BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Διαδηλώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων στη Καλαμάτα για τιμές πατάτας και ελαιολάδου

Στην Καλαμάτα προχώρησαν σε διαμαρτυρία, την Τρίτη (3/6/2020), δεκάδες τρακτέρ αγροτών, κυρίως από την περιοχή της Μεσσήνης.

agrotes3__art-big

8
0

Οι παραγωγοί πατάτας βλέπουν τις τιμές της πατάτας να κατρακυλούν, ελαιοπαραγωγοί που δεν έχουν εισόδημα εξαιτίας των χαμηλών τιμών του ελαιολάδου και αιγοπροβατοτρόφοι που την τελευταία πενταετία πουλάνε σε χαμηλές τιμές το γάλα και το κρέας τους.

Τη διαμαρτυρία τη διοργάνωσε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης. Όπως δήλωσε σε τοπικά μέσα ο κ. Σπύρος Νικολόπουλος, Γραμματέας του Συλλόγου, «οι αγρότες όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας και της πρόσθετης οικονομικής ζημιάς που επέφερε δεν έχουν πάρει καμία οικονομική βοήθεια από το κράτος.

Από την άλλη εισάγουμε πατάτα και τη δικιά μας την πετάμε. Στην περιοχή μας έχουμε την πιο πρώιμη πατάτα της χώρας και δεν μπορούμε να την πουλήσουμε. Αυτή την στιγμή οι πατάτες της περιοχής μας πωλούνται στα 13 λεπτά το κιλό όταν το κόστος παραγωγής είναι στα 30 λεπτά το κιλό. Δηλαδή μπαίνουμε μέσα οικονομικά και είναι αδύνατον να καλλιεργήσουμε ξανά.

Φέτος έχουν γίνει μεγάλες εισαγωγές πατάτας από Αίγυπτο. Η ίδια η αγορά κάνει λόγο για 80.000 τόνους πατάτας που έχουν εισαχθεί από το εξωτερικό. Μόνο τον Μάιο, που ήδη γνωρίζαμε το πρόβλημα της χαμηλής τιμής, έχουμε εισαγωγές 10.000 τόνων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι τρεις νομοί της Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Ηλεία και Αχαΐα) που καλλιεργούν πατάτα παράγουν 40.000 τόνους.

Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα τόσο με τις φετινές τιμές του ελαιολάδου όσο και με το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημιές στις ελιές που προκλήθηκαν από τον πρόσφατο καύσωνα. Ζητάμε να αλλάξει και ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Οι αιγοπροβατοτρόφοι της περιοχής τα τελευταία πέντε χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από τις χαμηλές τιμές γάλακτος. Μιλάμε ότι αυτή την εποχή στην περιοχή μας το γάλα πωλείται στα 70 λεπτά το κιλό. Φέτος όσα αρνιά πωλήθηκαν το Πάσχα είχαν τιμή παραγωγού στα 2,5 - 2,8 ευρώ το κιλό, όταν το κόστος τους έφτανε στα 4 ευρώ το κιλό. Επίσης πολλοί κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε ανανέωση των καπαδιών τους και αυτό είναι ένα πρόσθετο έξοδο.
Οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε περαιτέρω τον αγώνα μας τις επόμενες ημέρες».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία