Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ισχυρή η ζήτηση για την γνήσια Φέτα, μόνος πλέον κίνδυνος η λαιμαργία ορισμένων

Η τιμή παραγωγού για το πρόβειο γάλα δείχνει να ισορροπεί σε ένα επίπεδο μεταξύ 1,50 και 1,60 ευρώ το κιλό και αυτό αναμφίβολα είναι καλό. Οι Κασσάνδρες που έκαναν λόγο για βίαιη υποχώρηση των τιμών παραγωγού, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης της καταναλωτικής ζήτησης στη Φέτα, και για δημιουργία μεγάλου όγκου αποθεμάτων στα περισσότερα τυροκομεία, προφανώς διαψεύστηκαν.

του Γιάννη Πανάγου

Ούτε οι καταναλωτές έπαψαν να ζητάνε τη Φέτα, ούτε οι γαλακτοκομικές επιχειρήσεις περιόρισαν τη δραστηριότητά τους στον συγκεκριμένο τομέα. Αντίθετα, πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι πληροφορίες που θέλουν συγκεκριμένες μεταποιητικές μονάδες να έχουν διαθέσει το σύνολο της ώριμης παραγωγής τους και να δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν τη ζήτηση του δικτύου διανομής.

Η καλή φήμη της γνήσιας Φέτας τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή πλέον αγορά είναι δεδομένη και η ζήτησή της από τους καταναλωτές αδιαμφισβήτητη. Αν υπάρχει ένας κίνδυνος, αυτός προέρχεται μόνο από τους ίδιους τους συντελεστές του κλάδου και τη «λαιμαργία» ορισμένων εξ αυτών για όλο και μεγαλύτερα κέρδη. Αυτό είναι που υπονομεύει τη φήμη του προϊόντος, αυτό είναι που στερεί και από τους κτηνοτρόφους τη σιγουριά για το αύριο. Δηλαδή για μια τιμή -εν προκειμένω στο πρόβειο και το γίδινο γάλα- που θα ανταποκρίνεται σ’ αυτό που ορίζουν οι αντικειμενικές συνθήκες ανάπτυξης της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Σημαντική η αγάπη για τα ζώα, ισχυρό κίνητρο πολλές φορές και οι σπουδές στο συγκεκριμένο αντικείμενο, όμως ποιος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για μια κτηνοτροφική εκμετάλλευση αυτής της μορφής (προβατοτροφία – αιγοτροφία), αν το οικονομικό κίνητρο δεν παραμένει ισχυρό. Μ’ αυτή την έννοια, το σύνολο των συντελεστών του κλάδου οφείλουν να διαφυλάξουν αυτό το κίνητρο.

Κι αυτό δεν είναι θέμα μόνο της κεντρικής διοίκησης.

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση της Φέτας, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι ο κατ’ εξοχήν φορέας περιφρούρησης της αγοράς από λαθροχειρίες, οι οποίες στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, ζημιώνουν τις συνεπείς επιχειρήσεις και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο προϊόν. Άλλωστε, αυτό ήταν το στοιχείο που υπαγόρευσε, προ τριετίας περίπου, και τις επίμονες προσπάθειες για τη συγκρότησή της.

Η μέχρι σήμερα στάση και δράση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα δεν έχει δικαιώσει τους θιασώτες του θεσμού, χωρίς να έχει καταστεί σαφές αν γι’ αυτή  την αδράνεια ευθύνονται οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές των διαβουλεύσεων (μέχρι την συγκρότησή της) ή έχει βάλει το χεράκι της και η επίσημη Πολιτεία.

Αναζητήστε τον Τυροκόμο στα περίπτερα το Σάββατο 23 Μαρτίου μαζί με την Agrenda

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η συνολική παγκόσμια παραγωγή ζωοτροφών παρέμεινε σταθερή το 2023 σε 1,29 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους (BMT), παρουσιάζοντας μικρή μείωση κατά 2,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (MMT)...

REPORTS

Με την ονομασία «1965» κυκλοφορεί η νέα γλυκιά Γραβιέρα του Τυροκομείου Αρβανίτη, σηματοδοτώντας την ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε η μονάδα τη λειτουργία της.

REPORTS

Με πρώτη ύλη αιγοπρόβειο γάλα από παραγωγούς της περιοχής σε ακτίνα που δεν υπερβαίνει τα 15 χιλιόμετρα από την έδρα του Τυροκομείου στις ορεινές...

REPORTS

Στην ενεργοποίηση των σχεδίων βόσκησης υποχρεώνεται η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2024, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα ύψους 450...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...