Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στροφή στα βιολογικά τυριά για τον Βασίλη Σιαφαρίκα

Με την προσθήκη δύο καινούργιων κωδικών, τη «Βιολογική Φέτα» και το «Βιολογικό Τυρί» από αιγοπρόβειο γάλα, έχει εμπλουτίσει από φέτος την γκάμα των προϊόντων του, το παραδοσιακό τυροκομείο «Σιαφαρίκας».

του Λεωνίδα Λιάμη

Με έδρα στα Γρεβενά και ιστορία που «έλκει» τις ρίζες της στο μακρινό, πλέον, 1930, το οικογενειακό τυροκομείο έχει περάσει πλέον στα χέρια του Βασίλη Σιαφαρίκα, ενός παραδοσιακού τυροκόμου, εκπροσώπου της 4ης γενιάς της οικογένειας, ο οποίος, όπως σημειώνει, θυμάται τον εαυτό του μέσα στο τυροκομείο από την ηλικία των μόλις 8 ετών. «Η φιλοσοφία μου είναι να παράγουμε τα προϊόντα όπως ήταν παλιά σε γεύση και σε αρώματα», ανέφερε στον Τυροκόμο ο κ. Σιαφαρίκας, τονίζοντας πως «η διαδικασία της τυροκόμησης γίνεται παραδοσιακά, χωρίς καμία παρέμβαση ή προσθαφαιρέσεις υλικών, προκειμένου το τελικό προϊόν να είναι απολύτως φυσικό και αγνό. «Στην ουσία παράγουμε ένα τυρί που έχει όλο το βούτυρο, όλη την πρωτεΐνη και ό,τι άλλο περιέχει το γάλα, τα οποία μένουν και στο τελικό προϊόν».

Η στροφή των κτηνοτρόφων

Η επέκταση στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων, όπως εξηγεί, σε μεγάλο βαθμό υπαγορεύτηκε από τη «στροφή» που έκαναν ορισμένοι από τους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους του τυροκομείου, προς τη βιολογική εκτροφή των ζώων τους. «Πλέον πάνω από 400 τόνοι γάλα που αγόραζα ήταν από βιολογικά κοπάδια, οπότε το αξιοποίησα για να παράγουμε τα καινούργια βιολογικά τυριά», ανέφερε. Συνολικά το τυροκομείο εισκομίζει σήμερα γύρω στους 800 τόνους, βιολογικό και συμβατικό γάλα, και παράγει 12 κωδικούς τυροκομικών προϊόντων.

Την πρώτη ύλη την εξασφαλίζει από περίπου 40 συνεργαζόμενες μικρές κατά τεκμήριο εκτροφές στην περιοχή των Γρεβενών και στην Κοζάνη, που παράγουν από 20-30 τόνους έως και 70 τόνους τη γαλακτική περίοδο. Λεωνίδας Λιάμης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...