BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Με εξαφάνιση απειλούνται ποικιλίες καφέ

Ο Aaron Davis, Βρετανός βοτανολόγος που έχει περάσει τριάντα χρόνια ταξιδεύοντας σε δάση και φάρμες για να εξερευνήσει την τύχη του φυτού του καφέ, έχει καταγράψει μεταξύ άλλων το πώς ένας πλανήτης που θερμαίνεται και η αποψίλωση καθιστούν δυσκολότερη την καλλιέργεια καφέ σε παραδοσιακές χώρες – παραγωγούς.

adryingcoffeebeansethiopiareuters

8
0

Τα πιο πρόσφατα  συμπεράσματα της έρευνας του μοιάζουν τα πιο αποκαρδιωτικά  - παρατηρεί η Somini Sengupta στους nytimes.com – αφού ο ίδιος με ομάδα ερευνητών προτείνουν ότι δεκάδες ποικιλίες που παλιά μπορούσε κανείς να τις βρει κάτω από φυλλωσιές δέντρων σε τουλάχιστον τρεις ηπείρους αντιμετωπίζουν κίνδυνο να εξαφανιστούν για πάντα.

Η πρώτη αποτίμηση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι φυτείες του καφέ δείχνει ότι 60% από τις γνωστές ποικιλίες βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

Περισσότεροι από εκατό τύπους φυτρώνουν φυσικά στα δάση, μεταξύ των οποίων δύο (Arabica και Robusta) που δίνουν τον καφέ που καταναλώνουμε.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα νούμερα είναι «ανησυχητικά» καθώς η άγρια ποικιλία καφέ είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της καλλιέργειας του καφέ παγκοσμίως.

Δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances μεταφέρει ότι τα μέτρα διατήρησης της βιοποικιλότητας  «δεν ήταν τα κατάλληλα» για την προστασία των άγριων ποικιλιών καφέ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για τη μακροπρόθεσμη παραγωγή καφέ.

Στην έρευνα επισημαίνεται ότι 75 άγριες ποικιλίες καφέ απειλούνται με εξαφάνιση, 35 δεν κινδυνεύουν ενώ λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις υπόλοιπες 14 ώστε να εξαχθεί τελικό συμπέρασμα.

Διαπιστώθηκε, ακόμη, ότι 28% των άγριων ποικιλιών καφέ αναπτύσσονται εκτός προστατευμένων περιοχών και περίπου οι μισές διατηρούνται σε τράπεζες σπόρων.

Μια δεύτερη επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό Global Change Biology καταγράφει ότι η ποικιλία άγριου καφέ Arabica μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως επαπειλούμενη στις επίσημες λίστες, εάν ληφθούν υπόψη οι αναγωγές για την κλιματική αλλαγή. Ο πληθυσμός των φυτών θεωρείται πιθανό να υποχωρήσει μέχρι και 50% ή περισσότερο μέχρι το 2088 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η Αιθιοπία αποτελεί την πατρίδα του καφέ Arabica, όπου φυτρώνει φυσικά σε τροπικά δάση με υψόμετρο. «Δεδομένης της σπουδαιότητας του Arabica για την Αιθιοπία και τον κόσμο χρειάζεται να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κατανοήσουμε τους κινδύνους που διατρέχει» είπε στο bbc.com ο Dr Tadesse Woldemariam Gole του Φόρουμ Περιβάλλοντος και Δασών με φυτείες καφέ στην Αντίς Αμπέμπα.

 

Πηγές: bbc.co.uk, nytimes.com / φωτο εξωφύλλου: Maheder Haileselassie/Reuters, nytimes.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία