BACK TO
TOP
WineTrails

Τα ΟιΝοτικά δίνουν ραντεβού στο Ηράκλειο

Το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Minoa Palace Resort στον Πλατανιά η 12η έκθεση κρητικού κρασιού ΟιΝοτικά που διοργάνωσε το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης - Wines of Crete, από κοινού με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Πλατανιά.

aoinotikakosmosfeb19dokimh

51
0

1.400 επισκέπτες, αψηφώντας τον κακό καιρό, επισκέφθηκαν τα ΟιΝοτικά και δοκίμασαν νέες και παλαιές εσοδείες από 33 οινοποιεία του νησιού. Η ομάδα του Wines of Crete είχε ετοιμάσει παράλληλες εκδηλώσεις που πλαισίωσαν την έκθεση, εστιάζοντας στην εκπαίδευση των επαγγελματιών και του οινόφιλου κοινού στο κρητικό κρασί.

Με εισηγητή τον sommelier Γιώργο Λούκα, από την Genius in Gastronomy, διοργανώθηκαν το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου δύο μοναδικά workshops. Το πρώτο είχε ως θέμα την ανάδειξη κρασιών από κρητικές ποικιλίες μέσα σε εξειδικευμένα ποτήρια Riedel. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη σημασία του να χρησιμοποιείται το σωστό ποτήρι για να αναδειχθεί μία ποικιλία και να μπορεί να δοκιμάσει κάποιος την καλύτερη εκδοχή της. Στο δεύτερο worskshop συνδυάστηκαν κρητικά κρασιά με CRAND CRU σοκολάτες (VALRHONA). Η σοκολάτα αποτελεί δύσκολο συνδυασμό με το κρασί και στο σεμινάριο αναδείχθηκαν τρόποι προσέγγισης του ορθού αλλά και του λάθος ταιριάσματος.



Μετά το πέρας των δύο workshop ο sommelier Γιώργος Λούκας ανέφερε: «Ο κρητικός αμπελώνας είναι πια η περιοχή με τη μεγαλύτερη πρόοδο και ανάπτυξη, με την καλύτερη προσέγγιση στις τοπικές ποικιλίες αναφορικά με την ποιότητα των κρασιών τα τελευταία χρόνια. Και οι παραδοσιακές ποικιλίες που υπήρχαν πάντα όπως το Κοτσιφάλι, το Μαντηλάρι, η Βηλάνα αλλά και όλο αυτό που έχει γίνει με το Βιδιανό και αποτελεί μία ποικιλία που πλέον ταυτοποιείται με την Κρήτη στα ποιοτικά λευκά κρασιά, είναι κάτι μοναδικό. Δεν είναι τυχαίο, οποιουδήποτε παραγωγού και αν διαλέξεις ένα Βιδιανό, θα περάσεις ωραία, θα το ευχαριστηθείς, θα νιώσεις όμορφα, θα το απολαύσεις με το φαγητό σου.  Γενικά, ο κρητικός αμπελώνας έχει κάνει τα τελευταία είκοσι χρόνια την μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σχέση με όλους τους αμπελώνες στην Ελλάδα.»

Στον χώρο της έκθεσης  ο οινοχόος Δημήτρης Νινιδάκης, ανέλαβε φέτος να γνωρίσει τα βασικά μυστικά της γευσιγνωσίας στους παρευρισκόμενους μέσα από τη δράση «γευσιγνώστης σε δέκα λεπτά», που βρήκε ανταπόκριση στο οινόφιλο κοινό.



Το πρωί της Κυριακής 17 Φεβρουαρίου και λίγο πριν ξεκινήσει η έκθεση πραγματοποιήθηκε σεμινάριο που απευθυνόταν σε επαγγελματίες του χώρου, με θέμα: «Οίνοι με μειωμένη ή μηδενική προσθήκη θειώδους. Enartis Zenith®: ανασκόπηση μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του στην τρυγική σταθεροποίηση», με συντονιστή την ΑΣΤΡΟΝ ΧΗΜΙΚΑ Α.Ε. και ομιλήτρια την Barbara Scotti, Μάνατζερ Εξειδικευμένων Προϊόντων (Τechnical Μarketing Μanager, Enartis – Esseco SRL).



Μια ακόμη σημαντική παράλληλη εκδήλωση για τους καταναλωτές αλλά και επαγγελματίες στην εστίαση ήταν εκείνη υπό την καθοδήγηση της έμπειρης οινοχόου Υ. Κολιακουδάκη, όπου δοκιμάστηκαν κρασιά με ελαττώματα και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μάθουν να τα αναγνωρίζουν. Η ίδια ανέφερε: «Τα ΟιΝοτικά δεν πτοήθηκαν από την κακοκαιρία και συγκέντρωσαν ένα πανέμορφο κοινό οινόφιλων και επαγγελματιών που δείχνει πως η κοινότητα του κρασιού στην Κρήτη δυναμώνει χρόνο με τον χρόνο! Όλη αυτή η κοινωνία του κρασιού που έχει αναπτυχθεί γύρω και μέσα από το Wines of Crete είναι μαγική! Προσωπικά ευχαριστώ όλους όσους πέρασαν αυτές τις δύο ώρες της Κυριακής μαζί μου και κάναμε αυτή την τόσο εποικοδομητική συζήτηση περί σφαλμάτων στο κρασί και τη φιλοσοφία του wabi sabi!».

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η σχολή μαγειρικής Hotelier Education και οι σπουδαστές της ετοίμασαν και προσέφεραν νόστιμα εδέσματα που μπορούσαν να συνδυαστούν με το κρασί. Οι εταιρείες Cretan Bakery – Περάκης και ΑΦΟΙ Χιωτάκη ΑΕΒΕ προσέφεραν παραδοσιακές νοστιμιές στο κοινό.



Τέλος, ο Νίκος Καραβιτάκης, Πρόεδρος του Δ.Ν.Χ.Ρ. δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και ευχαριστούμε πολύ για τη φετινή προσέλευση του οινόφιλου κοινού που κάθε χρόνο δείχνει την αγάπη του για το κρητικό κρασί. Προσπαθούμε να υπάρχει εξέλιξη στην έκθεση και να προσφέρουμε διαφορετικές εμπειρίες γύρω από το κρητικό κρασί. Φέτος εστιάσαμε στη μεγάλη σημασία που έχει η εκπαίδευση επαγγελματιών και κοινού στο κρασί, προσανατολίζοντας τις παράλληλες εκδηλώσεις σε αυτό τον σκοπό. Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους στήριξαν την έκθεση, Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Δήμο Πλατανιά και φυσικά τους χορηγούς μας.»

Το επόμενο οινικό ραντεβού των Οινοποιών της Κρήτης είναι τα ΟιΝοτικά στο Ηράκλειο στις 23-25 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης.


Δίκτυο Οινοποιών Ν. Ρεθύμνου και Χανίων Κρήτης

τηλ: +30 690 6064 583

email: chania@winesofcrete.gr

hashtag: #OiNotika

www.winesofcrete.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία