμβίωσης όλων των εμπλεκόμενων με το οικοσύστημα της Λίμνης Κάρλα.




Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2017» στο πλαίσιο του μέτρου: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» στον άξονα: «Δράσεις διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος» και θα είναι  διάρκειας 18 μηνών, από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2019.


Σκοπός του έργου είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, μέσω της ενημέρωσης του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, για τις συνέργειες μεταξύ της περιβαλλοντικής προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης και η προσέλκυση των νέων επιστημόνων και εκπαιδευτικών που θέλουν να αυξήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, στο αντικείμενο της προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες έρευνας που δίνουν οι νέες τεχνολογίες, που θα χρησιμοποιηθούν κατά κόρον σε όλη  τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.


Ήδη, στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος ολοκληρώθηκε:

1. Η διεξαγωγή των πρώτων σεμιναρίων για πενήντα γεωργούς και κτηνοτρόφους της περιοχής στις 1 και 2 Μαρτίου 2018 με αντικείμενο την εφαρμογή καλών πρακτικών για την προστασία της βιοποικιλότητας της Λίμνης Κάρλα και την ομαλή συμβίωση ανθρώπων και οικοσυστήματος.

 
2. Το καλοκαιρινό σχολείο (summer school) για νέους επιστήμονες από όλη την Ελλάδα (2-8 Ιουλίου 2018) στις θεματικές της ορνιθοπανίδας, της ιχθυοπανίδας, των αγροτικών οικοσυστημάτων, του νερού και του οικοτουρισμού και της ερμηνείας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, με εκπαιδευτές πολύ εξειδικευμένους επιστήμονες από όλη τη χώρα.

 

Στη συνέχεια του προγράμματος ήδη έχει προγραμματιστεί ο δεύτερος κύκλος σεμιναρίων για πενήντα αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής (Νοέμβριος 2018) και ένα διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς τον ερχόμενο Μάρτιο 2019.

 

Παράλληλα, εξειδικευμένοι επιστήμονες εργάζονται συστηματικά για την ανάπτυξη εφαρμογής για τη βιοποικιλότητα της Λίμνης Κάρλα σε κινητά/tablet και μιας πλατφόρμας τηλε-εκπαίδευσης για την προστασία της βιοποικιλότητας και τη διαχείριση υδάτινων οικοσυστημάτων που θα είναι προσβάσιμη σε όλους τους ενδιαφερόμενους για τα επόμενα χρόνια.

 

Τα αποτελέσματα του έργου θα είναι η βελτίωση του γνωστικού αντικειμένου των ομάδων στόχων για το περιβάλλον (τοπική κοινωνία, αγρότες, κτηνοτρόφοι, εκπαιδευτικοί, αιρετοί, επιστημονική κοινότητα, ΜΚΟ κ.ά.), η βελτίωση του καθεστώτος και της πολιτικής διαχείρισης της λίμνης Κάρλα και η ευαισθητοποίηση του κοινού (ειδικού και μη) για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής.

 

Ικανοποίηση όλων των εταίρων του προγράμματος


Την ικανοποίησή τους εκφράζουν  η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κάρλα κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου-Καθηγήτρια Δημοκρίτειου Παν/μιου, όπως επίσης και ο  δικαιούχος του έργου που είναι το Δίκτυο "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" (συντονιστής έργου-πρόεδρος Κων. Σκριάπας), αλλά και οι άλλοι εταίροι που είναι η  Εταιρεία Συμβούλων ‘Αργοναύτες’ (εκπρόσωπος Κων. Μοράρος) και το Κέντρο Μελέτης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηΐδα – Κάρλα - ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ (πρόεδρος Σωτ. Γκανάτσιος), που επίσης στο ίδιο έργο υλοποιούν  ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες θα βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι τον Μάιο 2019.

 

Οι επόμενες δράσεις του προγράμματος θα αφορούν γεωργούς και κτηνοτρόφους της περιοχής της Κάρλα (2ος κύκλος), τους εκπαιδευτικούς, αλλά και την ανάπτυξη πλατφόρμας τηλε-εκπαίδευσης και έξυπνων εφαρμογών για κινητά και tablets, που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της νέας γενιάς.

 

Πληροφορίες: www.karlaschool.gr

Τηλ: 697 4881 944

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία