BACK TO
TOP
WineTrails

Τα µεγάλα κρασιά γεννιούνται στο αµπέλι όσο η ποιότητα πετυχαίνεται χωρίς να γίνονται συμβιβασμοί

Το Κτήµα Παυλίδη βρίσκεται στα Κοκκινόγεια, στο βορειοδυτικό τµήµα του νοµού ∆ράµας, σε µία στενή κοιλάδα που περιστοιχίζεται αµφιθεατρικά από τρία µεγάλα όρη, το Φαλακρό, το Μενοίκιο και το Παγγαίο.

panagiotis_kyriakidis

288
0

Αυτή η γεωγραφική διαµόρφωση προσδίδει στους αµπελώνες ένα ιδιαίτερο µικροκλίµα, µε δροσερούς ανέµους κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οποίοι συνεπάγονται µια σηµαντική πτώση της θερµοκρασίας ιδιαίτερα τους θερινούς µήνες. Με αυτό τον τρόπο, παρατείνεται η περίοδος ωρίµανσης, δίνοντας στα σταφύλια τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τη βέλτιστη ισορροπία µεταξύ σακχάρων και οξύτητας, συγκεντρώνοντας παράλληλα υψηλά αρωµατικά και φαινολικά χαρακτηριστικά.

Τα εδάφη, όπως υποδηλώνει και το όνοµα της περιοχής, είναι καθαρόαιµα κοκκινοχώµατα µε ισορροπηµένη περιεκτικότητα σε άµµο και ιλύ.


Ο Χριστόφορος Παυλίδης δηµιούργησε το οινοποιείο το 1998, µε αποκλειστικό στόχο τη δηµιουργία αυθεντικών οίνων υψηλού επιπέδου που φέρουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των εδαφών και του κλίµατος της περιοχής. Ο Παναγιώτης Κυριακίδης είναι ο οινολόγος και διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας. Για την επίτευξη των στόχων του το Κτήµα διαθέτει δύο ιδιόκτητους αµπελώνες, συνολικά 600 στρµ., µε αποτέλεσµα η ποιότητα της πρώτης ύλης να είναι πλήρως ελεγχόµενη. Ο αµπελώνας στα Κοκκινόγεια, έκτασης 200 στρµ., έχει νοτιοδυτικό προσανατολισµό, ιδανικό για την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερµοκρασίες της Ελλάδας. Τα εδάφη, όπως υποδηλώνει και το όνοµα της περιοχής, είναι καθαρόαιµα κοκκινοχώµατα µε ισορροπηµένη περιεκτικότητα σε άµµο και ιλύ. 

Το Κτήµα Παυλίδη έχει να παρουσιάσει την οικογένεια ΤHEMA λευκό, ερυθρό και ροζέ, ενώ διαθέτει και τους premium µονοποικιλιακούς οίνους EMPHASIS Ασύρτικο, Chardonnay, Tempranillo και Syrah, που είναι διαθέσιµοι σε περιορισµένες ποσότητες.

Ο αµπελώνας της Περιχώρας, βρίσκεται ακριβώς στο γιακά του Μενοίκιου όρους, σε πλαγιές που αρχίζουν στα 280 µ. για να σκαρφαλώσουν µέχρι τα 450 µ. Τα 400 στρέµµατα αµπελιών εµφανίζουν µια ιδιαίτερη ποικιλοµορφία όσον αφορά την εδαφολογική τους σύσταση. Έτσι, ξεκινώντας από τα κόκκινα χώµατα που φέρνουν στο µυαλό την αυστραλιανή Terra Rossa, ανεβαίνουµε προς τα ψηλότερα σηµεία για να καταλήξουµε σε λευκά εδάφη, ασβεστολιθικά. Επιδιώκοντας την υπεροχή, το Κτήµα Παυλίδη δίνει έµφαση στα σταφύλια καλλιεργώντας τη γη µε βάση τις αρχές της ολοκληρωµένης διαχείρισης. Εφαρµόζει πράσινο τρύγο ελέγχοντας τις στρεµµατικές αποδόσεις σεβόµενο την υγεία του αµπελιού και του εδάφους ενώ για βέλτιστα αποτελέσµατα τα σταφύλια συλλέγονται τη νύχτα.

Σηµαντικά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισµούς έχει κερδίσει το Κτήµα Παυλίδη από την ίδρυσή του. Δύο ειδικές πολύ σημαντικές διακρίσεις αφορούν στο διεθνή διαγωνισμό Berliner Wein Trophy 2019 με την ειδική διάκριση Best Producer Still Wine Greece και στο διεθνή διαγωνισμό MUNDUS VINI με τη διάκριση για τον οίνο EMPHASIS Agiorgitiko 2015, ΠΓΕ Δράμα - Best of Show Greece Red

Μία από τις σηµαντικότερες διακρίσεις ήταν το 2018 στον διαγωνισµό Les Citadelles du Vin όπου διακρίθηκε το EMPHASIS Syrah 2014 µε Χρυσό µετάλλιο αλλά και Ειδικό Βραβείο για την Ελλάδα. Συνοπτικά τα πιο πρόσφατα βραβεία του Κτήματος Παυλίδη είναι τα παρακάτω:

Berliner Wein Trophy 2019 διεξήχθη στη Γερμανία

ΧΡΥΣΟ ΤΗΕΜΑ Ερυθρό 2016, ΠΓΕ Δράμα
EMPHASIS Syrah 2015, ΠΓΕ Δράμα EMPHASIS Tempranillo 2015, ΠΓΕ Δράμα
EMPHASIS Agiorgitiko 2015, ΠΓΕ Δράμα
ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ - Best Producer Still Wine Greece

Mundus Vini 2019 διεξήχθη στη Γερμανία
ΧΡΥΣΟ EMPHASIS Agiorgitiko 2015
ΤΗΕΜΑ Λευκό 2018
ΤΗΕΜΑ Ερυθρό 2016
EMPHASIS Syrah 2015
ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ EMPHASIS Agiorgitiko 2015 - Best of Show Greece Red

Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης 2019 Ελλάδα
ΧΡΥΣΟ ΤΗΕΜΑ Ερυθρό 2015

Chardonnay du Monde 2019 διεξήχθη στη Γαλλία
ΧΡΥΣΟ EMPHASIS Chardonnay 2017


Με σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές, όπως η άρδευση στα πρότυπα του RDI (Regulated Deficit Irrigation) µε την υποστήριξη ιδιόκτητων µετεωρολογικών σταθµών, προσεγγίζεται η βέλτιστη ωριµότητα. Ο οινολογικός εξοπλισµός επιλέγεται αυστηρά µε αρχή την προστασία της πρώτης ύλης και των προϊόντων. Έτσι, µε την οινοποίηση εξάγεται το πολύπλοκο δυναµικό που κρύβει µέσα στα κύτταρά του το σταφύλι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία