Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Με πρωτοφανή συμμετοχή αγροτών η συγκέντρωση του Τύρναβου

Ο παγετός αλλά και ο σεισμός που έπληξε την περιοχή του Τυρνάβου κινητοποίησαν μεγάλη μερίδα αγροτών της περιοχής να οργανωθεί και να παραστεί στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Τυρνάβου την Τρέτη 20 Απριλίου.

εεεε_3

50
0

Το παρόν στην συγκέντρωση της 20ης Απριλίου έδωσε μεγάλος αριθμός αγροτών από τον Τυρνάβου, το Δαμάσι, το Αργυροπούλι, τα Δένδρα - Πλατανούλια, με τα τρακτέρ τους, στην πλατεία του Τυρνάβου ύστερα από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου - Λυγαριάς, καθώς και ο δημαρχος του δήμου, με τους προέδρους των αγροτικών συλλόγων να εκφωνούν ομιλίες διεκδικώντας άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις. Χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικό Σύλλογος Τυρνάβου αναφέρει:
 

Οι Αγροτικοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής του Τύρναβου χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους μας που συμμετείχαν στο σημερινό συλλαλητήριο με τρακτέρ που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης στέλνοντας βροντερό μήνυμα.

Η πρωτοφανής συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στην συγκέντρωση του Τύρναβου, δείχνει το μέγεθος της απόγνωσης στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί μετά τον καταστροφικό παγετό αλλά και την αποφασιστικότητα τους, συσπειρωμένοι στους Αγροτικούς Συλλόγους, να διεκδικήσουν λύσεις και αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, στηρίζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει καταλήξει η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι.

Εκφράζουμε άλλη μια φορά την αγωνία μας και την απόγνωση στην οποία έχουμε έλθει όλοι οι αγρότες του σεισμόπληκτου Δήμου Τύρναβου εξαιτίας των έξι παγετών που κατέστρεψαν όλες τις αγροτικές παραγωγές μας.

Δενδροκαλλιεργητές και αμπελοκαλλιεργητές έχουμε πάθει ολική ζημιά στην παραγωγή ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χει ζημιά και το φυτικό κεφάλαιο.

Στέλνουμε μήνυμα στους  κυβερνώντες ότι το σημερινό συλλαλητήριο θα είναι μόνο η αρχή αν δεν ικανοποιήσουν τα  δίκαια αιτήματα επιβίωσης μας. 

Η υπομονή μας τελείωσε χορτάσαμε εμπαιγμό και αδικίες δεν θα δεχτούμε άλλες.

 

Στο συλλαλητήριο απηύθυναν χαιρετισμό οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Δαμασίου και Αμπελώνα Γκανάς Ιωάννης και Γιώργος Σακοράφας όπως και οι πρόεδροι των συνεταιρισμών του Τύρναβου του Οινοποιητικού Τσιτσιριγγος Χρήστος και του ΑΣΕΠΟΠ Τύρναβου Ταμποσης Ιωάννης. Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τύρναβου και γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ Αστέριος Τσικριτσης.

Το διεκδικητικό πλαίσιο δόθηκε στον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο Δήμο Τύρναβου. 

Διεκδικούμε: 

  • Να δοθούν επαρκείς  προκαταβολές στους παραγωγούς που οι καλλιέργειες τους επλήγησαν και στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις στο 100% για τις ζημιές.

 

  • Με κυβερνητική απόφαση άμεση και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωθούν όλες οι αγροτικές καλλιέργειες. 

 

  • Συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση.

 

  • Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και να παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.

 

  • Να μειωθούν ουσιαστικά τα αρδευτικά   

τέλη για το 2021 καθώς θα ποτίσουμε ελάχιστα έως και καθόλου τις καλλιέργειες μας αφού δεν έχουν παραγωγή λόγω παγετού.

  • Να γίνει η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους κτηνοτρόφους για την μεγάλη απώλεια παραγωγής γάλακτος λόγω του παγετού. 
  • Να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία σε βάρος των παραγωγών υπερπρωιμων ροδάκινων και νεκταρινιών που έλαβαν μειωμένη αποζημίωση από λάθος του συστήματος ΟΣΔΕ και να τους δοθούν τα επιπλέον ποσά που δικαιούνται
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ διότι ο οργανισμός είναι ελλιπής σε στελεχιακό δυναμικό. 
  • Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. 

 

Ενώ παράλληλα απαιτούμε άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ.Λυκουρεντζο και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανό.

 

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι

Τύρναβου Αμπελώνα Δαμασίου Αργυροπουλίου-Λυγαριάς

Νωρίτερα το agronews έγραφε...

Στους δρόμους βγάζει ο παγετός τους αγρότες, συλλαλητήρια από τις 20 Απριλίου σε Θεσσαλία και Μακεδονί

Αρχής γενομένης την Τρίτη 20 Απριλίου, τα τρακτέρ παίρνουν οι πληγέντες αγρότες στην Πέλλα και στον Τύρναβο, ενώ ακολουθούν κινητοποιήσεις την Τετάρτη 21 Απριλίου στο Δημαρχείο της Σκύδρας και συγκέντρωση στην πλατεία Ελασσόνας και την Πέμπτη 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αγιά.


Άμεση στήριξη με αποζημιώσεις και άλλα μέτρα για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι διαδοχικοί παγετοί των τελευταίων εβδομάδων στις καλλιέργειές τους, διεκδικούν οι αγρότες του νομού Πέλλας, με πρώτο βήμα τη συγκέντρωση τρακτέρ στις πλατείες των χωριών την Τρίτη 20 Απριλίου και μία ημέρα μετά, την Τετάρτη 21 Απριλίου, στις 9 το πρωί, έναρξη μηχανοκίνητης πορείας στο δημαρχείο Σκύδρας και κατόπιν στο Διοικητήριο της Έδεσσας.

Η απόφαση λήφθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σκύδρα στις 16 Απριλίου, ενώ στην κινητοποίηση δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Σκύδρας, ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος «Ενότητα», ο Αγροτικός Σύλλογος «η Ομόνοια», ο Αγροτικός Σύλλογος Πέλλας, το Σωματείο Βιοκαλλιεργητών Πέλλας και ο Σ.Ε.Α.Σ. Πέλλας.

Θέμα της σύσκεψης, η ολοκληρωτική καταστροφή των αγροτικών καλλιεργειών, μετά τον παγετό της 8ης και 9ης Απριλίου που αποτελείωσε ότι άφησε ο παγετός της 24ης, 25ης και 26ης Μαρτίου.

«Απαιτούμε πλέον λύσεις και δεσμεύσεις στα προβλήματά μας, ώστε να αποτραπεί η φτωχοποίηση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και η οικονομική εξαθλίωση των αγροτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση- κάλεσμα που εξέδωσαν οι συμμετέχοντες φορείς προς τους αγρότες του νομού, χαρακτηρίζοντας την παρουσία τους στην κινητοποίηση ως απαραίτητη. 

Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη σύσκεψη η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου σημείωσε πως «τόνισα ότι ήδη έπρεπε να είχε αποφασιστεί η μη καταβολή των εκτιμητικών τελών, εν όψει της οικονομικής εξάντλησης των αγροτών, που ήδη διέθεσαν χρήματα για τις καλλιεργητικές εργασίες και θα διαθέσουν περαιτέρω για τη διάσωση του φυτικού κεφαλαίου, παρά την ανύπαρκτη παραγωγή. Ακολούθως, ενημέρωσα ότι την ίδια ημέρα του παγετού απέστειλα έγγραφο στον ΕΛΓΑ Βέροιας, ζητώντας την άμεση έναρξη των αυτοψιών, ελέγχου και αναγγελιών.

Αναγκαία:

- Η περαιτέρω κήρυξη του νόμου μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

- Η καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες, όπως έγινε και στο παρελθόν.

- Η Αναστολή όλων των υποχρεώσεων των αγροτών σε Δημόσιο, ταμεία, τράπεζες.

- Ο Συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τις αποζημιώσεις.

- Η Στήριξη μέσω ΟΑΕΔ όλου του μόνιμου και εποχικού προσωπικού των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

- Η Κάλυψη όλων των καλλιεργειών που καταστράφηκαν, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται (ανθοφορία, καρπόδεση, καρποφορία).

- Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.

- Άμεση στελέχωση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Βέροιας, με εξειδικευμένο προσωπικό.

- Πρόταση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας Πάνου Πασάκη, για έκδοση προγράμματος από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στήριξης όλων των αγροτών, όπως έκανε και με τις επιχειρήσεις."

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ… 

Η ΑΓΡΟΤΙΚΉ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΥΛΟΒΑΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ.

ΙΔΩΜΕΝ ΛΟΙΠΟΝ...».

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας ανακοινώνει τρεις κινητοποιήσεις τις ερχόμενες ημέρες και καλεί τους αρμόδιους φορείς να επισπεύσουν τις εκτιμήσεις των ζημιών, να καταβάλλουν τις αναγκαίες προκαταβολές αποζημιώσεων και να εντάξουν στο μέτρο και τα σιτηρά της περιοχής των οποίων η ολοκληρωτική καταστροφή οφείλεται αποκλειστικά στον παγετό. Η ανακοίνωσή τους αναφέρει:

            Όλος ο Νομός Λάρισας αντιμετωπίζει τεράστιες ζημιές από τον παγετό σε πολλές καλλιέργειες. Σχεδόν όλες οι δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια, τομάτα, σιτηρά έχουν υποστεί ζημιές στο 100% της παραγωγής για συνεχόμενη χρονιά από τον παγετό. Αυτό σημαίνει μεγάλη μείωση του εισοδήματος για μια ακόμη χρονιά, καθώς ο αναχρονιστικός και άδικος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει και δεν καλύπτει την απώλεια εισοδήματος στο 100%.

            Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους συναδέλφους αγρότες που με απόγνωση είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να απαιτήσουν δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις.

            Τους καλούμε να δώσουν μαζικό κα βροντερό παρών στις μεγάλες κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια που γίνονται σε επαρχίες του Νομού μας αυτή την εβδομάδα.

Τρίτη 20 Απριλίου 9.30 το πρωί συλλαλητήριο με τρακτέρ στον Τύρναβο.

Τετάρτη 21 Απριλίου 12 το μεσημέρι συγκέντρωση στην πλατεία Ελασσόνας.

Πέμπτη 22 Απριλίου 9.30 το πρωί συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αγιά.

Τηρώντας φυσικά όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας από την πανδημία όπως πάντα κάνει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα στις κινητοποιήσεις του.

Διεκδικούμε:

Άμεσα προκαταβολή από τον ΕΛΓΑ σε όλους όσους έχουν κάνει δήλωση ζημιάς για τον παγετό στις καλλιέργειες τους.  Να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές δραστηριότητες καθώς έστω και αν δεν υπάρχει παραγωγή οι καλλιεργητικές φροντίδες καθώς και τα έξοδα θα «τρέχουν» στις δενδρώδεις καλλιέργειες-αμπέλια,  και να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσης.

Άμεσες εκτιμήσεις, πορίσματα και αποζημίωση στο 100% και όχι να περιμένουν οι αγρότες να αποζημιωθούν μετά από ένα χρόνο όπως συνέβη με τον παγετό του 2020 που οι αποζημιώσεις δόθηκαν μετά από 377 ημέρες.

Αναστολή με νομοθετική ρύθμιση των άρθρων 7 και 9 του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αν δεν ανασταλούν εδώ και τώρα αυτά τα άρθρα δεν πρόκειται να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς οι παραγωγοί. Ακόμη και ολοκληρωτική απώλεια παραγωγής να έχουν, όσο θα ισχύουν αυτά τα δυο άρθρα, από τον παγετό για τις μεν δενδρώδεις καλλιέργειες θα αποζημιωθούν το ανώτερο 61.6% της ζημιάς και σε αμπέλια και άλλες καλλιέργειες στο 74.6%.

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους, την παραγωγή και το κεφάλαιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας, καμιά σκέψη για ιδιωτική ασφάλιση της παραγωγής όπως σαφέστατα ανακοίνωσε αυτή την πρόθεση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τις πρόσφατες δηλώσεις του από την Κορινθία.

 

ΣΙΤΗΡΑ:  Έχουμε γίνει αποδέκτες καταγγελιών από συνάδελφους. Ενώ ο παγετός έχει προκαλέσει απώλεια παραγωγής, κατά την τακτική του ΕΛΓΑ που γίνεται και σε άλλα προϊόντα για ζημιογόνα αίτια, λένε ότι η ζημιά οφείλεται σε μύκητα και όχι στον παγετό και έτσι ο μύκητας δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ.

Αυτό γίνεται γιατί τα χρήματα του ΕΛΓΑ δεν επαρκούν να καλύψουν τις ζημιές και έτσι πετάνε απέξω καλλιέργειες. Τα ΣΙΤΗΡΑ πρέπει και αυτά να αποζημιωθούν για την απώλεια παραγωγής που οφείλεται σε παγετό και προκαλεί τον μύκητα.

ΤΟΜΑΤΑ: Μιλάμε για ολική καταστροφή των φυτών και της παραγωγής. Να υπάρξει άμεση εκτίμηση και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τα καλλιεργητικά έξοδα και τα έξοδα επαναφύτευσης στο 100%.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία