BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Κορυφώνονται την Τετάρτη οι αγροτικές κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα

Συνεχίζουν για τρίτη ημέρα τις συντονισμές κινητοποιήσεις οι αγρότες από περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Φθιώτιδας, διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερημένες αποζημιώσεις σε ζημιές που υπέστη η παραγωγή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα προηγούμενων μηνών και ζητώντας αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος αφήνει «ακάλυπτες» πολλές περιπτώσεις και αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών.

kinitopoiisi-agrotes-xania-dasikoi-xartes

13
0

Σήμερα Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί, μεταξύ άλλων, συγκεντρώσεις με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας (8 μ.μ.), στον κόμβο της Νάουσας (7.30 μ.μ.), στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λαμία (10.30 π.μ.), στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Κατερίνης (11 π.μ.) και στο δημαρχείο Σκύδρας Πέλλας κ.ά..Την ίδια στιγμή η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, με ανακοίνωσή της στέκεται στο πλευρό των εργατών και καλεί τους αγρότες να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση και πορεία την Τετάρτη 16 Ιούνη στην πλατεία Ελευθερίας.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από την Επανομή Θεσσαλονίκη την Δευτέρα 14 Ιουνίου, και την Τρίτη στην πλατεία Λαγκαδά και στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Κοζανης (στις 11 π.μ.). Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν την Πέμπτη στη Φλώρινα και την Παρασκευή στην Αργαλαστή Πηλίου.

Το έντονο πρόγραμμα αγροτικών εργασιών της παρούσας περιόδου, με τις επεμβάσεις φυτοπροστασίας και τις συγκομιδές να είναι στο απόγειό τους, δεν κράτησε μακριά από τις κινητοποιήσεις των αγροτικό κόσμο που είναι αποφασισμένος να δώσει ένα ηχηρό παρών στα πάνω από 10 συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα. Βασικό αίτημα όλων είναι η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κτηνοτροφικό κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τη συνοδεύουν.

Στην λίστα των διεκδικήσεων βρίσκεται φυσικά και η άμεση προκαταβολή για τις ζημιές από τα τρία παγετικά κύματα της φετινής άνοιξης, που παρά τις υποσχέσεις των φορέων και της κυβέρνησης, οι παραγωγοί δεν έχουν δει ακόμα ούτε ένα ευρώ στους λογαριασμούς τους και βρίσκονται με την «πλάτη στον τοίχο» καθώς τα έξοδα «τρέχουν» και οι καλλιέργειες δεν είναι σε θέση να δώσουν τους απαιτούμενους καρπούς. Την δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν επέλθει και οι ροδακινοπαραγωγοί της Κοζάνης που χτυπήθηκαν από την πρόσφατη χαλαζόπτωση, τονίζει σε ανακοίνωσή του και ο Αγροτικός Συλλόγο Κοζάνης Σερβίων Βελβεντού.  Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ανακοινώσεις των αγροτικών συλλόγων Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου – Λυγαριάς που τονίζουν ότι οι μήνες τρέχουν, οι ζημιές συσσωρεύονται και οι οικονομικές διευκολύνσεις είναι άφαντες.

Σύσσωμη η αγροτική κοινότητα απαιτεί:

  • να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λάβουν ως αποζημίωση,
  • να μην αυξηθούν τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ
  • να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια παραγωγής από φυσικούς κινδυνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό,καθώς και αντιπλημμυρικά έργα
  • να παγώσουν τα χρέη των πληττομενων αγροτών προς τράπεζες Εφορία ΔΕΚΟ ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ. 

Τέλος, οι αγρότες διεκδικούν να ληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνση ξένων εργατών γης ώστε να δουλέψουν στα ελληνικά χωράφια και να καλυφθούν έτσι οι ανάγκες που υπάρχουν για την συγκομιδή.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία