BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Εξαιρετικά καλά εξελίσσεται η βαμβακοκαλλιέργεια στην Καρδίτσα

«Μέχρι στιγμής πάμε πολύ καλά, ωστόσο ο καιρός του Σεπτεμβρίου και η ένταση της πανδημίας του κορoνοϊού, θα δείξουν εάν οι βαμβακοκαλλιεργητές θα έχουν φέτος καλή παραγωγή, υψηλή ποιότητα και ικανοποιητική τιμή στο προϊόν τους».

25-32_52

38
0

Τη δήλωσε αυτή έκανε σε τοπικά μέσα, o προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος κ. Μοχάμεντ Νταράουσε ερωτώμενος για την πορεία της βαμβακοκαλλιέργειας στο νομό Καρδίτσας και στη χώρα μας.

Ο κος Νταράουσε επισήμανε ότι μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ καλές, αφού εκτός από την σε γενικές γραμμές ομαλή εξέλιξη της αρδευτικής περιόδου, μέσα στο καλοκαιρινό τρίμηνο έπεσαν και αρκετές βροχές που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη του φυτού και στην καρποφορία.

Επιπλέον, ο Αύγουστος «φεύγει» και το πράσινο σκουλήκι δεν έχει εμφανιστεί στα χωράφια γεγονός που αποτελεί ενθαρρυντικό μήνυμα για το μέλλον.

Μόνο σε κάποιες εκτάσεις που βρίσκονται στην πλευρά του Δομοκού το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκε σε βαμβακοχώραφα η ασθένεια της βακτηρίασης, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία.

Ο κ. Νταράουσε τόνισε ότι φέτος οι καλλιέργειες είναι όψιμες κατά μία εβδομάδα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ αναμένεται τα πρώιμα βαμβάκια να ωριμάσουν περίπου σε 15 ημέρες.

Σε ότι αφορά στην απόδοση, στην ποιότητα και στην τιμή του προϊόντος, ο κ. Νταράουσε έδειξε αρκετά επιφυλακτικός.

Όπως είπε, οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τον Σεπτέμβριο θα καθορίσουν την ποσότητα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φετινής βαμβακοπαραγωγής.
Παράλληλα, η τιμή αυτή την περίοδο έχει ανοδικές τάσεις με το εκκοκκισμένο βαμβάκι να πωλείται στα 1,20 Ευρώ/κιλό, ενώ έχουν γίνει κάποιες προπωλήσεις σύσπορου προς 0,40 Ευρώ/κιλό.
Θα παίξει σημαντικό ρόλο η διεθνής ζήτηση που βέβαια έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 20%, η συγκομιδή και τα αποθέματα των παραγωγικά μεγαλύτερων χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν.

Πολλά θα εξαρτηθούν – υπογράμμισε ο κ. Νταράουσε – από την επιθετικότητα του ιού και την αυστηρότητα των μέτρων που θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν οι χώρες σε όλον τον πλανήτη για να τον αντιμετωπίσουν όπως τα γενικά lockdown που έχουν δυσβάσταχτες συνέπειες όχι μόνο στην αγορά του βαμβακιού, αλλά και σε όλους τους τομείς.
Υπογραμμίζεται ότι οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν φέτος με βαμβάκι στην Ελλάδα δεν παρέκκλιναν από τα περσινά 2.800.000 στρέμματα.

Αναφορικά με την έλλειψη προσωπικού και διάφορες φθορές στις κτηριακές εγκαταστάσεις που αντιμετωπίζει το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος, ο κ. Νταράουσε μας ενημέρωσε ότι υπάρχει συχνή και στενή συνεργασία τόσο με την ηγεσία του «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» όπου υπάγεται, όσο και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για να ξεπεραστούν το γρηγορότερο δυνατό.

Πηγή: www.karditsalive.net

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία