BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Έγκαιρη προετοιμασία για τον Ιό του Νείλου επιβάλλει η αύξηση κρουσμάτων στη χώρα

«Δυστυχώς, ο Ιός του Δυτικού Νείλου φαίνεται ότι ‘‘ήρθε για να μείνει’’ στην χώρα μας, καθώς τα κρούσματα χρόνο με το χρόνο αυξάνονται, με τον νομό της Λάρισας να είναι από τους πιο ευάλωτους, καταλαμβάνοντας τις πρώτες θέσεις.

psekasmoi_2

Agronews

7
0

Η νέα αυτή πραγματικότητα επιβάλει την έγκαιρη και αρτιότερη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού και κυρίως των υπηρεσιών υγείας,  προκειμένου την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο να μην υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει για τα μέτρα ανάσχεσης του Ιού του Δυτικού Νείλου από τσιμπήματα κουνουπιών.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός απαριθμώντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί, μεταξύ άλλων, αναφέρει την «ενίσχυση της επιτήρησης των εγκεφαλίτιδων και των ύποπτων περιστατικών:

- Καθημερινή επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών με εργαστήρια που διενεργούν έλεγχο για τον Ιό του ΔΝ, για την έγκαιρη διερεύνηση των διαγνωσθέντων κρουσμάτων.

- Υποστήριξη εργαστηριακής διερεύνησης ύποπτων περιστατικών.

-  Διερεύνηση κρουσμάτων: Το Γραφείο Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές του Ε.Ο.Δ.Υ. διενεργεί -εντός 24 ωρών- διερεύνηση κάθε κρούσματος λοίμωξης από Ιό ΔΝ (τηλεφωνική συνέντευξη), προκειμένου να καθορισθούν ο πιθανός τόπος έκθεσης, οι παράγοντες κινδύνου και η βαρύτητα της νόσου.

- Άμεση ενημέρωση των φορέων, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, για τα διαγνωσμένα κρούσματα (Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, Περιφέρειες/Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας, Δήμοι)».

Επιπλέον ο κ. Κικίλιας σημειώνει ότι «ενημερωτικό υλικό για τη λοίμωξη από τον Ιό του ΔΝ, τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και οι παρουσιάσεις που έχει δημιουργήσει ο Ε.Ο.Δ.Υ. είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του. Ο Ε.Ο.Δ.Υ. κατά την περίοδο 2019:

  • Εξέδωσε Δελτία Τύπου: i) στα μέσα Μαΐου 2019, σχετικά με τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας, ενόψει της έναρξης της τρέχουσας περιόδου κυκλοφορίας των κουνουπιών, και ii) στις 19 Ιουνίου 2019, σχετικά με διευκρινίσεις επί της κυκλοφορίας του ιού στη χώρα.
  • Επικαιροποίησε το ενημερωτικό φυλλάδιο «Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια» (σε ελληνική και αγγλική γλώσσα).
  • Εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο «Ιός του Δυτικού Νείλου: Μαθαίνω και προφυλάσσομαι».
  • Διένειμε ηλεκτρονικά για προβολή τηλεοπτικό σποτ «Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια» σε κανάλια πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας από τον Απρίλιο 2019.
  • Απέστειλε το νέο διαθέσιμο ενημερωτικό υλικό (φυλλάδιο «Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια», φυλλάδιο «Ιός του Δυτικού Νείλου: Μαθαίνω και προφυλάσσομαι» και το τηλεοπτικό σποτ «Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια»), με ηλεκτρονική αλληλογραφία, στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας, στα μέσα Μαΐου 2019».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία