BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Σαρδήνιοι κτηνοτρόφοι χύνουν το γάλα διαμαρτυρόμενοι για χαμηλές τιμές

Σε θεαματική διαμαρτυρία προχώρησαν παραγωγοί γάλακτος της Σαρδηνίας, λόγω των χαμηλών τιμών στις οποίες μπορούν να το διαθέσουν. Το Σάββατο 09/02 έχυσαν το γάλα τους στους δρόμους του νησιού, καταγγέλλοντας ότι «είναι εντελώς ασύμφορο να το πουλάς, όταν στο πληρώνουν μόλις πενήντα πέντε ως εξήντα λεπτά του ευρώ το λίτρο» και παρεμπόδισαν προσωρινά την ποδοσφαιρική ομάδα του Κάλιαρι (πρωτεύουσα της Σαρδηνίας) να ταξιδέψει από το γήπεδο της προπόνησης στην ενδοχώρα για το ματς με την AC Μίλαν. Τους επετράπη να συνεχίσουν την πορεία τους αφού εξέφρασαν αλληλεγγύη στον αγώνα τους.

asardenianfarmersprotestfeb19

37
0

Η πτώση της τάξης του 25% στην τιμή του γάλακτος, σημειώνει το euronews.com, συνδέεται και με τη μείωση εκείνης του τυριού Pecorino Romano, που απορροφά περίπου το μισό της παραγωγής πρόβειου γάλακτος στη Σαρδηνία.

Οι διαμαρτυρίες συνεχίσθηκαν και την Κυριακή (10/02), με περίπου 100 αγρότες να σταματούν στη λεωφόρο 131 της Terralba μια αποστολή με γαλλικό χοιρινό κρέας. Είχαν αναρτήσει πανό με σύνθημα: "Οι κτηνοτρόφοι της Σαρδηνίας δεν είναι σκλάβοι κανενός".



Βοσκός στο 0:30 > "Κάθε βοσκός θρέφει πολλούς άλλους ανθρώπους. Δεν έχουμε καμμία βοήθεια, ωστόσο βοηθάμε άλλους".

Κτηνοτρόφος στο 0:38 > "Αυτοί οι άνθρωποι είναι η νέα γενιά. Τους διδάσκουμε αξιοπρέπεια, όχι να πουλάνε ό,τι παράγουν."

Παραγωγός στο 0:57 > "Πεινάμε και κανείς δε δίνει σημασία."


Tη Δευτέρα οι παραγωγοί προγραμματίζεται να συναντηθούν με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Όπως τονίζουν οι ίδιοι, «πλέον, το γάλα κοστίζει λιγότερο από το εμφιαλωμένο νερό και αυτό είναι απαράδεκτο». Οργανώθηκαν μέσω του hashtag #iostoconnando και σχετικά βίντεο επικοινωνήθηκαν με το σύνθημα: "Προτιμώ να πετάξω το γάλα παρά να το πουλήσω για ψίχουλα".

Σε ένα από αυτά, ο 23χρονος κτηνοτρόφος Francesco Pintore, με την άφιξη ενός φορτηγού-ψυγείου μεταφοράς γάλακτος, αφήνει από τη δεξαμενή με στόμιο το γάλα να τρέχει. "Δεν υπάρχει γάλα για σένα, άσκοπα πηγαινοέρχεσαι, όπως κι εγώ. Αυτό το κάνω για τη μάνα μου, τα αδέρφια μου και την ψυχή του πατέρα μου", ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων.



Η Σαρδηνία είναι μια από τις περιοχές της Ιταλίας η οποία μαστίζεται από χρόνια ανεργία, και με τα υψηλότερα ποσοστά μετανάστευσης των νέων, σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι κτηνοτρόφοι έκαναν γνωστό ότι αν δεν βρεθεί λύση τις αμέσως επόμενες ημέρες, πρόκειται να μπλοκάρουν τους κύριους δρόμους του νησιού, κατά τη διάρκεια των τοπικών εκλογών της 24ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Unione Sarda, οι διανομείς γάλακτος μέχρι στιγμής αρνούνται να κάνουν παραχωρήσεις, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Ο Gianluigi Crobu, εκπρόσωπος του κινήματος, ζήτησε από τους συναδέλφους του να μη χαραμίζουν το γάλα αλλά να το διανέμουν στην κοινότητα.

Πέντε κτηνοτρόφοι θα παραπεμφθούν στις δικαστικές αρχές για πρόκληση ζημιών.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, euronews.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία