Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ξεχωριστή οινική χρονιά για τις περισσότερες περιοχές της χώρας

Η φετινή χρονιά προβλέπεται ότι θα είναι μια χρονιά ποιότητας για τους ελληνικούς οίνους βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από τον τρύγο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Εξαιρετική χρονιά και για το Μοσχάτο της Σάμου το 2020

Στην αμπελουργική ζώνη της Σάμου (άσπρο Μοσχάτου 13.000 στρ.) η χρονιά ήταν εξαιρετική, αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές, με λίγες βροχοπτώσεις το χειμώνα και ήπιες θερμοκρασίες.

Η ωρίμαση ήταν όψιμη, 15 ημέρες καθυστερημένη σε σχέση με το 2019. Οι συνθήκες τρύγου ιδανικές (χωρίς καύσωνα και βροχή).

Ποσοτικά η χρονιά ήταν στα ίδια επίπεδα με το 2019, με εξαιρετική ποιότητα και ωρίς προβλήματα φυτοπροστασίας.

Εκτιμάται ότι ο συνεταιρισμός θα συγκομίσει περίπου 5.000.000 κιλά σταφύλια.

Οι τιμές σταθερές στα περσινά επίπεδα. Μεσοσταθμικά στα 0,50 €.

 

Χρονιά Εξαιρετικής Ποιότητας για τα κρασιά των Μεγάρων 

Ο φετινός τρύγος   ξεκίνησε  στις 10/9/2020 και  η διεξαγωγή του κινήθηκε στο πλαίσιο της μέσης ημερομηνίας έναρξης των τελευταίων  πέντε χρόνων. Η ωρίμαση των σταφυλιών εξελίχθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα 

Κλιματολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της χρονιάς:

 Χειμώνας: Ο χειμώνας ήταν σχετικά́ ήπιος και με ικανοποιητικές βροχοπτώσεις

Άνοιξη:   ζεστή με αρκετές βροχές

Καλοκαίρι: με ήπιες θερμοκρασίες χωρίς  μεγάλες αυξομειώσεις καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Γενικά: Μια χρονιά με αρκετές βροχοπτώσεις για την περιοχή των Μεγάρων.

Οι αρχικές εκτιμήσεις προέβλεπαν παραγωγή στο μέσο όρο του δυναμικού της όσον αφορά την ποσότητα. Παρόλα αυτά σημειώθηκε μείωση παραγωγής της τάξης του 20 έως 25% σε σχέση με πέρυσι .

Ποιοτικά: Άριστη υγιεινή κατάσταση,  πολύ καλή ωριμότητα και  πολύ καλή αναλογία  Be,οξύτητας και Ph.

Και η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή  ποιοτικών οίνων.

 

Αισιοδοξία μετά τον τρυγητό στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας

Η χρονιά ξεκίνησε με εναλλαγές στις θερμοκρασίες από χαμηλές σε κανονικές και το αντίθετο, με κανονικές όμως βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα η εκβλάστηση να καθυστερήσει μερικές μέρες.

Ο Μάιος ήταν γενικά καλός μήνας χωρίς κλιματικές εξάρσεις και με απουσία ζημιών.

Τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, οι βροχοπτώσεις όμως ήταν σημαντικά αυξημένες με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη βλαστική ανάπτυξη σε βάρος της ωρίμανσης, οψιμίζοντας μερικές μέρες την παραγωγή. Ο υπόλοιπος Αύγουστος και ο μήνας Σεπτέμβριος κύλησαν ομαλά χωρίς καιρικές εξάρσεις.

περίοδος του τρύγου στο μεγαλύτερο μέρος της ήταν εξαιρετική όσον αφορά στον καιρό με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να έχει εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Τις τελευταίες μέρες του τρύγου μια απότομη αστάθεια του καιρού δυσκόλεψε την διαδικασία χωρίς όμως να επηρεάσει ιδιαίτερα την ποιότητα παρά μόνον μια μικρή μείωση στον ζαχαρικό τίτλο.

Γενικά οι αποδόσεις ήταν ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η παραγωγή  ήταν σημαντικά αυξημένη.

Παρατηρήθηκε μια στρεμματική αύξηση της καλλιέργειας αμπέλου στα όρια της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας που εξηγεί εν μέρει και την αυξημένη προσφορά προϊόντος.

Η Ντεμπίνα είχε καλή ωρίμανση με μέσο ζαχαρικό τίτλο 11,8 Be ενώ η ανερχόμενη τοπική ερυθρή ποικιλία Βλάχικο είχε μια αξιοσημείωτη αύξηση παραγωγής με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και πολύ καλή ωρίμανση.

Όλα τα παραπάνω μας κάνουν αισιόδοξους για την καινούργια οινική χρονιά και γενικότερα για το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή μας.

Εξαιρούμενη από τον κανόνα η ΑΕΣ Ηρακλείου διατήρησε σταθερές τις τιμές σταφυλιών, που χαρακτηρίζονται για την εξαιρετική τους ποιότητα

Εξαιρετικά ήπιες, δροσερές και άκρως μεσογειακές ήταν οι κλιματικές συνθήκες τη φετινή χρονιά στην περιοχή του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα το 2020 να χαρακτηρίζεται ως μια εξαιρετική χρονιά για τα σταφύλια και την παραγωγή οίνων. Οι ήπιες βροχοπτώσεις του χειμώνα και οι λιγοστές της άνοιξης σε συνδυασμό με τις ήπιες θερμοκρασίες του καλοκαιριού οδήγησαν σε μια φυσιολογική ωρίμαση των σταφυλιών. Η χρονιά από άποψη ωρίμασης, χαρακτηρίζεται μεσοπρώιμη προς όψιμη για τα συνήθη επίπεδα του νησιού, καθώς πέρα από ένα μικρό καύσωνα του Μαΐου δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής δεν ήταν έντονο φέτος παρόλες τις δυσοίωνες προβλέψεις για θερμό καλοκαίρι.

Οι λιγοστές βροχοπτώσεις του Μαΐου δημιούργησαν μικρές εστίες περονόσπορου και σε λιγοστές περιοχές που δεν έγινε σωστή φυτοπροστατευτική κάλυψη, δημιουργήθηκε πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές τα μυκητολογικά προβλήματα και η ευδεμίδα, κύριοι εχθροί του αμπελιού, δεν είχαν ουσιαστική επίδραση.

Η σωστή υποστύλωση των φυτών έπαιξε βασικό ρόλο τόσο στην σωστή αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών καθώς επίσης και η άρδευση που βοηθά τη φυσιολογική ωρίμαση των ποικιλιών ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ορισμένων από αυτών.

Το οινοποιείο της ΑΕΣ Ηρακλείου φέτος παρέλαβε μεγάλες ποσότητες σταφυλιών παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού, οι οποίες ανήλθαν στους 4.300 τόνους σταφυλιών από τα οποία παρήχθησαν ανάλογου όγκου οίνοι 3.400 τόνων.

Η χρονιά προβλέπεται εξαιρετική με πλούσιο ταννικό και φαινολικό δυναμικό για τις ερυθρές ποικιλίες και φυσιολογικές οξύτητες και φρουτώδη αρώματα στις λευκές. Ο σακχαρικός τίτλος κρίνεται εξαιρετικός γύρω στο 12ο και 13ο vol. αλκοόλης εκτός από την ποικιλία Μανδηλαριά που για άλλη μια χρονιά η παραγωγή της κυμάνθηκε σε χαμηλό σακχαρικό τίτλο λόγω αδυναμίας των παραγωγών να υιοθετήσουν την καλλιεργητική τεχνική της αραίωσης φορτίου. Η αρωματικότητα των λευκών ποικιλιών, λόγω μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας μέρας και νύχτας (γνωστό και σαν diurnal temperature variation) ήταν παραπάνω από ικανοποιητική.

Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας οδήγησαν σε κατανάλωση του μηλικού οξέος από το φυτό προσδίδοντας κρασιά με περισσότερη φρεσκάδα. Οι ερυθροί οίνοι που θα παραχθούν αναμένεται να είναι αρωματικοί, φρουτώδεις, με έντονο χρώμα και υψηλή παρουσία φαινολικών συστατικών, βελούδινη αίσθηση και εξαιρετική δομή.

Στο πλαίσιο αλληλοϋποστήριξης του συνεταιρισμού και των παραγωγών οι τιμές των σταφυλιών δεν διαφοροποιήθηκαν σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

Ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα οινική χρονιά για την περιοχή του Τυρνάβου

Στην περιοχή Τυρνάβου η έναρξη βλάστησης του αμπελιού για το έτος 2020 παρουσίασε μικρή οψιμότητα, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Η οψιμότητα αυτή διατηρήθηκε και εντάθηκε μέχρι την ωρίμανση.

Οι  υψηλές  θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας προκάλεσαν μικρά προβλήματα στην καρπόδεση των σταφυλιών. Στην πορεία της ωρίμανσης επικράτησε έντονη ξηρασία και δεν ευνοήθηκαν οι μυκητολογικές ασθένειες.

Ο ψευδόκκοκος όμως αποτέλεσε πρόβλημα για αρκετά αμπελοτεμάχια  λόγω της επανεμφάνισης  υψηλού πληθυσμού, μετά την διατήρηση του σε χαμηλά επίπεδα την τελευταία πενταετία. Επίσης υψηλά επίπεδα πληθυσμών κατέγραψε και η Ευδεμίδα με αποτέλεσμα την εμφάνιση όξινης σήψης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου σε κάποιους αμπελώνες.

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου είχαν σαν αποτέλεσμα την υπερωρίμανση των σταφυλιών αρκετών αμπελώνων ειδικά της ποικιλίας Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου. Οι παραπάνω παράγοντες οδήγησαν σε μια μείωση της παραγωγής έως και 40% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά στο Μοσχάτο. Στις λευκές ποικιλίες Ροδίτης, Ugni Blanc κλπ η παραγωγή γενικά κινήθηκε στα περσινά επίπεδα, με την υψηλή  βροχόπτωση του «ΙΑΝΟΥ» στις 18 Σεπτέμβρη  να επηρεάζει τον σακχαρικό τίτλο και να παρατείνει τον τρύγο μέχρι τις 10 Οκτώβρη.

 Η ποιότητα και η υγιεινή  των σταφυλιών όλων των ποικιλιών  σε γενικές γραμμές διατηρήθηκε σε καλά επίπεδα μέχρι και την ολοκλήρωση του τρύγου με τον καιρό σύμμαχο.

Η φετινή χρονιά παρουσίασε υψηλότερες οξύτητες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια σε όλες τις ποικιλίες, υψηλό επίπεδο σακχάρων στο Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου και κανονικό στις υπόλοιπες ποικιλίες. Οι φετινοί οίνοι αναμένονται ποιοτικοί τόσο αρωματικά όσο και στη δομή τους, έτσι που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν την χρονιά ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα ποιοτικά.

Οι τιμές των σταφυλιών για τα μέλη του Συν/σμού ήταν ίδιες με τις περσινές, και οι ποσότητες κινήθηκαν στον μέσο όρο της τελευταίας τετραετίας, παρόλες τις δυσκολίες που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας, σε μια επιτυχή τελικά προσπάθεια του Συν/σμού για τη στήριξη της αμπελουργίας της περιοχής και συγκράτησης  των τιμών των σταφυλιών.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.