BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Οι 8 στόχοι που θέτει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την κατοχύρωση γεωγραφικών ενδείξεων σε τοπικά προϊόντα

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιείται δημόσια ανοιχτή διαβούλευση μέχρι το τέλος του '24, κατά την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση για την κατοχύρωση σημάνσεων ποιότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ σε τοπικά προϊόντα.

filiaa

87
0

Έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου δημόσια ανοιχτή διαβούλευση που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2024, στην οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να θέσει σε εφαρμογή το έργο σχετικά με την «Ενίσχυση ομάδων παραγωγών για τη σύνταξη και υποβολή τεχνικών φακέλων, για αναγνώριση νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σημάνσεων ποιότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ». Ουσιαστικά, το έργο αυτό θα στηρίξει τον πρωτογενή τομέα και θα προωθήσει τα αγροδιατροφικά προϊόντα της περιοχής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η διαβούλευση μέσω της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΔΕ, αποτελεί το πρώτο στάδιο ώστε το έργο να ενταχθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξής της ΠΔΕ ή σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο στόχος είναι να προστατευθούν και να προωθηθούν τα προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας, όπως το λάδι, το τυρί, τα φρούτα κ.ά., που έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά, λόγω της γεωγραφικής τους προέλευσης και της παραδοσιακής τεχνογνωσίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι 8 στόχοι της ΠΔΕ είναι:

  1. H προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων και η προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.
  2. Η ανάδειξη και διαφύλαξη της φήμης των προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας που συνδέονται με την περιοχή παραγωγής.
  3. Η διαφύλαξη της βιοποικιλότητας του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής και μεταποίησης.
  4. Η ισχυροποίηση και κατοχύρωση των δεσμών των τοπικών προϊόντων με την περιοχή στην οποία παράγονται.
  5. Η σύνδεση των προϊόντων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους με τη βιοποικιλότητα, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της παραγωγής των τοπικών κοινωνιών.
  6. Η ενίσχυση ορεινών, ημιορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
  7. Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας κάθε περιοχής.
  8. Η παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση των τοπικών κοινωνιών της Δυτικής Ελλάδας με διασύνδεση της αγροτικής παραγωγή με τους λοιπούς τομείς της οικονομίας.

Όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας«Με αυτή τη πρωτοβουλία στοχεύουμε στη κινητοποίηση των τοπικών παραγωγών ώστε να εκκινήσουν τις διαδικασίες αναγνώρισης των προϊόντων τους, καθώς αυτοί είναι οι δικαιούχοι υποβολής σχετικών φακέλων». Συνεχίζει, δηλώντας πως «H προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων και η προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση, καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία, είναι σημαντικά στοιχεία για την ενίσχυση του παραγωγού της Περιφέρειας και δημιουργούν προϋποθέσεις αύξησης της προστιθέμενης αξίας σε όλη την αλυσίδα αξίας. Θα κινηθούμε για την ένταξη του έργου αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής πέρα από το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ».

Ως εκ τούτου, γίνεται κάλεσμα προς κάθε παραγωγό και φορέα να καταθέσει προτάσεις και σχόλια επί του σχεδίου.

 

Πηγή: pde.gov.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία