BACK TO
TOP
WineTrails

Ζώνη ΠΟΠ για το Σαββατιανό ο αττικός αμπελώνας

Ο Ανδρέας Γκίκας µαζί µε τις κόρες του, Βασιλική και Μαρία, συνεχίζουν στα Σπάτα την οινική ιστορία της οικογένειας, που ξεκινά το 1875, µε νέες ιδέες και φιλόδοξα projects. Ένα από αυτά είναι η συνεργασία µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο για την ανάδειξη του Σαββατιανού.

KAR_9649

Μαρίνα Σκοπελίτου

123
0

Η βιοµηχανική χηµεία ορίζει το κρασί ως το προϊόν της ζύµωσης γλεύκους σταφυλιού. Μα αυτό είναι το κρασί;». Αν και χηµικός, ο Ανδρέας Γκίκας, πρόεδρος του Αττικού Αµπελώνα, δεν αρκείται σε αυτό τον ορισµό. Για εκείνον το κρασί έχει σχέση µε το συνειρµό και τον άνθρωπο. «Στο ποτήρι είναι ο χαρακτήρας και η ψυχή του παραγωγού και κακά τα ψέµατα οι οινοποιοί είµαστε ιδιαίτεροι άνθρωποι».

Εκείνη τη στιγµή δοκιµάζαµε το «Pine Forest», µια ρετσίνα από Ασύρτικο 100%. Εντυπωσιακή ιδέα, αν σκεφτεί κανείς µάλιστα ότι ο οινοποιός την επεξεργαζόταν από το 1995. «Μα και τώρα έχω ιδέες που δεν τολµώ να τις πω. Χρειάζεται το σωστό timing για κάποια προϊόντα», αναφέρει ο ίδιος και συνεχίζει: «Εδώ το ρετσίνι δεν µένει πολλές ώρες. Όσο χρειάζεται για να πάρουµε τ’ αρώµατα της πευκοβελόνας. Έχουµε λοιπόν µια ρετσίνα που µπορεί να παλαιώσει και η συγκεκριµένη είναι του 2016».


Πλέον, γίνεται η µετάβαση στην επόµενη γενιά.


Κάθε επιλογή του οινοποιείου βασίζεται στην πείρα, µια παράµετρος που σίγουρα δεν λείπει από την οικογένεια Γκίκα. Η οινική της ιστορία ξεκινά τον 19ο αιώνα, µε τους προγόνους της να εργάζονται στον µεγάλο αµπελώνα του Ανδρέα Καµπά στα Μεσόγεια. Ένας από αυτούς ξεχώρισε για την εργατικότητά του και ως επιβράβευση έλαβε ένα κοµµάτι γης. Ήταν το πρώτο αµπέλι που πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας. Το οινοποιείο βέβαια ήρθε χρόνια αργότερα, όταν πλέον είχε αναλάβει ο Ανδρέας Γκίκας. Αξίζει να σηµειωθεί ότι από το 1983 έως σήµερα λειτουργεί το δικό του οινολογικό εργαστήριο, γεγονός που του έχει προσφέρει βαθιά γνώση στον οίνο.

«Άδεια για το συγκεκριµένο οινοποιείο πήραµε πολύ πρόσφατα, το 2010. Έτσι, µε τα δικά µας πια µέσα αξιοποιήσουµε την οικογενειακή πρώτη ύλη από τα 190 στρµ. ιδιόκτητων αµπελώνων, προσπαθώντας να φτιάξουµε κρασιά που να διαφοροποιούνται. Αυτή τη στιγµή, σε παραγωγή πρώτης ύλης είµαστε γύρω στους 140 τόνους, ενώ το οινοποιείο εµφιαλώνει 80.000 µπουκάλια».


Η οινική ιστορία της οικογένειας Γκίκα ξεκινά τον 19ο αιώνα, µε τους προγόνους της να εργάζονται στον µεγάλο αµπελώνα του Ανδρέα Καµπά στα Μεσόγεια. 


Πλέον, γίνεται η µετάβαση στην επόµενη γενιά, στις κόρες του οινοποιού, Βασιλική και Μαρία. Η πρώτη σπούδασε Αµπελουργία-Οινολογία στη Γαλλία και η µικρότερη τελείωσε το Φυσικό και στη συνέχεια έφυγε στην Αγγλία για master στο Μanagement-Marketing. 

Η ανάγκη του οινοποιού για πλήρη έλεγχο της πρώτης ύλης οδήγησε στην απόφαση να µεταφέρει τους αµπελώνες στη ζώνη ΠΓΕ Πλαγιές Κιθαιρώνα. «Τα νόστιµα κρασιά ξεκινούν από το αµπέλι. Επέλεξα λοιπόν ένα αµπελοτόπι, που το terroir του µοιάζει µε αυτό της ορεινής Ελλάδας, σε υψόµετρο 500 µ., γεγονός που θα µας βοηθήσει µε την κλιµατική αλλαγή. Έπρεπε να βρω επίσης κτήµατα συγκεντρωµένα, όχι κοµµάτι-κοµµάτι, για να µη στοιχίζει πανάκριβα η καλλιέργεια», εξηγεί ο ίδιος.


Το «Pine Forest», µια ρετσίνα από Ασύρτικο 100%. Εντυπωσιακή ιδέα, αν σκεφτεί κανείς  ότι ο οινοποιός την επεξεργαζόταν από το 1995.

Η ποιότητα που θέλει να επιτύχει το οινοποιείο απαιτεί µικρές στρεµµατικές αποδόσεις. «Την περίσσια της παραγωγής την αποµακρύνουµε µε τον πράσινο τρύγο, γιατί δεν θέλουµε να εξαντλούµε το φυτό. Υπολογίζουµε 8 µε 10 σταφύλια στο κάθε πρέµνο», συµπληρώνει. Ο αµπελώνας είναι ολοκληρωµένης διαχείρισης  και σε αυτόν αρχικά υπήρχαν ξενικές ποικιλίες, δηλαδή Cabernet, Merlot, Syrah και Grenache. Πιστεύοντας, όµως, στην αξία των ντόπιων ποικιλιών ο οινοποιός συµπλήρωσε το δυναµικό του µε Ασύρτικο και Μαλαγουζιά. Πειραµατίζεται δε µε τον Αυγουστιάτη και έχει φυτέψει Βραδιανό, που πρωταγωνιστεί στη νέα ετικέτα.


∆οκιµάσαµε τα φρέσκα κρασιά «Μαΐστρος», σε λευκή, ροζέ και ερυθρή εκδοχή. Το παλαιωµένο για 12 µήνες σε γαλλικά και αµερικανικά βαρέλια «Cabernet Sauvignon».Το επίσης παλαιωµένο για 12 µήνες «Syrah» και το «Vradiano-Merlot», στην πρώτη του οινοποίηση από 60% Βραδιανό και 40% Merlot.


«Τα επόµενα χρόνια έχουµε σκοπό να φυτέψουµε άλλες τρεις ελληνικές ποικιλίες, µέσα σε αυτές και το Σαββατιανό, µία ποικιλία χαρισµατική αλλά αδικηµένη. Προσπαθούµε εδώ στην Αττική να δηµιουργήσουµε µία ζώνη ΠΟΠ. Από τη θέση του προέδρου του Αττικού Αµπελώνα, µπορώ να πω ότι έχουµε κάνει ήδη κινήσεις µε το Γεωπονικό για να υποστηρίξουµε επιστηµονικά το εγχείρηµα».

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο περιοδικό Αγρόκτημα που κυκλοφορεί μαζί  με την Agrenda, εκτάκτως την Παρασκευή 24 Μαΐου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία