BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Κινητοποίηση παραγωγών σταφίδας στην Ηλεία, «λόγια του αέρα» οι δεσμεύσεις Λιβανού

Οι καλλιεργητές κορινθιακής σταφίδας κατέβηκαν στους δρόμους με τα τρακτέρ τους, στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, για να διαμαρτυρηθούν για την «ανεφάρμοστη» στην πράξη συμφωνία του 1,40 το κιλό, ενώ στη πορεία πραγματοποιήθηκε συνάντηση των παραγωγών με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο.

ezgif-7-51aa9b3e98

158
0

Την θεσμοθέτηση και διασφάλιση μίας κατώτατης εγγυημένης τιμής απαιτούν οι καλλιεργητές κορινθιακής σταφίδας που για ακόμα μία φορά κατέβηκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι η συμφωνία για 1,40 το κιλό δεν εφαρμόστηκε ποτέ και οι δεσμεύσεις, όπως είπαν οι ίδιοι, δεν ήταν τίποτα άλλο από «λόγια του αέρα».

Με το τέλος του μήνα να πλησιάζει μαζί με την προθεσμία παράδοσης τιμολογίων για την εξασφάλιση συνδεδεμένης ενίσχυσης για το προϊόν, οι παραγωγοί διακρίνουν εις βάρος του ένα παιχνίδι των εμπόρων, οι οποίοι πιέζουν ασφυκτικά για αγορές πέριξ των 60-70 λεπτών, γνωρίζοντας πολύ καλά πως όσο περνάνε οι μέρες, τα περιθώρια (χρονικά και οικονομικά) στενεύουν για του παραγωγούς.

Το ραντεβού για την κινητοποίηση είχε οριστεί για το πρωί στις 11:00 της 17ης Ιανουαρίου στον κόμβο Αγίου Γεωργίου όπου οι παραγωγοί συγκεντρώθηκαν με αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα  προκειμένου να εκφράσουν την αγωνία τους για τις εξελίξεις της σταφίδας και των εμπαιγμό που υφίστανται όσον αφορά το θέμα της τιμής.

«Είμαστε στους δρόμους από την πρώτη στιγμή που έχει προκύψει αυτό το θέμα με την σταφίδα και τον μεγάλο εμπαιγμό με την τιμή που έχουμε υποστεί. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έλεγε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην αγορά και πάει μία χαρά, ότι θα λυθεί το θέμα, ότι θα δώσουν στους παραγωγούς κάτι επάνω στην τιμή, λόγια τα οποία εκ των πραγμάτων σήμερα αποδείχθηκε πως δεν ήταν τίποτα άλλο εκτός από κοροϊδία. Οι έμποροι με την δήλωση του υπουργού για την συμφωνία εξυπηρετήθηκαν και αγοράζουν την σταφίδα τσάμπα, 80 και 90 λεπτά το κιλό.  Ο παραγωγός αυτή τη στιγμή είναι στα κάγκελα γιατί λήγει η προθεσμία για τη συνδεδεμένη πρώτον και θα πρέπει οι παραγωγοί να παραδώσουν κάτι που αν δεν γίνει υπάρχει κίνδυνος να χάσουν την ενίσχυση. Δεύτερον δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να ζήσουν την οικογένειά τους», τόνισε μεταξύ άλλων ο  Πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης σε τοπικά μέσα.

Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση τη συγκέντρωσης διαμαρτυρίας οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου και κατέληξαν στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας όπου είχαν συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης τους επεσήμανε πως κατανοεί μεν το πρόβλημά τους και το συμμερίζεται αλλά πως η λύση του προβλήματος δεν εμπίπτει στην δικιά του αρμοδιότητα και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι μία παρέμβαση με επιστολή στον Σπήλιο Λιβανό, πράξη που όπως ανέφερε είχε ξανακάνει και στο παρελθόν μαζί με τον Περιφερειάρχη, ενώ δεσμεύθηκε ότι σήμερα κιόλας θα φύγει η επιστολή προς τον υπουργό μαζί με τα αιτήματα των παραγωγών για την επίλυση του προβλήματος.

Από την πλευρά των αγροτών τέθηκε και το ζήτημα των ζημιών που έχουν υποστεί αυτές τις μέρες από τον πάγο που έπεσε το διήμερο της 14ης και 15ης Γενάρη, ζητώντας να τεθεί και αυτό υπόψιν του Υπουργού ώστε άμεσα να διευθετηθεί και το θέμα της ποσότητας της σταφίδας που θα πρέπει να παραδώσουν οι καλλιεργητές για να πάρουν τη συνδεδεμένη.

Τα αιτήματα των παραγωγών

Οι αγρότες απαιτούν κατώτερη εγγυημένη τιμή για την σταφίδα και να σταματήσουν τα παιχνίδια με τους εμπόρους και την Παναιγιάλειο που είναι εις βάρος των παραγωγών και ζητούν να αναλάβει την ευθύνη το υπουργείο για την επίλυση του προβλήματος και να τελειώνει ο γολγοθάς των αγροτών.

Επίσης, να παρθούν μέτρα για την μείωση του καλλιεργητικού κόστους που έχει φθάσει στα ύψη λόγω των ανατιμήσεων σε ρεύμα, λιπάσματα, πετρέλαιο και λοιπών εφοδίων-φαρμάκων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία