BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Μεγάλες οι ζημιές στην καλλιέργεια φασολιών Πρεσπών

Τις απώλειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 10ης Ιουλίου μετρούν οι κάτοικοι των Πρεσπών, και ιδίως οι αγρότες, που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τους θυελλώδεις ανέμους που έφερε η πρωτοφανής καταιγίδα που έπληξε την περιοχή των Πρεσπών λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της 10ης Ιουλίου. Η κακοκαιρία προκάλεσε πολλές πτώσεις δέντρων, μετακίνησε τους πλωτούς λιμένες στις δύο λίμνες, απέσπασε στέγες και στέγαστρα κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες των ΠΓΕ φασολιών Πρεσπών προκαλώντας σημαντική οικονομική ζημιά στη βασική οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

azhmieskalliergeiesfasoliaprespes2N

27
0

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου, για δεύτερο 24ωρο, τα συνεργεία του Δήμου να επιχειρούσαν στο δευτερεύον δίκτυο του Δήμου αφαιρώντας πεσμένα δέντρα από δασικούς και αγροτικούς δρόμους ενώ συνεργείο της ΔΕΗ αποκαθιστούσε ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον κ. Θωμά Μπίτση, επόπτη Δυτικής Μακεδονίας βρισκόταν από το πρωί στην περιοχή για μια πρώτη αξιολόγηση των επιπτώσεων στις καλλιέργειες. Επισκέφθηκαν την περιοχή, επιθεώρησαν τις ζημιές και συζήτησαν με τους αγρότες και τον Δήμο Πρεσπών, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος και ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης συνοδευόμενος από περιφερειακούς συμβούλους.



Σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Πρεσπών, αναλύθηκαν οι επιπτώσεις στην παραγωγή. Υπογραμμίστηκε από τους παραγωγούς ότι ακόμα και σε καλλιέργειες που φαινομενικά έχουν μικρή ζημιά, η πραγματική βλάβη στην παραγωγή θα είναι πολύ μεγάλη. Τονίστηκε εμφατικά από τους αιρετούς του Δήμου και της Περιφέρειας η σημασία της γρήγορης και πλήρους αποζημίωσης των αγροτών. Σημειώθηκε, επίσης, ότι οι αποζημιώσεις ΠΣΕΑ για τον καύσωνα του 2017 δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, με την άμεση εκταμίευση να αποκτά μεγαλύτερη προτεραιότητα για τη στήριξη των εξουθενωμένων από τις διαρκείς καταστροφές φασολοκαλλιεργητών.



Τέλος, μέσω εκ των υστέρων επικοινωνίας των υπευθύνων του ΕΛΓΑ με τον Δήμο έγινε έκκληση στους παραγωγούς να κάνουν προσπάθειες να ανακτήσουν όση από την παραγωγή τους είναι δυνατόν να σωθεί, σηκώνοντας και σταθεροποιώντας τις πυραμίδες μιας και τα σχετικά έξοδα θα περιληφθούν τελικά στην αποζημίωση που θα τους καταλογιστεί από τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ το μεσημέρι της Παρασκευής 12/07/19 που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΑΑΤ, η έκταση σε στρέμματα των  πληγεισών περιοχών ανερχόταν στα 378.500




Προηγούμενη δημοσίευση του agronews.gr με ρεπορτάζ για τις καταστροφές στη Χαλκιδική εδώ και τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία