BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Οι κρητικές γεύσεις πήγαν στη Λάρισα

'Κρήτη: Η Mεγάλη Συνάντηση και Τοπικές Γεύσεις Ελλάδας' ήταν το θέμα της 12ης Έκθεσης τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών που άνοιξε τις πύλες της για το κοινό στη Λάρισα την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου και παρέμεινε ανοιχτή έως και το βράδυ της Κυριακής 11 Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας ένα ταξίδι γεύσης, μουσικής, χορού και πολιτισμού.

akrhtikhexw

Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου

111
0

Χιλιάδες οι επισκέπτες της έκθεσης που γνώρισαν, γεύτηκαν και προμηθεύτηκαν απευθείας από δεκάδες εκθέτες-παραγωγούς  κάθε γωνιάς της Κρήτης αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας όπως Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Αττικής, Έβρου, Σέρρων, Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Καβάλας, Δράμας, Ιωαννίνων, Ξάνθης, Κιλκίς, Ημαθίας, Βοιωτίας, Αχαΐας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Λάρισας και Δωδεκανήσων, μεγάλη ποικιλία τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.



Πρόκειται για εξαιρετικά τοπικά προϊόντα που γέμισαν τα περίπτερα της Πλατείας Ταχυδρομείου και σύντομα εξαφανίστηκαν από τα ράφια τους, όπως λάδι, προϊόντα ελιάς, τυροκομικά προϊόντα, παξιμάδια, αρτοσκευάσματα, μέλι, ρακί, κρασί, τσίπουρο, καπνιστά κρεατικά,  κρητικό απάκι, λουκάνικα, ζυμαρικά, βότανα, αλόη, χαρουπόμελο, μαρμελάδες, μπαλσάμικα ξύδια σε διάφορες γεύσεις, ξεροτήγανα, παραδοσιακά βουτήματα, σφακιανόπιτες, καλιτσούνια, χαλβάς, τρίγωνα πανοράματος, πάστες, ντόνατς, γαλακτολιχουδιές, τουλούμπες, σοκολατάκια με ελιά, σοκολατάκια με μέλι, σοκολάτα και μερέντα από χαρούπι, μπάρες δημητριακών, καραμελωμένοι ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, αμυγδαλόψιχα, παστέλια, λουκούμια, ταχίνι, αλμυρά σφολιατοειδή, προϊόντα ροδιού, τοματοειδή, σάλτσες, πιπεριές Φλωρίνης, σάλτσα πιπεριάς, τόνος (ψάρι), προϊόντα σαλιγκαριού, χαβιάρι σαλιγκαριού, προϊόντα μανιταριού, τυροκομικά από γάλα βουβαλιού, σαπούνια από γάλα γαϊδούρας, φαρμακευτική κάνναβη, βιολογικά προϊόντα καλλωπισμού, είδη μασάζ, καλλυντικά, αιθέρια έλαια, αρώματα, σαπούνια, κρέμες, κοσμήματα, κεραμικά, χειροποίητες κατασκευές, προϊόντα οικοτεχνών και πολλά άλλα.







Τα εγκαίνια πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης 8 Νοεμβρίου 2018, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Βασίλης Κόκκαλης, ο διοργανωτής  Νεκτάριος Σερμάκης, o Δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Γιώργος Λαδόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήριος Γιαννακόπουλος, ο Αντιστράτηγος, διοικητής Ά Στρατιάς Δημόκριτος Ζερβάκης και ο πρώην Νομάρχης Ηρακλείου  Δημήτρης Σαρρής, ενώ παράλληλα  μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις πλαισίωναν την έκθεση.



Στην αναγκαιότητα ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας να οργανωθεί πίσω από ισχυρές ομάδες παραγωγών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος παραγωγής, αυξάνοντας παράλληλα τη διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κόκκαλης.

Ο υφυπουργός στάθηκε επίσης στις σημαντικές δυνατότητες που δίνει στους παραγωγούς το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, παρέχοντας εργαλεία για καθετοποίηση της παραγωγής και είσοδο των παραγωγών στον τομέα της μεταποίησης, με όλα τα ευεργετικά επακόλουθα που αυτό θα σημάνει, σημειώνοντας ότι:
«Επιθυμώ να καλωσορίσω θερμά τα κρητικά προϊόντα σε μια έκθεση που πραγματοποιείται για 1η φορά στην πόλη μας τη Λάρισα. Η μεγάλη αυτή συνάντηση της Κρήτης με τη Θεσσαλία ανοίγει πραγματικά τον δρόμο για συνεργασίες και δημιουργεί τις βάσεις για συνέργειες προς όφελος των παραγωγών και στις δύο Περιφέρειες της χώρας μας. Πρόσφατα βρέθηκα σε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων του κόσμου, στην SIAL στο Παρίσι. Εκεί μπορεί κανείς να κατανοήσει τις πραγματικές διαστάσεις μιας παγκοσμιοποιημένης αγοράς, με τις δυνατότητες αλλά και τις απαιτήσεις που προσφέρει για τα ελληνικά προϊόντα. Το σπουδαιότερο συμπέρασμα είναι η ανάγκη συνεργειών, να ενώσουμε δυνάμεις για να κερδίσουμε το στοίχημα μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα στην πατρίδα μας. Η εμπειρία από αυτή την έκθεση επιβεβαιώνει τον σχεδιασμό του Υπουργείου μας για την ανάγκη οργάνωσης των παραγωγών ώστε να καταστεί εφικτή η μείωση του κόστους παραγωγής και η αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης των παραγωγών. Υπολογίζεται ότι μέσα από τη δημιουργία ισχυρών Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών το κόστος παραγωγής μπορεί να μειωθεί τουλάχιστον κατά  20%. Παράλληλα, μια ισχυρή Οργάνωση Παραγωγών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, μπορούν να προχωρήσουν μόνες τους στη μεταποίηση των προϊόντων τους και στην εμπορία τους απευθείας στον καταναλωτή, αυξάνοντας κατακόρυφα την προστιθέμενη αξία της σοδειάς τους. Τόσο η Θεσσαλία, όσο και η Κρήτη αποτελούν περιοχές που παράγουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας με υψηλές δυνατότητες για επωφελή παρουσία στις διεθνείς αγορές. Στις συγκεκριμένες δε περιπτώσεις, τα προϊόντα μας σε σημαντικό βαθμό είναι συμπληρωματικά και χρειάζονται και οι δύο τόποι για τη δημιουργία ενός πλήρους καταλόγου παροχών ποιοτικών προϊόντων. Για παράδειγμα, το βαμβάκι είναι ένα προϊόν που καλλιεργείται κατ’ εξοχήν στη Θεσσαλία και καθόλου στην Κρήτη, ενώ το ελαιόλαδο καλλιεργείται πολύ περισσότερο στην Κρήτη σε σχέση με τις εκτάσεις καλλιέργειας στη Θεσσαλία. Το σημαντικότερο όμως προϊόν που αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη της συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών μας είναι το κρητικό παξιμάδι που ζυμώνεται με θεσσαλικό αλεύρι και κρητικό ελαιόλαδο. Συναντήσεις όπως αυτή, δίνουν την ευκαιρία στους παραγωγούς, τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους και τους μεταποιητές, να γνωρίσουν τα προϊόντα της Κρήτης, και από κοινού με τους ομολόγους τους στην Κρήτη να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική που θα είναι προς το κοινό συμφέρον.»



Η Έκθεση οργανώθηκε από τις Επικοινωνίες Κρήτης Νεκτάριος Σερμάκης, πραγματοποιήθηκε με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Επιμελητηρίου Λάρισας, το οποίο συμμετείχε και με εκθεσιακό περίπτερο.

Η διοργάνωση που πλέον αποτελεί θεσμό, έχει ήδη πραγματοποιήσει 11 μεγάλες εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, με χιλιάδες επισκέπτες και τεράστια προβολή σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

Ρεπορτάζ- Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία