BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Η πανδημία «πάγωσε» τις εξαγωγές κρόκου Κοζάνης στην Κίνα

Μετά από μια δύσκολη εμπορική περίοδο, εξαιτίας του κλεισίματος των εστιατορίων, δύσκολη προδιαγράφεται και η πορεία των εξαγωγών στην Κίνα, για τη φαρμακευτική χρήση.

1222930_h0602086

16
0

Με δυσπιστία αντιμετωπίζουν πλέον, οι παραγωγοί το άνοιγμα της Κίνας, μετά την πρώτη επίσημη εξαγωγή συσκευασμένου κρόκου στην Κίνα 1 κιλό, για φαρμακευτική χρήση. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγών Κοζάνης, κ. Βασίλης Μητσόπουλος, αν και έχει πληρωθεί το προϊόν, η παράδοση μετά από δύο μήνες δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο κρόκος βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της αποθήκης του τελωνείου και περιμένει ακόμα τον τελικό έλεγχο των κρατικών μηχανισμών. Όπως αναφέρει ο κος Μητσόπουλος, η αβεβαιότητα εξαιτίας του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την μη εύρυθμη λειτουργία των μηχανισμών δημιούργησαν ένα κλίμα δυσπιστίας στα μέλη του Συνεταιρισμού μετά τις υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί εδώ και χρόνια για το άνοιγμα της αγοράς στην Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί η πορεία της παραγγελίας και οι τυχόν συνέπειες αυτής της μακράς παραμονής του προϊόντος στο τελωνείο, παρά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σχετικά με τις Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΓΕ) που συμπεριλαμβάνουν και τον κρόκο Κοζάνης.

Πολλοί επένδυσαν στον κρόκο τα τελευταία χρόνια λόγω του ανοίγματος στην αγορά της Κίνας και τώρα εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες. Ο Συνεταιρισμός έχει ζητήσει κρατική βοήθεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία όμως περισσότερο στέκεται σε έκτακτες ενισχύσεις λόγω COVID -19 και όχι σε κάτι περισσότερο με τον εμπορικό ακόλουθο να έχει ολοκληρώσει κάθε απαιτούμενη ενέργεια.

Περιορισμένες είναι προς το παρόν οι ποσότητες του Κρόκου Κοζάνης που διακινούνται στις αγορές, καθώς η Ιταλία και η Ισπανία όπου διοχετευόταν και το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας του κρόκου, κατά 60-70% πλέον δεν κάνουν τις ανάλογες εισαγωγές. Σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο υπάρχουν σημαντικές αδιάθετες ποσότητες, ενώ και τα μέλη δεν έχουν πληρωθεί. Επισημαίνεται ότι, η μείωση της απορρόφησης της παραγωγής μπορεί να συνδέεται και με την εστίαση, η οποία από τους 30 εκ τουρίστες θα δεχτεί στην καλύτερη περίπτωση τουλάχιστον 5 εκατομμύρια.

Με πληροφορίες από το prlogos

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία