BACK TO
TOP
Τυροκόμος

Το πρώτο τουρκοκυπριακό τυρί «Χαλλούμι» με πιστοποιητικό ΠOΠ

Πιστοποιητικό Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στο πλαίσιο του συστήματος ποιότητας της ΕΕ, απονεμήθηκε στις 28 Μαρτίου στον πρώτο τουρκοκυπριακό παραγωγό τυριού «Χαλλούμι» (Χαλλούμι)/«Hellim».

ezgif-4-5bd738ddbf

106
0

Μετά την καταχώριση της ονομασίας «Χαλλούμι» (Χαλλούμι)/«Χελίμ» ως ΠΟΠ, μόνο το χαλούμι/Χελλίμ που παράγεται στη νήσο Κύπρο σύμφωνα με τις απαιτήσεις των σχετικών προδιαγραφών προϊόντος μπορεί να διατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Χαλλούμι» (Χαλούμι)/'Χελίμ'. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα στους παραγωγούς και στις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής να υποβάλουν αίτηση για πιστοποίηση ΠΟΠ των προϊόντων τους.

Ο πρώτος έλεγχος στην τουρκοκυπριακή κοινότητα πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους από το Bureau Veritas, ένα διεθνώς διαπιστευμένο όργανο που έχει εξουσιοδοτηθεί να εκτελεί τους σχετικούς επίσημους ελέγχους σε όλο το νησί. Ο πρώτος παραγωγός από την τουρκοκυπριακή κοινότητα αξιολογήθηκε ότι συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στην προδιαγραφή προϊόντος «Χαλλούμι» (Χαλλούμι)/«Hellim» ΠΟΠ.

Το σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης ΠΟΠ από την Bureau Veritas εφαρμόζεται από την εφαρμογή του κανονισμού της Επιτροπής για την καταχώριση του «Χαλλούμι» (Χαλλούμι)/«Hellim» ως ΠΟΠ. Ορισμένοι παραγωγοί χαλουμιού που είναι εγκατεστημένοι σε περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν ήδη λάβει την πιστοποίηση ΠΟΠ βάσει αυτού του συστήματος.

Εν τω μεταξύ, τα μέτρα που αφορούν τις απαιτήσεις της ΕΕ για την υγεία των ζώων και της δημόσιας υγείας που απαιτείται να εκπληρωθούν προκειμένου η τουρκοκυπριακή κοινότητα να επωφεληθεί πλήρως από το σύστημα ποιότητας της ΕΕ με την εμπορία των προϊόντων ΠΟΠ κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής απομένει ακόμη να εφαρμοστούν.

Ο Mario Nava, Γενικός Διευθυντής Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε: «Το «Χαλλούμι» (Χαλλούμι)/«Χελίμ» είναι μια κοινή κληρονομιά και των δύο κοινοτήτων της νήσου Κύπρου. Το σημερινό σημαντικό βήμα καταδεικνύει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα οφέλη από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και ενθαρρύνει τους Τουρκοκύπριους να προχωρήσουν προς την επίτευξη συμμόρφωσης με τα πρότυπα της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, η διαδικασία ΠΟΠ «Χαλλούμι» (Χαλλούμι)/«Hellim» είναι ένα μίνι εργαστήριο επανένωσης. Παραμένουμε δεσμευμένοι να εργαστούμε και με τις δύο κυπριακές κοινότητες, συμβάλλοντας στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ τους και ανοίγοντας το δρόμο για την επανένωση του νησιού».

Ιστορικό

Η καταχώριση του «Χαλλούμι» (Χαλλούμι)/«Χελίμ», του πιο γνωστού τυριού της Κύπρου, ως ΠΟΠ το 2021, έδωσε τη δυνατότητα στους παραγωγούς και από τις δύο κυπριακές κοινότητες να επωφεληθούν από αυτό το κοινοτικό σύστημα ποιότητας.

Η τουρκοκυπριακή κοινότητα χρειάζεται ακόμη να εφαρμόσει μέτρα που σχετίζονται με τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά πρότυπα της ΕΕ, προτού επιτραπεί η εμπορία του τυριού «Χαλλούμι» (Χαλλούμι)/«Hellim» ΠΟΠ από Τουρκοκύπριους παραγωγούς. Αυτό αναμένεται μέχρι το τέλος του 2024. Η Επιτροπή υποστηρίζει αυτή τη διαδικασία και τον τουρκοκυπριακό γαλακτοκομικό τομέα στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία