Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
WineTrails

Ο πόλεμος του κρασιού και τα «ψιλά» γράμματα της οινικής νομοθεσίας

Αντί άκαρπων ενεργειών, ήρεμη διαπραγμάτευση με καλή γνώση της οινικής νομοθεσίας της Ε.Ε. συνιστά με άρθρο της η γνώστης του αμπελοοινικού κλάδου Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, με αφορμή το θέμα «Wines of Macedonia», που παρουσίασαν τα Σκόπια στην έκθεση οίνων του Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

kourakoy

Μαρία Γιουρουκέλη

209
1

Στο άρθρο της, που φέρει τον τίτλο «ο πόλεμος του κρασιού και τα «ψιλά» γράμματα», το οποίο δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή», η κ. Κουράκου, σημειώνει χαρακτηριστικά «σε όσα εκτέθηκαν για τον «πόλεμο» που σέρνεται εδώ και 20 χρόνια, με συνέπεια όταν στις ξένες αγορές λες «κρασί από τη Μακεδονία» να θεωρούν ότι προέρχεται από τα Σκόπια, δεν έχω να προσθέσω απολύτως τίποτε. Όμως το μέλλον διαφαίνεται ελπιδοφόρο, δεδομένου ότι η Βόρεια Μακεδονία οφείλει, προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να προετοιμάσει την οινική νομοθεσία της σύμφωνα με όσα ορίζονται από τους σχετικούς ενωσιακούς κανονισμούς».


Το άρθρο της κ.
Σταυρούλας Κουράκου-Δραγώνα *

 
Ο πόλεμος του κρασιού και τα «ψιλά» γράμματα

Έχοντας επί 30 χρόνια υποστηρίξει τα αμπελοοινικά συμφέροντα της χώρας μας στα διάφορα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, θεωρώ υποχρέωση να δώσω συνέχεια στο άρθρο (17.3.2019) του πάντα καλά ενημερωμένου δημοσιογράφου κ. Σταύρου Τζίμα σχετικά με το θέμα «Wines of Macedonia», που παρουσίασαν τα Σκόπια στην έκθεση οίνων του Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Σε όσα εκτέθηκαν για τον «πόλεμο» που σέρνεται εδώ και 20 χρόνια, με συνέπεια όταν στις ξένες αγορές λες «κρασί από τη Μακεδονία» να θεωρούν ότι προέρχεται από τα Σκόπια, δεν έχω να προσθέσω απολύτως τίποτε. Όμως το μέλλον διαφαίνεται ελπιδοφόρο, δεδομένου ότι η Βόρεια Μακεδονία οφείλει, προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να προετοιμάσει την οινική νομοθεσία της σύμφωνα με όσα ορίζονται από τους σχετικούς ενωσιακούς κανονισμούς. Σχετικά με το ετικετάρισμα των οίνων προβλέπονται τα ακόλουθα:
1.Κανένα γεωγραφικό όνομα δεν επιτρέπεται να αναγράφεται στις ετικέτες εάν δεν έχει αναγνωριστεί «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» (ΠΟΠ) ή «Προστατευόμενη Γεωγραφικά Ένδειξη» (ΠΓΕ).
2.Το γεωγραφικό όνομα που αναγνωρίζεται ΠΟΠ ή ΠΓΕ ανήκει σε περιοχή μικρότερη από την επικράτεια του κράτους. Επομένως, ενώ στη δική μας περίπτωση αναγνωρίστηκε οίνος ΠΓΕ Μακεδονία, γιατί η Μακεδονία είναι μέρος της Ελλάδας, δεν μπορεί να αναγνωριστεί οίνος ΠΓΕ Βόρεια Μακεδονία, γιατί η επωνυμία αυτή υποδηλώνει την επικράτεια της χώρας.
3.Στη διάταξη αυτή υπάρχει ένα παραθυράκι: προβλέπεται εξαίρεση εάν πρόκειται για πολύ μικρό κράτος, όπως το Λουξεμβούργο. Καίτοι η Β.Μ. δεν είναι τόσο μικρή χώρα, καλόν είναι, τόσο κατά τις διμερείς διαπραγματεύσεις που έχουν δρομολογηθεί σχετικά με τα εμπορικά και λοιπά σήματα όσο και κατά τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Β.Μ. στην Ε.Ε., οι Έλληνες διαπραγματευτές να προσέξουν να αποφευχθεί η κατάταξη της Β.Μ. στην εξαίρεση.

Σε απευκταία αντίθετη περίπτωση, είναι σημαντική μια άλλη διάταξη, σύμφωνα με την οποία η επωνυμία που έχει αναγνωριστεί ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ γράφεται στις ετικέτες υποχρεωτικά στην εθνική ή στις εθνικές γλώσσες του κράτους παραγωγής του οίνου. Στην περίπτωση που οι γλώσσες δεν ακολουθούν το λατινικό αλφάβητο, η επωνυμία μπορεί να επαναλαμβάνεται με λατινικούς χαρακτήρες (όχι να μεταφράζεται). Επομένως, στη δική μας περίπτωση είναι υποχρεωτική η αναγραφή στα ελληνικά ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και προαιρετικά να επαναλαμβάνεται MAKEDONIA. Ενώ προκειμένου για τη Β.Μ., στην περίπτωση που η γειτονική μας χώρας υπαχθεί στην εξαίρεση, θα πρέπει να γραφεί υποχρεωτικά στη σλαβική γλώσσα και να επαναληφθεί προαιρετικά η ονομασία με λατινικά γράμματα SEVERNA MAKEDONIJA και όχι NORTH MAKEDONIA. Θα πρέπει δε να οριστεί ότι οι δύο λέξεις του ονόματος θα γράφονται με γράμματα της ίδιας γραμματοσειράς, του ιδίου μεγέθους, σχήματος και χρώματος.

Αντί άκαρπων ενεργειών, θα συνιστούσα ήρεμη διαπραγμάτευση με καλή γνώση της οινικής νομοθεσίας της Ε.Ε.

*  Δρ χημικός, αντεπιστέλλον μέλος της Γεωργικής Ακαδημίας της Γαλλίας

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-04-2019 01:43ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει δημιουργήσει και τηρεί την βάση δεδομένων "E-Bacchus" που αφορά τον οίνο. Η βάση αυτή ή αλλιώς μητρώο οίνων περιέχει: α) τους ΠΟΠ & ΠΓΕ οίνους της Ε.Ε. σύμφωνα με τον κανονισμό (EΚ) 1234/2007 του Συμβουλίου, β) τις προστατευόμενες στην ΕΕ γεωγραφικές ενδείξεις και ονομασίες προέλευσης τρίτων χωρών βάσει των διμερών συμφωνιών για το εμπόριο οίνου που έχει συνάψει η ΕΕ με τις εν λόγω τρίτες χώρες και γ) τις παραδοσιακές ενδείξεις που προστατεύονται στην ΕΕ. Στο μητρώο αυτό η ένδειξη "Μακεδονία" είναι καταχωρισμένη σαν ΠΓΕ απο 16-4-2004. Επιπλέον στον τεχνικό φάκελο που είναι κατατεθειμένος οριοθετείται αυστηρά η περιοχή (υπάρχει χάρτης) στην οποία μπορούν-δικαιούνται να παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Επίσης ενώ στην βάση περιλαμβάνονται κρασιά της Αλβανίας, της Σερβίας, Μαυροβουνίου κλπ (τρίτες χώρες), δεν περιλαμβάνεται κανένα από τα Σκόπια. Επομένως θεωρώ ότι το θέμα μπορεί εύκολα να διευθετηθεί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια φτάνει η Ελληνική πλευρά να κινηθεί άμεσα. Ο σύνδεσμος για την E-Bacchus είναι: http://ec.europa.eu/agriculture/markets/wine/e-bacchus/index.cfm?event=resultsPEccgis&language=EN Για την "Μακεδονία" είναι: http://ec.europa.eu/agriculture/markets/wine/e-bacchus/index.cfm?event=pdfEccgi&language=EN&eccgiId=7343

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία