Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Αντιπαράθεση για τους δασικούς χάρτες στις νησιωτικές περιοχές

Κοινή προσπάθεια για την αλλαγή των όρων κατάρτισης των δασικών χαρτών ανακοίνωσαν στις 8 Ιανουαρίου 2019 σε συνέντευξη Τύπου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμαρχος Ρόδου, με την ιδιότητα του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων. Σε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα της κατάρτισης των δασικών χαρτών προχώρησαν και 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

adasikoixartesnhsiwtikesperioxes

41
0

«Εδώ ο κίνδυνος δεν είναι θεωρητικός. Λυπάμαι πολύ γιατί καλούμαστε συνεχώς να αντιμετωπίζουμε επιπτώσεις ανερμάτιστων πολιτικών» είπε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ενώ ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος υποστήριξε ότι οι συνέπειες από την κατάρτιση των δασικών χαρτών με τους όρους που ετέθησαν θα είναι ολέθριες για τα νησιά, καθώς θα οδηγηθούν στον αφανισμό ιδιωτικές περιουσίες.

Παρουσία των προϊσταμένων των νομικών υπηρεσιών Περιφέρειας και Δήμου Γιώργου Φιλιππάκου και Θοδωρή Παπαγεωργίου αντίστοιχα, που ανέλυσαν τη νομική διάσταση και τόνισαν πως πρέπει να τροποποιηθούν οι όροι του Π.Δ., Περιφερειάρχης και Δήμαρχος ανακοίνωσαν πως θα συγκαλέσουν σε κοινή συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να υπάρξει ένα ενιαίο μέτωπο αντίδρασης, στο οποίο κάλεσαν να συστρατευθεί το σύνολο των βουλευτών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Σε κοινή δήλωση για τους δασικούς χάρτες στις νησιωτικές περιοχές προχώρησαν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και οι βουλευτές από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, Γιώργος Πάλλης, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Δημήτρης Σεβαστάκης.

Όπως σχετικά αναφέρεται:

«Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και σε νησιωτικές περιοχές, βουλευτές και αυτοδιοικητικοί παράγοντες της ΝΔ, επιδίδονται σε μία ακόμη τρομολαγνική και μαύρη προπαγάνδα, με το επιχείρημα της ‘δήμευσης των ιδιωτικών περιουσιών των πολιτών’!

Καταρχήν, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η ολοκλήρωση και η ανάρτηση των δασικών χαρτών μαζί με το Εθνικό Κτηματολόγιο, αποτελούν για τη χώρα μια μεγάλη τομή και μεταρρύθμιση που θα βάλει τάξη στο καθεστώς αυθαιρεσιών που επί δεκαετίες σκόπιμα υπήρχε και συντηρούταν. Θα αποτελέσει τη στέρεη βάση για την οριστική διαμόρφωση των χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων, που τα έχουν ανάγκη τόσο το κράτος, όσο και οι πολίτες, ως εργαλεία καθορισμού της ιδιοκτησίας αλλά και βάση του αναπτυξιακού σχεδιασμού και της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αυτή η κυβέρνηση, και σε αυτό τον τομέα, λύνει ζητήματα που εκκρεμούν ανεπίτρεπτα πολλές δεκαετίες.

Βεβαίως, οι όποιες παρερμηνείες ως προς τον χαρακτηρισμό και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των χορτολιβαδικών εκτάσεων και οι επιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί, τόσο ως προς την κυριότητα, όσο και ως προς τη δυνατότητα μετεγγραφής τους, συνιστούν ένα μείζον πρόβλημα. Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι την αυθεντική ερμηνεία των νόμων έχει μόνο ο νομοθέτης. Ενημερώνουμε, ακόμη, ότι οι διαμαρτυρίες και οι ανησυχίες των φορέων και των πολιτών έχουν γίνει κατανοητές από τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία εργάζονται προς άρση των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Και αυτό είναι γνωστό και στους φορείς που έχουν καταθέσει την επιχειρηματολογία τους και τις ενστάσεις τους.

Κατά συνέπεια, ο θόρυβος που έχει ξεσηκωθεί από τους εν λόγω παράγοντες, το μόνο στο οποίο αποσκοπεί είναι η ανεύθυνη και ανέξοδη πολιτική εκμετάλλευση ενός θέματος ευαίσθητου για τους πολίτες, ενός θέματος που επί δεκαετίες δεν τόλμησαν να αγγίξουν για να διαιωνίζονται οι πελατειακές σχέσεις και οι λύσεις ‘κατόπιν ενεργειών μας’…

Ας είναι σίγουροι όμως, όλοι αυτοί, ότι οι πολίτες τα έχουν καταλάβει όλα. Έχουν καταλάβει ποιοι είναι αυτοί που μέσα από δυσκολίες δίνουν λύσεις και ποιοι απλώς εκμεταλλεύονται κάποιες πρόσκαιρες δυσκολίες που οι νομοθετικές παρερμηνείες και η γραφειοκρατία έχουν δημιουργήσει.

Εμείς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επίγνωση των δυσκολιών, στηρίζουμε τις ιστορικού και στρατηγικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησής μας και ταυτόχρονα, στεκόμαστε μαζί με τους πολίτες και στη διάθεσή τους όπου χρειαστεί, για τη μεθοδική και δίκαιη υπέρβαση όλων των δυσκολιών που προκύπτουν στην εφαρμογή ενός τόσο μεγαλόπνοου και πολυσύνθετου σχεδίου, όπως είναι η συγκρότηση του Εθνικού Δασολογίου και του Εθνικού Κτηματολογίου.»


Πηγή: ert.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία