Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέο τυρί τύπου φέτας με θερινό γάλα από κοπάδια που βόσκουν στη Δυτική Μακεδονία

Στην παραγωγή και πιστοποίηση ενός νέου τυριού τύπου φέτας υψηλής προστιθέµενης αξίας, µε χρήση γάλακτος από κοπάδια µετακινούµενων αιγοπροβάτων, που εκτρέφονται αποκλειστικά µε αυτοφυή βλάστηση ορεινών βοσκότοπων, προχώρησε η Κουρέλλας ΑΕ. «Πρόκειται για ένα καινοτόµο τυροκοµικό προϊόν που παράγεται µόνο κατά τη θερινή περίοδο βόσκησης των κοπαδιών σε βουνά της δυτικής Μακεδονίας και πιστοποιείται πρώτη φορά στην Ελλάδα», τονίζει στην Agrenda η Ιφιγένεια Μπαρλαγιάννη, από τη διεύθυνση πιστοποίησης ποιότητας του παραδοσιακού τυροκοµείου από τα Γρεβενά.

ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΛΙΑΜΗ

Οι ποσότητες προϊόντος που έχουν παραχθεί όπως είναι φυσικό είναι περιορισµένες, ενώ το εµπορικό του λανσάρισµα σχεδιάζεται να γίνει µέσα στον Απρίλιο και αναµένεται ότι θα έχει θετική ανταπόκριση από την αγορά, καθώς η κατανάλωση εν γένει τυριών µικρής κυκλοφορίας και υψηλής προστιθέµενης αξίας εµφανίζουν άνοδο πωλήσεων.

Για την παραγωγή του νέου τυριού της, η «Κουρέλλας», αξιοποίησε το ερευνητικό έργο «TrueCheese», που υλοποιήθηκε από κοινού µε το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, αναπτύχθηκε µια ολοκληρωµένη διαδικασία παραδοσιακής τυροκόµησης, η οποία, όπως επισηµαίνεται, σε συνδυασµό µε τη σύγχρονη τεχνογνωσία, έφερε ένα αποτέλεσµα το οποίο αναδεικνύει αφενός τα ιδιαίτερα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος και αφετέρου προσδίδει υπεραξία στο τελικό προϊόν. Και αυτό διότι ενσωµατώνει στο σύνολό τους σηµαντικά στοιχεία περιβαλλοντικής προστασίας, πολιτισµού και ποιότητας, που διαθέτει το σύστηµα της µετακινούµενης αιγοπροβατοτροφίας.

«Στόχος του έργου ήταν η σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής µε τη µεταποίηση για την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων µε υψηλή προστιθέµενη αξία κι αυτό το πετύχαµε», τονίζει ο Γιώργος Σαµούρης ∆ιευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ–∆ήµητρα στη Θεσσαλονίκη και συµπληρώνει ότι «έχουµε επιστηµονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το προφίλ του γάλακτος που παράγεται σε τέτοιες εκτροφές είναι καλύτερο σε ό,τι αφορά στα ωφέλιµα λιπαρά οξέα και σε διάφορες άλλες ουσίες, οι οποίες παίζουν σηµαντικό ρόλο στη βιολογία του ανθρώπου».

Το προϊόν δεν περιορίζεται σε πιστοποιήσεις ΠΟΠ/ΠΓΕ, συγκεντρώνει και ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά

Το «TrueCheese» βασίζεται σε µία µεθοδολογική προσέγγιση που περιλαµβάνει έρευνα και παρεµβάσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγής και εµπορίας του τελικού προϊόντος. «∆ηµιουργήθηκε µια ολοκληρωµένη στρατηγική για την παραγωγή, την πιστοποίηση, την εµπορία και
την προώθηση του προϊόντος, µε βασικούς άξονες τη βελτιστοποίηση
των συνθηκών παραγωγής µιας υγειονοµικά ελεγχόµενης πρώτης ύλης, την ανάπτυξη ενός καινοτόµου συστήµατος παραδοσιακής τυροκόµησης, την εκτίµηση της ποιότητας του τυριού και την ανάπτυξη ταυτότητας στο προϊόν», σηµειώνεται. Το προϊόν, εξηγεί η κ. Μπαρλαγιάννη, συγκεντρώνει ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ορεινή προέλευση, σύνδεση µε
την τοπική βιοποικιλότητα και την πολιτιστική κληρονοµιά, πιστοποιηµένη παραγωγική διαδικασία και παραδοσιακό τρόπο τυροκόµησης.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...