Η Bonarda έφτασε στην Αργεντινή από Ιταλούς µετανάστες κατά τον 19ο αιώνα. Από τότε παίζει το ρόλο του ακούραστου αλόγου που κλήθηκε να κουβαλήσει τις ανάγκες των διψασµένων Αργεντινών σε κρασί και να τους προσφέρει απλόχερα µεγάλες αποδόσεις από οικονοµικά κρασιά. Παλαιότερα ήταν γνωστή σαν Bonarda Barbera ή σαν Ποικιλία του Τορίνου (Turin Grape). Μέσα στον 20ό αιώνα έχει ταυτοποιηθεί πλέον µε τη γαλλική Douce Noir ή αλλιώς Corbeau Noir και κατάγεται από την περιοχή Savoie και το οµώνυµο βασίλειο που εκτείνονταν στα γάλλο–ιταλικά σύνορα. Κατ’ επέκταση πατρίδα της αποτελεί η περιοχή της σηµερινής Jura. Πρέπει όµως να σηµειωθεί ότι οι ποικιλίες που ακούν στο όνοµα Bonarda από την Ιταλία, ουδεµία σχέση έχουν µε την αργεντίνικη εκδοχή.
Σε ό,τι αφορά την παρουσία σε άλλες χώρες, στη Γαλλία µόνο σε δύο εκτάρια αµπελώνων µόνο σε δύο εκτάρια αµπελώνων και σε µερικές δεκάδες εκτάρια στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ συναντάται σήµερα η Bonarda. Εκεί σαν Charbono αποτελούσε µονοποικιλιακή ετικέτα του διάσηµου οινοποιείου Inglenook µε πρώτη εµφιάλωση το 1941, φυσικά αργότερα η αίγλη της ξεθώριασε και πλέον αποτελεί µικρό κοµµάτι σε πολυποικιλιακούς οίνους
Στη χώρα της Λατινικής Αµερικής τώρα πρόκειται για τη δεύτερη σε έκταση φυτεύσεων ερυθρή ποικιλία της χώρας µετά το Malbec και τρίτη στο σύνολο µετά και το Torrontes κατέχοντας το 16,99% των ερυθρών ποικιλιών έναντι 35,05% του Malbec. Καλλιεργείται σε όλες τις αµπελουργικές ζώνες της Αργεντινής µε εξαίρεση την Παταγονία όπου και δυσκολεύεται να ωριµάσει πλήρως και κατά το έτος 2015 οι φυτεύσεις της ανήλθαν σε 19.142 εκτάρια.
Κείμενο του Παναγιώτη Πασχαλίδη.
Διαβάστε περισσότερα στο Wine Trails Ιουνίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.
Σε ό,τι αφορά την παρουσία σε άλλες χώρες, στη Γαλλία µόνο σε δύο εκτάρια αµπελώνων µόνο σε δύο εκτάρια αµπελώνων και σε µερικές δεκάδες εκτάρια στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ συναντάται σήµερα η Bonarda. Εκεί σαν Charbono αποτελούσε µονοποικιλιακή ετικέτα του διάσηµου οινοποιείου Inglenook µε πρώτη εµφιάλωση το 1941, φυσικά αργότερα η αίγλη της ξεθώριασε και πλέον αποτελεί µικρό κοµµάτι σε πολυποικιλιακούς οίνους
Στη χώρα της Λατινικής Αµερικής τώρα πρόκειται για τη δεύτερη σε έκταση φυτεύσεων ερυθρή ποικιλία της χώρας µετά το Malbec και τρίτη στο σύνολο µετά και το Torrontes κατέχοντας το 16,99% των ερυθρών ποικιλιών έναντι 35,05% του Malbec. Καλλιεργείται σε όλες τις αµπελουργικές ζώνες της Αργεντινής µε εξαίρεση την Παταγονία όπου και δυσκολεύεται να ωριµάσει πλήρως και κατά το έτος 2015 οι φυτεύσεις της ανήλθαν σε 19.142 εκτάρια.
Κείμενο του Παναγιώτη Πασχαλίδη.
Διαβάστε περισσότερα στο Wine Trails Ιουνίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.