BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Έγκαιρες αποζημιώσεις προμηνύονται στη Βουλή, ασκούν πίεση οι αγρότες

Υπό το κλίμα των έντονων πιέσεων που έχουν διαμορφώσει οι αγροτικές συγκεντρώσεις σε περιοχές που χτυπήθηκαν από τον παγετό της 9ης και 10ης Απριλίου, διατυπώνει δέσμευση για έγκαιρες αποζημιώσεις ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός από το βήμα της Βουλής.

a7c22942de9e820a828560b1f1c0bd49_XL

28
0

 Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση την Τετάρτη 21 Απριλίου, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι οι πόροι για την αποζημίωση των αγροτών θα εισρεύσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τον λόγο αυτό ήδη τέσσερεις χώρες που επλήγησαν από το ακραίο καιρικό φαινόμενο τον Απρίλη διατυπώνουν κοινό αίτημα προς τα ευρωπαϊκά όργανα. 

Ωστόσο, απαντώντας στον βουλευτή ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντόπουλο το πρωί της Τετάρτης, υποστήριξε πως η συγκυρία αυτή διαφέρει από εκείνη του Λιβανού, προσπαθώντας να διευρύνει τα περιθώρια αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού, που τότε προχώρησε σε προκαταβολές αποζημιώσεων αγροτών εντός τριμήνου. Προς το παρόν πάντως το υπουργείο εμμένει στη γραμμή αναμονής έως τις 15 Μαϊου, αφού τότε αναμένονται οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις για το μέγεθος της καταστροφής. 

Οι πληροφορίες πάντως θέλουν το μπλοκ Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας να θέτουν το αίτημα οικονομικής στήριξης στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ την προσεχή Δευτέρα 26 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία μετράει τεράστιες ζημιές στον αμπελώνα της, ενώ η γειτονική Ιταλία καταγράφει ζημιές στο ελαιώνα της Απουλίας και της Τοσκάνης που μπορεί να υπερβαίνουν το 70% της επερχόμενης παραγωγής.  

Εν τω μεταξύ, ο αγροτικός κόσμος στην Ελλάδα που βλέπει τα οικονομικά των εκμεταλλεύσεων να συρρικνώνονται έτι περαιτέρω μετά από αυτόν τον καταστροφικό παγετό, παραμένει επί ποδός, εντείνοντας τις πιέσεις του με μαζικές κινητοποιήσεις που αναμένεται ότι θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες.

 
Η σχετική ενημέρωση του υπουργείου αναφέρει:

Για την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση των πληττόμενων από τον παγετό παραγωγών δεσμεύτηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, κατά την απάντησή του σε Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας του ΚΙΝΑΛ κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τις ζημιές από τον πρόσφατο παγετό. Ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε τον πρόσφατο, επαναλαμβανόμενο παγετό ως ακραίο καιρικό φαινόμενο για τα δεδομένα της χώρας τα τελευταία 15 χρόνια.  Διευκρίνισε ότι η περίπτωση του ΙΑΝΟΥ είναι διαφορετική, καθώς τότε είχαμε ολική καταστροφή, όχι μόνο της παραγωγής, αλλά και των μηχανημάτων και εγκαταστάσεων. Πρόσθεσε, δε, ότι επειδή οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν περιορίζονται στα ελληνικά σύνορα, ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με τους Ευρωπαίους Ομολόγους του για κοινή διεκδίκηση κονδυλίων για τις αποζημιώσεις τέτοιων φαινομένων. Ζήτησε, μάλιστα, την αρωγή της αντιπολίτευσης σε αυτή την προσπάθεια, όσο και στην πρωτοβουλία που έχει ήδη αναλάβει το ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με την ηγεσία του ΕΛΓΑ, για τη θωράκιση του Οργανισμού απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. 

 

Σημεία από  την τοποθέτηση του ΥΠΑΑΤ

 «Το φαινόμενο του παγετού που έπληξε φέτος διάφορες περιοχές ανά την Επικράτεια ήταν πρωτόγνωρο και δικαιολογημένα προκάλεσε την ανησυχία των αγροτών μας για τις ζημιές που θα προκαλέσει στις καλλιέργειες και κατ’ επέκταση στο εισόδημα τους.

 Το φαινόμενο ξεκίνησε τον Μάρτιο και συνεχίστηκε το πρώτο 10 ήμερο του Απριλίου, περίοδο που έπληξε και την δική σας περιοχή, την Αρκαδία.

 Μου δίνετε ξανά την ευκαιρία, να εκφράσω από αυτό εδώ το βήμα, τις άμεσες ενέργειες και τον μηχανισμό που κινητοποιήσαμε άμεσα σαν Κυβέρνηση, το Υπουργείο μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον προσωπικό συντονισμό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας σε αυτή την έκτακτη συγκυρία.

 Από την πρώτη στιγμή, επισκέφθηκα μαζί με τον Πρωθυπουργό περιοχές της Κορινθίας και βρέθηκα σε χωράφια που έχουν πληγεί από τον παγετό, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει καθολική μέριμνα εκ μέρους της Πολιτείας.

 Και ήδη αυτή η μέριμνα παίρνει σάρκα και οστά. Τη Δευτέρα το πρωί συμμετείχα σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να χαρτογραφήσουμε τα επόμενα βήματα, τα οποία και ανακοίνωσα αυθημερόν από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στους συναδέλφους σας.

 

Τα βήματα που ακολουθούμε είναι συγκεκριμένα:

 Πρώτον, ο επαναλαμβανόμενος παγετός, ακραίο καιρικό φαινόμενο, μοναδικό για τα δεδομένα της Χώρας μας τα τελευταία 15 χρόνια, θα αντιμετωπιστεί μέσα από το πλαίσιο του ΕΛΓΑ, με όποια κρατική αρωγή χρειαστεί, με νομιμότητα και αποτελεσματικότητα.

 Δεύτερον, άμεση είναι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την έγκαιρη και δίκαιη αποτύπωση της ζημιάς. Τα συνεργεία του ΕΛΓΑ βρίσκονται ήδη στις πληγείσες περιοχές.

Συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας, σε σχέση με τους παγετούς του Απριλίου, βρισκόμαστε ήδη στην 15ήμερη υποβολή των δηλώσεων, η οποία λήγει στις 25 Απριλίου και εφόσον χρειαστεί, προς διευκόλυνση των παραγωγών μας, θα δοθεί παράταση. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 150 αναγγελίες και έχουν υποβληθεί 1100 δηλώσεις. Το έργο των εκτιμήσεων θα ξεκινήσει άμεσα ΠΡΙΝ τη λήξη υποβολής των δηλώσεων. Μάλιστα, για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας  ενισχύουμε το Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Τρίπολης, με επιπλέον προσωπικό (έως) 15 γεωτεχνικών.

Σημειώνω εδώ ότι, στο σύνολο της Χώρας έγιναν άμεσα  και επιπλέον προσλήψεις 146 γεωπόνων, από τη σχετική λίστα του ΕΛΓΑ που έχει εγκρίνει το ΑΣΕΠ, ενώ παράλληλα υποβλήθηκαν αιτήματα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε το στίγμα της τα δύο τελευταία χρόνια, με το απόλυτο νοικοκύρεμα στα οικονομικά του ΕΛΓΑ, που είχε σαν αποτέλεσμα την ταχύτητα στην αντιμετώπιση όλων των τελευταίων φυσικών καταστροφών, και την πρωτοφανή βέβαια καταβολή σε μια δόση του συνόλου της αποζημίωσης για τις ζημιές του 2020. Αφήνουμε στο παρελθόν τις γνωστές καθυστερήσεις και ταλαιπωρίες που υπέστησαν οι αγρότες μας  και θέτουμε τις βάσεις για την αποτελεσματική λειτουργία του οργανισμού.

 Τρίτον, το 2ο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, 15-30 Μαΐου, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η καρποδεσία θα είμαστε σε θέση να ορίσουμε το ακριβές μέγεθος της ζημίας.

 Τέταρτον, στόχος μας είναι η ουσιαστική καταγραφή των ζημιών, με προσοχή και σχολαστικότητα, και σε αυτό ζητάμε και την αρωγή σας, προκειμένου να μην υπάρξει αφενός ούτε μια περίπτωση μη καταγραφής ζημιάς παραγωγού και αφετέρου να αποφευχθούν οι επιτήδειοι που θα επιδιώξουν να επωφεληθούν, ενώ δεν έχουν υποστεί καμία ζημία, ζημιώνοντας πάντα τους πληγέντες συναδέλφους τους.

Είναι σωστό και δίκαιο και ζητώ και τη δική σας υπεύθυνη στάση επ’ αυτού, δεδομένων των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της Χώρας μας, να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν πραγματικά.

 Πέμπτον, επειδή οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν περιορίζονται στα ελληνικά σύνορα, ήδη έχω ξεκινήσει επαφές με τους Ευρωπαίους Ομολόγους μου για κοινή διεκδίκηση εξεύρεσης κονδυλίων για τις αποζημιώσεις τέτοιων φαινομένων, και σε αυτή τη προσπάθεια σας θέλουμε αρωγούς.

 Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σύγχρονες προκλήσεις που αφορούν το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και των αγροτών μας.  Αυτή η Κυβέρνηση από την αρχή διεμήνυσε ότι θα αποτελέσει σύμμαχο κάθε πολίτη και θα είναι στο πλάι των Ελλήνων παραγωγών για όσο την χρειάζονται. Και ανταποκρινόμαστε σε αυτό, με  κάθε μέσο, προκειμένου να τους στηρίξουμε ουσιαστικά, δίκαια και άμεσα. Με ταχύτητα, αμεσότητα, δικαιοσύνη και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους αγρότες, κάνουμε το παν για να καλύψουμε και αυτή τη φυσική καταστροφή. Θέλουμε τη στήριξη και τις προτάσεις σας.

 Πράγματι, η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και τη γεωργική παραγωγή. Δεν έχει γίνει ουσιαστική προεργασία στη χώρα μας για να μπορέσει το ΥΠΑΑΤ και ειδικά ο ΕΛΓΑ να αντιμετωπίσει το μεγάλο φάσμα των ζημιών που έρχονται ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και αναμένουμε την αποτύπωση μιας σημαντικής μελέτης που έχει γίνει για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του ΕΛΓΑ, έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα εργασίας, η οποία μέσα στους επόμενους μήνες θα καταλήξει σε μία πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και αγροτών. Πρόκειται για μία επίπονη διαδικασία, αλλά είναι αναγκαίο να θωρακίσουμε τον ΕΛΓΑ, με τρόπο ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα και καίρια τις συνέπειες από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή».

 

Σημεία από τη δευτερολογία του ΥΠΑΑΤ

 - Αντιλαμβάνομαι από την τοποθέτησή σας ότι θα σας έχουμε αρωγούς στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, γιατί  για να ενισχύσουμε τον ΕΛΓΑ, πρέπει να βρούμε και νέους πόρους.

- Οι αλλαγές που έχουν γίνει και το νοικοκύρεμα του ΕΛΓΑ, δημιουργούν ασφάλεια στους αγρότες. Φέτος, για πρώτη φορά θα πληρωθούν στην ώρα τους, χωρίς καμία καθυστέρηση.

- Θέλω να καταστήσω σαφές για μία ακόμη φορά ότι η περίπτωση του ΙΑΝΟΥ είναι διαφορετική, καθώς τότε είχαμε ολική καταστροφή, όχι μόνο της παραγωγής, αλλά και των μηχανημάτων και εγκαταστάσεων.

- Παρ όλα αυτά, το κράτος θα είναι δίπλα στους αγρότες που επλήγησαν από τον παγετό, για να αποζημιώσει έγκαιρα και δίκαια τους πληττόμενους παραγωγούς.


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Από την Πέλλα έως τον Τύρναβο οι αγροτικοί σύλλογοι εξαγγέλλουν

αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας διεκδικώντας την άμεση προκαταβολή αποζημιώσεων για τις ολοκληρωτικές καταστροφές που προκάλεσε το τρίτο κύμα παγετού στις 9-10 Απριλίου. Την ίδια ώρα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη Σ. Λιβανός εξέφρασε για άλλη μια φορά την κυβερνητική δέσμευση καθολική, έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση των πληττόμενων από τον παγετό παραγωγών, ενώ κρίσιμο θεωρεί το 2ο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί και η καρπόδεση η οποία θα δώσει και την ολοκληρωμένη εικόνα της έκτασης των ζημιών.
Με μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε ήδη η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πληγέντων από τον παγετό αγροτών στον Τύρναβο την Τρίτη 20 Απριλίου, ενώ την σκυτάλη και τα τρακτέρ παίρνουν με την σειρά τους σήμερα Τετάρτη 21 Απριλίου οι αγρότες της Σκύδρας με κινητοποίηση στο Δημαρχείο της Σκύδρας και συγκέντρωση στην πλατεία Ελασσόνας, ενώ αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αγιά.

Άμεση στήριξη με αποζημιώσεις και άλλα μέτρα για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι διαδοχικοί παγετοί των τελευταίων εβδομάδων στις καλλιέργειές τους, διεκδικούν οι αγρότες του νομού Πέλλας, με πρώτο βήμα τη συγκέντρωση τρακτέρ στις πλατείες των χωριών την Τρίτη 20 Απριλίου και μία ημέρα μετά, την Τετάρτη 21 Απριλίου, στις 9 το πρωί, έναρξη μηχανοκίνητης πορείας στο δημαρχείο Σκύδρας και κατόπιν στο Διοικητήριο της Έδεσσας.

Η απόφαση λήφθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σκύδρα στις 16 Απριλίου, ενώ στην κινητοποίηση δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Σκύδρας, ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος «Ενότητα», ο Αγροτικός Σύλλογος «η Ομόνοια», ο Αγροτικός Σύλλογος Πέλλας, το Σωματείο Βιοκαλλιεργητών Πέλλας και ο Σ.Ε.Α.Σ. Πέλλας.

Θέμα της σύσκεψης, η ολοκληρωτική καταστροφή των αγροτικών καλλιεργειών, μετά τον παγετό της 8ης και 9ης Απριλίου που αποτελείωσε ότι άφησε ο παγετός της 24ης, 25ης και 26ης Μαρτίου.

«Απαιτούμε πλέον λύσεις και δεσμεύσεις στα προβλήματά μας, ώστε να αποτραπεί η φτωχοποίηση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και η οικονομική εξαθλίωση των αγροτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση- κάλεσμα που εξέδωσαν οι συμμετέχοντες φορείς προς τους αγρότες του νομού, χαρακτηρίζοντας την παρουσία τους στην κινητοποίηση ως απαραίτητη. 

Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη σύσκεψη η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου σημείωσε πως «τόνισα ότι ήδη έπρεπε να είχε αποφασιστεί η μη καταβολή των εκτιμητικών τελών, εν όψει της οικονομικής εξάντλησης των αγροτών, που ήδη διέθεσαν χρήματα για τις καλλιεργητικές εργασίες και θα διαθέσουν περαιτέρω για τη διάσωση του φυτικού κεφαλαίου, παρά την ανύπαρκτη παραγωγή. Ακολούθως, ενημέρωσα ότι την ίδια ημέρα του παγετού απέστειλα έγγραφο στον ΕΛΓΑ Βέροιας, ζητώντας την άμεση έναρξη των αυτοψιών, ελέγχου και αναγγελιών.

Αναγκαία:

- Η περαιτέρω κήρυξη του νόμου μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

- Η καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες, όπως έγινε και στο παρελθόν.

- Η Αναστολή όλων των υποχρεώσεων των αγροτών σε Δημόσιο, ταμεία, τράπεζες.

- Ο Συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τις αποζημιώσεις.

- Η Στήριξη μέσω ΟΑΕΔ όλου του μόνιμου και εποχικού προσωπικού των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

- Η Κάλυψη όλων των καλλιεργειών που καταστράφηκαν, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται (ανθοφορία, καρπόδεση, καρποφορία).

- Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.

- Άμεση στελέχωση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Βέροιας, με εξειδικευμένο προσωπικό.

- Πρόταση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας Πάνου Πασάκη, για έκδοση προγράμματος από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στήριξης όλων των αγροτών, όπως έκανε και με τις επιχειρήσεις."

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ… 

Η ΑΓΡΟΤΙΚΉ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΥΛΟΒΑΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ.

ΙΔΩΜΕΝ ΛΟΙΠΟΝ...».

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας ανακοινώνει τρεις κινητοποιήσεις τις ερχόμενες ημέρες και καλεί τους αρμόδιους φορείς να επισπεύσουν τις εκτιμήσεις των ζημιών, να καταβάλλουν τις αναγκαίες προκαταβολές αποζημιώσεων και να εντάξουν στο μέτρο και τα σιτηρά της περιοχής των οποίων η ολοκληρωτική καταστροφή οφείλεται αποκλειστικά στον παγετό. Η ανακοίνωσή τους αναφέρει:

            Όλος ο Νομός Λάρισας αντιμετωπίζει τεράστιες ζημιές από τον παγετό σε πολλές καλλιέργειες. Σχεδόν όλες οι δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια, τομάτα, σιτηρά έχουν υποστεί ζημιές στο 100% της παραγωγής για συνεχόμενη χρονιά από τον παγετό. Αυτό σημαίνει μεγάλη μείωση του εισοδήματος για μια ακόμη χρονιά, καθώς ο αναχρονιστικός και άδικος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει και δεν καλύπτει την απώλεια εισοδήματος στο 100%.

            Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους συναδέλφους αγρότες που με απόγνωση είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να απαιτήσουν δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις.

            Τους καλούμε να δώσουν μαζικό κα βροντερό παρών στις μεγάλες κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια που γίνονται σε επαρχίες του Νομού μας αυτή την εβδομάδα.

Τρίτη 20 Απριλίου 9.30 το πρωί συλλαλητήριο με τρακτέρ στον Τύρναβο.

Τετάρτη 21 Απριλίου 12 το μεσημέρι συγκέντρωση στην πλατεία Ελασσόνας.

Πέμπτη 22 Απριλίου 9.30 το πρωί συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αγιά.

Τηρώντας φυσικά όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας από την πανδημία όπως πάντα κάνει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα στις κινητοποιήσεις του.

Διεκδικούμε:

Άμεσα προκαταβολή από τον ΕΛΓΑ σε όλους όσους έχουν κάνει δήλωση ζημιάς για τον παγετό στις καλλιέργειες τους.  Να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές δραστηριότητες καθώς έστω και αν δεν υπάρχει παραγωγή οι καλλιεργητικές φροντίδες καθώς και τα έξοδα θα «τρέχουν» στις δενδρώδεις καλλιέργειες-αμπέλια,  και να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσης.

Άμεσες εκτιμήσεις, πορίσματα και αποζημίωση στο 100% και όχι να περιμένουν οι αγρότες να αποζημιωθούν μετά από ένα χρόνο όπως συνέβη με τον παγετό του 2020 που οι αποζημιώσεις δόθηκαν μετά από 377 ημέρες.

Αναστολή με νομοθετική ρύθμιση των άρθρων 7 και 9 του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αν δεν ανασταλούν εδώ και τώρα αυτά τα άρθρα δεν πρόκειται να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς οι παραγωγοί. Ακόμη και ολοκληρωτική απώλεια παραγωγής να έχουν, όσο θα ισχύουν αυτά τα δυο άρθρα, από τον παγετό για τις μεν δενδρώδεις καλλιέργειες θα αποζημιωθούν το ανώτερο 61.6% της ζημιάς και σε αμπέλια και άλλες καλλιέργειες στο 74.6%.

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους, την παραγωγή και το κεφάλαιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας, καμιά σκέψη για ιδιωτική ασφάλιση της παραγωγής όπως σαφέστατα ανακοίνωσε αυτή την πρόθεση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τις πρόσφατες δηλώσεις του από την Κορινθία.

 

ΣΙΤΗΡΑ:  Έχουμε γίνει αποδέκτες καταγγελιών από συνάδελφους. Ενώ ο παγετός έχει προκαλέσει απώλεια παραγωγής, κατά την τακτική του ΕΛΓΑ που γίνεται και σε άλλα προϊόντα για ζημιογόνα αίτια, λένε ότι η ζημιά οφείλεται σε μύκητα και όχι στον παγετό και έτσι ο μύκητας δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ.

Αυτό γίνεται γιατί τα χρήματα του ΕΛΓΑ δεν επαρκούν να καλύψουν τις ζημιές και έτσι πετάνε απέξω καλλιέργειες. Τα ΣΙΤΗΡΑ πρέπει και αυτά να αποζημιωθούν για την απώλεια παραγωγής που οφείλεται σε παγετό και προκαλεί τον μύκητα.

ΤΟΜΑΤΑ: Μιλάμε για ολική καταστροφή των φυτών και της παραγωγής. Να υπάρξει άμεση εκτίμηση και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τα καλλιεργητικά έξοδα και τα έξοδα επαναφύτευσης στο 100%.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία