Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Ζημιές στις καλλιέργειες και νέα ΚΑΠ στο πρόγραμμα Αραχωβίτη στον Έβρο

Την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου επισκέπτεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την Τρίτη 7 Μαΐου. Το πρωί συμμετείχε σε σύσκεψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα μετέβαινε ακόμη σε βιομηχανική μονάδα του Αγροδιατροφικού Τομέα στο χωριό Μεταξάδες Διδυμότειχου, θα πραγματοποιούσε ομιλία σε εκδήλωση με θέμα «Οργάνωση του Αγροτικού Χώρου και νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μετά το πέρας της οποίας θα δινόταν συνέντευξη τύπου. Τέλος, θα ακολουθούσε σύσκεψη με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς στον Δήμο Σουφλίου. Στα πλαίσια της περιοδείας του στις ακριτικές περιφερειακές ενότητες της Ροδόπης και της Ξάνθης τη Δευτέρα συνάντησε διαδοχικά καπνοπαραγωγούς σε χωριά της μουσουλμανικής μειονότητας και εκπροσώπους καλλιεργητών και αλιέων.

araxwbithsperiodeiaebrosmay

131
0

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσερχόμενος στη σύσκεψη στον ΕΛΓΑ το πρωί, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε πως από τους εργαζόμενους στον ΕΛΓΑ «θα πάρουμε μία συνολική ενημέρωση από πρώτο χέρι για το τι ζημιές έχουν συμβεί στο μπαμπάκι κατά κύριο λόγο αλλά και σε άλλες καλλιέργειες του Νομού, ιδιαίτερα το 2018 που ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά να δούμε και πώς εξελίσσεται το 2019». Αναφορικά με τις ενέργειες του υπουργείου, κατά το προηγούμενο έτος, υπογράμμισε πως «ενεργοποιήθηκαν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας και όχι προεκλογικά, όπως συνέβαινε παλαιότερα».

«Για το 2018, όπως είχαμε υποσχεθεί και όπως είχαμε συζητήσει και συναποφασίσει, με τους βουλευτές του Νομού, με τους τοπικούς παράγοντες, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, δόθηκε η συνδεδεμένη, κατεβάζοντας 92% το πλαφόν έτσι ώστε η συντριπτικά μεγαλύτερη πλειοψηφία που είχε παράδοση, να πάρει τη συνδεδεμένη. Τώρα εξετάζουμε τη δυνατότητα λόγω του πράσινου σκουληκιού, να ενεργοποιήσουμε και το πρόγραμμα των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), των παλιών ΠΣΕΑ. Ήταν μια δύσκολη χρονιά και ακριβώς γι' αυτό ενεργοποιήσαμε όλα τα εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας και όχι προεκλογικά, όπως συνέβαινε παλαιότερα και ελπίζουμε να μη ξανασυμβεί σύντομα και θα παλέψουμε γι' αυτό, και ένα απ' αυτά ήταν η έκτακτη οικονομική ενίσχυση γνωστή ως De minimis. Αυτή δόθηκε στους καπνοπαραγωγούς του Νομού Έβρου, δόθηκε σ' όλους τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης το μεγαλύτερο ποσοστό που είχαμε τη δυνατότητα και έφτανε τα 100 ευρώ το στρέμμα, ενισχύθηκε η κτηνοτροφία με το ίδιο πρόγραμμα, ενώ όπως είπαμε κατέβηκε και το πλαφόν στο μπαμπάκι, προκειμένου να πάρουν όλοι τη συνδεδεμένη».

Δήλωσε πως «Ο ΕΛΓΑ κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και δυστυχώς το ‘18 είχε πολλή δουλειά», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η φετινή χρονιά θα εξελιχθεί καλύτερα από την προηγούμενη».

Τέλος, χαρακτήρισε ιδιαίτερα παραγωγικό το Νομό Έβρου «γιατί έχει όλες τις δυνατότητες. Έχει νερά, έχει γόνιμα εδάφη, έχει προσχώσεις που δίνουν τη δυνατότητα να υπάρχουν πολλές εναλλακτικές καλλιέργειες και κυρίως είναι σ' ένα γεωγραφικό σημείο τέτοιο που του επιτρέπει οι μεταφορές του να τροφοδοτούν Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, εξίσου καλά. Αυτές τις αναπτυξιακές προοπτικές που είχε ο Νομός και δεν εκμεταλλεύτηκαν μέχρι τώρα, δυστυχώς, προς όφελος των παραγωγών, αλλά γινόταν μία απλή διαχείριση επιδοτήσεων, εμείς σκοπεύουμε να τις αναπτύξουμε, να βασίσουμε τους παραγωγούς στο εισόδημα που παράγεται απ' το χωράφι τους και όχι στις επιδοτήσεις».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία