BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Στα Τέμπη η 6η Πανδημοτική Γιορτή Ελιάς

Τα προβλήματα που σημάδεψαν την ελαιοπαραγωγή το τρέχον έτος, η διαχείριση των υποπροϊόντων επεξεργασίας της ελιάς (ελαιοπυρήνα και κατσίγαρου) και η χρησιμότητα της νέας τεχνολογίας στην καλλιέργεια της ελιάς, ήταν τα αντικείμενα που απασχόλησαν την επιστημονική εσπερίδα με τίτλο «Η ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΕΤΟΣ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΠΟ-ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ», στα πλαίσια της 6ης Πανδημοτικής Γιορτής Ελιάς του Δήμο Τεμπών, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 1-2 Δεκεμβρίου στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Γόννων.   

Untitled-2

Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου

44
0

Στην φετινή υποβαθμισμένη ελαιοπαραγωγή τόσο ως προς την ποσότητα του ελαιοκάρπου όσο και στην ποιότητα του ελαιολάδου αναφέρθηκαν οι ομιλητές και ο συντονιστής της εκδήλωσης γεωπόνος – εδαφολόγος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, δρ. Χρίστος Τσαντήλας, επισημαίνοντας ως βασικές αιτίες: « τις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του δάκου της ελιάς και η μη ορθή εφαρμογή των μέτρων καταπολέμησης του εντόμου με κύρια ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ. Ο παραγωγός έχει περιορισμένες δυνατότητες από μόνος του στην παρακολούθηση της καλλιέργειας και της αντιμετώπισης του προβλήματος του δάκου.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ποιότητα του ελαιολάδου, σε σημαντικές ποσότητες έχει υποβαθμισθεί σε βαθμό που να μη είναι κατάλληλο για βρώση.  

Οι νέες τεχνολογίες της πληροφορικής δίνουν τη δυνατότητα διαχείρισης της ελαιοκαλλιέργειας με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Τα υποπροϊόντα της ελιάς (ελαιοπυρήνας και κατσίγαρος) περιέχουν τόσο επιβλαβή, όσο και ωφέλιμες ουσίες και μπορεί από επιβλαβή απόβλητα να μετατραπούν σε ωφέλιμα υποπροϊόντα για παραγωγή ενέργειας, θρεπτικών στοιχείων ή/και φαρμακευτικών ουσιών.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα και τις προτάσεις τονίζουμε ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, με πρώτο το Δήμο Τεμπών πρέπει να συνεργασθούν, ώστε να αντιμετωπισθούν τα διοικητικά προβλήματα και το θέμα της εφαρμογής του προγράμματος της δακοκτονίας να υλοποιείται έγκαιρα.

Επιβάλλεται η οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων από το Δήμο για έκτακτα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ελαιοκαλλιέργεια, η αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας από το Δήμο για την υποστήριξη της ελαιοκαλλιέργειας, καθώς και η ανάληψη πρωτοβουλίας από το Δήμο για μελέτη διαχείρισης των υποπροϊόντων της επεξεργασίας της ελιάς.»

Παράλληλες εκδηλώσεις στον χώρο της 6ης Πανδημοτικής Γιορτής Ελιάς τράβηξαν πλήθος κόσμου στα  καλαίσθητα περίπτερα προβολής που έστησαν τοπικοί φορείς, συνεταιρισμοί, επαγγελματίες, ελαιοπαραγωγοί και ο νεοσύστατος Σύλλογος Γυναικών Γόννων, ενώ σε αίθουσα του σχολείου υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η ελιά και το λάδι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» από τον Μορφωτικό Σύλλογο -Λαογραφικό Μουσείο Γόννων.

Αρχαιοελληνικά δρώμενα με θέμα την ελιά και παραδοσιακοί χοροί από τα τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου - Λαογραφικού Μουσείου Γόννων ξεσήκωσαν επίσημους και επισκέπτες, με τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών «Οι Αντιγονίδες» και το τμήμα Μαγειρικής της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΛΑΡΙΣΑΣ να τους προσφέρουν διάφορα εδέσματα με βάση το τιμώμενο προϊόν. Το διήμερο αποτέλεσε συνδιοργάνωση των: Περιφέρειας Θεσσαλίας Π.Ε. Λάρισας – ΔΟΠΑΠΕΠ Τεμπών -Τοπική Κοινότητα Γόννων.

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη Τσιαντοπούλου 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία