BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

«Κοροϊδία» το 1 ευρώ το κιλό για τη σταφίδα λέει ο ΑΣ Χανδρινού

Οργάνωση των αγροτών στους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και κινητοποιήσεις προτείνει με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας στη Μεσσηνία, χαρακτηρίζοντας ως «κοροϊδία» τις τρέχουσες διεργασίες για την διαμόρφωση της τιμής σταφίδας, καθώς από τις συζητήσεις «λείπουν οι αγρότες».

korinthiaki-stafida_2

139
1

«Για άλλη μια χρονιά με διαφορά τεχνάσματα μεγαλέμποροι εξαγωγείς, με τις πλάτες της κυβέρνησης, προσπαθούν να αρπάξουν σε πολύ χαμηλές τιμές την σταφίδα. Όπως ανακοινώνεται, άρχισαν πάλι οι συσκέψεις μεταξύ εμπόρων, τυποποιητών, συνεταιρισμών, ΑΕ, βουλευτών, περιφερειαρχών και κυβέρνησης για να κανονίσουν την τιμή της σταφίδας χωρίς τους αγρότες», επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας.

Κρατώντας ψηλά τους τόνους, η ανακοίνωση συνεχίζει: «Την περυσινή χρονιά αυτές οι συσκέψεις κατέληξαν με τιμή 60 - 85 λεπτά στον παραγωγό και 15 λεπτά στήριξη της καλλιέργειας από το Υπουργείο, τιμή που είναι πολύ πιο κάτω από το κόστος παραγωγής. Όταν η τιμή της σταφίδας τα προηγούμενα χρόνια ήταν στο 1,60. Εμείς λέμε με αυτές τις συσκέψεις προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των αγροτών και έχουν σαν αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα των σταφιδοπαραγωγών και την εξαφάνιση ενός εμβληματικού προϊόντος. Δίνουν τα πάντα στους μεγαλέμπορους αδιαφορώντας για τους σταφιδοπαραγωγούς και το προϊόν».

Σύμφωνα με τον ΑΣ Χανδρινού «Οι μάσκες έπεσαν και καλούμε τους σταφιδοπαραγωγούς να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την περσινή χρονιά. Να θυμηθούν την κοροϊδία που τους έκαναν όλοι αυτοί που και πάλι φέτος παρουσιάζονται σαν σωτήρες. Τους λέμε να έχουν εμπιστοσύνη στη δύναμη τους, να οργανωθούν σε αγροτικούς συλλόγους και να παλέψουν για να παραμείνουν στα χωράφια τους. Συνεχίζουμε με συσκέψεις και οργάνωση κινητοποιήσεων. Τέρμα πια η κοροϊδία.»

Τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών:

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
  • Άμεσα μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των αγροεφοδίων. Κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροεφόδια και βασικά είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες.
  • Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων».
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

09-08-2022 13:31όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά

χοντρή κονόμα προσδοκούν οι κόκκινοι σταφιδοπαραγωγοί με τις επιδοτήσεις!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία