BACK TO
TOP
WineTrails

Το οικοσύστημα έμπνευση για το Κτήμα Άλφα

Μεταφορικά μιλώντας, το έδαφος, το κλίμα και ο ανθρώπινος παράγοντας διαμορφώνουν το terroir πάνω στο οποίο καλείται ο αμπελουργός να δημιουργήσει. Όταν στα παραπάνω προστίθεται ο παράγοντας «χρόνος», με την μορφή της εξέλιξης, τότε διαμορφώνεται ένα οικοσύστημα, αυτό μέσα στο οποίο καλλιεργούνται τα σταφύλια, που ρόγα ρόγα συλλέγονται προκειμένου να γίνουν το περιεχόμενο της σειράς Ecosystem του Κτήματος Άλφα.

Kentriki-new

287
0

Την σειρά αυτή παρουσίασε σε μια σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων στο Wine Bar Restaurant «My Park» την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, με θέμα  «ALPHA ESTATE ECOSYSTEM» ο  Άγγελος Ιατρίδης, ιδιοκτήτης του Κτήματος Άλφα, μιλώντας για τη φιλοσοφία του οικοσυστήματος που υπηρετεί και το όραμα του Κτήματος.

Η σειρά Ecosystem του Κτήματος Άλφα, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στο Wine Bar Restaurant My Park.

Σημειώνεται εδώ λοιπόν, πως η φιλοσοφία του «Οικοσυστήματος», ενός project που ξεκίνησε το 2004 «αφού πρώτα πήραμε τις πρώτες καταγραφές αμπελοοινικών και κλιματικών δεδομένων», όπως αφηγήθηκε ο κ. Ιατρίδης, κρύβεται στην έκφραση των «ευλόγως οριοθετιμένων χωροταξικών αλληλεπιδράσεων μέσα στο χρόνο, μεταξύ των έμβιων οργανισμών  και του περιβάλλοντός τους. Είναι το έδαφος, το κλίμα, ο ανθρώπινος παράγοντας και η εξέλιξη στο χρόνο που δημιουργούν το Οικοσύστημα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και το Οινοποιείο δημιουργήθηκε το 1995 και η σύσταση της εταιρείας έγινε το 1997, το πρώτο κρασί διατέθηκε στην αγορά το 2005, εσοδείας 2003 (εσοδεία). Αυτό γιατί σκοπός του Κτήματος από την αρχή ήταν ο ποιοτικός αμπελώνας.

Ο αμπελουργός του Κτήματος Άλφα, Μάκης Μαυρίδης (αριστερά), ο οινοποιός Άγγελος Ιατρίδης (κέντρο) και ο Αντρέας Ματθίδης (δεξιά), πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων.

«Συνηθίζουν να λένε ότι το κρασί γίνεται στο αμπέλι, εγώ θα πω ότι το κρασί γίνεται όταν είσαι στο αμπέλι. Το κρασί είναι στην καρδιά και το μυαλό του οινοπαραγωγού», συνέχισε, τονίζοντας: «Είμαστε πρωτίστως αμπελοκαλλιεργητές και μετά οινοπαραγωγοί».


Τα κρασιά που συνθέτουν τη σειρά Ecosystem και που δοκιμάστηκαν ήταν τα μονοποικιλιακά Chardonnay Βαρέλι (Single Block «Τραμόντο»), Ασύρτικο (Single Block «Αγία Κυριακή»), Sauvignon Blanc Fume (Single Block «Καλύβα») Pinot Noir (Single Block «Στροφή»), Ξινόμαυρο Reserve Vieilles Vignes (Single Block «Μπάρμπα-Γιάννης), ΤΑΝΝΑΤ (Single Block «Βράχος») και ΟΜEGA ΟΨΙΜΟΣ ΤΡΥΓΗΤΟΣ, ερυθρός φυσικώς γλυκός οίνος από 100% Ξινόμαυρο . Η παραγωγή κάθε κρασιού γίνεται από διαφορετικό αμπελοτεμάχιο.

Τα κρασιά που που συνθέτουν τη σειρά Ecosystem. 

Στο Κτήμα Άλφα, επιλέγονται άγριες ζύμες (με υγρή μορφή) ώστε να ιδιαιτεροποιήσουν κάθε κρασί. Απομονώνοντας στελέχη από ζύμες δίνουν στο κάθε κρασί  ένα μοναδικό χαρακτήρα, όπου εκφράζεται όχι μόνο η περιοχή και η ποικιλία αλλά και το στυλ που θέλει να προσδώσει ο οινοπαραγωγός. Τα κρασιά του Κτήματος Άλφα είναι κομψά κρασιά με φινέτσα που εκφράζουν απόλυτα την τυπικότητα κάθε ποικιλίας σε συνδυασμό με τα μοναδικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Το αμπελοοινικό Οικοσύστημα του Αμυνταίου είναι προικισμένο με μοναδικά εδαφολογικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά όπως αμμώδη ελαφριά εδάφη, φτωχά σε οργανική ύλη και άριστη αποστραγγιστική ικανότητα, τα οποία βρίσκονται πάνω σε ασβεστολιθικό προσχωγιγενή υπόστρωμα που έχουν δημιουργηθεί από τις προϋπάρχουσες λιμναίες αποθέσεις και στο οποίο δημιουργούνται ριζικά συστήματα με πυκνή διακλάδωση και πυκνές ρίζες. Τυγχάνει απόλυτα ιδανικών κλιματικών δεδομένων (που καθορίζονται από το υψόμετρο του οροπεδίου και τις 2 γειτνιάζουσες λίμνες), ιδίως τους κρίσιμους μήνες την ωρίμανσης, πλήρως ανταποκρινόμενων στις υψηλές απαιτήσεις μιας «ισορροπημένης» αμπελουργίας.Το ίδιο το Οικοσύστημα αποτελεί πηγή έμπνευσης  και ανάπτυξης για τους δημιουργούς του.

Ο Νίκος Λουκάκης επέλεξε τις γεύσεις που συνόδευσαν τα κρασιά του Κτήματος Άλφα.


Η σημασία της ανάδειξης της έννοιας Οικοσύστημα, μέσα σε μια περιοχή ενταγμένη στο προστατευόμενο δίκτυο ΝATURA 2000, έχει πολλαπλή βαρύτητα. Συνδυάζει την ανάδειξη συγκεκριμένων αμπελοτεμαχίων, τα οποία συγκεντρώνουν πολύ ιδιαίτερα και σε κάποιες περιπτώσεις μοναδικά χαρακτηριστικά ταυτότητας, μα τους όρους αειφόρου ανάπτυξης που περιγράφονται στις πολύ αυστηρές προδιαγραφές για τις εφαρμοζόμενες ήπιες καλλιεργητικές/αμπελουργικές τεχνικές. Αυτές χαρακτηρίζονται από τον απόλυτο σεβασμό, τον άνθρωπο, τον παραγόμενο οίνο που δημιουργείται μέσα σε αυτό το περιβάλλον.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία