BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Συνάντηση με Αραχωβίτη ζητούν οι τοματοπαραγωγοί Ηλείας

«Αναληθή» χαρακτηρίζουν τα πορίσματα που εξέδωσε ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Ιουνίου, άποψη που εξέφρασαν με αγανάκτηση στην χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αμαλιάδα, στην οποία ήταν παρόντες μεταξύ άλλων οι βουλευτές Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και Γιάννης Κουτσούκος και ο πρόεδρος του ΔΣ  Ήλιδας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

viomixaniki_ntomata

7
0

Οι ομάδες παραγωγών της βόρειας Ηλείας, εξέφρασαν την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει προκειμένου να αποζημιωθούν άμεσα, πριν ολοκληρωθεί ο χρόνος, ζήτημα στο οποίο στάθηκε και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος. Ο κ. Βαλιανάτος όπως επεσήμανε, αν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου δεν καταβληθούν οι αποζημιώσεις, οι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και όπως είναι αναμενόμενο δεν θα υπάρξει και συνέχιση των καλλιεργειών στο νομό. Μεγάλο θα είναι το πλήγμα, αν υπάρξει καθυστέρηση στις αποζημιώσεις, κυρίως για τις καλλιέργειες βιομηχανικής τομάτας, προϊόν με ιδιαίτερη βαρύτητα στην οικονομία του νομού, αφού ξεκινούν στις αρχές του έτους.

Ο κ. Βαλιανάτος αναφέρθηκε επίσης στις δεσμεύσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη ότι τέλος Δεκέμβρη θα έχουν πληρωθεί οι αποζημιώσεις και στο γεγονός ότι από την πλευρά του ΕΛΓΑ δια στόματος προέδρου, ύστερα από την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, έλαβαν την ενημέρωση ότι τα χρήματα θα καταβληθούν, τέλος Ιανουαρίου, με αρχές Φεβρουαρίου.

Θέμα αξιοπιστίας έθεσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Γαστούνης, Σάββας Μαράτος, απέναντι στο ΕΛΓΑ, ζητώντας παράλληλα την εύρεση λύσης η οποία θα είναι αποδεκτή απ΄ όλους.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μπαξεβανάκης ανέφερε ότι πρέπει να γίνει «αγώνας δρόμου» προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις τέλος Δεκεμβρίου ή το αργότερο αρχές Ιανουαρίου.

Εναντίον του ΕΛΓΑ, καταφέρθηκε στη συνέχεια ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, αφήνοντας αιχμές για σκόπιμες καθυστερήσεις, ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαλιάδας Ανδρέας Νικολακόπουλος στάθηκε στην άμεση ανάγκη να ενισχυθούν από τον ΕΛΓΑ οι παραγωγοί προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν.

«Δεν έχουν λεφτά ούτε για ενστάσεις»

Όπως επισήμανε σε δήλωσή του ο κ. Βαλιανάτος οι ίδιοι οι παραγωγοί που υπέστησαν μεγάλες ζημιές στην καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας, δήλωσαν πως δεν έχουν χρήματα ούτε για να υποβάλλουν ενστάσεις. «Είναι σοβαρό το θέμα για το μέλλον της καλλιέργειας στο νομό. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του ΕΛΓΑ θα μας δώσουν αποζημιώσεις το Φεβρουάριο. Δεν μπορεί ο αγρότης που έπαθε ζημιά να καλλιεργήσει τη νέα χρονιά με αυτά τα δεδομένα. Ας μας δώσει ο ΕΛΓΑ το υπόλοιπο 10% της αποζημίωσης του 2017, ας μας δώσει τα ΠΣΕΑ που περιμένουν οι παραγωγοί από το 2016, να δώσει προκαταβολή για τις αποζημιώσεις στη βιομηχανική τομάτα, να αλλάξει και τον κανονισμό και να βγω εγώ να του πω μπράβο» σχολίασε καυστικά ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές δεσμεύτηκαν να κλείσουν άμεσα ένα ραντεβού για να συναντηθούν οι εκπρόσωποι των καλλιεργητών της βιομηχανικής τομάτας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτη. Τα όσα προκύψουν από αυτή τη συνάντηση θα κρίνουν και το ενδεχόμενο να κατέβουν οι αγρότες στους δρόμους ακόμα και μέσα στις γιορτές.

Πηγή: ilialive.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία