Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Σαπίζουν δέντρα και δεν μπαίνει πατάτα από τη λάσπη στην Αρκαδία

Μικρότερες τιμές λόγω οψίμισης, αλλά και ολική καταστροφή της παραγωγής σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επέλθει σε περιοχές στο νοτιοανατολικό οροπέδιο της Τρίπολης, κυρίως στο Δήμο Τεγέας, λόγω των υπερβολικών βροχοπτώσεων και της αδυναμίας στράγγισης του εδάφους.

IMG_20190428_190758

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

88
0

Στην Κερασίτσα, στο Βουνό, στο Καμάρι, στου Στρίγγου και σε πολλά ακόμη χωριά γύρω από την Τεγέα οι παραγωγοί έχουν απογοητευθεί καθώς πολλά στρέμματα δεν έχουν ακόμη στεγνώσει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ακόμη να φυτευθεί η πατάτα της περιοχής. Η οψίμηση που επέρχεται δεν είναι η μόνη συνέπεια. Σε περίπτωση που αργήσει η φύτευση ακόμη περισσότερο, δεν έχει νόημα καν να πραγματοποιηθεί, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα έχουν ως αποτέλεσμα τα φυτά να αυξάνονται βλαστικά (υπέργειο μέρος) και να μην αποθησαυρίζουν θρεπτικά σε κονδύλους, καταλήγοντας σε μηδενική παραγωγή.

Στις δενδρώδεις καλλιέργειες οι ζημίες ποικίλουν. Στην περιοχή έχουν εγκατασταθεί σύγχρονοι δενδρώνες με νάνες μηλιές σε υπέρπυκνη φύτευση (70 πόντους από δέντρο σε δέντρο). Αυτά τα μικρά δένδρα είναι ευπαθή στις μυκητολογικές προσβολές στις οποίες εκτίθενται λόγω νερού και σύμφωνα με τον παραγωγό Βαγγέλη Πλάντζα, υπάρχει περίπτωση σε λίγο να «το πουν το ποίημα», να σαπίσουν δηλαδή ολοκληρωτικά.

Δέντρα έμειναν ακλάδευτα καθώς δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο χωράφι λόγω λάσπης, κάτι που θα επηρεάσει την ποιότητα μήλων και αχλαδιών που παράγονται εκεί. Ακόμη και τα μεγάλα κλαδεμένα δένδρα όμως, όπως τόνισε ο παραγωγός Σωτήρης Δημόπουλος, και οι αχλαδιές στις οποίες δε συναντάται συνήθως σάπισμα από το νερό, αν ανθοφορήσουν όσο υπάρχει λάσπη, θα ρίξουν τα άνθη καθώς δε θα μπορεί το δέντρο λόγω υπερβολικής υγρασίας στο έδαφος να προσλάβει θρεπτικά συστατικά για να δέσει καρπό.

Οι ζημιές είναι πρωτοφανείς για την περιοχή, παρά την προσπάθεια της περιφέρειας που φρόντισε να χρησιμοποιηθούν τα αντλιοστάσια της λίμνης Τάκα για να εισάγει νερό στη λίμνη αντί να εξάγει προς άρδευση όπως γίνεται κατά κανόνα. Η λίμνη εκτιμάται πως διαθέτει περίπου 12 εκατομμύρια κυβικά αντλήσιμο νερό, που λόγω μη επέκτασης του συστήματος διανομής δεν μπορεί να μεταφερθεί σε τμήματα του οροπεδίου όπου οι καλλιέργειες διψάνε. 

Λόγω αλλαγών στον καιρό κυρίως, που επιφέρουν μεγάλες ζημίες στην παραγωγή όπως φέτος στην Τεγέα, προϊόντα που καλλιεργούνται παραδοσιακά σε κάποιους τόπους έχουν αρχίζει να «μεταναστεύουν». Πατάτες έχουν αρχίσει να καλλιεργούνται σε τοποθεσίες που το επιτρέπει το κλίμα στη Θεσσαλία, φέρνοντας ήδη καλά αποτελέσματα. Τέτοια παραδείγματα επισημαίνουν πως οι συνθήκες, καιρικές και εμπορικές, δε μένουν στάσιμες, αλλά εξελίσσονται συνεχώς και κατ’ επέκταση οι παραγωγοί οφείλουν να εξελιχθούν παράλληλα. Η πεπατημένη και εδώ δε θα φέρνει πάγια αποτελέσματα στην παραγωγή. Νέες καλλιέργειες, που ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες και στη ζήτηση της αγοράς θα πρέπει πάντα να αναζητούνται από τους αγρότες, να αντικαθιστούν παλαιότερες που δεν είναι αποδοτικές αν είναι επιθυμητή η αποφυγή της παρακμής κάποιων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.     

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία