Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Έλληνες φοιτητές συνδύασαν το blockchain με τους φυσικούς πόρους

Το δεύτερο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό ανάπτυξης blockchain τεχνολογίας «BYTOM Global Development Contest» στην Κίνα απέσπασαν οι τελειόφοιτοι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Σφούνης (Τμήμα Πληροφορικής) και Γιώργος Βαγενάς (Τμήμα Βιολογίας), που συνδύασαν τη ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογία του blockchain με τους περιβαλλοντικούς και ενεργειακούς πόρους, σε ένα από τα πρώτα παγκοσμίως project του είδους, το ‘Bluechain’.

adiethnesbrabeiokina

0
0

Χωρίς να έχουν λάβει καμία οικονομική βοήθεια, οι δύο φοιτητές που συνδιαγωνίστηκαν με 100 ομάδες από την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Νότια Κορέα ανέπτυξαν την πλατφόρμα ‘Bluechain’, η οποία βασίζεται στην blockchain τεχνολογία BYTOM και έχει ως στόχο την αποδοτική διαχείριση ενεργειακών και περιβαλλοντικών πόρων σε επίπεδο βιομηχανίας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της άνισης πρόσβασης των ανθρώπων στους φυσικούς πόρους όπως το νερό ή η ενέργεια.

Οι δύο νέοι επιστήμονες, που ξεκίνησαν να αναπτύσσουν την πλατφόρμα μόλις τον περασμένο Αύγουστο, πραγματοποίησαν έρευνα και σχεδιασμό πάνω σε δεδομένα της Οικονομικής Ζώνης του Ποταμού Γιανγκτζέ στην Κίνα (Yangtze River Economic Belt, γνωστής με το αρκτικόλεξο YREB), η οποία εισφέρει το 42% του κινεζικού ΑΕΠ (το αστρονομικό ποσό των 4,033 τρις δολαρίων), αλλά ταυτόχρονα ευθύνεται για το 43% των συνολικών λυμάτων αποχέτευσης στη χώρα (30,8 δις μετρικούς τόνους), όπως προκύπτει από ανάλυση στο πλαίσιο του έργου.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με τους δύο φοιτητές όταν επέστρεψαν από την Κίνα. Το ταξίδι τους χρηματοδοτήθηκε από τους διοργανωτές του διαγωνισμού, όταν επιλέχθηκαν στους 16 φιναλίστ.

Όπως αποκάλυψαν, μετά την παρουσίαση -και βράβευση- του πρότζεκτ τους, στο G20 Summit International Expo Center, στην κινεζική πόλη Hangzhou, η διοργανώτρια του διαγωνισμού, η κινεζική εταιρεία ΒΥΤΟΜ, ήρθε σε επαφή μαζί τους, προκειμένου να εξεταστούν από κοινού τα επόμενα πιθανά στάδια ανάπτυξης του βραβευμένου μοντέλου τους. Τον Δεκέμβριο θα παρουσιάσουν το ‘Βluechain’ και στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Τεχνολογίας Blockchain, ώστε να αξιολογηθεί βάσει της χρησιμότητάς του από Ευρωπαίους επιστήμονες, με απώτερο στόχο και τη χρηματοδοτική στήριξή του.

«Με απλά λόγια, πώς λειτουργεί το ‘Bluechain’;» ήταν το πρώτο ερώτημα προς τους δύο φοιτητές. Η πλατφόρμα διαθέτει πέντε assets, όπως το ψηφιακό νόμισμα bluecoin και άλλα ψηφιακά στοιχεία (WasteToken, WaterToken κτλ). Παράλληλα, υπογράφονται έξυπνα συμβόλαια μεταξύ κυβέρνησης, βιομηχανίας, επιστημόνων και περιβαλλοντικών περιοχών. 'Ετσι όπως υποστηρίζεται, η Bluechain διαμορφώνει μια συνθήκη επωφελή για όλα τα μέρη, μια κατάσταση win-win.

«Πώς λειτουργεί; Για παράδειγμα, οι βιομηχανίες που είναι συμβατές με τις πολιτικές και τους όρους διαχείρισης αποβλήτων που τίθενται από την κυβέρνηση, επιβραβεύονται με bluecoins και άλλα tokens, είτε αυτά εκλαμβάνονται ως νομισματική αξία είτε δίνονται ως αναλογική φορολογική απαλλαγή είτε ως μείωση του κόστους της ενέργειας. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο, διαφορετικές βιομηχανίες μπορούν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους ψηφιακά στοιχεία (blue tokens), μέσω των έξυπνων συμβολαίων τους, σε ένα πλαίσιο που προσομοιάζει με τη λειτουργία ‘χρηματιστηρίου’. Σκοπός μας δεν είναι μόνο ένα οικονομικό μοντέλο βάσει του Bluecoin, αλλά αυτό συνυπάρχει με τα υπόλοιπα assets, πετυχαίνοντας μια ρεαλιστική ψηφιακή αποτύπωση της παραγωγικής διαδικασίας μιας βιομηχανίας» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Βαγενάς, τελειόφοιτος Βιολογίας, που εισέφερε στο πρότζεκτ τις γνώσεις του από την επιστήμη της οικολογίας και διαχείρισης περιβαλλοντικών πόρων.

Η κυβέρνηση και οι βιομηχανίες δεν είναι όμως οι μόνοι ωφελούμενοι: εξίσου ωφελούνται οι επιστημονικές ομάδες, που μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια επίτευξης στόχων με οποιοδήποτε από τα άλλα μέρη, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής όπου εφαρμόζεται το σύστημα. Όπως υποστηρίζει ο Γιώργος Βαγενάς, μέσω του bluecoin μπορεί να γίνει αναδιανομή πόρων στον τοπικό πληθυσμό, ώστε για παράδειγμα να είναι πιο ευχερής και ισότιμη η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.

Πώς επιτυγχάνεται αυτή η αναδιανομή; «Ως προς τον κοινωνικό αντίκτυπο του Bluecoin, το θεωρούμε ως μέσο της κυβέρνησης να στρέψει την προσοχή των νέων επενδυτών και της ανέγερσης βιομηχανικών δομών σε πιο ισορροπημένες συνθήκες μεταξύ εργοστασίων και κοινωνικής μέριμνας, αντί αυτές να συγκεντρώνονται μόνο εκεί που υπάρχει το μέγιστο παραγωγικό κέρδος. Προσφέρουμε με άλλα λόγια ένα ρεαλιστικό μοντέλο, μια ολιστική διαχείριση του θέματος, βασισμένη στη λογική της ‘μπλε ανάπτυξης’, στην οποία συμμετέχουν και από την οποία επωφελούνται όλοι: η κυβέρνηση, οι βιομηχανίες, οι επιστημονικές ομάδες, οι περιβαλλοντικές ζώνες και εμμέσως οι ίδιοι οι πολίτες» σημειώνει ο ίδιος προσθέτοντας πως δεδομένου ότι όλα βασίζονται στην τεχνολογία blockchain, στον κώδικα open source (σ.σ. ανοιχτό πηγαίο κώδικα) και στην ανοιχτή πρόσβαση, υπάρχει απόλυτη διαφάνεια σε όλες τις συναλλαγές.

Ο Δημήτρης Σφούνης, ως προγραμματιστής, εισφέρει στο πρότζεκτ με το κρίσιμο κομμάτι της τεχνολογικής ανάπτυξης της πλατφόρμας. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ψηφιακό νόμισμα της πλατφόρμας χρησιμοποιεί τη δομή του blockchain όπως κάνουν και τα κρυπτονομίσματα (πχ το bitcoin), γεγονός που διασφαλίζει στο σύστημα μεγαλύτερη αποδοτικότητα και διαφάνεια, χωρίς να απαιτεί τη μεγάλη υπολογιστική ισχύ που είναι απαραίτητη για την εξόρυξη των cryptocurrencies. «To transaction fee είναι 4 εκατοστά του λεπτού του ευρώ» λέει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πώς λειτουργούν τα έξυπνα συμβόλαια (smart contracts), επισημαίνει ότι ουσιαστικά μοιάζουν με τα παραδοσιακά, υπό την έννοια ότι υπογράφονται μεταξύ μερών, αλλά έχουν μηδαμινό κόστος και απόλυτη αξιοπιστία -και πάλι λόγω του blockchain. «Για παράδειγμα, σε ένα έξυπνο συμβόλαιο μεταξύ μιας κυβέρνησης και μιας βιομηχανίας, ο όρος του συμβολαίου θα μπορούσε να ήταν: ‘αν παραμείνεις μέσα στα όρια που σου έχω θέσει για τα απόβλητα που παράγεις, θα έχεις σίγουρα οικονομική ανταμοιβή’». Κατά τον Δημήτρη Σφούνη, τα συνηθέστερα συμβόλαια προβλέπεται να υπογράφονται, ακόμη και καθημερινά, μεταξύ βιομηχανίας και περιβαλλοντικών ζωνών.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία