BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Νέες φυτεύσεις σταφίδας και εγγυημένη κατώτερη τιμή ζητά ο ΑΣ Χανδρινού

Αναδιάρθρωση - φύτευση νέων καλλιεργειών κορινθιακής σταφίδας, ζητά σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας, καθώς λόγω της παλαιότητας των τωρινών καλλιεργειών καθίσταται ασύμφορη η ενασχόληση των νέων αγροτών με το προϊόν και ως αποτέλεσμα η καλλιέργεια της σταφίδας να εγκαταλείπεται.

kouris_20150908_gr_0326-thumb-large

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

29
0

Ακόμη, ο σύλλογος ζητά τη θέσπιση κατώτερης εγγυημένης τιμής, που να εξασφαλίζει τα έξοδα καλλιέργειας και την επιβίωση των αγροτών, επισημαίνοντας πως το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: «Το κόστος παραγωγής για τη φτωχομεσαία αγροτιά εκτοξεύτηκε στα ύψη τα αγροτικά εφόδια συνεχώς αυξάνονται, οι συνεταιρισμοί μετατρέπονται σε ΑΕ, οι καλλιέργειες γίνονται ολοένα και πιο ασύμφορες, τα χρέη πνίγουν τα φτωχά αγροτικά νοικοκυριά, η αγροτιά «γερνάει», τα χωριά βουλιάζουν και σιγά-σιγά εγκαταλείπονται.»

Ο ΑΣ Χανδρινού και Περιφέρειας εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την πορεία της ΚΑΠ και θεωρεί πως η πολιτική που επιβάλλεται στα αγροτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ασύμφορη για πολλές Μεσογειακές καλλιέργειες.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του συλλόγου:

Με τη σημαία της «ανταγωνιστικότητας» η ΕΟΚ/Ε.Ε. λεηλάτησε την ελληνική ύπαιθρο, είτε πουλώντας, αθρόα, τεχνολογία, είτε συνάπτοντας συμφωνίες με χώρες για εισαγωγές ομοειδών με τα ελληνικά προϊόντα, είτε κόβοντας επιλεκτικά τις επιδοτήσεις μεσογειακών κυρίως προϊόντων, είτε επιβάλλοντας περιορισμούς και πρόστιμα στην παραγωγή, είτε διαμορφώνοντας τιμές –μέσω της «ελεύθερης αγοράς»- απολύτως ασύμφορες για την μικρομεσαία ελληνική αγροτιά.

Έτσι, το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται, Το κόστος παραγωγής για τη φτωχομεσαία αγροτιά εκτοξεύτηκε στα ύψη τα αγροτικά εφόδια συνεχώς αυξάνονται, οι συνεταιρισμοί μετατρέπονται σε ΑΕ, οι καλλιέργειες γίνονται ολοένα και πιο ασύμφορες, τα χρέη πνίγουν τα φτωχά αγροτικά νοικοκυριά, η αγροτιά «γερνάει», τα χωριά βουλιάζουν και σιγά-σιγά εγκαταλείπονται.

Αυτή η εικόνα επικρατεί σήμερα στην ελληνική ύπαιθρο, την ώρα που οι εκάστοτε κυβερνήσεις, προσυπογράφουν αντιαγροτικές συμφωνίες για την εφαρμογή της όλο και πιο καταστροφικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε.

Αποτέλεσμα αυτών  η παραγωγή του"μαύρου χρυσού" όπως έχει χαρακτηριστεί  η κορινθιακή σταφίδα που κάποτε αποτελούσε το βασικό εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν, να  έχει περιορισθεί κάτω από τους 20.000 τόνους από 70.000 τόνους που ήταν προ 35ετίας, ενώ εάν δεν λυφθούν άμεσα μέτρα, κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Ζητάμε άμεσα την αναδιάρθρωση - φύτευση νέων καλλιεργειών της κορινθιακής σταφίδας, η οποία, λόγο της παλαιότητας της καθιστά ασύμφορη την ενασχόληση των νέων αγροτών με το προϊόν και έχει ως αποτέλεσμα η καλλιέργεια της σταφίδας να εγκαταλείπεται.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της καλλιέργειας.

Η χώρα μας έχει την δυνατότητα να παράγει σχεδόν όλα τα προϊόντα και να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με φθηνά, ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα. Είναι ακριβώς η πολιτική της Ε.Ε όπως εκφράζεται μέσω της ΚΑΠ με την συμφωνία όλων των μεταπολιτευτικών ελληνικών κυβερνήσεων που έχουν καταντήσει την χώρα σε εισαγωγέα αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων με συνέπεια να υπάρχει κάθε χρόνο 2-2,5 δις € έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο.

Η απάθεια, η μοιρολατρία, η απογοήτευση, η ηττοπάθεια, η μιζέρια θα οδηγήσουν μια ώρα αρχύτερα στην φτώχεια και τον αφανισμό μας.

Στην προτεραιότητά μας είναι η ανασυγκρότηση και το δυνάμωμα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος

Οι αγρότες χρειάζεται να συσπειρωθούμε στους Αγροτικούς Συλλόγους, να τους μαζικοποιήσουμε, να δυναμώσουμε τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες, παλεύοντας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία