Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Άμεσα αποζημιώσεις απαιτούν παραγωγοί Τεμπών, Αγιάς και Ζαγοράς  

Άμεσα αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν απαιτούν με κοινή τους επιστολή καστανοπαραγωγοί και καλλιεργητές μήλων και ψυχανθών από τα συναρμόδια υπουργεία μέσω κοινής επιστολής που υπογράφουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι δήμαρχοι Αγιάς, Τεμπών και Ζαγοράς – Μουρεσίου.

zagora1

44
0

Στην κοινή επιστολή επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Η μεγάλη έκταση καστανοδασών στα διοικητικά όρια των Δήμων Αγιάς, Τεμπών και Ζαγοράς-Μουρεσίου έδωσε την ευχέρεια να δημιουργηθούν καστανοπερίβολλα στους Δήμου μας και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι των ορεινών οικισμών να ασχοληθούν με την καστανοκαλλιέργεια. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κάστανο να αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος όλων των ορεινών οικισμών του Κισσάβου, του Μαυροβουνίου και του Πηλίου. Στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγιάς έχουν ιδρυθεί στους ορεινούς οικισμούς τα τελευταία χρόνια, τρείς αγροτικοί – μεταποιητικοί συνεταιρισμοί με κύριο προϊόν παραγωγής και εμπορίας το κάστανο, στα διοικητικά όρια του Δήμου Τεμπών ένας αγροτικός συνεταιρισμός στα ιστορικά Αμπελάκια και στα διοικητικά όρια του δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου ο αρχαιότερος και μακροβιότερος αγροτικός συνεταιρισμός που εμπορεύεται κάστανα. Παράλληλα όμως έχει ενισχυθεί και η ενασχόληση των γυναικών με την παραγωγή μεταποιητικών προϊόντων από το κάστανο, όπως γλυκό κουταλιού, μαρμελάδας και αλεύρων».

«Από την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα, τονίζεται στην επιστολή, σε όλη την Θεσσαλία επικρατούν έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες (συνολικά μετρήθηκαν 700mm περίπου ύψους βροχής ) οι οποίες συμπίπτουν χρονικά με την περίοδο συγκομιδής του καστάνου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αγρότες μας να μην έχουν πρόσβαση στα καστανοπερίβολα τους και να μην μπορούν να συγκομίσουν τον καρπό τους, ο οποίος λόγω του ορεινού ανάγλυφου των περιοχών, είτε να παρασύρεται από τα νερά της βροχής, είτε να αποτελεί τροφή για τα αγριογούρουνα και τα τρωκτικά που ευνοούνται σημαντικά απ’ αυτές τις συνθήκες». 

«Αθροιστικά λοιπόν – επισημαίνεται – στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καστανοπαραγωγοί με τις ασθένειες και του εχθρούς της καστανιάς (μελάνωση, έλκος και σφήγκα της καστανιάς), έρχονται να προστεθούν και οι επιπτώσεις από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες με αποτέλεσμα η ζημιά που έχουν υποστεί οι καστανοπραραγωγοί να θεωρείται πάρα πολύ μεγάλη με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία των ορεινών-μειονεκτικών οικισμών του Κισσάβου του Μαυροβουνίου και του Πηλίου». 

Τονίζεται επίσης ότι ζημιές έχουν υποστεί και οι καλλιέργειες μήλου τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά αλλά και η καλλιέργεια ψυχανθών στα πεδινά. 

«Για τον λόγο αυτό παρακαλούμε να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες προκειμένου οι κασταναπαραγωγοί καθώς και οι καλλιεργητές μήλων και ψυχανθών να αποζημιωθούν για την ζημιά που υπέστησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα», καταλήγει η επιστολή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία