BACK TO
TOP
WineTrails

Συν 285% στην τιμή του ασύρτικου την τελευταία πενταετία

Ένας µοναδικός προορισµός και τόπος παραγωγής του οµώνυµου λευκού κρασιού που ταξιδεύει την Ελλάδα στις οινικές αγορές όλου του κόσµου, η Σαντορίνη αποτέλεσε ήδη από το 1989 πόλο έλξης επενδύσεων στην παραγωγή οίνου ενώ παράλληλα οι αµπελώνες της συρρικνώθηκαν προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης µε τη θάλασσα φυσικά να αποκλείει κάθε σκέψη για επέκταση. Ως εκ τούτου η αυξηµένη ζήτηση ήταν αναµενόµενο να εκτοξεύσει την τιµή παραγωγού του σταφυλιού, η οποία έφθασε σε βάθος πενταετίας το 285%, µια εξέλιξη που ενέχει θετικές και αρνητικές συνιστώσες.

Συν 285% στην τιμή του ασύρτικου την τελευταία πενταετία

7
0
Μια πρόχειρη µελέτη της ανάπτυξης του οινικού τοµέα στο νησί της Σαντορίνης µπορεί να δώσει µε στατιστικούς όρους την τωρινή εικόνα όπως έχει διαµορφωθεί. Ο αριθµός των οινοποιείων στο νησί σήµερα είναι 18, µε τουλάχιστον 5 από αυτά να έχουν ιδρυθεί µετά το 2010. Στατιστικά αυτό αποτελεί 38% αύξηση στον αριθµό των οινοποιείων από την προηγούµενη δεκαετία (2000-2009).

Η έκταση του Σαντορινιού αµπελώνα υπολογίζεται περί τις 14.000 στρέµµατα και η παραγωγή του κυµαίνεται -ίσως µε αισιόδοξη πρόβλεψη- στα 500 κιλά ανά στρέµµα.

Προκύπτει λοιπόν εύλογα το ερώτηµα: Μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση; Πρέπει να αναφερθεί ότι η εν λόγω έκταση δεν αντιστοιχεί εξ ολοκλήρου σε καλλιέργεια Ασύρτικου, αλλά περιέχει πλήθος άλλων ποικιλιών όπως Αθήρι, Αηδάνι, Μανδηλαριά κ.α. Εύλογα λοιπόν, η ποσότητα του παραγόµενου Ασύρτικου είναι µικρότερη από τον αρχικό υπολογισµό.
Συµπερασµατικά, η αυξηµένη ζήτηση από την µεριά των οινοποιείων ήταν αναµενόµενο να εκτοξεύσει την τιµή αγοράς του σταφυλιού κατά 285% σε βάθος πενταετίας (βλέπε πίνακα επάνω), µε άµεσο αποτελέσµα την αύξηση της τιµής της φιάλης ex cellar και συνεπώς την αύξηση της τιµής της φιάλης στο ράφι λιανικής αλλά και στις λίστες των εστιατορίων -εντός και εκτός Ελλάδος.

Το τελευταίο δεν αποτελεί απαραίτητα αρνητική εξέλιξη, καθώς η σπανιότητα του σαντορινιού Ασύρτικου σε συνδυασµό µε τη µοναδικότητα του terroir του νησιού, όφειλε κάποια στιγµή να αποτυπωθεί και στην τελική του τιµή. Η επιτυχία του Ασύρτικου αποτελεί σηµαντική ευκαιρία για τον ελληνικό αµπελώνα, καθώς το πρώτο «icon» κρασί της χώρας πιθανότατα θα προέρχεται από τη Σαντορίνη και θα µπορέσει να αναδείξει και τις υπόλοιπες ελληνικές ποικιλίες. Το Ασύρτικο βέβαια δεν είναι πλέον αποκλειστική υπόθεση της Σαντορίνης, αφού καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κατά τόπους τιµές του σταφυλιού που είναι άµεσα συνδεδεµένες µε τις καλλιεργηµένες εκτάσεις Ασύρτικου στην εκάστοτε περιοχή. Σε αρκετές από αυτές τις περιοχές όµως, υπάρχουν και ιδιόκτητοι αµπελώνες µε Ασύρτικο που ίσως αλλοιώνουν το δείγµα της ανάλυσης των τιµών αγοράς


Κείμενο του Κώστας Προβατάς. Υποψήφιος Dip. WSE
Διαβάστε περισσότερα στο Wine Trails Ιουνίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία