Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τυροκομεί με γάλα απο τα καλύτερα κοπάδια της ορεινής Κρήτης η οικογένεια Τζουρμπάκη

Με πρώτη ύλη αιγοπρόβειο γάλα από παραγωγούς της περιοχής σε ακτίνα που δεν υπερβαίνει τα 15 χιλιόμετρα από την έδρα του Τυροκομείου στις ορεινές Καρίνες Ρεθύμνου, το Τυροκομιό της οικογένειας Τζουρμπάκη συνδυάζει σύγχρονη τυροκόμηση με την τοπική παράδοση.

Η αρχή έγινε το 1978 όταν αδέρφια Μανώλης και Παντελής Τζουρμπάκης μαζί με τον πατέρα τους δημιούργησαν το τυροκομείο Αφοί Τζουρμπάκη. Το 2015 τα δύο αδέρφια αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόμους τους, με τον Μανώλη να κρατάει το τυροκομείο Αφοί Τζουρμπάκη και τον Παντελή να δημιουργεί ένα νέο εγχείρημα, με την ονομασία «Τυροκομιό» και έδρα του το ορεινό χωριό Καρίνες Ρεθύμνου, μία αμιγώς γαλακτοπαραγωγική περιοχή, σε υψόμετρο 560 μ.

Σήμερα ο Παντελής Τζουρμπάκης έχει συνοδοιπόρους τον γιο του, Γιάννη -απόφοιτο της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων- αλλά και την κόρη του Μαρία, που τα τελευταία χρόνια έχουν εισέλθει στην επιχείρηση. «Ήδη η νεότερη γενιά της οικογένειας έχει μπει στα πεπραγμένα της επιχείρησης, ο γιος μου ήδη από το 2005 και η κόρη μου τα τελευταία τρία χρόνια».

Εκτός των άλλων το Τυροκομιό παράγει Κεφαλοτύρι, Τυρί άλμης, ξηρό Ανθότυρο, φρέσκια και ξινή Μυζήθρα, Γραβιέρα, ημίσκληρο Καπνιστό τυρί και Γαλομυζήθρα καθώς και τυριά για τοστ πλήρες, ελαφρί και γίδινο.

Στα παραγόμενα προϊόντα ανήκει και ο Ξινόχοντρος, ένα γαλακτοκομικό παραδοσιακό προϊόν όπως ο τραχανάς. «Εκτός από τα υπόλοιπα προϊόντα παράγουμε και Τουλουμοτύρι, το οποίο στραγγίζεται παραδοσιακά σε δέρμα ζώου», εξηγεί ο τυροκόμος. «Παράγεται κατά τη χειμερινή περίοδο όταν αρχίζει και αυξάνεται η παραγωγή των ζώων και η εισκόμιση του γάλακτος».

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το 7ο τεύχος του Τυροκόμου

Μόνο από αιγοπρόβειο γάλα

Το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα, με έμφαση σε παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης. Συλλέγοντας το γάλα που επεξεργάζεται αποκλειστικά από τους παραγωγούς της περιοχής σε ακτίνα που δεν υπερβαίνει τα 15 χιλιόμετρα από την έδρα του τυροκομείου, ο Παντελής Τζουρμπάκης παράγει και το παραδοσιακό Τυροζούλι, που παράγεται από αιγοπρόβειο και πήζει με ξινό, με ξύδι ή με χυμό λεμονιού και κυκλοφορεί σε τρεις παραλλαγές: κλασικό, με μπούκοβο και με θυμάρι. «Το Τυροζούλι προέρχεται από μία παλιά συνταγή των παππούδων μας, από την οποία αντλήσαμε έμπνευση και τη μεταφέραμε στη δική μας παραγωγή, σε τρεις παραλλαγές γεύσεων, προσθέτοντας και μυρωδικά», εξηγεί ο Παντελής Τζουρμπάκης.

Στα σχέδια νέα μεγαλύτερη τυροκομική μονάδα

Στις βλέψεις της οικογένειας Τζουρμπάκη είναι να δημιουργήσει μία νέα μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με τον Παντελή Τζουρμπάκη η δημιουργία σύγχρονης μονάδας είναι κάτι που προγραμματίζεται για τα επόμενα χρόνια. «Ωστόσο για να συμβεί αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βρούμε προσωπικό για να δουλέψει μαζί μας. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι παρουσιάζονται μεγάλες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, όπως συμβαίνει σε πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Σε επιλεγμένα σημεία πώλησης ανά την επικράτεια

Τα παραγόμενα προϊόντα διοχετεύονται στην Αθήνα, όπου διατίθεται το μεγαλύτερο μέρος τους. Σημαντική συμμετοχή στις πωλήσεις προϊόντων του Τυροκομιού έχει και η Κρήτη. Είναι όμως διαθέσιμα και σε αρκετά ακόμα σημεία λιανικής ανά την επικράτεια. Τα τυριά της οικογένειας Τζουρμπάκη διατίθενται αποκλειστικά  σε επιλεγμένα σημεία πώλησης και delicatessen, με μοναδική εξαίρεση τη διάθεση ορισμένων ποσοτήτων στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Κρήτης, ΣΥΝΚΑ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η συνολική παγκόσμια παραγωγή ζωοτροφών παρέμεινε σταθερή το 2023 σε 1,29 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους (BMT), παρουσιάζοντας μικρή μείωση κατά 2,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (MMT)...

REPORTS

Με την ονομασία «1965» κυκλοφορεί η νέα γλυκιά Γραβιέρα του Τυροκομείου Αρβανίτη, σηματοδοτώντας την ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε η μονάδα τη λειτουργία της.

REPORTS

Στην ενεργοποίηση των σχεδίων βόσκησης υποχρεώνεται η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2024, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα ύψους 450...

REPORTS

Καταβολή εντός του Απριλίου της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε όλους τους κτηνοτρόφους, παρεμβάσεις στο μέτρο 5.2 ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και τις ανάγκες των...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...