BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Επιμένει η κακοκαιρία, στο ψυγείο όλη η χώρα για δεύτερη εβδομάδα

Νέα επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον πολύ ισχυρό παγετό στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και τους σχεδόν θυελλώδεις βόρειους άνεμους στα πελάγη, προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

xionia_ktinotrofoi

4
0

Ειδικότερα, στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και τοπικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων υπάρχει κυρίως το απόγευμα. Από το βράδυ οι χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 6 βαθμούς κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν με πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις, ενώ βελτίωση αναμένται αργά το βράδυ βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -02 (μείον 2) έως 02 βαθμούς κελσίου. 

Αναλυτική πρόγνωση:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις, οι οποίες στη Χαλκιδική θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Από το απόγευμα και από τα δυτικά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -09 (μείον 09) έως 01 βαθμό κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές η χιονόνερο. Τοπικές χιονοπτώσεις στα βόρεια και στα υπόλοιπα ορεινά και ημιορεινά. Μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα. Από το απόγευμα και από τα βόρεια βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -04 (μείον 04) έως 08 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη. 

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο στα νότια κυρίως θάλασσια - παραθαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην Εύβοια, τις Σποράδες και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά και σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα). Μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -06 (μείον 06) έως 08 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. 

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά κυρίως από το απόγευμα.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 03 έως 09 βαθμούς κελσίου. 

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονόνερο η χιόνι στα βόρεια και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια.

Ανεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 04 έως 09 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη. 

Πρόγνωση για αύριο Τρίτη 08-01-2019

Καιρός: στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, λίγες νεφώσεις που το απόγευμα στο Ιόνιο κι από το βράδυ στα υπόλοιπα θα αυξηθούν. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχή ή χιονόνερο στα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα, κατά τόπους πιο πυκνές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Μεμονωμένες καταιγίδες στο νότιο Αιγαίο. Σταδιακά τα φαινόμενα και από τα βόρεια θα σταματήσουν και από το μεσημέρι θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 πιθανώς το πρωί τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Πολύ ισχυρός παγετός τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια, όπου κατά τόπους θα είναι ολικός.

«Η έντονη χιονόπτωση στην Ελλάδα θα μπορούσε να σημάνει ακτινίδια σε μεγαλύτερες ποσότητες»


Σύμφωνα με την εταιρεία ΖΕΥΣ Ακτινίδια ΑΕ, παρά το ότι η χιονόπτωση στην Ελλάδα είναι αρνητική είδηση για πολλούς παραγωγούς διάφορων φρούτων και λαχανικών, για τα ακτινίδια το χιόνι ήρθε στη σωστή στιγμή. Η συγκομιδή τους έχει τελειώσει εδώ και κάποιο καιρό αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες μεταφράζονται σε υψηλές προσδοκίες για την ερχόμενη χρονιά.

Η Χριστίνα Μανώσση, Διευθύντρια Μάρκετινγκ της ΖΕΥΣ μετέφερε μιλώντας στο thefreshplaza.com την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019 ότι ο καιρός αυτός δεν είναι το χειρότερο πράγμα που συνέβη στην εταιρεία: «Δεν διαπιστώνονται αρνητικές επιδράσεις στις καλλιέργειες ακτινιδίου, αφού δεν υπήρχε βαριά χιονόπτωση στην Πιερία, όπου η εταιρεία έχει την έδρα της και όπου καλλιεργείται το 45% της εθνικής παραγωγής ακτινιδίου. Παρόλα αυτά, αν επιμείνουν οι υπό του μηδενός θερμοκρασίες, θεωρούμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερες ποσότητες ακτινιδίου στη σοδειά του 2019-2020 και αυτό γιατί τα ακτινίδια χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να διατηρηθεί η παραγωγή.

Υπό κανονικές συνθήκες, όταν στέκεται κανείς μπροστά από το συσκευαστήριο μας, μπορεί να δει το βουνό του Ολύμπου. Αυτή τη στιγμή, το βουνό δε φαίνεται καθόλου εξαιτίας της πυκνής συννεφιάς και του χιονιού. Μέχρι σήμερα που μιλάμε, ωστόσο, δεν έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα με τη μεταφορά ακτινιδίων που προορίζονται για εξαγωγές – οπότε εάν ο καιρός δεν χειροτερέψει, εκτιμώ ότι θα είμαστε εντάξει», κατέληξε η ίδια.


οι χαμηλότερες θερμοκρασίες τη Δευτέρα (07/01) - meteo.gr

Ιωάννινα

Όπως μετέδωσε η ert.gr, ο παρατεταμένος παγετός εντείνει τις ανησυχίες των παραγωγών για ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες. Τα πρώτα στη λίστα επικινδυνότητας είναι τα εσπεριδοειδή που ήδη δείχνουν σημάδια καταπόνησης. Οι ζημιές, ωστόσο, θα φανούν την άνοιξη οπότε και θα ξεκινήσει η ανθοφορία. Στο μεταξύ, προβλήματα μεταφοράς ζωοτροφών αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι σε δυσπρόσιτες περιοχές. Οι κτηνοτρόφοι, πέραν των άλλων, μεταφέρουν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ότι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την περίσταση και ανεβάζουν τις τιμές.

Κρήτη

«Προσοχή στα αιγοπρόβατα λόγω κακοκαιρίας»

Τα 600 μέτρα υψόμετρο είναι το ασφαλές όριο που βάζει ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ στην Κρήτη, Κώστας Ψαρουδάκης, προς τους κτηνοτρόφους του νησιού για την προστασία των αιγοπροβάτων τους από τις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι. Και επειδή κτηνοτροφικές περιοχές όπως τα Ανώγεια, τα Ζωνιανά και άλλες, βρίσκονται σε ακόμα μεγαλύτερα υψόμετρα, βασικός κανόνας προστασίας είναι πάνω από τα 600 μέτρα, τα ζώα να προστατεύονται σε στάβλους με σωστές υποδομές, που στην καλύτερη περίπτωση θα έχουν ακόμα και σώματα θέρμανσης, όπως ισχύει στις κτηνοτροφικές μονάδες της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.

Μιλώντας στο neakriti.gr, o κτηνίατρος του ΕΛΓΑ που διαμένει στο Ρέθυμνο και έχει καθημερινή επαφή με τον κτηνοτροφικό κόσμο υπογραμμίζει « .. Θα ήθελα να συστήσω στους παραγωγούς, καταρχήν, τα ζώα τους να τα κατεβάζουν σε χαμηλά υψόμετρα. Υψόμετρα από τα 600 μέτρα και πάνω είναι παρακινδυνευμένα. Θα μου πείτε τώρα: τα Ανώγεια είναι στα 710 μέτρα. Τουλάχιστον αυτά που είναι πάνω από τα 600 μέτρα, να έχουν στάβλους όπου να επαρκεί ο χώρος. Γιατί παρατηρείται το φαινόμενο ότι δε βάζει ο στάβλος τα πρόβατα. Ή και, αν τα βάλει, είναι ασφυκτικά στριμωγμένα. Άρα, λοιπόν, να έχουμε στάβλους που να καλύπτουν τον αριθμό των ζώων μας. Και τα αρνάκια που γεννιούνται σε υψόμετρα από 600 μέτρα και πάνω να μπαίνουν σε χώρους ζεστούς. Δηλαδή στο πιο ζεστό μέρος του στάβλου, που έχει παράθυρα που κλείνουν. Το μικρό ζώο, εκτός από τη θερμοκρασία που πρέπει να είναι αυξημένη, δε θέλει και υγρασία. Γιατί τα περισσότερα ψοφάνε από υποθερμία. Διότι το λίπος στα μικρά ζώα, και μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 18 με 20 ημερών, είναι ελάχιστο, το τρίχωμα μικρό, το λίπος λίγο, η μυϊκή μάζα δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένη, με αποτέλεσμα το κυκλοφορικό σύστημα που είναι το ‘καλοριφέρ’ του σώματος να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ζώου σε θερμοκρασία συμβατή για τη ζωή και τα ζώα να πεθαίνουν από υποθερμία, ή να παθαίνουν πνευμονίες και εντερίτιδες και να πεθαίνουν».

Ο κ. Ψαρουδάκης προσθέτει, επίσης, ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος να έχει ο στάβλος σπασμένα τζάμια τα οποία δημιουργούν φονικά ρεύματα σε βάρος της υγιεινής κατάστασης των ζώων. «Πάμε και βλέπουμε σπασμένα τζάμια που δημιουργούν ρεύματα σαν τις οικοδομές. Αν ο στάβλος είναι κοντά σε χώρους που έχουν συνδεθεί με τη ΔΕΗ, εκεί στα μικρά επιτόπου θα έχουμε τις ειδικές λάμπες για την αύξηση της θερμοκρασίας. Ή και σομπίτσες ρεύματος. Καμμιά φορά το λέω στους κτηνοτρόφους και μου λένε ‘μα θα βάλουμε θέρμανση στα ζώα;’. Βεβαίως! Άμα κρατάς τα ζώα σου στα Ανώγεια που κάθε βράδυ είναι μείον, το μικρό δεν μπορεί να αντέξει. Και θα σας πω επίσης ότι γνωρίζω πολύ καλά, επειδή έχω υπηρετήσει στις περιοχές τους πολλά χρόνια, πως οι Βλάχοι αιγοπροβατοτρόφοι στην ηπειρωτική Ελλάδα στα χειμαδιά και μέσα στα μαντριά τους πάρα πολύ συχνά έχουν ξυλόσομπες, τις οποίες ανάβουν και παρακολουθούν το βράδυ τις κρύες νύχτες».

Ο κ. Ψαρουδάκης εφιστά την προσοχή των κτηνοτρόφων και στη σίτιση των ζώων. «Τα ζώα όταν υπάρχει κρύο, θέλουν πιο πλούσιο σιτηρέσιο. Δηλαδή, αυξημένη τροφή. Αυξημένο σανό κλπ. Καταναλώνουν πάρα πολλές θερμίδες. Υπάρχει μεγάλο όφελος για τα ζώα αν τους χορηγήσουμε βιταμίνες από το νερό. Ιχνοστοιχεία παίρνουν από την τροφή. Αλλά ειδικά βιταμίνες κάνουν πολύ καλό. Και βεβαίως μετά από κάθε χιονιά, μετά από κάθε ψυχρό φαινόμενο, πρέπει να προσέχουμε ποια ζώα αρχίζουν και βήχουν. Δηλαδή, να μην έχουμε πνευμονίες ή διάρροιες. Αλλά ακόμα και μαστίτιδες οι οποίες θερίζουν τα ζώα μετά από τις κρύες αυτές ημέρες».

Σχετικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, ο κ. Ψαρουδάκης εξηγεί στο neakriti.gr ότι «ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει ένα ζώο που θα ψοφήσει πάνω από τα 600 μέτρα, αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτό θα έχει ψοφήσει μέσα στον στάβλο και όχι έξω στο βουνό».

Ο κ. Ψαρουδάκης τονίζει ότι σε καμμία περίπτωση δε χρειάζεται και δεν πρέπει να χορηγήσουν οι βοσκοί αντιβίωση στα ζώα τους προληπτικά, γιατί είναι ζώα που θηλάζουν και σφάζονται και συνεπώς το αντιβιοτικό θα περάσει στον άνθρωπο που θα τα καταναλώσει. Αντιβίωση χορηγείται μόνο στα ζώα εκείνα που θα αρρωστήσουν. Κλείνοντας, ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ σημειώνει ότι τέτοια προβλήματα δεν υπάρχουν στα κοτόπουλα, τα κουνέλια και τους χοίρους, αφού οι συνθήκες σταβλισμού τους είναι σαφώς καλύτερες και σε περιοχές που δεν είναι σε μεγάλα υψόμετρα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία