Στα πλαίσια του έργου «FOCUS - Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) του αγροδιατροφικού τομέα μέσω υλοποίησης διακρατικών συνεργατικών σχημάτων/συστάδων (clusters)» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους ως μέρος του Προγράμματος Balkan-Med, η Περιφέρεια Πελοποννήσου διοργανώνει ημερίδα και σεμινάριο με θέμα «Νέες τάσεις, τεχνολογίες και καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα».
Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) και παραγωγούς του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου που ενδιαφέρονται να εντάξουν στην επιχείρησή τους νέες τεχνολογίες και καινοτόμες διαδικασίες για ανάπτυξη προϊόντων, καλλιεργειών, αξιοποίηση παραπροϊόντων βιομηχανίας τροφίμων, αειφορία, λειτουργικά τρόφιμα κλπ.
Το σεμινάριο ειδικότερα, αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε:
- Εσπεριδοειδή – Ρόδι - Χυμούς
- Ελιά - Ελαιόλαδο
- Σταφίδα – Αμπέλι - Οίνο
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας:
11:30 – 12:00 Προσέλευση - εγγραφές
12:00 Έναρξη ημερίδας
Ενότητα: το έργο Focus – Καινοτόμες υπηρεσίες υποστήριξης αγροδιατροφικού τομέα
12:00 – 12:15 Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρου Τατούλη
12:15 – 12:30
α) Η Συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα
β) Παρουσίαση του έργου FOCUS (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι)
κ. Ιωάννα Λαμπροπούλου, υπεύθυνη έργου
12:30 – 13:00 Παρουσίαση του περιφερειακού κόμβου αγροδιατροφικού τομέα FOCUS (FOCUS Regional Agrifood Cluster) – Καινοτόμες υπηρεσίες υποστήριξης ΜΜΕ αγροδιατροφικού τομέα και παραγωγών για επιχειρηματικότητα, καινοτομία και χρηματοδότηση
13:00 – 13:30 Συζήτηση – εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στις υπηρεσίες του κόμβου
Ενότητα: Νέες τάσεις, τεχνολογίες και καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα
13:30 Έναρξη σεμιναρίου
13:30 – 14:15 Λειτουργικά τρόφιμα – Νέες τάσεις και τεχνολογίες, κ. Μαγδαληνή Κροκίδα, Καθηγήτρια, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
14:15 – 15:00 Αξιοποίηση των παραπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων και αειφορία, κ. Σοφία Κάρμα, Μέλος ΕΔΙΠ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
15:00 – 15:45 Καινοτόμες καλλιέργειες και προϊόντα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, κ. Δημήτριος Μπιλάλης, Καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής