BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Crowdfunding για το αρχείο του Μουσείου Καπνού Καβάλας

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 9 Δεκεμβρίου το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο για την ιστορία του καπνού στην Καβάλα, με θέμα ‘Ο Καπνός στην ιστορία: οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις’. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει προσπάθεια συλλογής χρημάτων (crowdfunding) για τη διάσωση του αρχείου του Μουσείου Καπνού Καβάλας.

aokapnosthnistoria

27
0

Το συνέδριο, σε συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού, του ΔΠΘ, του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και με τη στήριξη του Δήμου Καβάλας, της ‘ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ’, του Μουσείου Καπνού και του Επιμελητηρίου Καβάλας, ξεκίνησε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Airotel Galaxy με την παρουσία πολλών ιστορικών και μελετητών αλλά και της δημοτικής και περιφερειακής αρχής, των βουλευτών Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ και της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου.

Το συνέδριο περιλάμβανε παρουσιάσεις σχετικές με τη ζωή των καπνεργατών και των καπνεμπόρων, την επίδραση του καπνού στην τέχνη, τις στρατηγικές των επιχειρηματιών που ασχολήθηκαν με τον καπνό, τις πολιτικές και διακρατικές συμφωνίες για την εμπορία του καπνού, τον καπνό ως αγροτικό και βιομηχανικό προϊόν καθώς και την κληρονομιά του καπνού στο αστικό τοπίο - ένα θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Καβάλα, αν σκεφτεί κανείς τις παλιές καπναποθήκες του κέντρου της πόλης.



Στον χαιρετισμό της η κ. Νοτοπούλου, μεταξύ άλλων, έδωσε έμφαση στην μεγάλη παράδοση που έχουν η Μακεδονία και η Θράκη στην καλλιέργεια και την εξαγωγή του καπνού, ενώ αναφέρθηκε και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε το λιμάνι της πόλης στην ανάπτυξη της καπνοβιομηχανίας στην Καβάλα, υπογραμμίζοντας την κομβική θέση που κατέχει και σήμερα για την ανάπτυξη της περιοχής.



Crowdfunding για το αρχείο του Μουσείου Καπνού Καβάλας

Παράλληλα, ο Γιώργος Καρατσιουμπάνης (Καβαλιώτης στην καταγωγή), με email που απέστειλε στα τοπικά ΜΜΕ, έκανε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες μια προσπάθεια συλλογής χρημάτων (crowdfunding) για τη διάσωση του αρχείου του Μουσείου Καπνού Καβάλας. Η σχετική ανακοίνωση που απέστειλε ο κ. Καρατσιουμπάνης αναφέρει τα εξής:

«Η παραπάνω φωτογραφία απεικονίζει μέρος του ιστορικού αρχείου καπνού στο Μουσείο Καπνού που κοσμεί την πόλη μας. Την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας και ενός μεγάλου κομματιού του Νομού Καβάλας.

Σκοπός της λειτουργίας του Μουσείου Καπνού είναι η διάσωση και η προβολή της τοπικής κοινωνικής και βιομηχανικής ιστορίας και της ιστορίας των προσφύγων. Εκτός από τον εκθεσιακό χώρο που γνωρίζουμε όλοι, το Μουσείο διαθέτει πλέον τα περισσότερα αρχεία σχετικά με τον καπνό της Βόρειας Ελλάδας. Ενδεικτικά, το αρχείο της Ομοσπονδίας Καπνεμπόρων, του Ελληνικού Συλλόγου Εξαγωγικών Οίκων Αθηνών και Πειραιώς, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, αρχεία εταιρειών Θεσσαλονίκης και Καβάλας και σωματείων καπνεργατών.

Επειδή, όμως, η εικόνα αυτή είναι ντροπιαστική αλλά και επικίνδυνη διότι μπορεί να υπάρξει φθορά και καταστροφή του αρχείου: οφείλουμε όλοι οι Καβαλιώτες και Καβαλιώτισσες να αναλάβουμε δράση και να κάνουμε δικό μας το κομμάτι αυτό της ιστορίας μας, να ενισχύσουμε όλοι μας την προσπάθεια των συντελεστών του Μουσείου Καπνού για διάσωση και αρχειοθέτηση όλων των εγγράφων, φωτογραφιών κτλ, να ξανασυζητήσουμε για την ιστορία της πόλης και της περιοχής μας.

Περιμένω τις ιδέες σας για να κάνουμε μια επανεκκίνηση και να διασώσουμε την κληρονομιά όλων μας.

*Κοινοποιήστε και σε φίλους και γνωστούς σας για να ενημερωθούν όλοι και όλες.»

Όποιος επιθυμεί μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.leetchi.com/c/save-the-archives-of-the-tobacco-musem-of-kavala

 

Πηγή: kavala-portal.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία