Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε ισορροπία με το περιβάλλον το πιο εκλεκτό τυρί, στην αειφορία επενδύει η Ρούσσας

Έχοντας διαγράψει έως σήµερα µια λαµπρή πορεία 70 χρόνων, η οικογένεια Ρούσσα συνεχίζει µε την ίδια αφοσίωση να παράγει αποκλειστικά τη γνωστή Φέτα και οµοειδή τυριά στην οµώνυµη γαλακτοβιοµηχανία.

Η εταιρεία ΡΟΥΣΣΑΣ ΑΕ ξεκίνησε τη διαδροµή της το 1952, έκτοτε δε ακολουθεί πιστά τις παραδοσιακές µεθόδους παραγωγής, προκειµένου να επιτύχει ένα πραγµατικά αυθεντικό προϊόν µε απαράµιλλη γεύση. Η τεχνογνωσία της προήλθε κατά κύριο λόγο από τους νοµάδες προγόνους της, τους Σαρακατσάνους, που για αιώνες µετακινούνταν µε τα κοπάδια τους από τα χειµαδιά στα ορεινά βοσκοτόπια των Αγράφων και της Πίνδου.

Η παραγωγική δυνατότητα, οι τεχνικές, το πρωτοποριακό πνεύµα και οι συνεχείς επενδύσεις σε τεχνολογία, έρευνα και ανάπτυξη, σε συνδυασµό µε το όραµα της ηγεσίας της, την εµπειρία και την παράδοση της οικογένειας, εγγυώνται την άριστη ποιότητα των προϊόντων της και αποτελούν τους βασικούς λόγους που σταδιακά η εταιρεία εξελίχθηκε, από µικρή οικογενειακή επιχείρηση σε µία από τις µεγαλύτερες και πιο αξιόλογες ελληνικές βιοµηχανίες τυροκοµικών προϊόντων της χώρας.

Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στον Αλµυρό Μαγνησίας, σε ένα τεχνολογικά υπερ-σύγχρονο εργοστάσιο µε υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας πιστοποιηµένες από διεθνείς οργανισµούς. Σήµερα η ετήσια δυναµικότητα παραγωγής του εργοστασίου υπερβαίνει τους 15.000 τόνους τυριού. Οµοίως η δυναµικότητα του συσκευαστηρίου µε εννιά εγκατεστηµένες αυτόµατες γραµµές συσκευασίας, ξεπερνά τα 500 τεµάχια ανά λεπτό.

Κορυφαία ποιότητα τυριών

Παρά τη συνεχή τεχνολογική ανάβάθµιση του εξοπλισµού, η εταιρεία εξακολουθεί να θεωρεί το εργοστάσιο απλά ως ένα µέσο βελτίωσης των παραδοσιακών τεχνικών και της παραγωγής σε άψογες συνθήκες υγιεινής, καθώς δεν επιθυµεί να διακινδυνεύσει την κορυφαία ποιότητα των τυριών της, που αποτελεί και το σηµαντικότερο ανταγωνιστικό της πλεονέκτηµα.

Yπήρξε πρωτοπόρος στην παραγωγή βιολογικής Φέτας στην Ελλάδα και παραµένει ο κυριότερος παραγωγός αυτού του προϊόντος που έχει διακριθεί επανειληµένα στους διεθνείς διαγωνισµούς ποιότητας.  Επιπλέον, είναι ο µεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας συσκευασµένης Φέτας η οποία ωριµάζει µε τον παλιό παραδοσιακό τρόπο σε ξύλινα βαρέλια από ξύλο οξιάς, προϊόν που όχι µόνο βραβεύθηκε µε τρία αστέρια στα Great Taste Awards αλλά κέρδισε επάξια και µία θέση στη λίστα µε τα 50 καλύτερα προϊόντα του διαγωνισµού, ανάµεσα σε 10.000 συµµετοχές.

Παγκόσµια εµβέλεια

Η ΡΟΥΣΣΑΣ ΑΕ συγκαταλέγεται σήµερα στις µεγαλύτερες τυροκοµικές επιχειρήσεις της χώρας , µε παγκόσµια εµβέλεια και εξαγωγές που φτάνουν µέχρι και στο 95% της ετήσιας παραγωγής της στις πέντε ηπείρους ήτοι σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη, Αφρική, Αυστραλία, Μέση και Άπω Ανατολή.

Η Φέτα της είναι ευρέως γνωστή και επανειληµµένα βραβευµένη για την εξαιρετική ποιότητά της και διατίθεται στην αγορά µε την ονοµασία «Roussas» (Ευρώπη, Καναδάς) ή µε την εµπορική ονοµασία «Μt Vikos» (ΗΠΑ), «Mt. Athos» (Αυστραλία, Ευρώπη) & «Terra Aeolica» (Ευρώπη).

Το 2019 βραβεύθηκε από το πρόγραµµα «Επιχειρηµατική Ανάπτυξη» του ΟΠΑΠ ως κορυφαία εξαγωγική εταιρία για το διάστηµα 2016-2018, έχει διακριθεί επανειληµµένως για την εξαγωγική της αριστεία, ενώ παράλληλα τα τελευταία έτη επιτυγχάνοντας υψηλούς ρυθµούς ανάπτυξης, συµπεριλαµβάνεται σταθερά ανάµεσα στις πιο κερδοφόρες βιοµηχανίες της χώρας.

Επίσης κέρδισε την διάκριση «National Winner» στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων του 2019, έναν από τους µεγαλύτερους επιχειρηµατικούς διαγωνισµούς στον κόσµο. Επιλέχθηκε αρχικά µαζί µε 2.753 επιχειρήσεις που ονοµάστηκαν ως «Ones to Watch» και κατόπιν περνώντας στην επόµενη φάση, διακρίθηκε ως Εθνικός Νικητής από µια οµάδα ανεξάρτητων κριτών, συµπεριλαµβανοµένων επιχειρηµατικών ηγετών, πολιτικών και ακαδηµαϊκών.  Κρίθηκε ως η καλύτερη εταιρεία ανάµεσα στις ελληνικές συµµετοχές στην κατηγορία «Ανάπτυξη Εργασιακού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου ∆υναµικού».

Περιβαλλοντικό αποτύπωµα

Η ΡΟΥΣΣΑΣ ΑΕ λειτουργώντας διαχρονικά σε ισορροπία µε το περιβάλλον και εφαρµόζοντας συστηµατικά καινοτόµες πρακτικές στο χώρο της τυροκοµίας, αποφάσισε να µειώσει δραστικά το αυξηµένο ενεργειακό κόστος της µε τον πλέον φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, εγκαθιστώντας ένα καινοτόµο φωτοβολταϊκό σύστηµα συµψηφισµού (Net-Metering) ισχύος 300kW στις στέγες του βιοµηχανικού κτιρίου, στο πλαίσιο µίας ιδιαίτερα φιλόδοξης επένδυσης συνολικού ύψους 10 εκ. ευρώ.

Παράλληλα διαχειρίζεται πλήρως το τυρόγαλο και το απόγαλο, είτε για την παραγωγή πρωτεϊνών τυρογάλακτος είτε για την παραγωγή βιοαερίου που χρησιµοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον. Για τη συγκεκριµένη δε ορθή πρακτική απέσπασε το Χάλκινο Βραβείο στα Hellenic Responsible Business Awards 2019.

Όµοια επενδύει διαρκώς στον εκσυγχρονισµό της εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισµού του εργοστασίου µε εφαρµογή των πλέον σύγχρονων µεθόδων επεξεργασίας, ώστε όχι µόνο να µην επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά να εµπλουτίζει µε καθαρό νερό τον υπόγειο υδροφορέα της περιοχής. Τέλος από τον Ιούλιο του 2021 η ΡΟΥΣΣΑΣ συµµετέχει ενεργά στο «Οικουµενικό Σύµφωνο» των Ηνωµένων Εθνών, µία εθελοντική πρωτοβουλία για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και της εταιρικής υπευθυνότητας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...