BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Γιορτή για το αμπέλι στον Άγιο Τρύφωνα Λάρισας

Τηρώντας την παράδοση που ήρθε στα δικά μας χέρια από τους προγόνους μας, οι οποίοι έφτασαν πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία στην περιοχή το 1906 φέρνοντας ήθη, έθιμα και την τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας,  αναβιώνουμε κάθε χρόνο την 1η Φεβρουαρίου  στην εορτή του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών και των κηπευτικών, καταγόμενου από την Ανατολική Ρωμυλία επίσης, γλέντι- συνδιοργάνωση των αμπελουργών Μεγάλου Μοναστηρίου, αναφέρει στην Agrenda ο βιοαμπελοκαλιεργητής Γιώργος Καλτσουνάς και δίνει το στίγμα της εορτής.

abeli_new

Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου

14
0

«Με ήχους γκάιντας, κλαρίνου, ακορντεόν, νταουλιού, μεταξύ χορού, οινογευσίας και διαλέξεων ανταλλάσουμε τεχνογνωσία, με στόχο τις καινούργιες μεθόδους καλλιέργειας, την βελτίωση της ποιότητας των κρασιών και την γνωριμία και δημιουργία ερεθισμάτων στους νέους και σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση. Kαι κάθε χρόνο μαζί με τους αγαπημένους φίλους , μυούμε όλο και περισσότερους υψηλούς προσκεκλημένους που χαρίζουν την δική τους μοναδική πινελιά στον ετήσιο καμβά μας.

Αγαπούμε τον τόπο μας, πιστεύουμε ότι αυτή η αναβίωση του παραδοσιακού γλεντιού αποτελεί πηγή ζωής για τα χωριά και σημαντικό κομμάτι του πρωτογενούς τομέα που πρέπει να διατηρηθεί και να βρει συνεχιστές σε πείσμα των δύσκολων καιρών και όσων σχεδιάζουν την ερημοποίηση της υπαίθρου.

Βιώνουμε την μοναξιά της επαρχίας και την τρομοκρατία ενός συστήματος που δεν δίνει κίνητρα να μείνεις στην γη και να καλλιεργήσεις, αλλά φόρους και πρόστιμα άδικα.

Σε πείσμα των καιρών συνεχίζουμε να καλλιεργούμε έχοντας ως φιλοσοφία την βιολογική προσέγγιση, καθώς χρησιμοποιούμε όταν χρειαστεί μόνο χαλκό, θειάφι και βάκιλο.

Η γιορτή του Αγίου Τρύφωνα σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών στο αμπέλι με κλαδέματα και φροντίδες, τις οποίες κάνω με ιδιαίτερη χαρά, αφού ξαναζωντανεύει μετά την χειμερινή ανάπαυση η μυστηριακή, ερωτική σχέση που έχω μαζί του, σχέση διονυσιακή, της μεγάλης μάνας Γαίας που γεννά, θρέφει και μεγαλουργεί. 

Όλο τον χρόνο περπατώ ανάμεσα στις ρίζες και τα κλαδιά του, το μιλώ και του τραγουδώ με πανσέληνο, λαχταρώντας το κάθε τρυφερό του βλάστημα, την κάθε ράγα του και αναμένοντας τους καρπούς του να ωριμάζουν, να γεμίζουν σάκχαρα και να βγάζουν γεύσεις και αρώματα πανάρχαια. Και όλη η προσμονή για την γένεση μιας θεσπέσιας γουλιάς, της ίδιας της ζωής.

Αυτό το πάθος για δημιουργία και την εμπειρία του βιοαμπελοκαλλιεργητή θέλω να εμφυσήσω τουλάχιστον στα τρία μου παιδιά. Ήδη ο Δημήτρης που φοιτά στην Αμερικανική Σχολή στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα με ειδίκευση στο marketing και ο Χρήστος που σπουδάζει  Logistics, ακολουθούν τα βήματά μου και αρχίζουν να δημιουργούν την δικά τους φιλοσοφία στην αμπελοκαλλιέργεια, γεγονός που με κάνει ιδιαίτερα περήφανο».     

Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη - Τζαντοπούλου 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία